Kroatische wijnen
Velen van ons houden wel van een glaasje wijn op z’n tijd en we zouden het ook wel leuk vinden om eens wat nieuwe soorten wijn te proberen…pardon…soorten druiven te proberen. Een vriend van me heeft me onlangs uitgelegd dat er geen verschillende soorten wijn bestaan, alleen maar verschillende soorten druiven. Als je je afvraagt hoe dit precies zit moet je maar eens de Griekse mythologie lezen over wijn. Volgens de oude Grieken maakte wijn een belangrijk deel uit van religieuze feesten en men dacht dat wijn magische krachten had. Ze hielden zoveel van wijn dat ze zelfs een god uitkozen om de wijn te vertegenwoordigen; de beroemde Dionysus, Griekse God van de Wijn. Ze geloofden dat, als je rode wijn drinkt, je in contact komt met de geest van Dionysus. Ook de Romeinen hadden een wijngod, genaamd Bacchus. Tegenwoordig vinden we dat de Grieken en de Romeinen misschien iets teveel wijn hebben gedronken maar geen enkele alcoholische óf alcoholvrije drank heeft ooit zo’n hoge status weten te veroveren als wijn. Of je nu wijn drinkt om je maaltijd beter tot z’n recht te laten komen of om een belangrijke gebeurtenis te vieren, wijn is de perfecte partner for iedere gelegenheid.
Laten we nu eens wat beter kijken naar dit goddelijke nectar, één van de meest populaire alcoholische dranken en één van de meest belangrijke ingrediënten van veel Europese en Mediterrane keukens en culturen. In Kroatië heeft wijn een even belangrijke betekenis als in Griekenland en Italië. De Kroatische wijnen hebben een lange geschiedenis maar beginnen eigenlijk nu pas hun kwaliteiten aan de wereld te tonen.
Om de afkomst en de kwaliteit van Kroatische wijnen goed te kunnen begrijpen moeten we eerst wat meer te weten komen over wijn zelf. Wijn is het resultaat van volledige of gedeeltelijke fermentatie van verse druiven. Er zijn verschillende alcohol concentraties (9 tot 15%) en wijn bevat ook een aantal minerale componenten, voornamelijk sodium en magnesium zouten. Je kunt nog ongeveer 400 andere stoffen vinden in wijn maar deze hebben er zeer lage voedingswaarde. Wijn is rijk aan verschillende soorten vitamine B; vooral B2 en B3. Wijn kan ook gemaakt worden van andere vruchten zoals bessen of appels. Deze wijnen worden fruitwijnen genoemd. Je hebt vast wel eens van sake gehoord, sake is een rijstwijn, gemaakt van zetmeelachtige stoffen en daarom lijkt het meer op een sterke drank dan op wijn. Het proces waarbij sake gemaakt wordt lijkt eigenlijk meer op het brouwen van bier dan op het maken van wijn dus we zouden ook kunnen zeggen dat sake meer een rijst brouwsel is dan een wijn.
Archeologen hebben aanwijzingen gevonden dat de vroegste wijnproduktie 8000 jaar geleden plaatsvond in Europa, in een land dat tegenwoordig Georgië heet. Andere relevante historische verwijzingen naar de produktie van wijn komen uit Armenië en Griekenland.
De meesten van ons hebben wel gehoord van Pinot Noir, Merlot of Chardonnay, maar wist je dat dit variëteiten zijn van de Europese soort Vitis Vinifera (beter bekend als de ‘gewone wijnstok’). Als een wijnproducent een variatie van Vitis Vinifera als de dominante druivensoort gebruikt (75% of 85%, door de wet vastgelegd) dan is de wijn varietal (of cépage, op z’n Frans). Dit betekent dat de wijn overwegend van één druivensoort gemaakt is. Er zijn ook gemengde wijnen en dit betekent niet dat ze van mindere kwaliteit zijn, integendeel, sommige van de duurste wijnen zijn gemengd.
