Het weer in Istrië en Dalmatië

Dalmatië

Het kustgebied van Dalmatië heeft een mediterraan klimaat. Dat betekent veel zon en hete, droge zomers. In de zomer is de gemiddelde zeetemperatuur zo’n 24 tot 27 graden en de luchttemperatuur zo’n 28 tot 35 graden.

In Nederland gaat heet weer vaak gepaard met een vochtig en drukkend gevoel maar dit is in Dalmatië gelukkig niet het geval. De ‘droge’ warmte in Dalmatië is daardoor beter te verdragen. ‘s Avonds blijft het vaak nog lang warm en kan er dus ook nog gezwommen worden.

Istrië

Het kustgebied van Istrië heeft minder hoge temperaturen dan het kustgebied in Dalmatië. Niet alleen vanwege het feit dat Istrië meer noordelijk gelegen is, maar ook vanwege de nabijheid van de Alpen en de ligging van het Učka gebergte tussen Istrië en Dalmatië in. Dit gebergte houdt Istrië en Dalmatië als het ware van elkaar gescheiden. De warme lucht uit het zuiden wordt door het hoge Učka gebergte omhoog geduwd waardoor het afkoelt voordat het Istrië bereikt. De gemiddelde zeetemperatuur in Istrië in de zomer is 24 graden en de luchttemperatuur ligt gemiddeld tussen de 24 en 26 graden.

Droogte

In de zomermaanden valt er zeer weinig regen in de kustgebieden waardoor er vaak droogte heerst. Men wordt in de zomer gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met vuur en brandbare materialen (barbeque, kampvuur, sigaretten, glas etc) vanwege het hoge risico op bosbranden.

Bosbranden kunnen zich heel snel verspreiden omdat er langs de kust vaak wind staat. Daar komt nog eens bij dat er langs de kust veel dennebomen groeien. Brandende denneappels kunnen honderden meters door de lucht schieten en zo kan het vuur zich nog sneller verspreiden.

Storm

Het weer langs de kust in Kroatië is minder voorspelbaar dan in Nederland en daarom is het belangrijk om de weerberichten goed te volgen, vooral als je van plan bent de zee op te gaan. Een storm kan zich binnen enkele minuten aankondigen. Ookal is een zomerstorm in Kroatië meestal erg kort (binnen een uur komt de zon vaak al weer tevoorschijn), hij is wel erg krachtig. Er kunnen hevige windstoten voorkomen en ook stortbuien zijn niet ongewoon. Daarom is het verstandig om, als je niet thuis bent, geen spullen buiten te laten liggen die makkelijk weg kunnen waaien of niet nat mogen worden.

Wind

De wind langs de kust kan een paar keer per dag veranderen, niet alleen van richtig maar ook van sterkte. Sommige windsoorten brengen een aangenaam, koel briesje mee maar er zijn ook windsoorten die warme lucht uit het zuiden meebrengen, zoals de Jugo. Deze wind kan heel aangenaam zijn in de koude maanden maar kan in de zomer voor extra hitte zorgen. Jugo gaat vaak ook gepaard met een verandering in de luchtdruk waardoor mensen die hier gevoelig voor zijn zich erg lusteloos kunnen voelen.

De Maestral is een wind die verkoeling brengt op hete dagen en kan soms zelfs ‘s nachts ineens opsteken en voor een natuurlijke airconditioning in huis zorgen.

De Bura is een koude, noordelijke wind die ineens op kan duiken en een paar dagen kan duren. Bura brengt helder maar fris weer en in de zomer kan Bura de zeetemperatuur doen afkoelen.

Voorjaar en najaar in Dalmatië

De warmste maanden in Dalmatië zijn juni t/m september, deze maanden zijn zeer geschikt voor vakantiegangers die van een warme/hete vakantie houden. Maar ook de maanden mei en oktober bieden mooi weer en zijn daardoor erg geschikt voor mensen die temperaturen boven de 30 graden willen vermijden, maar wel van een lekker zonnetje willen genieten. Temperaturen van 20 graden en hoger, en een rustige omgeving met veel minder toeristen dan in het hoogseizoen heeft ook zo zijn voordelen.

Tip: Voor informatie over het weer in een bepaalde plaats in een bepaalde maand zoek je online op: “weather statistics [plaats]”. Op deze manier kun je voor iedere plek ter wereld de weerstatistieken per maand bekijken: de gemiddelde temperatuur, kans op neerslag, aantal zonuren, etc.

Meer over het voorjaar in Kroatië

Meer over het najaar in Kroatië

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

87 Comments

 1. Goedemiddag!
  Bedankt voor de uitgebreide info op deze site 🙂

  Een vraag: Wij willen de laatste week van september en de eerste week van oktober met de auto naar Kroatië gaan. Welke regio zou je ons aanraden? We houden vooral van wandelen en mooie natuur en rijden (natuurlijk) graag zo min mogelijk kilometers! Is het slim om ver naar het zuiden te rijden voor de omgeving en het klimaat?

  Alvast bedankt voor de te nemen moeite!

  Met vriendelijke groet,

  Barbara

  • Beste Barbara, bedankt voor je compliment over de site! De verschillen in landschap en klimaat zijn groot. De natuur is overal mooi in Kroatie, maar het is wel heel persoonlijk, iedereen heeft een andere voorkeur. De kans op warm/zonnig/droog weer is uiteraard het grootst in Dalmatie maar als je het landschap van bijv. Lika, Istrie of Hrvatsko Zagorje mooier vindt, dan zou ik daar gewoon voor kiezen. Online vind je verschillende websites die je weerstatistieken tonen (gemiddelde temperatuur, zonuren, kans op neerslag etc) per plaats per maand. Zo krijg je een goed beeld van het weer dat je kunt verwachten in een bepaalde plaats of regio in september of oktober. Op onze site kun je meer lezen over de natuur in de verschillende regio’s, zodat je een goed geinformeerde keuze kunt maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hi Hallo,
  Allereerst, beste wensen.

