Grotten in Kroatië

/
3991 Views

Grotten hebben een bepaalde aantrekkingskracht en in Kroatië kun je op veel plekken een ondergronds avontuur beleven. Afhankelijk van waar je op vakantie bent, kun je uit meerdere grotten kiezen. De enige regio waar je helaas geen noemenswaardige grotten zult vinden is in zuid Dalmatië. Hier vind je de meest populaire grotten per regio:

Grotten omgeving Zagreb

Veternica grot

De Veternica grot in het Medvednica gebergte (in het gelijknamige natuurpark) ligt slechts 10km van het centrum van Zagreb. De eerste 380m van de grot kun je verkennen tijdens een 1-uur lange rondleiding met een gids. In totaal is de grot meer dan 7km lang. Er zijn veel interessante details in de grot die je niet zo snel op zullen vallen, maar waar de gids alles over weet. De temperatuur is er 10˚C (neem dus warme kleding mee). De grot is goed toegankelijk, ook voor kinderen. Om de grot te bereiken volg je een wandelpad door het park, het is ongeveer 20 minuten lopen. Het park is met de bus te bereiken vanuit Zagreb.

Veternica grot Kroatie

Vindija grot

De Vindija grot ligt bij het plaatsje Donja Voća, niet ver van Varaždin en op ongeveer anderhalf uur rijden (90km) van Zagreb. De grot is zeer bekend onder archeologen en paleontologen omdat er belangrijke overblijfselen van Neanderthalers zijn gevonden (met bruikbaar DNA). De grot bestaat uit slechts 1 grote kamer, en vergeleken met de andere grotten die we hier noemen is dit maar een kleine grot. We raden de Vindija grot alleen aan voor degenen die interesse hebben in de archeologische en paleontologische waarde. Voor anderen zal het waarschijnlijk niet zo interessant zijn. Je mag de grot op eigen initiatief bezoeken, de toegang is gratis.

Grotten in Istrië

Baredine grot

De Baredine grot, 8km van Poreč, is een van de mooiste grotten in heel Istrië. Je vindt er vijf kamers om te verkennen, de grotten liggen op 60m diepte, en het is er een aangename, constante temperatuur van 14˚C. Ieder half uur vindt er een rondleiding van 40 minuten met een gids plaats (je kunt kiezen uit Engels, Duits of Italiaans). Hou er rekening mee dat je veel trappen moet lopen en dat de bodem nat en glad is, draag dus goede schoenen.

Feštinsko Kraljevstvo grot

De Feštinsko Kraljevstvo grot ligt in het dorpje Feštini, in het binnenland van Istrië, op ongeveer een half uur rijden van Rovinj en een uur rijden van Rabac. De naam van de grot kun je vertalen als ‘het koninkrijk van Feštini’, vanwege de vele vormen (stalagmieten, stalactieten enz) in de grot. Het is er ongeveer 14˚C en de grot is goed toegankelijk. De excursie met een gids (kies uit Kroatisch, Italiaans, Engels of Duits) duurt ongeveer 20 minuten en de lengte van de route is 100m. Vooral aan te raden voor gezinnen met jonge kinderen.

Pazin grot

De Pazin grot vind je in het binnenland van Istrië, in het plaatsje Pazin, vlakbij het kasteel en de zipline. Het is ongeveer 40 min. rijden vanuit Rovinj (40km). De grot kan alleen op afspraak worden bezocht met een ervaren speleoloog als gids. Het is een avontuur, dus geen massatoerisme op netjes aangelegde paden door de grot, je zult zelf over de rotsen moeten klimmen en ook twee keer gebruik maken van een zipline. Je krijgt een helm met een lampje erop en een zaklamp. Het is belangrijk dat je stevige, dichte schoenen draagt en sportieve kleding. Hou er rekening mee dat je vies zult worden. Er zijn geen smalle doorgangen dus ook voor mensen met lichte claustrofobie is het te doen. Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen ook deelnemen.

