Geselecteerd »

| 385 Comments | 433.407 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Actieve Vakanties, Bezienswaardigheden

Hengelsport in Kroatië

Ingediend door 19 Comments | 50.358 views

Of je nu van zoutwater of van zoutwater hengelsport houdt, in Kroatië kan het allebei.

Kroatië heeft een lange kustlijn dus je kunt altijd wel een rustig plekje vinden om je hengel uit te gooien. Als je over een bootje beschikt heb je nog meer mogelijkheden, dan gaat er een wereld met meer dan 1000 eilanden voor je open.

Veel voorkomende zoutwater vissoorten zijn tonijn, sardine, anchovis, makreel, pickerel, zeebarbeel, heek en nog veel meer.

Big Game Fishing is echt in opkomst in Kroatië. De beste tijd van het jaar voor big game fishing is van augustus tot november, hoewel sommige vissoorten op andere tijden van het jaar meer voorkomen. De kans op een goede tonijnvangst is het beste in begin augustus en het jachtseizoen voor haaien is het beste van eind mei tot begin juni.

De boten die gebruikt worden zijn voorzien van alle nodige materialen om de grootste vissen binnen te halen. Big game fishing kan bijna overal aan de kust van Kroatië gedaan worden en de meeste organisatoren bieden halve dag (ochtend of middag) of hele dag excursies aan.

Zoetwater vissen

Het binnenland van Kroatië biedt veel meren en rivieren die ideaal zijn voor de vissport.

De Kroatische Hengelsportbond (Hrvatski Športsko Ribolovni Savez) is lid van de Federation International de Pêche Sportive en Eau Douce en er hebben al regelmatig wereldkampioenschappen in Kroatië plaatsgevonden. Er zijn zo’n 450 hengelsportverenigingen in Kroatië en steeds meer visverenigingen verlenen ‘catch and release’ visakten om de visstand te beschermen tegen overbevissing.

Een aantal populaire bestemmingen voor sportvissers zijn:

 • Rivier de Sava

Deze rivier is rijk aan alle soorten vis zoals snoekbaars, meerval, roofblei, snoek en kopvoorn.

 • Rivier de Donau

De Donau is de grootste rivier van Europa en je kunt er onder andere meervallen, snoekbaarzen, snoeken en graskarpers vangen.

 • Rivier de Drava

In de grote spaarbekkens van de Drava kun je bijvoorbeeld meerval, karper, snoek, forel en zalm vangen.

 • Vransko Jezero (Het Vransko Meer)

Het meer ligt in een natuurpark (en reservaat voor zeldzame vogels) vlakbij Pakostane in Dalmatië en dichtbij de zee. Er zijn heel veel grote vissoorten te vinden zoals karpers en snoeken.

 • Rivier de Gacka

Deze rivier is vooral populair om de grote forellen die er leven en er wordt veel aan vliegvissen gedaan. Andere vissoorten zijn bijvoorbeeld zalmen en snoeken.

 • Het Borovikmeer

Dit meer ligt in het binnenland, tussen Slavonski Brod en Osijek, in de provincie Slavonië. In dit meer zwemmen grote karpers, maar ze worden beschermd en mogen dus alleen op basis van ‘catch and release’ gevangen worden. Het is verboden om vanaf een boot te vissen op dit meer.

Visvergunningen

Zoet water vergunningen:

Visvergunningen kunnen aangeschaft worden voor een specifiek zoetwater visgebied en de vergunning wordt verstrekt door de eigenaar van het visgebied die over de visrechten beschikt. In totaal zijn er 120 eigenaren die vergunningen verstrekken.

Je kunt een zoetwater visvergunning voor 1 dag (24 uur) of 1 jaar kopen (geldig van 1 jan t/m 31 dec). De prijs van een jaarlijkse vergunning is 200 kuna voor vissers van 15 t/m 18 jaar en 400 kuna voor vissers vanaf 19 jaar.

Prijzen voor vergunningen voor 1 dag zijn als volgt; 60 kuna voor alle vissoorten behalve zalm; 150 kuna voor vissen op zalm en 250 kuna voor vissen in de Otočac viszône (in de rivier Gacka).

BelangrijkOm een zoet water-visvergunning voor 1 jaar te kunnen aanschaffen moet de visser in het bezit zijn van een geldig “vis examen certificaat” uit zijn of haar eigen land. Indien je niet in het bezit bent van zo’n certificaat dan zul je eerst een examen af moeten leggen in Kroatië voordat je een visvergunning kunt aanschaffen. (http://www.mps.hr/default.aspx?id=7408)

Zout water vergunningen:

Het is mogelijk om online visvergunningen voor vissen op zee aan te schaffen: http://www.mps.hr/ribarstvo/default.aspx?id=71

Je betaalt 60 kuna voor een zee visvergunning voor 1 dag, 150 kuna voor 3 dagen, 300 kuna voor 7 dagen en 700 kuna voor 30 dagen.  Een visvergunning voor een heel jaar is alleen beschikbaar voor inwoners van Kroatië.

Voor Big Game vissen is een speciale vergunning nodig. Deze kost 120 kuna voor 1 dag, 200 kuna  voor 3 dagen, 600 kuna voor 7 dagen en 1500 kuna voor 30 dagen.