  Ik wil midden a eind april naar Kroatie.
  We willen met het vliegtuig heen,auto en een huisje huren en dat als uitvalsbasis gebruiken voor de vakantie.
  We zin natuurliefhebbers, en de kust houden we ook van. Welke regio zou je ons aanraden?

  We horen het graag
  Groet
  Liesbeth

  • Beste Liesbeth, aangezien april nog vroeg in het seizoen is, raad ik je aan om naar een grotere plaats te gaan, waar wat meer leven in de brouwerij is. Ook raad ik je aan om richting het zuiden te gaan, vanwege de grotere kans op mooi weer. Daarom raad ik je Zadar, Split of Dubrovnik aan. Na alle drie steden kun je bovendien vliegen, al weet ik zo niet wat het aanbod aan vluchten is in april. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Dag Karianne,

  Heel erg leuke en informatieve site hier!

  Mijn vriend en ik vertrekken deze donderdag met de auto naar Dicmo-Split.
  Dit weekend voorspellen ze een onweer en dergelijke. Hoe zijn de temperaturen daar normaal in het begin van september?

  Groetjes!

 4. Hallo.
  Ik zou samen met mijn vriend naar Kroatie gaan in september.Meer specifiek naar Makarska. Het liefst van al zouden we de plitvicemeren en het nationaal park krka willen bezoeken. Is dit goed mogelijk vanuit Makarska?

  Alvast bedankt!

  • Beste Sofia, via de snelweg kun je Krka vrij snel bereiken, in ong. anderhalf uur. Ik raad je aan om Plitvice op de heen- of terugreis te bezoeken, dit is namelijk een rit van 5 uur vanuit Makarska. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hi!
  Wij overwegen om vanaf 16 september naar Porec te gaan. Hoe is het daar dan: het weer: kun je ’s avonds nog buiten zitten? Het publiek: overwegend ouderen? Het strand: staan er nog ligbedjes en parasols of is alles al afgebroken?
  Dankjewel en vriendelijke groeten!

  • Beste Eva, normaal gesproken kun je in september nog prima buiten zitten ’s avonds. Je zult zien dat men overal ook nog gewoon buiten op het terras zit te eten en drinken. Ligbedden zouden dan ook nog gewoon aanwezig moeten zijn, aangezien het meestal de hotels zijn die ze verhuren en die zijn in september nog gewoon open. Vanaf september zie je wel steeds minder gezinnen met kinderen en meer ouderen. Toch is het niet zo dat je half september alleen maar meer ouderen ziet hoor, deze maand maakt nog gewoon deel uit van het zomerseizoen, waar mensen van alle leeftijden nog volop van genieten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Hallo,

  Wat een handige website! Leuk!
  Mijn vriend en ik willen deze zomervakantie misschien op vakantie naar Kroatië. Wij willen graag lekker naar het strand kunnen, maar ook met een huur auto rondrijden en veel zien van de natuur (onder andere de mooie watervallen) Wij vragen ons alleen af hoe het weer daar is? Is het veel bewolkt? Is er een grote kans dat het regent in juli/augustus? En graag willen wij weten wat de leukste plaatsen zijn om heen te gaan, als je 22-24 jaar oud bent, graag naar het strand wilt, lekker uit eten, winkels bekijken en misschien eens naar een café of lekker slenteren door een gezellige straat?

  Wij hopen dat u kunt helpen.

  Vriendelijke groet, Rashida

  • Beste Rashida, bedankt voor je compliment over de site! We hebben een artikel geschreven over het weer in Plitvice, waar je denk ik wel de antwoorden op je vragen zult vinden: https://www.allesoverkroatie.nl/het-weer-in-plitvice/ De kans op bewolking of regen in de zomer is er klein, maar het zou af en toe een keer kunnen gebeuren. Je kunt dus het beste kort vantevoren de weersberichten checken.
   Eigenlijk kun je overal in Kroatie terecht om de dingen te doen die jullie leuk vinden. Er zijn gewoon teveel leuke plaatsen om op te noemen. Ik denk dat je het beste eerst kunt bepalen welke regio voor jullie het meest interessant is. Daarna een plaats kiezen in die regio waar bezienswaardigheden zijn die jullie aanspreken. Begin hier eens met lezen: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
   Ik help je graag verder als je eenmaal een regio hebt gekozen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hallo Karianne,
  Wij zijn van plan om half juni drie weken in de buurt van Krk op vakantie te gaan. we gaan met de tent. Hoe warm/koud zijn dan de nachten? Is dan een zomerslaapzak voldoende?
  Alvast bedankt voor de moeite!
  Groet Esther

  • Beste Esther, een moeilijke vraag, want ik heb zelf nog nooit in een tent geslapen in Kroatie :-). Ik denk eerlijk gezegd dat een zomerslaapzak voldoende is, maar het kan soms voorkomen dat het in juni nog een beetje koud is ’s ochtends vroeg. Als je geen winterslaapzak mee wilt nemen dan is het misschien verstandig om iets anders warms mee te nemen (zoals een warme pyjama met lange mouwen) voor de zekerheid. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hoi

  Wij hebben interesse om rond 17 juli 2 weken naar een camping in de buurt van Obrovac te gaan. (een combinatie van strand en actieve vakantie) Nu is alleen ons niet echt duidelijk hoe het weer dan is in deze omgeving omdat Obrovac tussen/ op de bergen ligt

  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

  groetjes
  Femke

 9. Hoi,

  aller eerst wil ik u een compliment maken voor deze website.
  super informatief,duidelijk gewoon helemaal top.

