De eilanden Vis en Biševo

/
3875 Views

Vis is een oud visserseiland en één van de weinige plekken langs de Adriatische kust waar de slogan van het Kroatische nationale bureau voor toerisme “The Mediterranean as it once was” echt voor de volle 100% geldt.

Tussen de Tweede Wereldoorlog en 1995 (toen het eiland door Tito’s Partisanen is bevrijd) was het eiland een grote legerbasis en er is nogsteeds een deel van het oude netwerk van tunnels te bezichtigen.  Sinds het eiland weer open is voor toerisme komen er ieder jaar meer bezoekers, maar gelukkig is het aantal bezoekers nog laag genoeg om de prachtige natuur intact te houden.

Het eiland heeft een lange maritieme geschiedenis en visserij was tot kort geleden nog de belangrijkste industrie op Vis. In de hoofdplaats Vis en in het plaatsje Komiža in het zuid-westen van het eiland vind je nogsteeds veel vissersbootjes maar nu zijn de zeilboten en de jachten van de toeristen in de meerderheid.

Vanuit Split kun je met de veerboot naar het eiland, de tocht duurt 2½ uur. 

Op de boulevard kun je gezellige restaurantjes vinden en rondom het hele eiland zijn prachtige zandstranden te vinden zoals het strand in Milna en Stončica strand. Het archeologische museum Issa is ook zeker een bezoekje waard.

Vanuit Vis kun je gemakkelijk een tochtje maken naar het buureilandje Biševo met haar mooie zandstranden zoals het Porat strand.

Je kunt ook een excursie maken met de boot voor 220 kuna p.p. voor volwassenen en 110 kuna p.p. voor kinderen. De boot brengt je eerst naar Modra Špilja (de Blauwe Grot) op het eiland Biševo en vervolgens vaart de boot om het eiland Vis heen, om op verschillende mooie plekjes te stoppen. Tenslotte gaat de boot naar Zelena Špilja (de Groene Grot) op het eiland Ravnik en de dag wordt afgesloten met een bezoek aan Stončica strand waar heerlijk gezwommen kan worden.

Wat valt er te zien en te doen op Vis?

 • Het archeologische museum Issa in de plaats Vis
 • De militaire tunnels van Tito en het Engelse fort
 • De punt van het eiland in Hum met het mooie uitzicht over Komiža
 • Een rit rond het eiland met bezoekjes aan wijnmakerijen en mooie, rustige baaien
 • Fietsen huren en rond het eiland fietsen (28km – er zijn meerdere plekken waar fietsen voor volwassenen en kinderen gehuurd kunnen worden. Sommige delen van de fietstocht zijn vrij steil maar het is wel te doen met de fiets)
 • Snorkelen

Handige info voor een bezoek aan Vis

 • Veerboten varen drie keer per dag van Split naar Vis. Klik hier voor info over veerdiensten vanuit Split.
 • Het is beter om zonder auto naar het eiland te gaan omdat er weinig parkeerruimte is. Indien je wel een auto nodig hebt op het eiland kun je die voor 300 kuna per dag huren (vlakbij de haven waar de veerboot aankomt).
 • De bus naar Komiža vertrekt vanaf de haven waar de veerboot aankomt en de bustijden zijn afgestemd op de tijden van de veerboot.
 • Hou er rekening mee dat alles op Vis zo’n 10 tot 20% duurder is dan in Split
 • Probeer de plaatselijke wijnen zoals de Plavac, ze zijn er lekker en goedkoper dan in de supermarkt.
 • Vis is een eiland waar je heerlijk kunt ontspannen dus verwacht er geen actief uitgaansleven (behalve op het strand in Komiža in juli en augustus).

Een paar weetjes over Biševo

 • De Blauwe Grot (Modra Špilja) kun je bezoeken met een excursie (vanaf 100 kuna p.p.) of met een vissersboot (veel vissersboten varen als een soort ‘taxi’ naar de eilanden).
 • Biševo heeft een aantal mooie zandstranden, je kunt je met een visserboot naar bijvoorbeeld Porat strand laten brengen en een paar uur later weer laten ophalen.
 • Er wonen slechts 7 mensen het hele jaar door op het eiland Biševo
 • Regenwater is de voornaamste bron van water op het eiland
 • Op Biševo wordt heerlijke wijn gemaakt

Zou je graag rond deze prachtige eilanden willen zeilen? Lees dan hier onze gids over zeilen rond het eiland Vis.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

17 Comments

 1. Hallo
  Wij zijn met enkele vrienden van plan om met tenten over enkele eilanden van Kroatië te reizen maar we vinden geen campings op de eilanden Vis en Bisevo. Is daar ergens de mogelijkheid om onze tentjes op te zetten en te overnachten? Anders zou het moeilijk worden om deze eilanden te bezoeken.
  Alvast bedankt!

