Zwemmen in de natuur – Kroatië’s ‘rotsstranden’

/
3175 Views

Aangelegde stranden met kiezels zijn natuurlijk erg mooi en praktisch, maar als je nog nooit ergens in zee hebt gezwommen waar het zó helder is dat je op diepe plekken nóg de bodem kunt zien, dan mis je echt wat.

Zulke heldere zee vind je alleen langs de rotsachtige kust, of in baaien met natuurlijke kiezels. Dit zijn de ideale snorkelplekken, waar van alles te ontdekken valt. De zee is hier zo schoon, dat je helemaal niet hoeft te douchen als je de zee uit komt, tenzij je het gevoel van zout op je huid niet fijn vindt natuurlijk.

Eiland Lokrum rotsstrand

Je zou in dat geval een fles met kraanwater mee kunnen nemen om het zout van je huid af te spoelen na het zwemmen, om zo een douchebeurt te besparen. Maar al die zoutmineralen zijn echt supergoed en gezond voor je huid en bovendien helemaal gratis, in tegenstelling tot de dure cosmeticaproducten met zeezout van de drogist.

Natuurstranden zijn niet eens ‘echte’ stranden, want de hele Kroatisch kust bestaat van nature uit rotsen, waardoor iedere plek met helder zeewater een goede zwemplek is, of je er nu een echt strand aantreft of niet.

Als je je er eenmaal op hebt ingesteld dat je niet per se een strand nodig hebt om heerlijk te zwemmen en te zonnebaden, kan de lol beginnen. Buiten iedere kustplaats kun je op zoek gaan naar een mooi plekje in de natuur. Ik geef eerlijk toe dat het niet altijd even gemakkelijk is om een geschikt plekje te vinden waar je ook gemakkelijk de zee in en uit kunt komen, maar geef niet te snel op met zoeken.

Rotsstrand op het eiland Brac

De uitdaging van het zoeken maakt het extra leuk en geeft veel voldoening als je een mooi plekje hebt ontdekt. Je zult snel genoeg leren hoe je het beste over de rotsen kunt lopen en waar je zonder al te veel moeite de zee kunt betreden

Je hebt absoluut stevige waterschoenen nodig (tenzij je gewend bent aan lopen over stenen) en moet natuurlijk goed opletten waar je loopt. Laat je niet afschrikken door zee-egels, hoe meer zee-egels je tegenkomt, des te schoner de zee, dit is dus alleen maar een goed teken. En in een heldere zee kun je zee-egels al duidelijk vanaf een afstand zien en dus gemakkelijk ontwijken.

Zwemmen in Kroatie

Neem voor de zekerheid wat antihistamine crème mee, zoals Fenistil gel bijvoorbeeld, dit is niet alleen goed tegen muggenbeten maar ook tegen de irritatie van de naalden van zee-egels.

Als je een opvouwbaar strandkussen meeneemt, kun je ook op de rotsen best goed liggen. Veel rotsen langs de kust hebben horizontale plateau’s waarop je vrij vlak kunt liggen. Het is misschien even wennen maar als je eenmaal gaat zwemmen in de natuur wil je niets anders meer.

Wanneer je van rotsspringen houdt, kun je ook veel plekken vinden waar je heerlijk vanaf de rotsen de zee in kunt springen of duiken. Natuurlijk moet je eerst gaan zwemmen op de plek waar je wilt gaan springen om te zien of het er diep genoeg is en of er geen uitstekende rotsen zijn onder water. Veiligheid boven alles natuurlijk en nooit zomaar aannemen dat je overal veilig kunt springen.

Wist je trouwens dat de Adriatische Zee voor de kust van Kroatië zoveel zout bevat dat je er bijna vanzelf blijft drijven? Zolang je je helemaal ontspant, hoef je slechts af en toe even met je armen ‘bij te sturen’ om drijvende te blijven. Dit is echt pure ontspanning en vele malen beter dan drijven op een luchtbed (die je trouwens beter niet mee kunt nemen als je gaat zwemmen bij rotsen).

Rotsspringen in Kroatie

Ook met kinderen kun je prima in de natuur gaan zwemmen, onze kids van 3 en 6 vinden het helemaal geweldig omdat er zoveel te ontdekken valt. Ook is het een goede oefening voor ze om over de rotsen te lopen, klimmen en balanceren. Onze kids doen dit trouwens op blote voeten, net als alle andere kinderen hier, omdat we ze nooit waterschoenen hebben laten dragen en hun voeten er dus helemaal aan gewend zijn.

Dus als je ergens wilt gaan zwemmen waar je de krekels kunt horen, de dennengeur kunt ruiken, de visjes langs je heen kunt zien zwemmen en niet omringd bent door honderd andere badgasten, ga dan de natuur in!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

6 Comments

 1. Beste,
  Wij met een gezin met 3 kids (11,14,15) gaan al jaren naar frankrijk (ardeche). Vanaf de hoge rotsen springen en dammetjes bouwen in de kraak heldere rivieren vinden ze het mooist. Nu willen we een keer naar een ander land. Misschien wel een keer Kroatie. Heb je tips van leuke tiener campings (NL kids) waar dichtbij van de rotsen gesprongen kan worden of iets. Hoeft echt geen 4 sterren camping te zijn. Wij huren altijd een tent /stacaravan.

  Alvast bedankt voor je reactie

  gr
  Niels

  • Beste Niels, een lastige vraag. Ik ken de campings helaas niet zo goed dat ik uit mijn hoofd weet bij welke campings in de buurt je kunt rotsspringen. Andere lezers misschien? Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Thx voor antwoord. maar waar zijn bovenstaande foto’s genomen. Want er zijn een aantal gebieden in kraotie.

    Waar moeten we wezen voor de mooiste rotsstranden en natuur?

    gr

    • Beste Niels, mijn persoonlijke mening is dat de rotsstranden in Dalmatie mooier zijn, omdat de natuur daar ruiger is dan in Istrie. Maar het maakt de rotsstranden vaak wel wat moeilijker bereikbaar, dus niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn of gezinnen met jonge kinderen. Je vindt dit soort stranden (als op de foto’s) echt overal maar mijn voorkeur gaat uit naar de kust ten zuiden van Sibenik (tussen Zadar en Sibenik is wat minder mooi), want de hele kustlijn bestaat van nature uit rotsen, dus buiten de bebouwing vind je alleen maar natuur, rotsen en rotsstranden. Het is een kwestie van even rondrijden, de auto ergens parkeren en dan te voet verder te zoeken naar een mooi plekje. Neem stevige schoenen mee (teenslippers is lastig op de rotsen) en vergeet ook je zwemschoenen niet. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Wat een prachtige stranden zijn dit! Ik zelf hou ook van zelf dingen ontdekken. Mijn vraag is zijn er ook van zulke verborgen schoonheden langs de kustlijn van Istrie? Tussen Rovinj en Pula zeg maar. En zijn er ook plekken te bereiken per auto? Laatste stuk zal je vast moeten lopen maar dat is geen probleem.

  • Beste Ruud, je vindt overal langs de kust in Kroatie dergelijke natuurstranden/rotsstranden aan. Dus ook in Istrie. De kustlijn ziet er niet overal hetzelfde uit omdat je in Kroatie ook te maken hebt met klimaatsverschillen en de daarbij behorende verschillen in landschap en vegetatie. Lees meer over de verschillen in dit artikel op onze andere site: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/ Vriendelijke groeten, Karianne. Op onze andere site vind je ook artikelen over de stranden in de bekende kustplaatsen zoals Rovinj en Pula. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text