Variëteiten van de gewone wijnstok zijn maar een klein deel van de meer dan 600 soorten druiven. Iedere soort heeft zijn eigen combinatie van kenmerken zoals kleur, grootte, dikte van het vel, zuurgraad, opbrengst per wijnstok en smaak. Ookal zijn er zoveel soorten druiven, er zijn er maar een paar die geschikt zijn voor het produceren van een goede kwaliteit wijn. Bovendien moeten de wijnstokken precies in het juist micro-klimaat groeien en moeten de juiste technieken toegepast worden om deze soorten goed tot hun recht te laten komen.
Wat betreft de classificatie van wijn, de voorschriften voor Europese wijnen zeggen dat wijnen normaal gesproken geclassificeerd moeten worden naar de regio waar ze vandaan komen, dit geldt bijvoorbeeld voor de Bordeaux wijn. Maar er zijn ook wijnen die geclassificeerd worden naar de soort druif waarvan ze gemaakt zijn, zoals de Merlot bijvoorbeeld. Maar steeds meer wijnproducenten vinden dit een belemmering en nu hebben we zelfs niet-Europese wijnen die geclassificeerd zijn naar de regio waar ze vandaan komen.
Bij het proeven van wijn kunnen we al onze smaaksensoren gebruiken om de wijn te beoordelen. We kunnen proeven hoe zoet de wijn is, wat wordt bepaald door de hoeveelheid suiker die overblijft na de fermentatie. Als we proeven dat de wijn droog is dan is er maar een hele kleine hoeveelheid suiker overgebleven na de fermentatie. Als je in staat bent om de smaak van koffie of chocolade te herkennen in wijn dan ben je zeker een ervaren wijnproever. Wijn die naar koffie of chocolade smaakt is gerijpt in eiken vaten. Dus niet alleen de soort druif bepaalt de smaak van de wijn maar ook andere factoren zoals de wijnproduktie. Als je banaan proeft in wijn dan komt dat niet doordat er banaan aan de wijn is toegevoegd maar door de gisting die naar banaan smaakt.
Het bouquet van de wijn wordt bepaald door de vluchtige verbindingen in de wijn die vrijkomen in de lucht en dat is de reden waarom mensen hun wijnglas ronddraaien – om het verdampen van deze verbindingen te versnellen en zo het bouquet te versterken. Dit is ook de reden waarom rode wijn bij kamertemperatuur geserveerd wordt. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, bijvoorbeeld het drinken van een wijn met een sterk bouquet zoals Beaujolais. Veel mensen drinken deze wijn liever gekoeld.
Het proces van wijn maken wordt ook wel vinificatie genoemd. Het begint allemaal met het kiezen van de beste druiven en het eindigt met het bottelen en het op de juiste manier opslaan van de flessen wijn. Er zijn twee groepen te onderscheiden bij de vinificatie; de produktie van stille wijn en mousserende wijn. Mousserende wijn, in de volksmond vaak bubbeltjeswijn genoemd, is wijn met koolzuurgas. Er bestaat een hele wetenschap rondom wijn en vinificatie en deze wetenschap wordt oenologie genoemd.
Wanneer de druiven zijn geoogst gaan ze naar de wijnmakerij en worden ze voorbereid voor de eerste fermentatie. Dit is een belangrijk stadium en het proces voor rode wijn is anders dan het proces voor witte wijn. De rode kleur van rode wijn komt van de pulp van rode en zwarte druiven die in hun geheel gefermenteerd worden. Dit betekent dat het vel van de druiven niet wordt verwijderd, zoals bij het fermenteren van witte druiven wel het geval is. Witte wijn wordt gemaakt door alleen het sap van de witte druiven te fermenteren. Het vel van de druiven wordt verwijderd en niet meer gebruikt. Rosé wordt meestal van het sap van rode druiven gemaakt. Door het sap even kort in contact te brengen met de vellen neemt het sap wat van de rode kleur van de vellen over. Rosé kan ook gemaakt worden door rode en witte wijn te mengen.
