Algemeen · 27 maart 2012

Hengelsport in Kroatië

Of je nu van zoetwater of van zoutwater hengelsport houdt, in Kroatië kan het allebei.

Kroatië heeft een lange kustlijn dus je kunt altijd wel een rustig plekje vinden om je hengel uit te gooien. Als je over een bootje beschikt heb je nog meer mogelijkheden, dan gaat er een wereld met meer dan 1000 eilanden voor je open.

Veel voorkomende zoutwater vissoorten zijn tonijn, sardine, anchovis, makreel, pickerel, zeebarbeel, heek en nog veel meer.

Big Game Fishing

Bug game fishing is echt in opkomst in Kroatië. De beste tijd van het jaar voor big game fishing is van augustus tot november, hoewel sommige vissoorten op andere tijden van het jaar meer voorkomen. De kans op een goede tonijnvangst is het beste in begin augustus en het jachtseizoen voor haaien is het beste van eind mei tot begin juni.

De boten die gebruikt worden zijn voorzien van alle nodige materialen om de grootste vissen binnen te halen. Big game fishing kan bijna overal aan de kust van Kroatië gedaan worden en de meeste organisatoren bieden halve dag (ochtend of middag) of hele dag excursies aan.

Zoetwater vissen

Het binnenland van Kroatië biedt veel meren en rivieren die ideaal zijn voor de vissport.

De Kroatische Hengelsportbond (Hrvatski Športsko Ribolovni Savez) is lid van de Federation International de Pêche Sportive en Eau Douce en er hebben al regelmatig wereldkampioenschappen in Kroatië plaatsgevonden. Er zijn zo’n 450 hengelsportverenigingen in Kroatië en steeds meer visverenigingen verlenen ‘catch and release’ visakten om de visstand te beschermen tegen overbevissing.

Een aantal populaire bestemmingen voor sportvissers zijn:

  • Rivier de Sava

Deze rivier is rijk aan alle soorten vis zoals snoekbaars, meerval, roofblei, snoek en kopvoorn.

  • Rivier de Donau

De Donau is de grootste rivier van Europa en je kunt er onder andere meervallen, snoekbaarzen, snoeken en graskarpers vangen.

  • Rivier de Drava

In de grote spaarbekkens van de Drava kun je bijvoorbeeld meerval, karper, snoek, forel en zalm vangen.

  • Vransko Jezero (Het Vrana Meer)

Het meer ligt in een natuurpark (en reservaat voor zeldzame vogels) vlakbij Pakostane in Dalmatië en dichtbij de zee. Er zijn heel veel grote vissoorten te vinden zoals karpers en snoeken. Lees hier meer over het Vrana Meer.

  • Rivier de Gacka

Deze rivier is vooral populair om de grote forellen die er leven en er wordt veel aan vliegvissen gedaan. Andere vissoorten zijn bijvoorbeeld zalmen en snoeken.

  • Het Borovikmeer

Dit meer ligt in het binnenland, tussen Slavonski Brod en Osijek, in de provincie Slavonië. In dit meer zwemmen grote karpers, maar ze worden beschermd en mogen dus alleen op basis van ‘catch and release’ gevangen worden. Het is verboden om vanaf een boot te vissen op dit meer.

Visvergunningen

Zoet water vergunningen:

Visvergunningen kunnen aangeschaft worden voor een specifiek zoetwater visgebied en de vergunning wordt verstrekt door de eigenaar van het visgebied die over de visrechten beschikt. In totaal zijn er 120 eigenaren die vergunningen verstrekken.

Je kunt een zoetwater visvergunning voor 1 dag (24 uur) of 1 jaar kopen (geldig van 1 jan t/m 31 dec). De prijs van een jaarlijkse vergunning is 200 kuna voor vissers van 15 t/m 18 jaar en 400 kuna voor vissers vanaf 19 jaar.

Prijzen voor vergunningen voor 1 dag zijn als volgt; 60 kuna voor alle vissoorten behalve zalm; 150 kuna voor vissen op zalm en 250 kuna voor vissen in de Otočac viszône (in de rivier Gacka).

BelangrijkOm een zoet water-visvergunning voor 1 jaar te kunnen aanschaffen moet de visser in het bezit zijn van een geldig “vis examen certificaat” uit zijn of haar eigen land. Indien je niet in het bezit bent van zo’n certificaat dan zul je eerst een examen af moeten leggen in Kroatië voordat je een visvergunning kunt aanschaffen. (https://www.mps.hr/default.aspx?id=7408)

Zout water vergunningen:

Het is mogelijk om online visvergunningen voor vissen op zee aan te schaffen: https://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=71

Je betaalt 60 kuna voor een zee visvergunning voor 1 dag, 150 kuna voor 3 dagen, 300 kuna voor 7 dagen en 700 kuna voor 30 dagen.  Een visvergunning voor een heel jaar is alleen beschikbaar voor inwoners van Kroatië.

Voor Big Game vissen is een speciale vergunning nodig. Deze kost 120 kuna voor 1 dag, 200 kuna  voor 3 dagen, 600 kuna voor 7 dagen en 1500 kuna voor 30 dagen.

Overige regels

  • Men mag maximaal 5 kg vis of zeedieren per dag vangen. Met Big Game vissen mag men max. 1 tonijn of zwaardvis per dag vangen.
  • Per persoon mag er met max. 2 visdraden gevist worden en aan iedere draad mogen maximum 3 vishaken bevestigd worden.

Tip: kijk eens op Come Fish With Alex voor big game vissen in Kroatië met Nederlandse organisatoren.