Nationaal Park Paklenica

Een handige gids met informatie en tips voor een bezoek aan Nationaal Park Paklenica.

Hoe bereik je Paklenica?

Het park strekt zich uit over het Zuid Velebit gebergte achter Starigrad.

Je kunt het park met de auto bereiken via de Zagreb-Split snelweg. Neem de Maslenica afslag en volg de weg naar Rijeka voor 15km.

Als je vanuit de richting Rijeka komt, neem je de Jadranska Magistrala (nationale autoweg D8) of de snelweg Rijeka (A6) – Maslenica (A1).

Vanaf Split neem je de snelweg Split Dugopolje (A1) – Maslenica (A1).

Je kunt het park ook met de bus bereiken. Het busstation van Zadar is vanuit het hele land met de bus te bereiken. Vanuit Zadar is het nog 55 minuten met de bus naar Paklenica.

Het dichtstbijzijnde vliegveld is het vliegveld van Zadar (vliegveld Zemunik). Vanaf het vliegveld is het een half uur rijden naar Nationaal Park Paklenica.

Toegangsprijzen

Soort toegangsbewijs / maand

I,II,III,IV,
X,XI,XII

V,VI,VII,
VIII,IX

Basic toegangsbewijs voor volwassenen (geldig voor 1 dag)

40,00 kn

50,00 kn

Toegangsbewijs voor kinderen (7 tot 18 jaar)  (geldig voor 1 dag)

20,00 kn

30,00 kn

3-dagen toegangsbewijs/klimvergunning voor volwassenen (geldig voor 7 dagen na aankoop)

80,00 kn

100,00 kn

3-dagen toegangsbewijs/klimvergunning voor kinderen (7 tot 18 jaar) (geldig voor 7 dagen na aankoop)

40,00 kn

60,00 kn

5-dagen toegangsbewijs/klimvergunning voor volwassenen (geldig voor 7 dagen na aankoop)

120,00 kn

150,00 kn

5-dagen toegangsbewijs/klimvergunning voor kinderen (7 tot 18 jaar) (geldig voor 7 dagen na aankoop)

60,00 kn

90,00 kn

Aanvullend toegangsbewijs for Manita peć grot voor volwassenen (voor 1 bezoek)

20,00 kn

20,00 kn

Aanvullend toegangsbewijs for Manita peć grot voor kinderen (7 tot 18 jaar) (voor 1 bezoek)

10,00 kn

10,00 kn

 

Wat valt er allemaal te doen in het park?

Het park is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken. Nationaal Park Paklenica is het drukst bezochte klimgebied in Kroatië en het park is extra bijzonder omdat het zo dicht bij de zee ligt, zodat men klimmen kan combineren met watersport. Het park is zeer geliefd bij speleologen, alpinisten, wandelaars, hikers en kruidenverzamelaars.

In het park vind je een aantal fietspaden die ook worden gebruikt als educatieve routes:

De Velika Paklenica Educatieve route is de drukstbezochte route in het park, van de Velika Paklenica Kloof naar de Berghut. De route heeft 10 educatieve borden met informatie over de natuurlijke elementen in het park en culturele kenmerken van de omgeving.

De Paklarić Educatieve route met een uitkijkpunt begint bij de oude gerenoveerde Paklenica Molen en leidt naar het Paklarić ford op een hoogte van 121 meter, waar het uitkijkpunt is.

De educatieve route genaamd ‘Een korte reis door de geschiedenis’ en het Starigrad-Reljani fietspad. Het 8km lange fiets- en wandelpad loopt van het centrum van Starigrad naar de receptie van Velika Paklenica, via oude dorpjes.

De Manita Peć Grot is een 175m lange grot die men met een gids kan bezichtigen.

De openingstijden van de grot zijn:

 • April: op zaterdag van 10 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags.
 • Mei: op woensdag en zaterdag van 10 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags.
 • Juni en oktober: op maandag, woensdag en zaterdag van 10 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags.
 • Juli, augustus en september: iedere dag van 10 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags.
 • Van november t/m maart: kleinere groepen (tot 20 personen) kunnen de grot bezoeken als ze vantevoren een gids huren (een gids kost 400 kuna).

De Lugarnica Boshut ligt aan de hoofdwandelroute in het park, door de Velika Paklenica Kloof. Na ongeveer 2 uur wandelen vanaf de parkeerplaats bereik je de Lugarnica boshut waar eenvoudige snacks en dranken gekocht kunnen worden.