  Ik heb echter een vraagje
  We willen in 2017 heel graag in kroatie op vakantie waar precies weten we nog niet.
  (porec, pula, rovinj, sibenik, split)

  Nu is mijn vraag : eind april begin mei hoe is dan meestal het weer.
  uiteraard snap ik dat het weer in juli/augustus beter is dan in mei?
  Is het wat het weer betreft te doen om in een tent te slapen of is het daar dan nog te koud voor ?

  alvast bedankt voor uw antwoord 🙂

  • Beste Jessica, bedankt voor je compliment over de site! In april is het weer in Kroatie nog een beetje onstabiel. Dit betekent dat je nog regelmatig regenbuien, bewolking en/of winderig weer kunt verwachten. De temperatuur kan ook erg wisselen. Soms is het in maart al 20 graden maar in april maar 15 bijvoorbeeld, of net andersom. Je kunt er weinig van opaan.
   In mei is het weer veel stabieler. Je kunt veel zonnige dagen verwachten met temperaturen van minstens 18 graden. Hoe meer naar het zuiden, hoe warmer. De temperaturen in Istrie liggen wat lager dan in Dalmatie. Wil je graag zo warm mogelijk weer in april of mei dan is Sibenik of Split een betere keuze dan de bovengenoemde plaatsen in Istrie.
   In een tent slapen is misschien een beetje een risico in april maar in mei zou het normaal gesproken moeten kunnen (winterslaapzak nog wel nodig denk ik).
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Dag Karianne,

  Ik en mijn vriend zouden een huisje huren in Split – Osoje of Dicmo van 10 september tot en met 17 september.
  Wij waren heel hard aan het twijfelen omdat wij eerst Istrië wouden doen, aangezien dit toch 300KM dichter is en wij een hond bij ons hebben, maar door dit artikel te lezen willen we toch naar Midden-Dalmatië gaan. Wij genieten echt van mooi en warm weer dus daarom willen we het toch proberen.
  Maar we zitten toch een beetje met de schrik dat het niet haalbaar gaat zijn om het met de auto te doen. Hebben jullie dit al gedaan of kennen jullie iemand die helemaal tot in Split gereden is met de auto?
  Wij hebben ook huisjes gezocht in zowel Istrië als in Split en Split komt eigenlijk, met alles ingerekend, goedkoper uit. De afstanden zijn daar minder klein van het huisje om nog naar bepaalde stadjes te rijden dan in Istrië, waar we grotere afstanden moeten afleggen.
  Maar dus de grote vraag is of jullie zich daaraan zouden wagen om zo ver te rijden? (is 1700KM van waar wij wonen)

  Alvast bedankt!

  Groeten, Manon

  • Beste Manon, het is natuurlijk een hele persoonlijke ervaring om 1700km te rijden, voor de een is het veel beter te doen dan voor de ander. Mijn ouders rijden liever niet in 1x door als ze bij ons komen (ze overnachten in Oostenrijk), maar als wij vanuit Sibenik naar hen toe rijden in NL (1600km), rijden we in 1x door, met 2 kleine kids op de achterbank. Het bevalt ons heel goed. We doen er ong. 18 uur over, maar we rijden niet in het hoogseizoen dus we hebben minder last van drukte en geen last van de warmte (we gaan meestal in oktober).
   Nederlanders die bij ons hier in de buurt op vakantie komen hebben heel verschillende meningen, sommigen rijden in 1x door en anderen niet. Maar er komen heel veel Nederlanders hier naartoe, ook nog wel verder dan Split (zelfs naar Dubrovnik met de auto), dus het is zeker wel te doen. Groetjes, Karianne.

  • Hoi, wij zitten nu in Makarska, vanuit zuid Limburg 1600 km. Wij maken altijd een tussenstop in Oostenrijk, vlak voor de Sloveense grens, regio Graz. Dan rijd je de eerste dag +/- 1000 km door Duitsland en Oostenrijk, dat schiet lekker op. De tweede dag rijden we dan door Slovenië Kroatië binnen en hebben dan meer tijd om te genieten van het prachtige landschap.
   Zorg ervoor dat de reis ernaartoe ook al vakantie is en geniet ervan. Deel de terugreis ook in tweeën en het gaat prima met de auto.

   Fijne vakantie

 11. Ik kwam jullie website per toeval tegen en heb al wat ideetjes opgedaan waarvoor mijn dank ?
  Wij willen eind augustus richting Kroatië komen om te camperen en duiken en uiteraard onderwater te fotograferen. Wie weet komen we nog een moie Kroatische schone tegen die voor ons onderwater model wil staan. Mijn vraag is welk gebied kunnen wij het best aandoien om leuk te camperen (zijn campings nog open?) en mooie duiken kunnen maken.
  Alvast heel hartelijk bedankt voor je reactie
  Groetjes Ineke

  • Beste Ineke, Kroatie is een groot land met heel veel verschillende landschappen en ook verschillen in klimaat. Om te duiken kun je overal eigenlijk goed terecht. Heb je ons artikel over duiken al gelezen? Misschien kun je hier wat tips uit halen voor leuke bestemmingen waar je goed kunt duiken. Om een keuze te maken tussen de verschillende landschappen en klimaten raad ik je het volgende artikel aan, op onze andere site (waar je ook veel info vindt over campings, trouwens!): https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
   Campings zijn eind augustus zeker nog open omdat ook de maanden september en oktober nog prima zijn voor kamperen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. beste Karianne,

  We zouden graag met ons gezin (met twee kinderen: 4 jaar, en anderhalf jaar) naar de regio van Zadar willen gaan.
  Maakt het een groot verschil uit in weer of we kiezen voor de periode 20 a 27 september, of 4 tot 11 oktober? Of is het gewoon geluk hebben met het weer?
  We zouden graag willen kunnen zwemmen in de zee…

  bedankt op voorhand voor je reactie!