De fermentatie begint als de gist toegevoegd wordt en dit proces duurt meestal 1 tot 2 weken. De gist zet de suiker uit de druiven om in alcohol ethanol en kooldioxide. Daarna vindt de tweede fermentatie plaats, dit is een bacteriële fermentatie die appelzuur omzet in melkzuur. Dit is noodzakelijk omdat het de zuurgraag verlaagt en de smaak milder maakt zodat de wijn drinkbaar wordt.
Als dit proces eenmaal klaar is wordt de wijn in vaten gegoten (bijvoorbeeld eiken vaten) om te rijpen. De tijd tussen het oogsten van de druiven en het drinken van de wijn kan verschillen van enkele maanden tot wel meer dan 20 jaar. Je hoort vaak dat wijn beter smaakt als het langer heeft gerijpt maar dit is slechts het geval voor 10% van alle rode wijnen en 5% van alle witte wijnen. Er zijn heel veel factoren in het proces van wijn maken en uiteindelijk bepaalt de wijnmaker welke druiven hij gebruikt, welke stappen hij uitvoert (of combineert, of weglaat) en wat het gewenste resultaat zal zijn. Maar toch blijft de kwaliteit van de druif de belangrijkste factor voor de kwaliteit van de wijn.
Nu je wat meer weet over het produceren van wijn kunnen we wat dieper ingaan op Kroatische wijnen en de inheemse Kroatische druivensoorten. Er zijn op dit moment honderd inheemse druivensoorten in Kroatië maar helaas verdwijnen er steeds meer soorten. Om al deze verschillende druivensoorten te behouden en uit te breiden heb je in de eerste plaats een gunstige geografische ligging en klimaat nodig, maar uiteindelijk zijn de druiventelers verantwoordelijk voor het behouden van al deze verschillende druivensoorten. Er zijn al ontelbare discussies geweest over dit onderwerp en de conclusie is vaak dat wijnmakerijen zich meer moeten richten op de gastronomie en het ethno-toerisme om het succes van de druivensoorten te behouden.
De traditie van het wijnmaken in de omgeving van Kroatië begon al lang voor het ontstaan van het Romeinse Rijk, maar het waren de Romeinen die belangrijke verbeteringen aanbrachten in de methodieken van het verbouwen van druiven. Het zal je niet verbazen dat de Kroatische wijnen ook hebben geprofiteerd van de vakbekaamheid van de Romeinen, Kroatië maakte tenslotte deel uit van het Romeinse Rijk. Maar er zijn nog meer factoren die meespelen voor Kroatische wijnen. Kroatië heeft namelijk zeer goede eikenbossen waar menig Europese wijnmaker jaloers op is. En laten we niet vergeten dat Kroatië , en vooral Dalmatië, veel zonuren heeft. Voeg daar een aantal zeer interessante inheemse druivensoorten aan toe en je hebt het recept voor uitstekende Kroatische wijn.
Als je kijkt naar de wijnstreken in Kroatië zie je dat er twee hoofdstreken zijn; de continentale en de kuststreek, die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in in totaal 12 kleinere streken. Iedere streek heeft een verschillende geografie, topografie en geologie en er zijn ook landbouwkundige, ecologische en economische verschillen. De verschillende klimaatzônes beinvloeden de druivensoorten en hun kwaliteit maar ook de produktie van de wijn en dat maakt de Kroatische wijnproduktie zo anders dan in andere landen. Het is echt uniek om in zo’n klein gebied zo veel verschillende soorten druiven en wijnen aan te treffen.
De continentale wijnstreken liggen in het noord-westen (Plješivica, Prigorje, Varaždin, Međimurje, Pokuplje en Moslavina) en noord-oosten (Slavonië en Dunav). De kuststreek omvat de gehele Kroatische kust, Istrië, Noord Dalmatië, Dalmatisch Zagora en Midden- en Zuid Dalmatië. Er zijn 400 geregistreerde wijnproducenten in Kroatië die in totaal bijna duizend wijnetiketten produceren.
