Geselecteerd »

| 377 Comments | 423.001 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Bestemmingen, Dalmatië, Istrië, Kvarner

De kustgebieden van Kroatie, welke kies jij?

Ingediend door 2 Comments | 24.044 views

Je hebt al zo veel enthousiaste verhalen gehoord over de kust van Kroatië van collega’s, vrienden en familie dat het nu tijd wordt om dit prachtige land zelf te gaan bezoeken. Maar waar in Kroatië ga je naar toe? Het is een land met een uitgestrekte kust en tientallen mooie kustplaatsen en steden. Wat belangrijk is om te weten over Kroatië, is dat de kust niet overal hetzelfde is. Er zijn verschillen in klimaat, landschap, architectuur, cultuur, bezienswaardigheden, gastronomie en noem maar op.

Makarska Dalmatie

 

We krijgen heel veel verzoeken om tips voor ‘leuke’ accommodatie in Kroatië. Mijn eerste advies is altijd: zoek eerst een regio of plaats uit die je aanspreekt, en zoek dan pas naar geschikte accommodatie. Je hebt namelijk langs de hele Kroatische kust genoeg keuze uit mooie appartementen, vakantiewoningen, campings en hotels.  Dus waarom zou je je zoektocht beperken tot het vinden van de beste accommodatie, wanneer je ook de omgeving uit kunt kiezen die het beste voldoet aan jouw wensen?

Langs de kust in Kroatië heb je de keuze uit drie regio’s: Istrië, Kvarner en Dalmatië.

Istrië is al jarenlang de favoriete vakantiebestemming in Kroatië voor vele Nederlanders, en niet onterecht. Hier vind je Kroatië’s grootste campings, met de beste voorzieningen, direct aan de kust. En het is ook nog eens de meest noordelijk gelegen kustregio, en dat betekent dus ook de kortste reisafstand vanaf Nederland of België. Van alle drie de kustregio’s heeft Istrië de beste infrastructuur, mede dankzij het feit dat Istrië heuvelachtig is, vergeleken met het bergachtige Kvarner en Dalmatië. Een andere reden waarom de infrastructuur van Istrië beter is, is omdat het een rijkere regio is dan Kvarner en Dalmatië. Dit komt omdat er meer toerisme is in Istrië. Istrië heeft het voordeel dat het voor veel landen in de omgeving het dichtstbijzijnde kustgebied is aan de Adriatische Zee. Dit heeft natuurlijk ook wel zijn nadelen, in Istrië is het in de zomer altijd drukker dan in Kvarner en Dalmatië en het toerisme in Istrië is veel grootschaliger (grotere campings, hotels en resorts).

Motovun Istrie

Klimaat

Istrië ligt ook dichterbij de Alpen dan de meer zuidelijk gelegen kustgebieden van Kroatië en dat heeft ook zijn invloed op het klimaat en de vegetatie. De zomers zijn er warm en de winters mild, maar de temperaturen zijn in Istrië toch beduidend lager dan in Dalmatië bijvoorbeeld. Gemiddeld kun je in de zomer een temperatuur van ongeveer 25° verwachten langs de kust in Istrië, vergeleken met 30° in Dalmatië. Ook de zeetemperatuur verschilt van regio tot regio. In Istrië kun je uit gaan van een gemiddelde zeetemperatuur van 23° en in Dalmatië van 25°.

Deze aanzienlijke verschillen in temperatuur kunnen het veel makkelijker maken om je ideale vakantiebestemming in Kroatië te vinden. Want wie van een echte zonvakantie houdt, en veel aan het strand wil liggen, kan dus het beste naar het zuidelijke deel van Kroatië gaan. Maar wie voor een actieve vakantie kiest en daar liever geen temperaturen van 30° of hoger bij wil hebben, kan beter voor het noordelijke deel van Kroatië kiezen. Lees hier meer over het weer in Istrië en Dalmatië.

Stranden

Het grootste verschil in vegetatie tussen het noorden en zuiden van Kroatië is dat je in het zuiden veel meer typisch mediterrane bomen en planten vindt, zoals palmbomen en dennebomen. Ook in Istrië vind je wel palmbomen en dennebomen maar het grootste gedeelte van de stranden in Istrië zijn van nature omringd door loofbomen, waardoor de natuurlijke stranden er niet echt een mediterrane uitstraling hebben. De stranden die aangelegd zijn en door mensen onderhouden worden hebben vaak wel palmbomen, die er speciaal geplant zijn. Het grote voordeel van stranden in Istrië is dat ze vaak zonneweides hebben. Dit zul je langs de kust in Dalmatië weinig tegenkomen omdat het daar in de zomer te warm en te droog is om gras goed te kunnen laten groeien. Andere verschillen tussen de stranden per regio is dat Istrië de meeste onderhouden stranden heeft, Kvarner de meeste zandstranden en Dalmatië de meeste natuurlijke stranden. Het grootste gedeelte van de Kroatische kust bestaat trouwens van nature uit rotsstranden. Hierdoor is de zee er zo helder en schoon en uitermate geschikt voor snorkelen en duiken. Maar in alle toeristische plaatsen vind je ook gewoon onderhouden stranden met zand, kiezels en/of zonneplateaus van beton, of je nu in Istrië, Kvarner of Dalmatië bent.