  met vriendelijke groet,
  Kris

  • Beste Kris, als je eind september of begin oktober nog graag in zee wilt zwemmen dan kun je zeker wel wat geluk gebruiken. Ik raad je aan om zo vroeg mogelijk te gaan, dan is de kans het grootst dat het nog kan. Het ene najaar blijft de zee veel langer warm dan het andere najaar, het is altijd weer verschillend. Je moet er van uit gaan dat je met jonge kinderen toch wel een zeetemperatuur van 23 graden moet hebben. Kijk maar eens naar online weerstatistieken om te zien wat de gemiddelde zeetemperatuur is in de period wanneer jullie willen komen. Hier is een link die je zou kunnen gebruiken: https://www.seatemperature.org/europe/croatia/zadar-september.htm
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Wij zijn vorig jaar in november geweest en het zeewater was nog 22/23graden. Elke dag temperaturen van 20/25 graden. Dit was regio split/ okrug gornji/ trogir

 13. Hoi

  Wat een mooie website heb je gemaakt! Na een aantal regenachtige zomers (terwijl we wel voor de zon gingen) in andere landen gaan we komende zomer naar Zadar op vakantie. We gaan eind juli tm half aug. Wil je me alsjeblieft geruststellen dat het dit jaar goed komt met de zon??

  🙂

  • Beste Yvonne, in juli en augustus is de kans op slecht weer erg klein. We hebben wel eens een “slechte” zomer met wat meer bewolking dan gemiddeld en af en toe een bui, maar normaal gesproken hebben we in juli en augustus volop zon en temperaturen rond de 30 graden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hallo zeg wat een super fijne website hebben jullie!

  Ik heb even een kort vraagje over het weer. Mijn vriendin en ik gaan half september naar Rovinj en ik zie via Tui-Reizen dat t in september rond de 22 graden is. Mijn kroatische collega vertelde dat het heel erg kan verschillen en dat het vaak nog boven de 22 is. Klopt dit? Ik hoop dat t nog ergens een graad of 26 kan worden en anders hou ik rekening wat voor kleding ik meeneem.

  Alvast bedankt,

  Groetjes Jackson

  • Beste Jackson, heb je al eens online gekeken? Er zit wel wat verschil tussen de verschillende websites met statistieken over het weer, maar niet zo heel veel. Ik vind zelf de website van yr.no het meest betrouwbaar: https://www.yr.no/place/Croatia/Istria/Rovinj/statistics.html
   Ze geven max. 23.6 aan voor de maand september. Het ligt er natuurlijk ook aan of je begin of eind september gaat, aan het begin van de maand kan het gemiddelde nog wel wat hoger liggen. Maar je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben. Het weer langs de kust in Kroatie is voor een groot deel afhankelijk van de wind, en de wind kun je helaas niet voorspellen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dank voor het snelle reageren!

    Ik ben hier alles aan t uitzoeken en raak maar niet uitgekeken. We vertrekken 17september en blijven er 15 dagen. Ik hoop tussen 22 en 26 maargoed, moeder natuur doet wat ze wil.

    Hoe zit het met festivals/ discotheken rond die tijd?
    Ik hoorde dat je makkelijk kunt eilandhoppen naar Venetië? We willen niet alleen zon zee strand maar ook cultuur, musea e.d. Zijn er plekken waarvan u zegt, joh dát moeten jullie echt zien?

    En dan nog een vraagje.. Ik vind het niet fijn om met paspoort te lopen.. Hoe streng zijn ze daar in, als ik mijn paspoort kopieer is dit toegestaan?

    Sorry voor al deze vragen, heb er nog veel meer. Turkije is mijn comfortzone en merk dat ik dit nieuwe beetje ‘eng’ vind zeg maar..

    Groetjes

    • Graag gedaan Jackson. Ik denk dat de meeste festivals zo rond mid-september afgelopen zijn. Heb je al gekeken naar ons artikel over festivals in 2016? Discotheken, cafes en bars in grotere plaatsen blijven gewoon het hele jaar open. In de kleinere plaatsen blijft een deel open en zal de rest zijn deuren sluiten tijdens de winter. Meestal is alles nog wel gewoon open tot ong. eind september of mid-oktober, omdat het weer dan nog erg mooi is en er nog genoeg toeristen zijn.
     Kijk voor de veerboot naar Venetie op http://www.venezialines.com
     Verder kan ik je aanraden om de bezienswaardigheden te bezoeken waarover we hebben geschreven in de onze artikelen over de bekende badplaatsen. Alles wat echt de moeite waard is hebben we daarin omschreven 🙂
     Al wandelaar hoef je echt niet je paspoort bij je te dragen. Wanneer je autorijdt is het wel belangijk om alle papieren bij je te hebben want er worden vaak routine controles uitgevoerd langs de kant van de weg. Maar dit soort controles doet de politie niet met mensen die niet in een auto zitten.
     Hoop dat je hier iets aan hebt. Groetjes, Karianne.

 15. Hoi,
  In de laatste week van oktober vliegen we met 2 kleine kinderen naar Zadar. Wat is een mooie plaats (niet te ver van Zadar) om te verblijven voor jonge kinderen? En wat kunnen we verwachten van het weer?
  Alvast bedankt!

  • Beste Jette, ik zou in Zadar zelf blijven, omdat het toeristenseizoen dan al voorbij is, is er in de grotere steden het meeste te beleven. Om Zadar heen liggen kleinere plaatsen en dorpjes, waar je je in oktober/november denk ik snel zal vervelen. Wat voor soort accommodatie zoek je? Er is bijvoorbeeld een mooi kinderhotel vlakbij Zadar: Falkensteiner Club Funimation Borik. Dit is voor jullie misschien wel een goede optie.
   Om het gemiddelde weer in Zadar in oktober en/of november te bekijken kun je zoeken op “weather statistics zadar”, dan kom je bijvoorbeeld op deze site terecht: https://www.yr.no/place/Croatia/Zadar/Zadar/statistics.html
   Het is erg moeilijk om te zeggen dat je van het weer kunt verwachten, het kan alle kanten op, van regenachtig tot mooi zonnig. Je moet dus een beetje geluk hebben!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Complimenten voor de website, knap werk! Ik heb een vraagje. Ik ben van plan om een fietsvakantie te houden langs de Adriatische kustlijn vanaf eind september en beginnend in Pula. Wat zijn de weeromstandigheden qua neerslag rond de periode vanaf oktober.

