Hrvatsko Zagorje bezoeken

/
824 Views

Kroatië is meer dan alleen de kust en als je ook eens een ander deel van dit diverse land wilt ontdekken, kunnen we Hrvatsko Zagorje zeker aanraden. Dit prachtige heuvellandschap ten noorden van Zagreb is heel goed te combineren met een bezoek aan Zagreb en ook ideaal als tussenstop op weg naar het zuiden.

Kastelen

Hrvatsko Zagorje staat vooral bekend om haar vele kastelen, die open zijn voor het publiek. De meest bekend is het Trakošćan kasteel, op slechts een uurtje rijden van Zagreb (80km). Het sprookjesachtige kasteel ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over de bossen en het meer. Het kasteel is door de eeuwen heen bewoond door meerdere families en is nu eigendom van de staat. Het is een van de best bewaarde kastelen in het land en is ook helemaal ingericht in originele stijl, zelfs de wapencollectie ontbreekt niet. Hier lees je meer over het kasteel.

Trakošćan kasteel

Een andere favoriet is het Varaždin kasteel, in de gelijknamige plaats die vaak ‘het kleine Wenen’ van Kroatië wordt genoemd. Het plaatsje zelf is zeker de moeite van het bezoek waard, en het kasteel maakt het nog een stuk interessanter. De bouw van het kasteel heeft eeuwen geduurd, er werden door de tijd heen delen toegevoegd en aangepast en het plaatsje Varaždin is pas een paar eeuwen na het kasteel gebouwd.

Het kasteelmuseum toont je prachtig ingerichte kamers en verschillende waardevolle collecties zoals wapencollecties, glascollecties, aardewerkcollecties en een collectie klokken. Het kasteel is in het zomerseizoen van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur geopend. In het winterseizoen van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 10:00 tot 13:00 uur. Hier lees je meer over het museum in kasteel Varaždin.

Varazdin kasteel

Andere bekende kastelen zijn het Veliki Tabor kasteel in Desinić, een kasteel met een tragisch liefdesverhaal. Het Čakovec kasteel, in de gelijknamige plaats, is ook zeker de moeite van een bezoek waard. In het kasteel vind je het grootste museum van de regio, met collecties uit de Romeinse tijd tot aan de 20e eeuw.

Thermale baden

Hrvatsko Zagorje staat ook bekend als een uitstekende spa & wellness bestemming. Hier vind je meerdere thermale baden in resorts zoals Terme Tuhelj, Krapinske Toplice en Stubičke Toplice. Je kunt er een volledige vakantie doorbrengen met luxe spa voorzieningen, of gewoon een dagje komen zwemmen en ontspannen. Meer spa & wellness opties in Kroatië.

Termale baden Hrvatsko Zagorje

Bedevaartsoort

Marija Bistrica is een bekend bedevaartsoord dankzij een 16e-eeuws houten beeld van de Maagd Maria met baby Jezus dat wonderen zou verrichten. Pelgrims uit heel Kroatië en ook uit het buitenland komen naar het altaar van Maria om te bidden en innerlijke rust te vinden. Veel mensen zeggen dat hun gebeden na een bezoek aan het oord zijn verhoord, waardoor de populariteit blijft toenemen. Tot wel 800.000 mensen komen hier per jaar naar toe. Ben je benieuwd, en wil je eens een kijkje nemen, dan kan dat heel gemakkelijk vanuit Zagreb, omdat Marija Bistrica maar 32km van de Kroatische hoofdstad ligt. Vanwege de vele bezoekers is het ook een goede plek om authentieke, handgemaakte Kroatische souvenirs en religieuze voorwerpen te kopen.

Marija Bistrica bedevaartsoord

Neanderthal Museum

Het Krapina Neanderthal Museum is een andere bekende trekpleister in de regio. Krapina is van grote historische waarde omdat er men er veel te weten is gekomen over de Neanderthalers die er rond de Hušnjakovo heuvel en haar grotten woonden. In het museum kom je meer te weten over het leven van de Neanderthalers door middel van videopresentaties. Ook zijn er beelden en archeologische objecten om te bekijken. Niet geschikt voor rolstoelgebruikers.

Outdoor activiteiten

Natuurliefhebbers kunnen wandelen, fietsen, hiken, paardrijden en nog veel meer in deze groene, heuvelrijke regio. De Medvednica berg heeft een prachtig natuurpark om te verkennen en wie deze berg in de winter bezoekt (half december tot half maart) kan er ook skiën of snowboarden, in het Sljeme ski resort. Bezoek je het natuurpark, sla dan het middeleeuwse fort Medvedgrad niet over. Voor iets meer dan 2 euro kun je het fort bezoeken. Je kunt er naartoe hiken maar ook met de auto is het fort te bereiken (alleen het laatste gedeelte moet je naar boven wandelen). Alleen al voor het prachtige uitzicht is het de moeite waard.

Medvednica natuurpark

Etnodorp Staro Selo

Het Staro Selo Museum in Kumrovec laat je zien hoe de dorpjes in deze regio er 100 tot 200 jaar geleden uitzagen. Je rijdt er in ongeveer een uur naar toe vanuit Zagreb en alleen de rit is al een belevenis op zich, dankzij het prachtige landschap. In de 20 huisjes in het museum kun je oude ambachten bekijken en krijg je een beeld van belangrijke gebeurtenissen in het leven van de boeren, zoals huwelijken en andere feestelijke gelegenheden. Je kunt er ook het huisje bezoeken waar Tito is opgegroeid. Een leuk museum om een uurtje door te brengen als je een geschiedenisliefhebber bent of meer te weten wilt komen over Tito.

Etnodorp Kumrovec

Wijnregio

Hrvatsko Zagorje heeft ook veel te bieden aan wijnliefhebbers. Deze wijnregio biedt talloze wijngaarden en wijnkelders en veel mogelijkheden om wijntours te volgen en wijn te proeven. Je kunt dit op eigen initiatief doen of je aansluiten bij een wijntour vanuit bijvoorbeeld Zagreb.

Wijnmakerij Bodren in Hum na Sutli heeft al vele prijzen gewonnen, onder andere op de World Wine Awards. Maak een afspraak en kom er wijn proeven. Een andere bekende wijnmakerij is die van Micak in Marija Bistrica, waar je ook op afspraak terecht kunt, of wijnmakerij Sever in Klanjec, klik hier om een afspraak te maken.

Wijnroutes Hrvatsko Zagorje

Bij wijnmakerij en pension Vuglec Breg in Škarićevo kun je met het hele gezin terecht. Het is als het ware een klein wijndorp met een restaurant, wijnkelder, speeltuin en speelvelden voor de kinderen, een ponystal, een vijver, tennisbanen en meer. Ook kun je er mountainbikes huren om de omgeving te verkennen. Meer over wijn uit Kroatië.

Heb je zelf nog tips voor bezienswaardigheden en activiteiten in Hrvatsko Zagorje, deel ze dan hier.
Meer weten over het binnenland? Hier lees je meer over de regio Slavonië.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text