De kustgebieden van Kroatie, welke kies jij?

/
5730 Views

Je hebt al zo veel enthousiaste verhalen gehoord over de kust van Kroatië van collega’s, vrienden en familie dat het nu tijd wordt om dit prachtige land zelf te gaan bezoeken. Maar waar in Kroatië ga je naar toe? Het is een land met een uitgestrekte kust en tientallen mooie kustplaatsen en steden. Wat belangrijk is om te weten over Kroatië, is dat de kust niet overal hetzelfde is. Er zijn verschillen in klimaat, landschap, architectuur, cultuur, bezienswaardigheden, gastronomie en noem maar op.

Makarska Dalmatie

We krijgen heel veel verzoeken om tips voor ‘leuke’ accommodatie in Kroatië. Mijn eerste advies is altijd: zoek eerst een regio of plaats uit die je aanspreekt, en zoek dan pas naar geschikte accommodatie. Je hebt namelijk langs de hele Kroatische kust genoeg keuze uit mooie appartementen, vakantiewoningen, campings en hotels.  Dus waarom zou je je zoektocht beperken tot het vinden van de beste accommodatie, wanneer je ook de omgeving uit kunt kiezen die het beste voldoet aan jouw wensen?

Langs de kust in Kroatië heb je de keuze uit drie regio’s: Istrië, Kvarner en Dalmatië.

Istrië is al jarenlang de favoriete vakantiebestemming in Kroatië voor vele Nederlanders, en niet onterecht. Hier vind je Kroatië’s grootste campings, met de beste voorzieningen, direct aan de kust. En het is ook nog eens de meest noordelijk gelegen kustregio, en dat betekent dus ook de kortste reisafstand vanaf Nederland of België.

Van alle drie de kustregio’s heeft Istrië de beste infrastructuur, mede dankzij het feit dat Istrië heuvelachtig is, vergeleken met het bergachtige Kvarner en Dalmatië. Een andere reden waarom de infrastructuur van Istrië beter is, is omdat het een rijkere regio is dan Kvarner en Dalmatië. Dit komt omdat er meer toerisme is in Istrië. Istrië heeft het voordeel dat het voor veel landen in de omgeving het dichtstbijzijnde kustgebied is aan de Adriatische Zee.

Dit heeft natuurlijk ook wel zijn nadelen, in Istrië is het in de zomer altijd drukker dan in Kvarner en Dalmatië en het toerisme in Istrië is veel grootschaliger (grotere campings, hotels en resorts).

Motovun Istrie

Klimaat

Istrië ligt ook dichterbij de Alpen dan de meer zuidelijk gelegen kustgebieden van Kroatië en dat heeft ook zijn invloed op het klimaat en de vegetatie. De zomers zijn er warm en de winters mild, maar de temperaturen zijn in Istrië toch beduidend lager dan in Dalmatië bijvoorbeeld. Gemiddeld kun je in de zomer een temperatuur van ongeveer 25° verwachten langs de kust in Istrië, vergeleken met 30° in Dalmatië.

Ook de zeetemperatuur verschilt van regio tot regio. In Istrië kun je uit gaan van een gemiddelde zeetemperatuur van 23° en in Dalmatië van 25°. De kans op neerslag is in Istrië groter dan in Dalmatië. Ook dit heeft te maken met de nabijheid van de Alpen, die bewolking en neerslag aantrekken.

Deze aanzienlijke verschillen in temperatuur kunnen het veel makkelijker maken om je ideale vakantiebestemming in Kroatië te vinden. Want wie van een echte zonvakantie houdt, en veel aan het strand wil liggen, kan dus het beste naar het zuidelijke deel van Kroatië gaan. Maar wie voor een actieve vakantie kiest en daar liever geen temperaturen van 30° of hoger bij wil hebben, kan beter voor het noordelijke deel van Kroatië kiezen. Lees hier meer over het weer in Istrië en Dalmatië.

Stranden

Het grootste verschil in vegetatie tussen het noorden en zuiden van Kroatië is dat je in het zuiden veel meer typisch mediterrane bomen en planten vindt, zoals palmbomen en dennebomen. Ook in Istrië vind je wel palmbomen en dennebomen maar het grootste gedeelte van de stranden in Istrië zijn van nature omringd door loofbomen, waardoor de natuurlijke stranden er niet echt een mediterrane uitstraling hebben. De stranden die aangelegd zijn en door mensen onderhouden worden hebben vaak wel palmbomen, die er speciaal geplant zijn.