  Alvast bedankt

  • Beste Randy, bedankt voor je compliment over de site! In principe is het eind september/begin oktober nog mooi nazomer weer langs de kust met een vrij kleine kans op regen. Maar het kan altijd een keer zo zijn dat er een paar dagen regenachtig weer is, dat kan altijd gebeuren in het voor- of najaar. Vriendelijke groeten, Karianne.

 17. Dag Karianne,

  ik vertrek einde volgende week naar Kroatië. De weersvoorspellingen zien er nu niet goed uit. Moet ik er van uitgaan dat ik dan zoizo een slechte week tegemoet ga of kan dat nog volledig omslaan daar?

  Dankjewel, groetjes, Emily

 18. Beste Karianne,

  Wij zitten er over te denken om 5 t/m 19 sept naar Krk te gaan (25/29/31 jaar). Normaal gaan we rond het begin/uitloop van de schoolvakanties omdat we het leuk vinden als er wat leven om ons heen is op de camping. De “grijze golf (gepensioneerde)” hoeft van ons niet 😉

  Kun je aangeven hoe de campings bevolkt zijn in sept in kroatie? Het hoeven geen Nederlanders te zijn, als er maar wat leven op de camping is.

  Ik hoor graag of je ideeën, suggesties hebt,

  M.vr.gr.

  Remco Jacobs

  • Beste Remco, in september is het nog volop zomer en zijn er nog veel toeristen overal in Kroatie. Hoe verder je september in gaat, hoe hoger de gemiddelde leeftijd van de toeristen ligt, maar het zijn niet alleen maar gepensioneerden die in september komen. Zo is september bijvoorbeeld een geliefde maand bij zeilers van alle leeftijden en ook de Kroaten zelf zijn in september nog overal volop van de zomer aan het genieten. Er is overal dus nog genoeg leven in de brouwerij.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Jolanda, het maken van een kampvuur is streng verboden, vanwege de kans op bosbranden. Zelfs op campings mag het meestal niet, tenzij je aan bepaalde regels voldoet, vraag hiernaar bij de receptie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 19. Hallo,

  Wij willen begin oktober (11 t/m 18) een vakantie doorbrengen in de buurt van Dubrovnik.
  Hoe zit het dan met het weer?
  Is het dan nog zomers of koelt het dan al weer af….

  Ik hoor graag van u.

  Ps mooie website overigens…
  Groet Herman

  • Beste Herman, bedankt voor je compliment over de site. September en oktober zijn de nazomer-maanden in Dalmatie. In deze maanden is het weer meestal nog lekker warm en valt er relatief weinig regen. De gemiddelde temperatuur ligt begin oktober rond de 20 graden in Dubrovnik en wordt gedurende de loop van de maand lager, tot het aan het einde van de maand gemiddeld rond de 15 graden is. Je kunt rekenen op zo’n 8 zonuren per dag in oktober.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Beste Jan, ik denk dat het overal hetzelfde is. In grotere steden zijn de huurprijzen en belastingen e.d. wat hoger (zoals in Zagreb en Split) maar verder is het overal vrij gelijk. Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. Hooi,

  Ik en mijn gezin zitten te denken om naar kroatië te gaan maar we hebben op veel video’s en foto’s gezien dat het heel erg bedompen bewolkt is is dat waar? En we willen in juli of augustus. Is het dan bewolkt want op veel foto’s en video’s wel. En zijn er ook zandstranden in plaats van betonstranden want er zijn ook veel stranden van beton.

  Groetjes,

  Luc

  • Beste Luc, meen je dit nou of maak je een grapje? Heb je al naar de foto’s op mijn website gekeken? Beelden zeggen meer dan woorden 😉
   Ook heb ik al veel geschreven (ook op m’n andere site KroatieVakantieland) over de stranden in Kroatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 21. Hallo
  Mijn partner en ik gaan 12 september naar Kroatië. Ik heb nog een beetje mijn twijfels over het weer. Ik hoor verschillende geluiden hierover. Ik wil toch wel graag wat strand dagen hebben. Iemand ervaring?

  • Beste Jacqueline, in september is het nog erg mooi zomerweer in Kroatie met genoeg stranddagen. Wij wonen in Sibenik, Dalmatie, en hier is het in september meestal nog tussen de 25 en 30 graden. Indien je weet waar in Kroatie je naartoe wilt gaan, hoef je op internet alleen maar te zoeken naar “weather statistics [plaatsnaam]” en je kunt precies zien wat je voor weer kunt verwachten. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi Karianne,
    Dank je voor je reactie! Wij gaan naar Fazana, dichtbij Pula. Rond de 25 graden klinkt in ieder geval goed vind ik.
    Met vriendelijke groet,
    Jacqueline

 22. Hallo,

  Wij zijn een stel van 28 & 29, we hebben 25 juli een bruiloft in Prijedor, Bosnië. Nu willen we graag 10dgn ervoor op vakantie naar Kroatië. Wat zijn leuke tips qua plek en handigheid? We houden van lekker eten, een leuk centrumpje, maar ook toch wel wat strand in de buurt. Misschien een leuk gebied waar je ook een beetje kan wandelen. Nu gaven onze vrienden als tip, Rovinj of Pula. Graag hoor ik alle leuke dingen voorbij komen 🙂

  Liefs Dyana

 23. Hai,

  Wij zijn een aantal keer naar de kastela’s geweest (stari nabij trogir), maar zoeken nu iets dichterbij…. kan jij ons een camping aanraden, niet megagroot maar wel nabij (loopafstand) gezelligheid voor 2 puberdochters????

  thx

 24. Hoi hoi,
  Ik wil graag half juli 2015 met mijn man en zoon van 11 naar Kroatië op vakantie.
  We zijn gek op de natuur en willen om de dag iets gaan doen. De dagen dat we niets doen zouden we graag in een hotel verblijven waar ook Nederlandse kinderen zijn zodat mijn zoon dan ook nog wat leeftijdgenootjes om zich heen heeft.
  Kun je me vertellen naar welke plaats ik het beste naartoe kan gaan waar je dus en mooie natuur en een leuk hotel hebt waar ook Nederlanders komen? Alvast heel erg bedankt voor je antwoord.
  Groetjes Jolanda.