In het noord-westen van Kroatië wordt vooral Riesling, Rijn Riesling, Chardonnay, Moslavac en Škrlet (in Moslavina), Kraljevina, Pinot Blanc en Pinot Gris geproduceerd. Tot de beste producenten in deze regio behoren: Agromeđimurje Inc. uit Čakovec, Varaždinka d.d. uit Varaždin, Petrač d.o.o. uit Krapinske Spa, Bojan Štampar, Alojz Novak en nog veel meer producenten uit Štrigova.
In het noord-oosten van Kroatië wordt Graševina, Sylvaner, Riesling, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc, Frankovka en Zweigelt geproduceerd. De meest bekende producenten uit Slavonië zijn Ivan Enjingi, die één van de grootste wijngaarden van Kroatië bezit, en Davor en Višnja Zdjelarević uit brodski Stupnik die het erg goed doen op de internationale markt. Dan zijn er nog de beroemde wijnmakerij Krauthaker uit Kutjevo en Erdutski Wijngaarden met een capaciteit van 75.000 liter in vaten.
De kuststreek van Istrië en Dalmatië zijn de koplopers wat betreft het produceren van top kwaliteit wijnen zoals Malvasia, Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran, Refok, Pinot Blanc en Pinot Gris, Chardonnay, Muscat, Trojšćina (Susak) en Vrbnička Žlahtina (Krk). Wijnmakerij Kozlović uit Momjan heeft een lange traditie in het produceren van Malvasia, Muscat en Terran en in de laatste jaren is wijnmakerij Katunar bekend geworden door de produktie van Žlahtina en rode en mousserende wijnen.
Dalmatië is rijk aan authentieke druivensoorten. De meest populaire wijnen zijn Babic en Plavina uit Primošten, Merlot (Drniš), Debit, Pošip, Maraština en Grk (Korčula), Vugava, witte en rode Plavac (Vis), Pumice en Bogdanuša (Hvar), Plavac Mali (Pelješac), dessert wijn Prošek en de wereldberoemde eersteklas rode wijn genaamd Dingač.
Er is een oud verhaal over de Debit wijn; in de late 18e eeuw heerste Napoleon over Dalmatië en alle inwoners moesten belasting aan hem betalen. De arme inwoners hadden geen geld maar wel wijn, dus werd Napoleon betaald met Debit wijn.
Bekende wijnmakerijen in Dalmatië zijn wijnmakerij Plančić van het eiland Hvar en wijnmakerij Toreta van het eiland Korčula die authentieke Pošip en Rukatac wijnen maakt. De Plenkovič wijnmakerij produceert ieder jaar ongeveer 300.000 flessen Gouden Plavac en Gouden Rosé. Op het schiereiland Pelješac liggen de wijngaarden van de Skaramuča familie, ze staan bekend om de produktie van Plavac Mali en Dingač.
Nadat de Grieken en Romeinen vertrokken hebben de Kroaten de produktie van wijn voortgezet en op hun beurt ook weer verbeterd. De hele geschiedenis van Dalmatië staat in het teken van de wijnproduktie, op literair gebied, economisch en zelfs wat betreft de politiek. De wijnproduktie is de belangrijkste soort produktie in Dalmatië, de helft van de ‘plattelands’bevolking is betrokken bij het verbouwen van druiven. Behalve in wijnmakerijen wordt er ook in moderne kelders wiin gemaakt, maar dan op een kleinere schaal. Dalmatische wijnen zijn van hoge kwaliteit door de overvloed aan rotsachtige grond en de vele zonuren.