Wijn en olijven

Ondanks het feit dat Dalmatië weinig gras en loofbomen heeft langs de kust, heeft de regio wel een heel groen uiterlijk, vanwege de vele naaldbossen die vanaf de bergen doorlopen tot aan de zee. Zowel in Istrië als Dalmatië kom je veel olijfgaarden en wijngaarden tegen. Langs de hele Kroatische kust is het klimaat ideaal voor het verbouwen van olijven en druiven. Zoals velen van jullie vast al wel weten, staat Kroatië bekend om haar heerlijke olijfolie en wijnen. Dus liefhebbers kunnen langs de hele kust, van noord tot zuid, genieten van de beste wijnen en heerlijke visgerechten bereidt in zelfgemaakte olijfolie.

Wijngaarden Kroatie

Sfeer

Ik omschreef net al de verschillen in klimaat en vegetatie tussen Istrië en Dalmatië en je hebt vast al wel begrepen dat Dalmatië veel meer een mediterrane uitstraling heeft dan Istrië. Dit is ook terug te vinden in de sfeer. Istrië heeft veel weg van Noord Italië, met sfeervolle kleine dorpjes gelegen op glooiende heuvels. Sommige mensen zeggen dat Istrië het beste te vergelijken is met Toscane en de kustplaatsen hebben een beetje een Venetiaanse sfeer.

In Dalmatië kom je veel minder invloeden van Noord en Midden Europa tegen en veel meer van Zuid Europa. Met haar vele oude plaatsen, typisch Dalmatische stenen huizen en ontspannen sfeer heeft de regio een uniek karakter.  De ruige natuur, de bergen, rotsen en de vele baaien langs de kust geven Dalmatië een meer ‘ongerepte’ uitstraling dan Istrië. Het toerisme is er kleinschalig vergeleken met Istrië, met een groot aanbod aan kleine campings en privé accommodatie en weinig grote resorts.

Kvarner zit letterlijk tussen Istrië en Dalmatië in, geografisch gezien maar ook qua landschap, klimaat en sfeer. Kvarner is een beetje een mengelmoesje van noord en zuid, met veel diversiteit. Kvarner biedt bijvoorbeeld hele mooie zandstranden, naturistenstranden, spa resorts en natuurparken.

Kroatië

Kroatië

Kroatië

Actieve vakantie

Liefhebbers van bergwandelingen kunnen hun hart ophalen in Kvarner en Dalmatië. Daar kun je direct aan de kust genieten van prachtige gebergtes, zoals het Velebit gebergte in Kvarner en Noord Dalmatië en Biokovo gebergte in Midden/Zuid Dalmatië. Fietsliefhebbers kunnen het beste terecht in Istrië omdat het aanbod aan fietspaden hier het grootst is en de moeilijkheidsgraad het laagst (vanwege het feit dat het een heuvelgebied is en geen berggebied). Maar wie van uitdagende fietsroutes houdt kan het beste in de bergebieden van Kvarner en Dalmatië terecht, waar je te maken hebt met veel beklimmingen en afdalingen en een natuurlijke ondergrond met veel stenen en rotsen.

Meer te weten komen…

Heb je een bepaalde regio op het oog, en wil je meer weten over bijvoorbeeld de eilanden, badplaatsen, nationale parken, stranden, bezienswaardigheden en (water)sportactiviteiten die er te vinden zijn? Kijk kan gerust verder op onze web site. We hebben al vele artikelen geschreven over van alles wat met Kroatië te maken heeft.

En heb je vragen, stel ze dan gerust!

Meer over bestemmingen in Kroatië:

Tags: , ,

2 Comments »

  • Marvin schreef:

    Komende zomer gaan we met zijn tweetjes kamperen (met een tent) in Kroatië. Je artikelen gelezen hebbende, ligt Istrië qua temperatuur voor de hand, omdat het wat minder warm is dan Dalmatie. We zouden echter heel graag naar de Plitvicemeren gaan. We houden van een levendige camping waar wat te doen is, maar we hebben geen kinderen, dus knutselclubs en minidisco’s zijn geen must. Wat zou jij ons aanraden? En vooral; welke plaats is leuk om te bezoeken en waar heb je leuke restaurants, zonder dat je van de 35 tafeltjes tussen 28 Nederlandse gezinnen zit?

    • Karianne Karianne schreef:

      Beste Marvin, maak je geen zorgen dat je tussen de Nederlanders zult zitten, het leuke van Kroatie is dat je er een interessante mix vindt van toeristen uit verschillende landen. Ik zou kiezen voor een van de bekende toeristische plaatsen in Istrie, waar we op de site al veel over hebben geschreven, zoals Pula, Porec of Rovinj. Hier is voor jonge mensen veel te beleven, met gezellige restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook zijn de campings hier erg groot en levendig. Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde camping, alle grote campings bij deze plaatsen zijn zeker de moeite waard. Je vind ze door in het menu boven aan de site te kiezen voor campings – campings in Istrie. Je kunt vervolgens een van de drie genoemde plaatsen selecteren. Vriendelijke groeten, Karianne.

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.