  • Beste Jolanda, omdat Kroatie ieder jaar meer Nederlanders aantrekt, kun je er vanuit gaan dat je overal wel Nederlanders aan zult treffen, vooral op de campings! Maar welke hotels het meest geboekt worden door Nederlanders (en welke in juli 2015 Nederlandse gasten zullen hebben), kan ik helaas niet zeggen omdat ik niet met hotels en/of reisbureau’s samenwerk en ik dus geen info heb over boekingen e.d.
   Ik denk dat je kans op het ontmoeten van Nederlanders het grootst is op campings en resorts, vanwege het feit dat het grootschalig is.
   Wat voor soort landschap houden jullie precies van? Bergen? Of liever een heuvellandschap? Mediterraans of liever continentaal? Misschien moet je eerst eens het volgende artikel lezen om wat meer te weten te komen over de verschillende kustgebieden van Kroatie, om te zien wat je het meest aanspreekt: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
   Als je eenmaal weet waar je graag naar toe zou willen help ik je graag verder. Vriendelijke groeten, Karianne.

 25. Hallo,

  Wij denken erover in midden oktober naar Peljesac te gaan. Dit is een van de schiereilanden tussen split en dubrovnik. Kan ik op deze eilanden een beter/ander klimaat verwachten. En is dit een leuk gebied om naar toe te gaan?

  Richard

  • Beste Richard, hoe meer naar het zuiden hoe warmer het weer normaal gesproken is. Wat dat betreft zit je op Peljesac dus wel goed! Een gemiddelde temperatuur van 17 graden is op Peljesac heel normaal in oktober, soms zelfs oplopend tot 20 graden. Het is een vrij rustig schiereiland, met relatief weinig toeristen. Het schiereiland heeft een mooie, groene omgeving met veel wijngaarden. Er zijn mooie stranden te vinden , zelfs een aantal zandstranden (zoals het Trstenica strand in Orebic). In Viganj kun je prima windsurfen door de gunstige winden en voor liefhebbers van klimmen is er de 1000m hoge Smijino brdo (brdo=berg). Een bezoek aan de oude muur van Ston is ook zeker de moeite waard. Deze indrukwekkende 5km lange verdedigingsmuur loopt tussen Ston en Mali Ston. Alvast een fijne vakantie gewenst! Groeten, Karianne.

 26. Hoi hoi,
  Wij twijfelen om half juni naar istrie te gaan, we zijn met twee kindjes van 3 jaar en eentje van 6 maanden.
  Is de temperatuur dan al erg warm? Kunnen we dan al zwemmen in het zwembad maar uiteraard ook in de zee, qua temperatuur?
  We komen met de tent…
  Groetjes sabina

  • Beste Sabina, ik denk dat je in juni in Istrie gemiddelde temperaturen van tussen de 18 en 25 graden kunt verwachten. De gemiddelde zeetemperatuur ligt in juni rond de 22 tot 23 graden, maar dit kan wel eens afwijken want het hangt heel erg af van het weer, en vooral van de wind. Men raadt ouders hier aan om baby’s en peuters niet in de zee te laten zwemmen totdat de zeetemperatuur minstens 23 graden is. Maar met 21 of 22 graden kunnen ze al wel gewoon ‘pootje baden’ daarvoor is de zee vanaf 21 graden wel geschikt. De meeste zwembaden in Kroatie zijn onverwarmd (en gevuld met zeewater), maar ze bereiken normaal gesproken sneller 23 graden dan de zee, vooral ondiepe peuterbaden. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 27. Hallo,

  Mijn zusje en ik willen graag in september naar kroatie.. zij is 18 ik ben 30… dus we moeten kunnen relaxen op het strand, excursies dingen bezichtigen en de avond moet er vertier zijn.
  Wat kun jij ons aanraden. Het huren van een auto is misschien ook een aanrader?
  En ook belangrijk op welk vliegveld moeten we landen?

  Hoop dat je ons wat meer kan vertellen.
  Groetjes

  • Beste Daantje, ook in september is het aan de kust nog mooi weer en kun je normaal gesproken nog gewoon zonnen en zwemmen. Wel raad ik je aan om naar Dalmatie te gaan (ipv Istrie) om er zo voor te zorgen dat je kans op strandweer zo groot mogelijk is. Dalmatie heeft een aantal grotere steden aan de kust: Zadar, Sibenik, Split en Dubrovnik. Ik denk dat je het beste kunt kiezen tussen Split en Dubrovnik (beide hebben een vliegveld). Niet alleen omdat je kansen op mooi weer hier het grootst zijn maar ook vanwege de mooie stranden, er is veel te doen en te zien, en er is een actief nachtleven. Busverbindingen in deze steden zijn erg goed, dus in principe is een auto huren niet noodzakelijk. Belangrijke bezienswaardigheden, zoals nationale parken bijv, zijn makkelijk met de bus te bereiken. Maar wil je bijv. de kust verkennen en op zoek gaan naar afgelegen stranden dan is een auto wel erg handig. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen. Neem gerust weer contact op als je nog meer vragen hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Solaris Resort in Sibenik, heel mooi en schoon resort en genoeg te beleven! Ligt een dik half uur boven Split.
   Succes en alvast een fijne vakantie.

 28. Goedenavond

  Wij gaan met 3 man op de motor naar Kroatië en Bosnië en zou graag willen weten wat de beste periode daarvoor is? Dacht zelf in mei?