Als je deze geweldige Kroatische wijnen gaat proeven, vergeet dan niet om al je zintuigen te gebruiken om er echt goed van te kunnen genieten. Als je de geur van de wijn niet kunt ruiken dan kan de wijn niet smaken zoals als hij zou moeten smaken. Je kunt dit testen door een slokje wijn te nemen terwijl je je adem inhoudt. Dit betekent niet dat je mond en tong op die manier niet goed werken maar ze hebben gewoon de medewerking van de geur nodig om de smaak van wijn volledig te ervaren. Je smaakpapillen spelen een belangrijke rol in het bepalen van de sterkte en de textuur van de wijn en je neus voegt de geur daar aan toe. Om wijn goed te proeven moet je een kleine slok nemen en dan gorgelen met de wijn in je mond. Daarna mag je de wijn doorslikken of uitspugen. Of je kunt nog een ander trucje toepassen die de professionale wijnproevers ook doen; je mond een beetje open doen om wat lucht binnen te laten.
Het doel van deze manier van proeven is om de wijn te laten ventileren en de vluchtige stoffen te inhaleren. Die stoffen gaan dan naar de reukzenuw achterin de mond die vervolgens impulsen naar de hersenen stuurt. Als je de wijn eenmaal hebt geproefd en ‘gevoeld’ en dan de wijn doorslikt of uitspuugd, kun je gaan nadenken over wat je precies hebt geproefd en hoe lang de smaak is gebleven. De lengte en de finish van de smaak die achterblijft zijn de belangrijkste aanwijzingen voor de kwaliteit van de wijn. Hoe langer je de smaak proeft in je mond en neus en hoe aangenamer de smaak, des te beter is de wijn.
Als wijn in kleine hoeveelheden geconsumeert wordt kun je je er heel blij van voelen. De cellen van je zenuwsysteem worden gestimuleerd en geven je een nieuw gevoel van veiligheid en kracht en je reflexen worden een beetje langzamer. En we weten natuurlijk allemaal wat er gebeurt als je er nog een paar neemt…
In kleine hoeveelheden heeft wijn een positief effect op het lichaam; het verhoogt het niveau van gezond cholesterol in het bloed. Alcohol stimuleert de activteit van een bepaald enzym dat leidt tot een toename van HDL cholesterol (‘high density cholesterol’), een gezond cholesterol. Wijn bevordert ook de spijsvertering omdat het zuur in wijn de verteerbaarheid van proteïnen (vlees, kaas en eieren) vergroot. Het zuur in wijn is vergelijkbaar met de zuren in maagsap. Dit is één van de redenen waarom wijn zo goed samengaat met veel gerechten.
Voedingsdeskundigen adviseren om een half glas wijn per keer te drinken en maximaal een vol glas per maaltijd. Het wordt afgeraden om wijn als aperitief te drinken omdat wijn op een lege maag een slecht effect heeft op de lever. De lever bevat enzymen die de alcohol kunnen verteren en het omzetten in azijnzuur, een stof die je lichaam gebruikt op dezelfde manier als suiker, en het creëert een hongergevoel.
Vrouwen absorberen ethanol sneller dan mannen en dat betekent dat ze sneller dronken worden. Een matige consumptie van wijn staat gelijk aan 70 gram ethanol per week (dit is één liter wijn met een laag alcoholgehalte), dat zou betekenen dat je één deciliter wijn per dag mag drinken. Maar veel voedingsdeskundigen zijn van mening dat een matige consumptie ook wel twee keer zoveel wijn mag omvatten.
Wijn is een belangrijk onderdeel van het Mediterrane dieet, vooral rode wijn die verdunt met water wordt gedronken, dit wordt bevanda genoemd in Dalmatië. In regio’s zoals Dalmatië, waar regelmatig wijn gedronken wordt, is het algemene sterftecijfer en de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten lager dan in regio’s waar geen wijn wordt gedronken.
De gezonde eigenschappen van wijn zijn vooral te danken aan de polyfenols, vooral resveratrol, een groep organische stoffen die als antioxidanten beschouwd kunnen worden. Het is bewezen dat resveratrol, een natuurlijk ingrediënt uit fruit (moerbeien, pinda’s), druiven en wijn, tot tien keer sterker aanwezig is in rode wijn dan in witte wijn en het is verantwoordelijk voor het verlagen van het risico op bepaalde ziektes, vooral hart- en vaatziekten.