Het grote voordeel van stranden in Istrië is dat ze vaak zonneweides hebben. Dit zul je langs de kust in Dalmatië weinig tegenkomen omdat het daar in de zomer te warm en te droog is om gras goed te kunnen laten groeien. Andere verschillen tussen de stranden per regio is dat Istrië de meeste onderhouden stranden heeft, Kvarner de meeste zandstranden en Dalmatië de meeste natuurlijke rotsstranden.

Het grootste gedeelte van de Kroatische kust bestaat trouwens van nature uit rotsstranden. Hierdoor is de zee er zo helder en schoon en uitermate geschikt voor snorkelen en duiken. Maar in alle toeristische plaatsen vind je ook gewoon onderhouden stranden met zand, kiezels en/of zonneplateaus van beton, of je nu in Istrië, Kvarner of Dalmatië bent.

Wijn en olijven

Ondanks het feit dat Dalmatië weinig gras en loofbomen heeft langs de kust, heeft de regio wel een heel groen uiterlijk, vanwege de vele naaldbossen die vanaf de bergen doorlopen tot aan de zee. Zowel in Istrië als Dalmatië kom je veel olijfgaarden en wijngaarden tegen.

Langs de hele Kroatische kust is het klimaat ideaal voor het verbouwen van olijven en druiven. Zoals velen van jullie vast al wel weten, staat Kroatië bekend om haar heerlijke olijfolie en wijnen. Dus liefhebbers kunnen langs de hele kust, van noord tot zuid, genieten van de beste wijnen en heerlijke visgerechten bereidt in zelfgemaakte olijfolie.

Wijngaarden Kroatie

Sfeer

Ik omschreef net al de verschillen in klimaat en vegetatie tussen Istrië en Dalmatië en je hebt vast al wel begrepen dat Dalmatië veel meer een mediterrane uitstraling heeft dan Istrië. Dit is ook terug te vinden in de sfeer. Istrië heeft veel weg van Noord Italië, met sfeervolle kleine dorpjes gelegen op glooiende heuvels. Sommige mensen zeggen dat Istrië het beste te vergelijken is met Toscane en de kustplaatsen hebben een beetje een Venetiaanse sfeer.

In Dalmatië kom je veel minder invloeden van Noord en Midden Europa tegen en veel meer van Zuid Europa. Met haar vele oude plaatsen, typisch Dalmatische stenen huizen en ontspannen sfeer heeft de regio een uniek mediterraan karakter.  De ruige natuur, de bergen, rotsen en de vele baaien langs de kust geven Dalmatië een meer ‘ongerepte’ uitstraling dan Istrië. Het toerisme is er kleinschalig vergeleken met Istrië, met een groot aanbod aan kleine campings en privé accommodatie en weinig grote resorts.

Kvarner zit letterlijk tussen Istrië en Dalmatië in, geografisch gezien maar ook qua landschap, klimaat en sfeer. Kvarner is een beetje een mengelmoesje van noord en zuid, met veel diversiteit. Kvarner biedt bijvoorbeeld hele mooie zandstranden, naturistenstranden, spa resorts en natuurparken.

Actieve vakantie

Liefhebbers van hiken kunnen hun hart ophalen in Kvarner en Dalmatië. Daar kun je direct aan de kust genieten van prachtige gebergtes, zoals het Velebit gebergte in Kvarner en Noord Dalmatië en Biokovo gebergte in Midden/Zuid Dalmatië.

Fietsliefhebbers kunnen het beste terecht in Istrië omdat het aanbod aan fietspaden hier het grootst is en de moeilijkheidsgraad het laagst (vanwege het feit dat het een heuvelgebied is en geen berggebied). Maar wie van uitdagende fietsroutes houdt kan het beste in de bergebieden van Kvarner en Dalmatië terecht, waar je te maken hebt met veel beklimmingen en afdalingen en een natuurlijke ondergrond met veel stenen en rotsen.

Meer te weten komen…

Heb je een bepaalde regio op het oog, en wil je meer weten over bijvoorbeeld de eilanden, badplaatsen, nationale parken, stranden, bezienswaardigheden en (water)sportactiviteiten die er te vinden zijn? Kijk kan gerust verder op onze web site. We hebben al vele artikelen geschreven over van alles wat met Kroatië te maken heeft.

