Voorjaar in Kroatië, wat valt er te doen?

/
27683 Views

Het geeft ons ieder voorjaar weer een speciaal gevoel om de eerste auto’s met buitenlandse kentekens te zien rijden. De winter is voorbij en Kroatië verwelkomt haar eerste gasten.

Porec Kroatie

Het voorjaar is een ideale tijd voor actieve vakanties en om de nationale parken te bezoeken omdat het er nu nog lekker rustig is en de temperatuur perfect is om er volop van te genieten.

Nationaal Park Plitvice is erg mooi in het voorjaar vanwege het vele smeltwater dat de meren en watervallen vult. De kracht van al dit water maakt de watervallen nog groter en sterker en het park daardoor nog indrukwekkender.

Omis KroatieOm je een voorbeeld te geven voor een actieve vakantie; In Omiš kun je perfect vrij klimmen (“free climbing”), dit is klimmen zonder het gebruik van touwen en andere hulpmiddelen. Er zijn speciale klimroutes opgezet, voor volwassen en kinderen, en men kan onder toezicht van een professionele begeleider op een veilige manier klimmen. Meer over Omiš.

Het voorjaar is ook een geschikt seizoen voor de hengelsport. De maanden maart en april zijn de beste maanden voor het vissen op forel, bijvoorbeeld op het Licka Jesenica meer vlakbij Plitvice. Zeevissen is het hele jaar door mogelijk, je zult altijd wel wat vangen. Vergeet niet om een visvergunning te kopen voordat je je hengel uitgooit. Lees hier meer over vissen in Kroatië.

In Zagreb is het in het voorjaar ook prima vertoeven. De vele stadsparken zijn gevuld met bloemen en er is veel in de stad te doen. Het nachtleven van Zagreb gaat het hele jaar door dus ook in de lente kun je er ’s avonds prima uitgaan.

De grotere steden in Dalmatië, Dubrovnik, Split en Zadar, organiseren regelmatig evenementen in het voorjaar. Zo staat bijvoorbeeld de ‘Easter Fair’ in Dubrovnik in het teken van de Pasen, met religieuze processies door de straten van de stad, beschilderde eieren en traditionele lekkernijen.

Het ‘Spring Break’ muziekfestival voor jongeren vind ieder jaar in juni op het Zrce strand in de plaats Novalja op het eiland Pag. Tickets en accommodatie kunnen al een tijdje vantevoren geboekt worden op de officiële website van Croatia Spring Break.

Wilde aspergesWilde asperges zijn een echte lekkernij en groeien in de vrije natuur in Istrië en Dalmatië. Je kunt ze zelf gaan zoeken in de maanden maart en april of je laat het zoekwerk over aan anderen en geniet zelf van heerlijke gerechten met wilde asperges die worden aangeboden in de vele restaurants. Ook vind je vaak langs de kant van de weg mensen die bosjes met wilde asperges verkopen.

Als je zelf op zoek gaat, zorg dan dat je een paar uurtjes de tijd hebt om er voor te zorgen dat je genoeg asperges vind om er een maaltijd mee te kunnen maken. Het is namelijk niet zo dat je op één plek een heleboel asperges bij elkaar kunt vinden, je zult er wel even wat tijd in moeten steken. Asperges groeien in bossen en op velden met veel struikgewas.

Bij het zoeken naar asperges zoek je eigenlijk niet naar de asperges zelf maar naar een bepaalde struik waaronder asperges groeien. Deze struik met veel doorns is niet echt prettig om aan te raken dus misschien is het handig om een paar handschoenen mee te nemen. Onder iedere struik vind je vaak maar één, of hooguit een paar, asperges.

De makkelijkste manier om wilde asperges te bereiden is als volgt: buig de asperges langzaam en ze zullen vanzelf doormidden breken op het punt waar het zachte eetbare gedeelte overgaat in de stugge steel. Kook de asperges in een pan met weinig water en een beetje zout. Je hoeft ze maar een paar minuten te koken want als ze te zacht worden vallen ze uit elkaar. Als ze gekookt zijn giet je ze voorzichtig af en breng je ze op smaak met een beetje peper en zout en wat olijfolie. Lekker met een hardgekookt ei.

Hou er rekening mee dat nog niet alle hotels aan de kust geopend zijn in het voorjaar maar vanaf de Pasen zijn de grote hotels in de bekende plaatsen en op de populairste eilanden al open.

De veerdiensten van Jadrolinija varen pas vanaf het laatste weekend in mei volgens de zomerdienstregeling. Tijdens de winterdienstregeling varen er minder boten van het vasteland naar de eilanden, en van eiland naar eiland, zorg dus dat je de dienstregeling vantevoren checkt. Het openbaar vervoer is ook in het voorjaar een goede manier van reizen. Met de bus kun je gemakkelijk van plaats naar plaats reizen, ook langs de kust. Reis bijvoorbeeld van Split naar Zadar in iets meer dan 2 uur.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

10 Comments

 1. Hallo Karianne.
  Hoe zit het met fietsen/wielrennen in Kroatië of Istrië?
  Is dat te doen zijn er bepaalde regels?
  Zijn er fietspaden in Kroatië en Istrië?

  Wij willen misschien in juni gaan hoe is dan het weer daar?

  Groetjes Linda

 2. Hi Karianne,
  Wij zijn van plan om eind maart met de auto richting Turkije te rijden en eind mei pas weer terug en we wilden eigenlijk ook langs de kust van Kroatië rijden. Niet de snelste weg, maar we hebben genoeg tijd. Nu is het latstige dat in maart in veel landen winterbanden nog verplicht zijn, maar dat dit in mei in Turkije echt niet handig meer is en in Italië (waar we op de terugweg langs wilden) zelfs verboden. Hoe zit dat in Kroatië, zijn winterbanden inderdaad verplicht (en nodig) tot half april en hoe streng zijn ze daarop? Geldt dit ook als het geen winters weer is?
  Alvast dank voor je reactie!
  Groet,
  Julie

 3. Hai Karianne,

  Ik vroeg me af of je toevallig weet of ee ook tuincentra’s of dergelijke te vinden zijn in dalmatie. Of heb je misschien een tip hoe ik daarachter kan komen zelf? Ik hoor graag van je 🙂

  Top website btw, je maakt heel wat mensen een stuk wijzer denk ik!

  Groetjes Larissa

 4. Als niet geplukte asperges in de zomer bloeien en nadien zaad dragen (rode besjes) zou ik wel eens wat zaad willen.

  Klopt het dat ze voornamelijk in Istrië te vinden zijn?=

  • Beste Jo, wij hebben dit nog nooit zelf gedaan en eerlijk gezegd heb ik er nooit op gelet of de Kroatische soort bloemen krijgt (en besjes). Ik zal het eens vragen aan mijn schoonouders, maar omdat wij ze gemakkelijk in de natuur kunnen vinden is het voor ons dus nog nooit nodig geweest om besjes of zaden te verzamelen 🙂 Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text