Aangezien iedere wijn een eigen kenmerk heeft dat de smaak van een bepaald soort eten complementeert, zijn er in de loop van de tijd bepaalde regels ontstaan over welke wijn het beste samengaat met welk gerecht. Dit is handing om rekening mee te houden als je wijn gaat kopen. Net zo belangrijk is het om wijn bij de juiste temperatuur te bewaren, dit is meestal de temperatuur waarop het geserveerd moet worden. Rode wijn wordt geserveerd op een temperatuur van 18-20˚C, witte wijn op 10-12˚C en champagne op 5-6˚C.
Je kunt aan dit artikel wel merken dat we in Kroatië erg van wijn houden. We drinken veel wijn en gebruiken het ook veel tijdens het koken. Als je van plan bent om je culinaire talenten te laten zien door met wijn te gaan koken (het liefst met Kroatische wijn natuurlijk) moet je niet vergeten dat er een aantal regels zijn voor het gebruik van wijn in de keuken. De wijn moet helder zijn en niet te sterk smaken. Rode wijn kan worden toegevoegd aan stoofschotels, gerechten met rundvlees en wild, gestoofde vis, marinades en verschillende sauzen. Je kunt rode wijn ook gebruiken in desserts, aardbeienmarinade en voor het koken van peren en perziken. Witte wijn wordt meestal toegevoegd aan pasta omdat het tijdens het koken minder sterk wordt.
Prosecco, Port, Madeira en Marsala zijn dessertwijnen. Prosecco wordt gebruikt voor de bereiding van wijnmarinade en sauzen voor rundvlees en gevogelte. Porto wordt gebruikt voor gerechten met eend en pastei, en Madeira wordt toegevoegd aan gerechten met varkensvlees, rundvlees en paddestoelen. Marsala gaat goed samen met kalfsvlees en andere lichte vleessoorten in saus. Dessertwijn wordt ook gebruikt voor de bereiding van desserts zoals room, jam, soufflés en fruit in siroop.
Er is een groeiende interesse in Kroatische wijnen in het buitenland, maar het produceren van goede wijn is slechts het halve werk. Kroatische wijnmakers moeten slim en creatief zijn en strategisch handelen om hun produkten goed te kunnen promoten. Kroatië ligt op een uitstekende lokatie, de wijngaarden liggen op de beste grond die je kunt krijgen en er zijn veel inheemse druivensoorten die zorgen voor een uniek produkt.
Als je een top-wijn wilt kopen zegt de prijs natuurlijk veel over de kwaliteit maar er zijn ook labels die kwaliteit garanderen. In Kroatië gaat het om het ‘Vrhunsko Vino’ label dat aangeeft dat je een top-kwaliteit wijn uit Kroatië in handen hebt. Als je eenmaal een top-kwaliteitswijn uit Kroatië hebt geprobeerd dan zul je merken dat deze zeker zijn label waard is. Ook zul je merken dat deze wijnen een uniek karakter hebben. Als je al veel soorten wijn hebt gedronken en eens wat anders wilt proberen, neem dan eens één van de nieuwe soorten uit Kroatië: Posip, Plavac Mali of Terran uit Istrië. Deze wijnen zijn echt een traktatie. Alleen de verscheidenheid aan wijnen is voor sommigen al genoeg maar voor ons is het de uitstekende kwaliteit en het unieke karakter van Kroatische wijnen die ons het vertrouwen geeft om ze aan te bevelen.
Zit je thuis en zou je graag alvast een voorproefje willen? Op www.wijnlandkroatie.nl kun je veel soorten Kroatische wijn bestellen en laten bezorgen. Zo hoef je niet te wachten tot je vakantie om te genieten van heerlijke Kroatische wijn.