Het Marasovići etno-huis heeft een kleine tentoonstelling van oude keukenspullen, boerderijwerktuig, gereedschap en meubelstukken die bezoekers laten zien hoe de bewoners er vroeger leefden. Ook er er een kleine informatief centrum en een souvenierwinkeltje en een klein restaurant waar traditionele gerechten uit de regio op het menu staan.

De Paklenica Molen is één van de oude molens uit het gebied die vroeger door de bewoners van de omgeving werden gebruikt. De molen is nu niet meer in gebruik maar nog wel in goede staat en kan iedere dag bezocht worden.

Het Mala Paklenica educatief centrum is een klein bezoekerscentrum waar informatie wordt gegeven over roofvogels en uilen die tot de bedreigde diersoorten van Kroatië behoren.

Hiken, alpinisme en bergbeklimmen

De enige manier op het park echt te leren kennen is door te hiken. In het park vind je ongeveer 200km aan paden. Sommigen zijn bestemd voor toeristen, zoals het pad van de Velika Paklenica Kloof naar de Manita Peć Grot en de Lugarnica Boshut. De paden die naar de hoogste pieken van Velebit leiden zijn bestemd voor alpinisten en bergbeklimmers. Deze paden zijn gemarkeerd met borden en speciale tekens.

Excursies

Nationaal Park Paklenica biedt excursies van een halve dag en van een hele dag. Ieder programma heeft drie soorten excursies:

Halve dag excursies:

 1. Een tour door de Paklenica Molen en vertrek naar de parkeerplaats in de Velika Paklenica Kloof. Verder wandelen naar Anića Luka en dan naar de Manita Peć Grot (de klim langs het smalle pad duurt ongeveer 40 minuten). Een rondleiding door de grot met de gids duurt ongeveer 20 minuten. Daarna gaat de groep weer terug naar het beginpunt. Totale duur: 3.5 tot 4 uur.
 2. Een tour door de Paklenica Molen, klimmen over het educatieve pad naar een archeologische plek en dan naar het uitzichtpunt Paklarić. Terug vanaf Paklarić gevolgd door een rit naar de Velika Paklenica Kloof. Wandelen over de hoofdroute naar Anića Luka en verder naar de Lugarnica Boshut waar men iets kan eten.
 3. Een tour door de Paklenica Molen, klimmen over het educatieve pad naar een archeologische plek en dan naar het uitzichtpunt Paklarić. Terug naar de receptie, gevolgd door een lichte hinkingtour door de oude dorpjes Škiljići, Jurline, Jusupi en Bucići. Afdalen naar de Jadranska Magistrala in Seline waar een bus wacht om de groep terug te brengen. De tour duurt ongeveer 3 uur en is ongeveer 8km lang.

De prijs voor een halve dag excursie is 400 kuna per groep (exclusief toegangsprijs tot het park).

Volledige dag excursies:

 1. Busrit naar de parkeerplaats in de Velika Paklenica Kloof (2km). Hiken door de kloof met een korte stop in Anića Luka. Vertrek richting de Manita Peć Grot. Nadat de groep terug is op de hoofdroute gaat de tour verder naar de Lagurnia boshut waar iets gegeten kan worden. De tour duurt ongeveer 8 uur en is van gemiddelde inspanning. Lengte van de route is 20km. (de andere versie van deze tour is zonder een bezoek aan de Manita Peć Grot en is daardoor 2 uur korter en minder inspannend).
 2. Busrit naar de parkeerplaats in de Velika Paklenica Kloof (2km). Hiken door de kloof met een korte stop in Anića Luka. Wandelen over een vrij steil pad naar Grabove Doline (de oude dorpjes Škiljići en Jurline). Een korte pauze om wat te eten (lunchpakketje) en dan verder hiken naar Crni Vrh (1110m hoog). Het duurt ongeveer 4 uur om in Crni Vrh te komen waar je een uitzicht hebt over het hele park. Afdalen van Crni Vrh naar de hoofdroute en tenslotte aankomst bij de Lugarnia Boshut waar wat gegeten of gedronken kan worden.
 3. Busrit naar Mala Paklenica (Seline), hiken door de Mala Paklenica Kloof, over de droge rivier richting Njive lekine en Grabove Doline. Een korte pauze om wat te eten (lunchpakketje) en dan verder afdalen naar Anića Luka en de Velika Paklenica Kloof. De tour duurt ongeveer 7 uur en is vrij inspannend, vooral het gedeelte in de kloof door Mala Paklenica.

De prijs voor een volledige dag excursie is 800 kuna per groep (exclusief toegangsprijs tot het park).