Pazin grot Istrie Kroatie

Grotten in Gorski Kotar

Vrelo grot

De Vrelo grot ligt in het plaatsje Fužine. De dichtstbijzijnde stad is Rijeka, op 35km afstand (35 min rijden). Wil je deze grot bezoeken vanaf de westkust van Istie, bijv. vanuit Rovinj, dan doe je er ongeveer een uur en 45 minuten over met de auto (125km). Een rondleiding met een gids duurt ong. 20 minuten. De route heeft een lengte van 250m. Het grote voordeel van deze grot is dat het goed toegankelijk is, zelfs voor rolstoelen en kinderwagens. De temperatuur is er 8˚C. Voor de actuele openingstijden kijk je de op website van de tourist board van Fužine.

Lokvarka grot

De Lokvarka grot ligt slechts 15km van de Vrelo grot, in Lokve, op 52km afstand van Rijeka (45 min rijden). Er zijn 6 kamers die op verschillende dieptes liggen, waarvan er 4 toegankelijk zijn voor bezoekers. Een excursie met een gids duurt ongeveer een uur en de temperatuur ligt tussen de 6 en 8˚C. De paden zijn goed toegankelijk. Het is de langste en diepste grot in heel Kroatië. De lengte van de grot is bijna 1200m en het diepste punt is 275m diep. Tijdens je bezoek wandel je ongeveer 140m naar beneden over een afstand van 900m.

Grotten in Lika

Grabovaca grotten

De Grabovaca grotten in Perušić liggen ongeveer 45km (45 minuten rijden) van Plitvice, in zuidwestelijke richting. Het is een soort ‘grottenpark’ met 6 grotten, waarvan de Samograd grot het mooist is. De grot heeft 4 kamers die zeker de moeite van een bezoek waard zijn. De temperatuur is 8 tot 10 ˚C. Stevige, dichte schoenen zijn belangrijk, vanwege de natte, gladde bodem. Excursies vinden dagelijks plaats, iedere anderhalf uur (zie link voor de tijden).

samograd grot kroatie

Baraceve grot

De Baraceve grot ligt op ongeveer een half uur rijden (22km) van Plitvice, in noordoostelijke richting, vlakbij het plaatsje Nova Kršlja. In de grot is het een constante temperatuur van 9˚C. De grot is alleen te bezoeken met een gids, en een rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Slechts een deel van de grot is begaanbaar, waardoor je 200m van de in totaal 600m lange grot te zien krijgt tijden de rondleiding met een zeer ervaren gids die ook graag vragen beantwoordt.

Grotten in de Kvarner baai

Biserujka grot

De Biserujka grot op het eiland Krk ligt vlakbij het dorpje Rudine. Het is een kleine grot (ong. 100m lang) die je op eigen initiatief kunt bezoeken of met een gids. De rondleiding duurt ongeveer 15 minuten en de gids zal je de legenden over de grot vertellen. In principe begint er iedere 20 minuten een nieuwe rondleiding maar het kan in het hoogseizoen erg druk worden waardoor je soms langer moet wachten, wat niet voor iedereen de moeite waard zal zijn omdat de grot erg klein is. De temperatuur ligt er rond de 13˚C. Meer over eiland Krk.

Grotten in noord Dalmatië

Manita grot

De Manita grot ligt in Nationaal Park Paklenica, vlakbij de kustplaats Starigrad. De dichtstbijzijnde stad is Zadar, op 50 minuten rijden. N.P. Paklenica is ook goed te bereiken vanuit Kvarner. Het is ongeveer anderhalf uur rijden van N.P. Plitvice. Een rondleiding door de grot, met een ervaren gids, duurt ongeveer een half uur en de temperatuur is er 9˚C. De grot ligt op 500m hoogte en het is een hike van 1 tot 2 uur van de ingang van het park naar de ingang van de grot (afhankelijk van je tempo). Zorg dat je bij warm weer genoeg drinkwater meeneemt.

Modrič grot

De Modrič grot ligt in het plaatsje Rovanjska, vlakbij NP Paklenica. Het is 35 min rijden (35km) van Zadar. Wat deze grot zo bijzonder maakt is dat je een rondleiding kunt doen met slechts een kleine groep, waarbij je een overall draagt en een helm met lampje erop. Je zult met een ervaren gids 10 kamers bezoeken, waarbij je zult moeten klimmen en kruipen. Sommige doorgangen zijn nauw, waardoor deze rondleiding niet geschikt is voor mensen met claustrofobie. Het is een perfecte kans om een prachtige grot te ontdekken, zonder massatoerisme. Het is avontuurlijk, maar wel veilig, en geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. De rondleiding duurt 2 uur en je moet stevige, dichte schoenen dragen die vies mogen worden. Een afspraak maken is noodzakelijk.

