De Vranjača grotten (Split, Dalmatië)

/
16561 Views

We hebben hem zelf nog niet bezocht, de Vranjača grot, maar wat ons aanspreekt is het feit dat zo weinig mensen van het bestaan van de grot afweten, terwijl bezoekers die er zijn geweest er super enthousiast over zijn.

De grot ligt in het dorpje Kotlenice, niet ver van Dugopolje, ongeveer 30 minuten rijden (25km) van Split en vlakbij de A1 snelweg. We hebben al veel gelezen over deze grot die op het privéterrein van de familie Punda ligt. Er zijn twee grote hallen, waarvan de eerste al heel lang bekend is, maar de tweede hal werd pas in 1903 ontdekt, door de grootvader van de huidige eigenaar. Sinds 1929 is de grot open voor bezoekers.

Vranjaca grotten Split Kroatie

De eerste hal werd vroeger gebruikt als schuilplaats door jagers, waarschijnlijk al sinds de nieuwe steentijd. Muurtekeningen geven aan dat mensen er zelfs woonden, duizenden jaren geleden. Via een kleine gang krijg je toegang tot de tweede hal, die is onderverdeeld in 9 kamers.

De grot is ontstaan door slijtage van een ondergrondse rivier en is ongeveer 70 miljoen jaar oud. Tegenwoordig stroomt er nog steeds een ondergrondse rivier, de Jadro, maar deze rivier is niet te zien omdat hij ongeveer 10 meter onder het laagste deel van de 65 meter diepe grot stroomt.

De grot is 360m lang en binnen is er het hele jaar door een aangename temperatuur van 10 tot 15 graden. Bezoekers worden langs de prachtige stalagmieten, stalactieten, pilaren en bogen geleid via veilige paden en trappen. Tijdens je wandeling door de grot zul je zien dat iedere kamer andere kleuren heeft, van blauw tot groen en sommige zelfs met een bijzondere glittering. De druipstenen bevatten verschillende waardevolle materialen, zoals kristal, aluminium en koper.

Vranjaca grot bij Split, Kroatie

Er is verlichting in de grot, maar zo weinig mogelijk, omdat er teveel algengroei zou zijn als de grot teveel verlicht zou worden. Foto’s maken in de grot mag, maar zonder flits. De bodem is vaak wat modderig, dus zorg dat je geschikte schoenen draagt.

De eigenaar van de grot is ook de gids en hij weet veel over de grot te vertellen. Met een beetje geluk zijn er maar weinig bezoekers, of ben je zelfs de enige bezoeker. Als het rustig is neemt de eigenaar alle tijd voor je tijdens de rondleiding, maar je mag ook gerust zonder hem rondwandelen. Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven, hier vind je geen massatoerisme, er komen slechts 5000 bezoekers per jaar. Je kunt in ongeveer 20 minuten alles zien, maar we hebben al veel reviews gelezen van mensen die minstens een uur in de grot hebben rondgewandeld.

Veel mensen omschrijven de rust en de stilte in de grot als een bijzondere ervaring. Als er weinig bezoekers zijn, hoor je soms alleen het geluid van de waterdruppels die naar beneden vallen.

De meeste bezoekers komen in het voorjaar, dan worden er veel schoolreisjes naar de grot georganiseerd. Ben je van plan om in het voorjaar de grot te bezoeken, dan zou je dus even vantevoren kunnen bellen of mailen om te vragen welke dagen het beste zijn (om groepen schoolkinderen te vermijden).

Om de grot te bereiken volg je de borden vanaf de snelweg, of vanuit Split, naar Dugopolje en in Dugopolje wordt de grot al met borden aangegeven. De weg is niet geheel verhard, op een gegeven moment moet je een grindweg volgen.

Naast de ingang van de grot vind je een klein kraampje waar je de toegangskaartjes koopt (ong. 50 kuna voor volwassenen en 20 kuna voor kinderen) en waar je ook wat drankjes kunt kopen.

Vranjaca grotten Dalmatie

Als je de reviews mag geloven, is deze grot een echte aanrader. Wij hopen er daarom zelf ook binnenkort naar toe te kunnen gaan en zullen het artikel dan updaten met onze eigen ervaringen.

Openingstijden:

 • 15 maart t/m 30 april: dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur
 • 1 mei t/m 31 oktober: dagelijks van 09:00 tot 19:00 uur
 • 1 november t/m 14 maart: in de weekenden van 10:00 tot 15:00 uur.

Contactgegevens:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

1 Comments

 1. Hey,

  Waar kan ik het beste heen gaan Sibenik of Split? We zijn een gezin met 2 kinderen van 15/18. We willen vlakbij zee zijn het liefst mooie zee met mooie uitzicht en helder water. Ook willen we dat het een toeristenplek is en veel te doen is. En met mooie natuur. We willen sowieso na de watervallen. Hoop voor een antwoord en een superfijne website trouwens! Groetjes

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text