Interessante evenementen in Nationaal Park Paklenica

‘The Big Wall Speed Climbing’ (grote muur snelheid klimmen) is een klimwedstrijd in het begin van de maand mei. Het is een combinatie van snel klimmen en ‘big wall’ klimmen en het is de eerste wedstrijd van zijn soort in de wereld. Er is een alpine afdaling via een touw gevolgd door ‘gewoon’ klimmen in een zo snel mogelijke tijd.

‘Cro Challenge Paklenica’ is een avontuurlijke race. De route van de race verandert ieder jaar en de deelnemers moeten kayakken, mountain biken, klimmen en afdalen met touwen, hiken en klimmen door watervallen.

Accommodatie

Het park biedt accommodatie in een berghut, ‘shelters’ en een camping. In Starigrad (een plaats en haven aan de kust van het Velebit Kanaal) kun je hotels en privé-accommodatie vinden.

Hotel:

Bluesun Hotel Alan*** heeft 139 kamers en 24 suites. Het hotel ligt 1km van de ingang naar het park.

Berghut:

Berghut Paklenica (50 bedden) ligt op 2 uur wandelen van de Velika Paklenica Kloof. Van juni tot september is de berghut iedere dag/nacht geopend en in de rest van het jaar alleen in de weekenden. Als je hier wilt slapen is het verstandig om zelf een slaapzak mee te nemen.

Shelters:

Een shelter is een heel eenvoudig, klein huisje gemaakt van hout waar men kan overnachten. In sommige shelters is water aanwezig maar niet in allemaal. Men kan er zelf een vuurtje stoken voor warmte. Er zijn shelters in Struge, Ivine Vodice en Vlaški Grad.

Camping:

Camping National Park ligt naast de administratie gebouw van het park en biedt plaats aan ongeveer 100 gasten. Het is geopend van 15 maart tot 15 november.

Handig om te weten

 • Voor groepen vanaf 20 personen is er een gratis gids.
 • Georganiseerde groepen moeten minstens 7 dagen vantevoren boeken
 • Het is aan te raden om goede schoenen te dragen en kleding die bescherming biedt tegen de zon en de wind, een reserve shirt (en eventueel een waterdichte jas tegen regen) Ook is het verstanding om drinkwater mee te nemen.
 • Als je van plan bent om in een shelter te overnachten moet je zelf alle nodige uitrusting voor een overnachting meenemen. Het is ook verstandig om vantevoren te informeren bij het park over de beschikbaarheid van drinkwater.
 • Voor bergbeklimmen is het verstandig om de NP Paklenica Toeristen plattegrond en de NP Paklenica Bergbeklimmers plattegrond mee te nemen.

Afstand van Nationaal Park Paklenica naar grote steden in Kroatië

NP Paklenica naar:

 • Zadar – 45km (55 minuten rijden)
 • Sibenik – 100km (1 uur en 20 min rijden)
 • Split – 170km (2 uur en 10 min rijden)
 • Rijeka – 220km (3 uur en 35 min rijden)
 • Zagreb – 265km (3 uur rijden)

Contactgegevens

Paklenica National Park
Dr. F. Tuđmana 14a
HR – 23244 Starigrad-Paklenica
Tel.: 00385 / 23 / 369-155, 369-202, 369 -803 (Park Reception)
Fax: 00385 / 23 / 359-133
Email: np-paklenica@zd.t-com.hr of prezentacija@paklenica.hr

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

19 Comments

 1. Beste Karianne,
  Even een update over het Paklenica park. Ik ben daar afgelopen maand september geweest als klimmer. De meerdagen toegangs kaarten zijn niet 30 dagen geldig, maar slechts 7 dagen! Graag dit aanpassen op je verder prima en zeer informatieve site. Overigens als 65 plusser heb je korting! Je moet er wel om vragen anders krijg je die niet. Parkeren met de auto moet je elke keer apart betalen, kost 10 kuna. Deze info is overigens te downloaden (pdf) van https://www.np-paklenica.hr/de/index.php/park/priseliste .
  Een bezoek aan de andere kloof, de Mali Kuk, vanuit Seline dus, is ook zeer aan te raden en een stuk rustiger. Maar dat komt ook omdat een onervaren wandelaar op zijn verst tot aan de eerste staalkabel moet gaan en beslist niet verder. Daarna komen er nog een aantal passages die ervaring en goede bergschoenen vereisen, op sommige plekken is een misstap niet toegestaan. Ik heb de kloof tocht gemaakt door aan het eind via het pad naar Seline terug te keren. De toezichthouder van het park waar je je kaartje koopt raadt je ook aan om water mee te nemen, omdat er geen water is. Dit is niet helemaal juist, ergens halverwege is een ondiepe grot aan de rechterkant waar locals lege flessen onder het gestaag druppelende plafond hebben gezet, en er was zelfs een kleine plas water. Een zaklamp is raadzaam omdat je anders te gauw zult struikelen vanwege de schemer terplekke!