Modric grot Kroatie

Cerovac grotten

De Cerovac grotten liggen vlakbij het plaatsje Grab, in het binnenland van Zadar. Het is ongeveer een uur rijden vanaf Zadar (70km) en ook een uur vanaf Plitvice (85km). De grotten liggen onder het zuidelijke deel van het Velebit gebergte, en vormen samen het grootste grottencomplex in heel Kroatië. De grotten bestaan uit 3 delen; de hoge, midden en lage grot en samen bieden ze 7km aan tunnels. De eerste 700m van de hoge en de lage grot is open voor bezoekers, je kunt kiezen om een van de twee, of beide te bezoeken. De temperatuur in de grotten ligt tussen de 5 en 8˚C en de ondergrond is modderig, zorg dus dat je er goed op gekleed bent. Actuele starttijden van de rondleidingen met gids vind je op de website van natuurpark Velebit, helaas alleen in het Kroatisch maar de starttijden in de verschillende maanden zijn goed te begrijpen.

Update: De Cerovac grotten zijn gesloten in 2019 en 2020 wegens werkzaamheden!

Grotten in midden Dalmatië

Vranjača grot

De Vranjača grot vlakbij Split is een verborgen juweeltje, waar nog maar weinig toeristen vanaf weten. De grot ligt op privéterrein en voor slechts een kleine vergoeding geeft de trotse eigenaar een interessante rondleiding. Ook mag je op eigen initiatief rondwandelen. We hebben een speciaal artikel geschreven over de Vranjača grot.

Grapceva grot

De Grapceva grot ligt in het dorpje Humac op het eiland Hvar. Er zijn in deze grot veel archeologische vondsten gedaan, de oudste vondsten dateren uit de nieuwe steentijd. Van 15 juni tot 15 september wordt er iedere maandag, woensdag en zaterdag een georganiseerde excursie naar de grot georganiseerd. Het startpunt is konoba Humac (taverne) om 9 uur ’s ochtends. De excursie duurt ongeveer 2 uur en behalve de grot krijg je ook het dorpje te zien en haar wijnmuseum. Vlak voor de ingang moeten bezoekers over een aantal rotsen klimmen dus voor mensen die niet goed ter been zijn is dit misschien niet haalbaar. In de grot vind je 2 grote kamers en een aantal kleinere. Het is niet mogelijk om de grot op eigen initiatief te bezoeken. Meer over eiland Hvar.

Kraljičina grot Kroatie

Kraljičina grot

De Kraljičina grot (koninginnegrot) ligt aan de noordkust van het eiland Vis, vlakbij het verlaten dorpje Okljucna. Om de grot te bereiken moet je een smal pad volgen vanuit het dorpje, het is een wandeling van een uur. De grot ligt vlakbij de kust maar ver boven zeeniveau, op ongeveer 70m hoogte. Het bestaat uit vijf kamers die met elkaar verbonden zijn door middel van gangen. De eerste twee kamers kan iedereen gemakkelijk zelf verkennen, wil je dieper de grot in gaan dan zul je de nodige materialen (zoals touwen) en vaardigheden nodig hebben. De toegang is gratis. Meer over eiland Vis.

Vjetrenica grot (Bosnië-Hercegovina)

De Vjetrenica grot ligt in Bosnië-Hercegovina, in het plaatsje Zavala, op 1 uur rijden (50km) van Dubrovnik. Aangezien zuid Dalmatië geen noemenswaardige grotten heeft, is deze grot een goede optie voor wie in de buurt van Dubrovnik op vakantie is. Het is het grootste grottenstelsel in het land, met meer dan 6km aan gangen, maar alleen de eerste 700m is open voor bezoekers. In de grotten vind je ook een aantal meren, beekjes en watervallen. De temperatuur is er 11 graden dus ook hier is warme kleding aan te raden. Toegang is alleen mogelijk met een gids (die Engels spreekt) en de rondleidingen van 45 minuten beginnen ieder heel uur. Vergeet je paspoort niet mee te nemen!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text