  Gr. Willem

  • Beste Willem, mei is zeker een mooie maand voor een motorvakantie in Kroatie en Bosnie. In juni, juli en augustus is het hoogseizoen in Kroatie, met veel toeristen op de weg en ook erg warm weer. De maanden september en oktober zijn ook zeer geschikt. Dan zijn de meeste toeristen al weer weg maar heb je nog wel een grote kans op heel mooi (maar niet te warm) weer. Het enige nadeel van de maanden mei, september en oktober is dat ik niet kan garanderen dat er niet af en toe een paar regendagen zullen zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 29. Hallo,

  binnen enkele dagen vertrek ik met mijn vriendin naar Pula en gaan we ginds kamperen aan de kust. We weten enkel niet hoe we ons moeten voorbereiden op het overnachten. Overdag is het uiteraard warm, maar koelt het ’s nachts dan stevig af of blijft de temperatuur even mild? Zo weten we of we al dan niet dikke slaapzakken moeten meenemen.

  Alvast bedankt,

  Jan

  • Beste Jan, op de weer-website van Kroatie kun je lezen wat de minimumtemperatuur van de afgelopen nacht is geweest in verschillende plaatsen in Kroatie. Afgelopen nacht was het in Pula 18 graden. Ik adviseer je om de komende dagen steeds even te kijken, tot het moment van vertrek. Ik neem aan dat je geen dikke slaapzakken nodig hebt als de temperatuur zo rond de 18 graden blijft. https://vrijeme.hr/aktpod.php?id=hrvatska_n&param=05 Bij deze link kun je bovenaan het tijdstip selecteren (2 uur ’s nachts, 5 uur ’s nachts etc.) en in het lijstje met plaatsen staat Pula vermeld. “Temperatura zraka” is de luchttemperatuur. Vriendelijke groeten, Karianne.

 30. Goedemiddag,

  Ik ben van plan om 21 september richting Porec of Pula te gaan voor ongeveer 10 dagen.
  Is het weer dan nog goed te doen daar?
  Ik reken niet op 30 graden maar in ieder geval boven de 20.
  Of kan ik dan beter ergens anders heen?

  groeten, Tim.

  • Beste Tim, je kunt er vanuit gaan dat het weer in Istrie in september mooi zal zijn, met temperaturen boven de 20 graden. Meestal is het weer in september overal in Kroatie nog vrij stabiel en de kans op regen klein. Maar er kan natuurlijk altijd een keer een jaar tussen zitten dat het weer wat minder is. Voor het warmste weer en de meeste kans op zon ga je meer naar het zuiden, naar Dalmatie, daar heb je ook in september nog veel kans op dagen met 30 graden en prettige zeetemperaturen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 31. Hallo
  Wij gaan in oktober naar Kroatie. Wij vliegen naar Zadar nou is mijn vraag waar is het het warmst in oktober in Kroatie?
  En is er in die tijd nog wel wat te doen voor kinderen van 16 en 14 jaar?
  Wat voor streek raad je ons aan?
  M.v.g.
  Janny

  • Beste Janny, hoe meer naar het zuiden, hoe warmer het weer zal zijn. Dus voor het warmste weer is zuid Dalmatie – omgeving Dubrovnik – de beste bestemming. Dit is nog wel een vrij lange reis vanaf Zadar, dus als alternatief zou je ook midden Dalmatie kunnen overwegen (omgeving Split bijv.) Split heeft vaak ook nog lekker warm weer in oktober en Split heeft relatief veel zonuren. Een ander voordeel van een vakantie in/nabij een grotere stad zoals Dubrovnik of Split is dat er nog iets meer te doen valt buiten de zomermaanden om. Waar houden je kinderen van, wat zouden ze eventueel willen doen? Vriendelijke groeten, Karianne.

 32. Hallo

  Wij zouden in oktober met de camionnet (en de twee honden) naar Kroatië gaan voor een kleine maand. We willen de superhete temperaturen vermijden voor de honden, maar hopen toch voldoende het zonnetje te zien.
  Mag je daar honden loslaten? Of is dit niet aangeraden (de oudste hond loopt hier altijd los, maar de jongste enkel als er geen andere honden te bespeuren zijn. Het gaat om twee kruisingen border collie). Wij willen ook vooral de authenticeit zien en de natuur. We zijn ook van plan om de ganse maand in de auto te slapen (ingericht als mobilhome). Zijn ze daar streng op wildkamperen?
  Groeten

  • Beste Lynn, op publieke stranden is het meestal niet toegestaan om je hond los te laten lopen maar aangezien jullie van plan zijn om in oktober te komen denk ik dat je genoeg lege stranden zult vinden waar je zonder problemen je honden los kunt laten lopen. Er zijn ook heel veel natuurlijke stranden in Kroatie, waar zelfs in de zomer (haast) niemand komt dus je zult altijd wel plekken vinden waar de honden heerlijk kunnen rennen en zwemmen. De regels voor honden in parken verschillen van park tot park, je zult dus op de bordjes moeten letten. Nationale parken vermelden op hun website of honden toegestaan zijn, indien ze wel toegestaan zijn betekent het meestal dat ze aangelijnd moeten zijn.
   Wildkamperen is absoluut niet toegestaan in Kroatie, er wordt veel op gecontroleerd en de boetes zijn hoog. Indien je wilt proberen om bij Kroaten op hun eigen terrein te kamperen dan moet je er rekening mee houden dat zij verplicht zijn om jullie aanwezigheid (als gasten) bij de lokale autoriteiten te melden en toeristenbelasting voor jullie te betalen. Let ook goed op als je de vrije natuur intrekt, omdat er in Kroatie nog steeds plekken zijn waar landmijnen kunnen liggen, ga dus nooit van de paden of wegen af! Vriendelijke groeten, Karianne.