  • Beste Bram, voor zover ik weet zijn er geen campings op Vis en Bisevo. Wildkamperen is verboden in Kroatie dus je kunt niet zo maar ergens je tent opzetten. De beste optie is prive accommodatie, dit is een betaalbaar alternatief voor een camping en prive accommodatie is wel beschikbaar op deze eilanden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hallo!

  Bij deze heb ik een vraag. Aankomende zomer staat er namelijk een vakantie naar kroatië gepland. Wij willen graag een excursie maken naar het blauwe en groene eiland, maar ook naar de kornati eilanden. Nu twijfelen wij of we het beter vanuit huis kunnen boeken of beter vanuit kroatië zelf. Kunt u hier advies over geven?

  Groetjes Diana

  • Beste Diana, ik neem aan dat je de groene en blauwe grot bedoelt. De blauwe grot is een prachtig fenomeen, maar de groene grot kun je best overslaan. Hou er rekening mee dat er een lange wachtrij van bootjes is voor de blauwe grot en dat ieder bootje maar een paar minuten binnen mag blijven. De wachttijd loopt meestal uiteen van een half uur tot wel 3 uur, en dat in de volle zon. Neem dus genoeg waten en bescherming tegen de zon mee. Ik zou je adviseren om op Tripadvisor de verschillende excursies, en de reviews, te vergelijken om zo de beste aanbieden te vinden. Kornati kun je het beste een paar dagen van tevoren boeken, ik raad je aan om vanuit Murter te vertrekken. Vriedelijke groeten, Karianne.

  • Je bedoelt waarschijnlijk de blauwe en de groene grot.
   Ik weet niet of er nederlandse websites zijn die dit aanbieden maar ik zou het ter plaatse boeken.

   In elk haventje vind je “operators” die die uitstappen maken, dikwijls met grote prijsverschillen. Wij zelf hebben de groene en blauwe grot gedaan vanuit Hvar met een speedboot.
   Iemand zei deze week op FB dat ze vanuit nederland geboekt hadden voor €145. Er was dan wel een lunch en een wijnproeverij inbegrepen.
   Wij hebben het gedaan voor €55, enkel voor de tocht en we hebben op een andere dag op 3 plaatsen een wijnproeverij gehad voor €60.

   De Kornati hebben we gedaan vanaf Sveti Filip i Jakov met een boot waar we achteraf niet zo tevreden over waren. Later vanop een andere plaats (weet niet juist meer waar) veel beter.

 3. Hoi Karianne,
  Is Vis leuk om op vakantie te gaan met onze dochter van 7 jaar? Is er wat te beleven (voor haar) buiten de mooie (onderwater)natuur? En zijn daar ook Nederlandse kinderen om mee te spelen?

  Groet Gidy

  • Beste Gidy, Vis is een afgelegen eiland waar mensen vooral naartoe komen voor de rust, de ongerepte natuur en de traditionele dorpjes en restaurants. Hier vind je geen “massatoerisme” met allerlei vormen van vermaak. Je zou je dus vooral moeten vermaken met zwemmen, varen, wandelen, fietsen etc. Ik denk niet dat er zo veel gezinnen met jonge kinderen kiezen voor dit eiland en het is mij niet bekend dat hier veel Nederlandse gezinnen komen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Beste Karianne,

  Wij willen van de zomer enkele daagjes naar Vis. We hebben een klein campertje. Is het mogelijk om daarmee over te steken? Kunnen we daar ook ergens verblijven of moeten we dan een appartement huren? We willen daar dan ook een boot huren en enkele dagen rond varen het eiland verkennen en omgeving.

  • Beste Gretel, campers (en caravans) mogen ook gewoon op de veerboten die voertuigen vervoeren. We hebben veel info op de site over veerboten, ik denk dat je daar wel alles kunt vinden wat je wilt weten. Wild kamperen is streng verboden in Kroatie, je zult dus een staanplaats op een camping moeten vinden, of bij iemand op het erf moeten staan. Een appartement huren is natuurlijk niet nodig als je je eigen camper hebt. Over het huren van een boot hebben we ook een artikel geschreven, ik raad je aan om dit artikel ook even te lezen, aangezien er aardig wat regels aan verbonden zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo ook wij willen naar VIS. Ook wij hebben een campertje en een tent voor de kinderen. Daarnaast 4 fietsen waar we veel mee doen. Maar ik zie geen campings op het eiland!
    Weet u dat of er campings zijn?