  • Beste Wido, bedankt voor de nuttige tips! Ik heb de 30 dagen aangepast naar 7 dagen (het is een artikel uit 2012 dus de regels zullen in de tussentijd wel veranderd zijn). Denk je dat er daar ook water is de zomermaanden? Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hoi Karianne,

  Ik zie dat naar de Lugarnica Boshut 2 uur lopen is vanaf de parkeerplaats. Weet jij hoe lang het lopen is naar de Paklenica boshut?

  Ik lees ook dat wordt aangeraden je eigen slaapzak mee te nemen. Weet jij daar meer van? Kan een huttenslaapzak niet voldoende zijn, dat daar dan dekens zijn?

  Ik zie op google earth ook dat er na de Paklenica Boshut nog meer gebouwtjes staan. Weet jij daar meer van?

  Als je hier meer van weet hoor ik het graag.

  Sj

 3. Hallo Karinne,

  Wat een mooie en handige website hebben jullie.
  In September gaan wij naar Kroatie en willen we graag een dagje spenderen in of Paklencia of Sjeverni Velebit. Ik kan niet zo goed kiezen. Welk park zou je aanraden?

  Groetjes Milka

  • Beste Milka, bedankt voor je compliment over de site! Ik denk dat er niet zo veel verschil is als je er alleen heen gaat om te wandelen (ipv bepaalde andere sporten beoefenen). Ik zou daarom gewoon kiezen voor het park dat vanuit jullie locatie het gemakkelijkste te bereiken is. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Wij (gezin met 2 kinderen van 4 en 6 jaar) zijn 2 weken in omgeving Zadar geweest, omdat dit centraal ligt tov de nationale parken en mooie steden.
  Met de kinderen zijn wij in 6 uur tijd heen en weer gelopen naar de Manita Pec grot op 450 meter hoogte (inclusief 1 half uur wachten / rondleiding in de grot en een drankje op terras). Wij parkeerden niet bij de entree, maar zover mogelijk in het park.
  Vanaf de nationale park entree in Starigrad heb je 1 route: de kloof in tot aan de berg-herberg Paklenica. Op deze route heb je 2 extra paden.
  Vanaf de diepst mogelijke parkeerplaats komt na 1 km een pad naar rechts om de Aica Kuk top te beklimmen. Na nóg een km komt een pad naar links om de Manita Pec grot te bezoeken (toen wij er waren: open tot 14 uur). Beide zij-paden zijn duidelijk aangegeven. Je kunt ook beide paden negeren en doorlopen tot de berg-herberg (de meesten gaan tot het bos huis Lugarnica).
  Kort na de parkeerplaats moet je inderdaad wat stijgen (ongeveer 1 km tot de afslag naar Anica Kuk), maar het pad is breed. Wij waren daar zó doorheen. De klim naar Manita Pec gaat veel verder (niet steiler) omhoog over zigzag paadjes. Er staan bankjes, panelen met info en de uitzichten zijn prachtig! En de grot is wonderschoon.
  Met hier en daar een stopje liepen wij (met de kinderen) in 2,5 uur vanaf de parkeerplaats naar de Manita Pec grot. En onze kinderen zijn geen grote wandelaars, max 6 km per keer en 1 x per jaar de 5 km avondvierdaagse. Over de terugweg deden we ongeveer 2 uur, en hebben we de tijd genomen om op een terrasje met een drankje de echte bergbeklimmers (met steigijzers recht omhoog) te bewonderen.
  (Bij de park info geven ze het volgende aan vanaf laatste parkeerplaats: rechtdoor lopen naar boshuis Lugarnica: 1:15 uur. Extra pad naar Anica Kuk: 1:15 uur extra (500 m stijgen). Extra pad naar Manita Pec grot: 0:45 uur extra (400 m stijgen))
  Tip: ga vroeg (wij startten met lopen om 9:00 uur) en als het koel is (wij gingen bij 25C en half bewolkt), dan is het prima te doen.