Overige regels

 • Men mag maximaal 5 kg vis of zeedieren per dag vangen. Met Big Game vissen mag men max. 1 tonijn of zwaardvis per dag vangen.
 • Per persoon mag er met max. 2 visdraden gevist worden en aan iedere draad mogen maximum 3 vishaken bevestigd worden.

Tags:

19 Comments »

 • Ties schreef:

  Ik ga deze zomer vanaf augustus met een boot rondvaren bij split, en ik vroeg me ahoe, en waarop ik dan kan vissen (small game) iemand een antwoord hierop?

 • mitchel van der venne schreef:

  Hallo.

  Ik ga vanaf 24juli op vakantie in velinikki. Zijn hier in de buurt zoetwater meren met onderanderen schub spiegel en gras karpers? En waar kan ik de vergunningen halen?

  Mvg mitchel van der venne

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Mitchel, bedoel je Veleniki in Istrie? Ik zie op de kaart geen mogelijkheden (meren, e.d.) vlakbij Veleniki maar dat betekent natuurlijk niet dat ze er niet zijn, misschien zijn ze gewoon te klein om duidelijk op de kaart te zien. In het Butoniga meer leven wel karpers maar hier mag niet worden gevist dus dat is ook geen optie voor je. Je zou naar de Mirna rivier kunnen gaan in Noord Istrie, maar ik weet niet precies welke vissen je daar kunt verwachten, dat zou dus je eens moeten googlen. Hier kun je terecht voor vragen/info en ik denk ook voor vergunningen: Sportsko ribolovno društvo «Mrena» Buzet: http://istra-sport.hr/sportski-ribolov-na-mirnim-vodama/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Remco schreef:

  Karianne,
  Als je vanaf een camping op zee gaat vissen met je zoontje, heb je dan wel of geen vergunning nodig? De prijzen die hier staan lijken me nogal grof namelijk dus vraag me af of dat alleen voor professioneel vissen is of zo…

  Bedankt voor je reactie alvast.

  Gr. Remco

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Remco, het maakt niet uit hoe of waar je gaat zeevissen, men is helaas verplicht om een dagvergunning te kopen. Het artikel is een jaar of twee geleden geschreven, destijds was de prijs voor 1 dag 60 kuna, het zou dus kunnen dat deze prijs inmiddels is veranderd. Vriendelijke groeten, Karianne.

 • dennis schreef:

  Wat een absurde prijzen… voor 27,50 mag je in heel nederland vissen en vissen aan de kust is zelfs gratis!

  Nooit van m’n leven dat ik 92 euro ga betalen voor 30 dagen zeevissen op vakantie!
  Ga liever naar een land dat wel vis toeristen wil hebben…

  En voor 1 dag geen examen nodig maar voor een jaar wel… kortom als je af en toe een dag gaat maakt het niet uit als je niet weet wat je doet en hoe je met de vissen omgaat maar als je het hele jaar door vist en dus hoogst waarschijnlijk wel weet wat je doet moet je dat ineens bewijzen…

  Wat een stelletje boeven zijn het! gewoon melken meer is het niet.

 • jeroen schreef:

  Vraagje over de alle sorten vissen die in de rivierde Raša  zitten(istrie)
  Ik wil graag de zomer proberen daar (zitten er ook meervallen in ?
  Vrg jeroen

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste Jeroen, ik heb dit opgezocht op internet (in het Engels en Kroatisch) maar ik heb helaas niets kunnen vinden. Mischien zijn er andere hengelsport liefhebbers die het antwoord op deze vraag weten? Vriendelijke groeten, Karianne.

 • Chantal schreef:

  Mijn vriend en ik gaan 8 oktober voor 8 dagen naar orebic. Hij vist in Nederland erg graag in zoet water. Maar het lijkt ons leuk in kroatie een keer te gaan big game vissen. Weet je misschien of er in de buurt daar mogelijkheden voor zijn? En hoe gaat dat in zn werk als hij een keer wil zoetwater vissen? Zijn er vis verenigingen waar je hengels kan huren en waar moet ik op zoeken op google als ik die wil vinden? Heel erg bedankt alvast en super deze site met zoveel informatie!

 • sebastian schreef:

  Hallo Karianna,

  ik heb een vraagje ik ga van 18 juli tot 27 juli naar zadar toe,
  heb jij toevallig een idee hoeveel een dag (of halve dag) trip big game fishing mij zou kosten?(voor 1 persoon materiaal en alles erbij). vertrekken vanuit regio zadar.

  groetjes,

  sebastian

 • Lex schreef:

  Hallo Karianna

  Bedankt voor je antwoord

  Grt lex

 • lex wubbolts schreef:

  Hallo

  Ik gaat 23 juli naar kroatie en heb op jullie site gelezen
  dat als je gaat vissen aan de kust, dat je een vis examen gedaan moet hebben
  heb ik dat ook nodig als ik vanaf de kant vis of in een klein bootje.

  grt lex wubbolts

  • Karianne Karianne schreef:

   Beste lex, alleen vissers die een jaarvergunning voor zoetwatervissen willen aanschaffen moeten in het bezit zijn van een geldig vis examen certificaat. Voor zeevissen is dit niet nodig en voor een zoetwatervergunning voor 1 dag ook niet. Vriendelijke groeten, Karianne.

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.