    • Beste Rob, voor zover ik weet zijn er geen campings op Vis. Voor de zekerheid kun je even contact opnemen met de tourist board van Vis om het te checken. Het zou natuurlijk kunnen dat er een kleine campings van particulieren zijn die niet op internet staan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Beste,

  Wij zijn momenteel op roadtrip doorheen Kroatie en hebben al heel veel aan jouw website gehad, momenteel in split en zeer geïnteresseerd “een excursie maken met de boot voor 220 kuna p.p. voor volwassenen en 110 kuna p.p. voor kinderen. De boot brengt je eerst naar Modra Špilja (de Blauwe Grot) op het eiland Biševo en vervolgens vaart de boot om het eiland Vis heen, om op verschillende mooie plekjes te stoppen. Tenslotte gaat de boot naar Zelena Špilja (de Groene Grot) op het eiland Ravnik en de dag wordt afgesloten met een bezoek aan Stončica strand waar heerlijk gezwommen kan worden.”

  Kan je ons organisatie aanraden?

  Mvg,
  Evelien

 6. Wij hebben de Blauwe Grot bezocht met een excursie met speedboot vanuit Hvar. Prijzen varieerden van maatschappij tot maatschappij tussen 450 en 550 kuna. Eénmaal aangekomen op Biševo dien je over te stappen op kleinere bootjes. Hiervoor dien je ter plaatse aparte tickets te kopen à 50 kuna.
  Dat die niet inbegrepen zijn in de prijs van de excursie heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er een volgnummer op de tickets staat en dat er een elektronisch bord aangeeft welke volgnummers aan de beurt zijn om de grot te bezoeken.
  Wij vonden het relatief rustig die dag maar hadden toch een wachttijd van ongeveer een uur.

  De mooie foto’s die je op internet vindt kan je amper zelf maken. Op het moment dat wij in de grot waren waren er nog 4 andere boten en altijd is er wel een boot die in het beeld vaart. Het bezoek duurt hooguit ook 10 minuten.

  In de Groene Grot hebben we niets van groen gezien wat de naam rechtvaardigt. Wat wel tof is is dat je in die grot (kort) kan zwemmen.

  Ook zat bij ons een bezoek inbegrepen aan het strandje “Stiniva”. Dit is een heel klein strand, amper een 50-tal mr breed dat ligt achter een smalle doorgang (ik schat zo’n 10m) tussen 35 m hoge rotsen. Wel een speciaal gevoel hier.

  Verder kregen we nog een korte zwemgelegenheid vanuit de boot bij een totaal niet interessante plek (keuzemogelijkheid om bijvoorbeeld de duikboottunnels op Vis te bezichtigen zoals in de folder stond kregen we NIET.

  Afgesloten werd op het zéér commerciële strand van Palmižana (de “duurste” kant met de loungebars).

  Al bij al vonden we het een vrij dure bedoening voor hetgeen je te zien krijgt maar dat kan waarschijnlijk heel erg verschillen naargelang maatschappij en misschien zelfs naargelang de schipper die je hebt. Mijn advies luidt dan ook: zorg dat je een zo goedkoop mogelijke tocht naar Biševo vindt en doe enkel de Blauwe en groene grot.

 7. Komende zomer wil ik met mijn dochtertje van 1.5 jaar 10 dagen naar Kroatië. Ik denk nu aan eerst 5 dagen naar Split om vandaaruit korte uitstapjes te maken en daarna 3 of 4 dagen naar Vis en vervolgens terug naar het vasteland voordat we terugvliegen.
  Is het eiland Vis een goede keus met een peuter? Of kan ik beter een ander eiland kiezen? Of op het vasteland blijven, en waar dan? Ik wil deze dagen vooral zwemmen, relaxen en mijn dochtertje lekker laten spelen. Alvast bedankt voor je hulp.

  • Beste Eva, Vis is echt een prachtig, authentiek eiland waar je heerlijk kunt ontspannen, wandelen en zwemmen. Er zijn verschillende soorten stranden, niet alleen rotsstranden maar ook zand en kiezelstranden die zeer geschikt zijn voor jonge kinderen. Dus als je echt een paar dagen niets anders wilt doen dan tot rust komen en zwemmen dan is Vis een prima keuze, ook met een kleintje erbij. Maar realiseer je wel dat je vrij ver van de bewoonde wereld zit, dus wil je de mogelijkheid hebben om even aan de rust te ‘ontsnappen’ dan is een afgelegen eiland niet zo’n goede keuze. Dan kun je beter een kleine badplaats in de omgeving van Split kiezen waar het relatief rustig is, met veel natuur en mooie stranden. Dan denk ik bijv. aan het Ciovo schiereiland, dat via een brug met het vasteland verbonden is, bij het prachtige plaatsje Trogir. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Eva,

    Gewoon doen! Is je dochtertje iets ouder … dan is (was (2012..!) Solaris Beach Resort in Sibenik een toffe plaats.

    Francis

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text