 5. Wij hebben de educatieve route gister gelopen.
  We miste immers wel de molen en nog wat dingen omdat we gelijk naar de receptie en parkeerplaats gegaan zijn. We hebben verder in het park geparkeerd. Later kwamen we erachter dat er dus in het dorpje zelf ook vanalles te vinden was.

  In het begin is de route erg zwaar! Flinke bult op maar ontzettend mooi! daarna is het grootste gedeelte redelijk makkelijk te lopen

  Onderweg wat drinkwater plekjes om je fles bij te vullen.

  Een geweldig natuur, helemaal als fotograaf……. 😀

  Vanaf de boshus hebben we nog een redelijk zwaar stukje gelopen. We zijn nog een half uur door gelopen en kwamen op een heel mooi uitzicht punt. Dus is je energie bij de boshut nog niet op…… Raad ik je echt aan om nog een stuk door te lopen. Het laatste stukje is echt stijl en rotsachtig maar het uitzicht maakt dat goed!

  Denk er wel aan dat je de weg die je heen loopt….. Ook weer terug moet.

  Wij hebben genoten van ons sportieve, avontuurlijke dagje.

  (entree park 40kuna klopt, parkeren in het park was 10 Kuna)

 6. Hoi Karianne,

  Wij gaan in augustus naar Kroatië en willen Paklenica National Park bezoeken. Wat raad je ons aan. Een excursie boeken of zelf een route volgen. Ik ga er dan vanuit dat de routes duidelijk aangegeven staan.
  Is een bezoekje aan de grot de moeite waard? Onze zonen zijn 12 en 14 en dol op grotten. Ik lees dat de grot erg klein is en tegen valt omdat de wandeling erheen pal in de zon is. Graag jouw advies.

  Groeten Maud

  • Beste Maud, je kunt het park heel goed zelf bezoeken, zonder gids of zonder excursie, de routes worden heel duidelijk aangegeven. Ik ben zelf nog nooit in de Manita peć geweest maar veel mensen raden het wel aan. De grot kun je niet zonder een gids bezoeken, je zult je bij de grot dus aan moeten melden om met een gids mee te gaan. Ik geloof dat de grot alleen ’s ochtends te bezichtigen is dus daar moet je bij aankomst meteen even naar vragen, om te zorgen dat je je kans niet mist. Je zult in het grootste gedeelte van het park wel in de zon lopen, dus goede bescherming is wel belangrijk (hoed of pet, zonnebril, fles water p.p. meenemen en goed insmeren). Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hai,
  Ik ben eens aan het kijken voor een vakantie in Kroatië met kindjes van 5 tot 8 jaar. Is dit park iets waar je ook een wandeling van 5km kan maken met die leeftijd?? Alvast bedankt!

  • Beste Tanja, ik denk dat een kind van 5 jaar oud al wel goed mee kan wandelen in het park. Mijn oudste is ook 5 jaar oud en kan al goed wandelen en het best wel lang volhouden. Er zijn veel educatieve routes die geschikt zijn voor kinderen en routes met verschillende moeilijkheidsniveau’s. Je kunt bij de ingang ook best even wat advies vragen van het personeel. Ik denk dat er ook een soort jeep”safari” is, dat is misschien ook wel leuk voor de kinderen. Ik heb begrepen dat je goed vastgezet wordt in de jeeps zodat het zelfs voor de kleintjes heel veilig is. De stranden bij Paklenica zijn ook erg mooi en geschikt voor kinderen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Dag KARIANNE,

  Willen vanuit Razanac (17 km buiten zadar) morgen het NP Parklenica bezoeken.
  Enige vragen:
  Kunnen we de volgens jou mooiste route in het park naar de Velika Paklenica kloof en de Mala Paklenica combineren?
  Waar is de parkingang (Starigrad of Selina)
  Je spreekt over 2 educatieve routes, zijn het dezelfde routes en liggen ze in of buiten het park (je loopt naar de receptie!)

  We hebben bergervaring en 6 uur lopen zijn we gewend.
  Weer veel dank voor de moeite
  Leo

  • Nogmaals excuses voor de late reactie Leo, we waren op vakantie. Ik hoop dat Paklenica goed is bevallen en dat je een goede wandelroute hebt gevonden. Groeten, Karianne.

    • Beste Henk, helaas heeft de vraagsteller na het bezoek geen feedback gegeven, dat was wel nuttig geweest voor andere lezers. Zou jij je ervaringen na bezoek aan het park willen delen? Ik heb er zelf niet genoeg ervaring mee om dergelijke gedetailleerde vragen te kunnen beantwoorden. Vriendelijke groeten, Karianne

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text