 33. Hallo Karianne, wij zijn van plan naar Moscenicka Draga te gaan. Nu zien wij op de weersvoorspelling dat het daar toch regelmatig kan regenen. Verschilt het weer in dit gebied met het weer in de rest van Istrie? Of zelfs met Opatija en Rijeka?
  Met vriendelijke groet,

  Mark

  • Beste Mark, ik weet dat er aan de oostkust van Istrie meer regen valt dan de westkust maar of er veel verschil zit in regenval tussen Moscenicka Draga en bijv. Opatija en Rijeka zou ik niet weten. Ook is het ’s avonds sneller donker aan de oostkust van Istrie, omdat de zon daar achter de bergen ondergaat ipv aan de zee (zoals aan de westkust). Zowieso heeft Istrie meer regenval dan de rest van de Adriatische kust van Kroatie, hoe verder naar het zuiden, hoe hoger de temperatuur en hoe lager de kans op regen. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen. Groeten, Karianne.

 34. Hallo Karrianne,

  Mooi, overzichtelijke site heb je.
  Misschien kun je me helpen. We willen met 4 volwassenen naar Dalmatie in oktober.

  5 oktober vertrekken we naar Kroatie , we komen aan in Rijeka. 3 weken later vertrekken we vanaf Split.
  We willen Dalmatie zien, houden van wandelen, natuur. De bedoeling is om Dalmatie in 3en te verdelen, 3 x een huisje te huren voor een week en van daaruit tochtjes maken met de auto die we ook gehuurd hebben.
  We zoeken dus 3 x een uitvalbasis.
  Kunnen jullie daarvoor suggesties geven? En wat is een redelijke prijs voor een huisje in oktober? Kunnen we dat het beste vooraf doen aangezien we de taal niet machtig zijn helaas?
  Met vriendelijke groet
  Annemie

  • Beste Annemie, bedankt voor je berichtje. Je schrijft dat jullie houden van wandelen en natuur, daarom kan ik je de nationale parken van Kroatie aanbevelen. Zadar zou een mooie eerste uitvalsbasis kunnen zijn. Van hieruit bereik je gemakkelijk de nationale parken Velebit, Paklenica en Kornati. Ook het Vrana meer (Vransko Jezero) en natuurpark Telašćica zijn de moeite waard om te bezoeken. Als tweede uitvalsbasis zou ik Split kiezen. Onderweg van Zadar naar Split kun je ook nog nationaal park Krka bezoeken (vlakbij Sibenik). Vanuit Split kun je het natuurpark Biokovo bezoeken. Ook heb je de mogelijkheid om vanuit de plaats Omis de omgeving van de Cetina rivier te verkennen. Als laatste kun je kiezen voor de omgeving van Makarska of eventueel helemaal naar Dubrovnik in het zuiden. Makarska ligt aan de voet van het Biokovo gebergte en er zijn veel wandelroutes vanuit bijv. Baska Voda en Brela die je naar mooie oude dorpjes in de bergen brengen. Bij Dubrovnik vind je veel mooie eilanden, zoals bijv. nationaal park Mljet en de natuurparken Lokrum en Lastovo.
   Prijzen hangen heel erg af van de lokatie, afstand tot de zee, etc. Als je een huisje zoekt kom je al snel terecht in een ‘villa’ met zwembad etc. Een appartement voor 4 pers. (2 slaapk.) kun je in oktober vinden vanaf ong. 50 euro per nacht. Vantevoren boeken is wel aan te raden omdat niet alle eigenaren van prive accommodatie in oktober nog gasten verwachten. Groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,
    Bedankt voor je snelle antwoord, daar kunnen we wat mee.
    Is Rabac ook geschikt als uitvalsbasis omdat ik daar een heel mooi huisje heb gezien.

    Met vriendelijke groet
    Annemie

    • Graag gedaan Annemie. Rabac ligt in Istrie, noord-west Kroatie. Ook een hele mooie regio waar je een deel van je vakantie door zou kunnen brengen, om daarna door te reizen naar Dalmatie. Maar dat is helemaal aan jullie natuurlijk. De nationale parken en natuurparken die ik hierboven heb beschreven liggen allemaal in Dalmatie, te ver van Rabac voor dagtochtjes. Om die te bezoeken zou je dus accommodatie in Dalmatie moeten zoeken (Zadar, Split, Makarska, Dubrovnik…)Ik hoop dat ik je hiermee iets verder heb kunnen helpen. Groeten, Karianne.

 35. haaii,
  Ik hou mijn werkstuk over Istrië en ben door deze website erg veel informatie te weten gekomen. Bijvoorbeeld het weer enzo!
  Ik vind het ook fijn dat jullie bij je stukjes teksten zeggen of het voor Istrië of Dalmatië is!
  dankjewel!
  Ga zo door, ik vind dit een erg fijne website!
  Eline

  • Beste Eline, ik ben blij om te horen dat je veel aan onze website hebt. Ik wens je veel succes met je werkstuk en als je vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op! Groeten, Karianne.

 36. Hoi,
  Ten eerste: wat een geweldige site! Gebruiksvriendelijk en super veel nuttige informatie!
  We zijn van plan om komende zomer met het gezin naar Kroatië te gaan voor een zonvakantie. Nu wordt over het algemeen wel vermeld dat de temperatuur in Istrië wat koeler is, maar de details verschillen nogal. We willen naar een gebied waar het tenminste 28 graden is en aan de kust. In welke gebieden kun je redelijk zeker zijn van deze temperatuur of hoger?
  Alvast heel erg bedankt voor uw reactie,
  Judith

  • Beste Judith, bedankt voor je bericht en voor je compliment over de site! Voor een strandvakantie met temperaturen boven de 28 graden moet je in Dalmatie zijn. In de maanden juli en augustus ben je verzekerd van temperaturen van minstens 28 graden en vaak zelfs boven de 30/32 graden. En hoe meer naar het zuiden hoe warmer, daarom raad ik jullie aan om voor midden of zuid Dalmatie te kiezen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan Split, de eilanden Hvar en Brac, de Makarska Riviera, Peljesac en Dubrovnik. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text