En heb je vragen, stel ze dan gerust!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

7 Comments

 1. Dank Karianne voor jouw website met zo veel praktische informatie! Ik kan mij voorstellen dat je er wel eens moe van wordt dat er toch veel vergelijkbare vragen komen die je dan ook (deels) al op je site heb beschreven of eerder geantwoord. Toch waag ik mij toch ook maar aan een rechtstreekse vraag …
  Ik ga in mijn up de laatste drie weken van september naar Kroatië. De middelste week ga ik de binnenlanden in met een georganiseerde wandelvakantie is het plan. Deze vertrekt vanaf Rijeka. De week er voor en de week erna staan gepland voor heerlijk relaxen. Eén van de twee weken wil ik in ieder geval k graag in Dalmatië verblijven. Heb jij advies wat er qua weer of (gebrek) aan drukte beter is om de eerste en de laatste week te doen? Ik houd van mijn rust, maar vind het wel fijn in of op loopafstand van een plaatsje te zitten waar het ’s avond gezellig is met vakantiegangers. Mocht je tips hebben voor een lief schattig plaatsje met huisje of appartementje dan houd ik mij aanbevolen! Aangezien de middelste week is geregeld en ik de 1e en laatste week niet zo heel veel zal ondernemen, ga ik geen auto huren, maar ik heb er geen probleem mee een aantal uren met de bus te moeten reizen naar de volgende accommodatie. Vluchten heb ik nog niet geboekt, dus in die zin ben ik nog volledig flexibel. Hoor graag van je. Super dank! Sammy

  • Beste Sammy, het zal in je derde vakantieweek overal zowieso al vrij rustig zijn, aangezien het seizoen eind september al bijna is afgelopen. Maar je kunt er nog heel mooi weer verwachten en alles zal nog gewoon open zijn (lees ook eens ons artikel over Kroatie in het najaar). Wil je nog graag zwemmen, dan wordt de kans wel steeds kleiner in de loop van de maand. De kans om te kunnen zwemmen eind september is het grootst in Dalmatie. Kies dan voor een wat grotere plaats, zoals Zadar of Split bijv. Deze zijn ook heel goed te bereiken met de bus. Kijk maar eens op getbybus.nl. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Bedankt voor de mooie beschrijvingen. Maar alsjeblieft kom met treinreis, bus en autoreis aanwijzingen. EV zie je ook steeds meer. Vraag bijv. om een ev taxi. Vliegen vervuilt echt heel erg. Het kan echt fijn en anders. Een schonere wereld begint echt ook bij je eigen reisstijl. Succes en veel vakantieplezier.

 2. Hallo Karianne,

  We zijn tussen Split en Dubrovnik op zoek naar een vakantieplaats aan zee. We zijn beiden 60 jaar en niet op zoek naar uitgangsleven, maar we zoeken wel een gezellige plaats waar wat te doen is. M.a.w. leuke en voldoende horeca en terrasjes waar je tot ongeveer tot 23.00 terecht kunt.
  Kun je ons adviseren?
  Alvast bedankt

  • Beste Miel, behalve Split en Dubrovnik zelf kan ik ook de plaatsjes van de Makarska riviera aanraden, of Omis. Vind je het niet erg om de veerboot te nemen, ga dan naar het plaatsje Korcula op het eiland Korcula, daar is het echt prachtig. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Komende zomer gaan we met zijn tweetjes kamperen (met een tent) in Kroatië. Je artikelen gelezen hebbende, ligt Istrië qua temperatuur voor de hand, omdat het wat minder warm is dan Dalmatie. We zouden echter heel graag naar de Plitvicemeren gaan. We houden van een levendige camping waar wat te doen is, maar we hebben geen kinderen, dus knutselclubs en minidisco’s zijn geen must. Wat zou jij ons aanraden? En vooral; welke plaats is leuk om te bezoeken en waar heb je leuke restaurants, zonder dat je van de 35 tafeltjes tussen 28 Nederlandse gezinnen zit?

  • Beste Marvin, maak je geen zorgen dat je tussen de Nederlanders zult zitten, het leuke van Kroatie is dat je er een interessante mix vindt van toeristen uit verschillende landen. Ik zou kiezen voor een van de bekende toeristische plaatsen in Istrie, waar we op de site al veel over hebben geschreven, zoals Pula, Porec of Rovinj. Hier is voor jonge mensen veel te beleven, met gezellige restaurants en uitgaansgelegenheden. Ook zijn de campings hier erg groot en levendig. Ik heb geen voorkeur voor een bepaalde camping, alle grote campings bij deze plaatsen zijn zeker de moeite waard. Je vind ze door in het menu boven aan de site te kiezen voor campings – campings in Istrie. Je kunt vervolgens een van de drie genoemde plaatsen selecteren. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text