Pasen in Kroatië

/
14210 Views

In een katholiek land als Kroatië is Pasen een belangrijke viering. Het begint al op Palmzondag, de zondag voor pasen. Men viert de aankomst van Jezus in Jeruzalem, waar hij met palmbladeren en olijftakken werd onthaald. Tijdens de mis worden de palmbladeren en olijftakken die de kerkgangers hebben meegenomen gezegend. Deze worden het hele jaar thuis bewaard, meestal door ze aan de muur te hangen.

Er zijn nogsteeds mensen die ‘s ochtends als ze wakker worden op Palmzondag hun gezicht wassen met een schaal water gevuld met de blaadjes van bloemen zoals viooltjes. De gedachte hierachter is dat je er een zekere wijsheid en schoonheid door krijgt.

Veel mensen kiezen ervoor om in de 40 dagen voor Pasen (de ‘vastentijd’, vanaf Aswoensdag) bepaalde etenswaren zoals bijv. chocolade, dranken zoals koffie of alcohol, of bijvoorbeeld het roken van sigaretten tijdelijk op te geven.

In de week tussen Palmzondag en Pasen (de Heilige Week) vinden er door het hele land veel paasprocessies plaats waarbij mensen vele kilometers lopen terwijl ze om beurten het kruis van Jezus dragen.

Op Goede Vrijdag is het de gewoonte om vis te eten en wijn te drinken. Er wordt zoet brood gebakken, genaamd Pogača en er worden eieren beschilderd. Dit beschilderen heeft een speciale naam, Pisanica, en het is een eeuwenoud gebruik. Sommige mensen zijn zo goed in het beschilderen van eieren dat ze er een waar kunstwerk van kunnen maken.

Op Paaszondag neemt met eten mee naar de ochtendmis om te laten zegenen. De kerkgangers leggen de etenswaren in een mooi mandje; eieren, lenteui, zelfgemaakt brood, enz. De dag wordt doorgebracht in het gezelschap van famile en samen worden er lekkernijen gegeten zoals ham uit de oven, ‘franse salade’ (een soort huzarensalade met eieren, wortelen, doperwten, augurken en mayonaise) en brood met kaas en gerookte ham. Hier wordt speciale kaas voor gebruikt zoals de lekkere zoute kaas van het eiland Pag en de ham wordt ‘Pršut’ genoemd. Dit is een luxe soort gerookte ham met een zoute smaak, te vergelijken met Parmaham of Prosciutto.Vrolijk Pasen! Sretan Uskrs!

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text