Met dank aan Moreno voor dit verhaal over Kroatische wijnen
Hoi Karianne,
Wij gaan naar Istrie in een mooi vakantiehuis in Breg. Er zijn vrienden van ons die mee gaan. En ze zijn jarig geweest. Ik zou hun graag willen verassen door voor 1 dag een prive kok te laten koken voor ons. Weet je waar ik zo een kok kan vinden. We gaan van 26-08 tot 12-09-2016 en is het daar dan nog mooie weer. Groetjes Marc
Beste Marc, wat een leuk verjaardagskado hebben jullie bedacht. Ik heb het voor je op moeten zoeken op Google, ik zocht naar “croatia hire private chef /personal chef” . Dit is het enige wat ik heb gevonden: https://www.croatiagems.com/chef-hire/
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Wat betreft het weer, we hebben een aantal artikelen op deze site en onze andere site, Kroatie Vakantieland, over het weer in Kroatie, kijk maar eens. Ook kun je op Google zoeken naar “weather statistics [plaatsnaam]”. Daarnaast kun je voor actueel weer het beste terecht op yr.no: https://www.yr.no/place/Croatia/Istria/Breg~3203481/
Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo!
Ik ga over een week of twee reizen in Kroatië en nu wil ik heel graag zelf druiven stampen (het proces van wijn maken mee maken!) Ik vroeg me af of jullie daar meer van weten, is dat bijvoorbeeld mogelijk? Ik hoor het graag!
Groetjes,
Simone
Beste Simone, helaas zou ik niet weten of er nog ergens in Kroatie op deze traditionele manier aan druiven stampen wordt gedaan. Ik weet ook niet hoe men dat noemt dus ik kan het ook niet voor je opzoeken. Anders lezers die dit misschien weten? Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste
Bedankt voor de vele info. Wij vertrekken zaterdag richting kroatie. We logeren in porec en zouden graag een wijnhuis bezoeken. Heb jij een goed adres of een voorkeur die niet te ver is van afstand? Alvast bedankt.
Beste Anne-Lore, helaas weet ik persoonlijk geen adressen voor goede wijnhuizen, dus ik raad je aan om even op internet te kijken zoals bijv op deze pagina: https://www.to-porec.com/en/istria-wine. Ze hebben een aantal links naar wijnhuizen en deze website kennende raden ze je wel goede wijnhuizen aan.
Alvast veel plezier gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.
Hai Karianne,
Wij gaan dit jaar voor het eerst naar Kroatie. Leuk om hier zoveel informatie te vinden. Ook over wijnen. Ik houd van een zoet wijntje. Aan welk woord op de fles kan ik deze wijn herkennen?
Vr gr Marianne
Beste Marianne, hier de Kroatische namen voor wijnen: Droge wijn = suho vino, Zoete wijn = slatko vino, Rode wijn = crno vino, Witte wijn = bijelo vino. In Kroatie denkt men bij ‘zoete wijn’ vaak meteen aan dessertwijn zoals Prošek. Dit smaakt toch wat anders dan een ‘normale’ zoete wijn maar is ook wel erg lekker. Ik hou zelf ook van zoete wijn en koop bijna altijd wijn van Vina Laguna (gewoon in de supermarkt). Deze wijn uit Istrie is erg populair en heel betaalbaar (ong. 35 kuna/5 euro). De cabernet sauvignon, de cabernet sauvignon rose en de malvazija zijn erg lekker! Vriendelijke groeten, karianne.
Bedankt voor je antwoord Karianne. Gaat nu helemaal goedkomen. Weet jij ook of ze in Kroatie witbier 0% verkopen? Mijn man drinkt dit namelijk graag.
Beste Marianne, ik zou zo niet weten of je hier witbier kunt kopen. Ik heb even voor je gekeken op de website van Konzum (een van de grote supermarkten in Kroatie) maar ik heb niets kunnen vinden. Misschien vind je het alleen in bepaalde cafe’s die een groter aanbod aan biersoorten hebben. Witbier zou ‘bijelo pivo’ moeten heten, of misschien gebruiken ze hier ook wel de Duitse term ‘weissbier’. Alcoholvrij = bezalkoholno. Vriendelijke groeten, Karianne.