Markten in Kroatië

/
10149 Views

De Kroaten zijn gek op hun versmarkten en zullen niet zo snel verse producten in de supermarkt kopen. Men koopt het liefst seizoensgebonden, onbespoten groente en fruit, uit eigen streek. En dat is precies wat je krijgt bij de markverkopers, die ieder hun eigen plekje op de markt hebben en vaak al jarenlang hun vaste klanten van producten van eigen boerderij voorzien.

Ben je van plan om tijdens je vakantie op de markt boodschappen te gaan doen, vraag dan gerust aan je gastheer/gastvrouw of je de eerste keer met hen mee mag. Zo kom je er achter welke marktverkopers favoriet zijn bij de lokale bevolking, wat de topproducten zijn dat seizoen en waar je verder nog op moet letten. Heb je geen gastvrouw of gastheer die met je mee kan gaan, loop dan eerst een rondje over de hele markt en je zult snel genoeg merken welke kraampjes het meest worden bezocht door de lokale bevolking.

De markt in Kroatie

De meeste versmarkten zijn ongeveer van 7 tot 12 uur open, in grote steden zoals Split zelfs de hele dag. Verse producten koop je ’s ochtends zo vroeg mogelijk. Niet alleen omdat de beste producten al snel uitverkocht zullen zijn, maar ook omdat de kwaliteit met warm weer snel achteruitgaat. Visverkopers raken een groot deel van hun vangst al vroeg in de ochtend kwijt omdat het opgekocht wordt door restaurants, dus hoe langer je wacht, hoe kleiner de keuze. Het is in Kroatië niet gebruikelijk dat visverkopers de vis voor je schoonmaken, maar als je het vriendelijk vraagt en er iets extra voor betaalt, willen ze het best voor je doen.

Tip: Wie aan het einde van de ochtend komt, heeft de beste kans op succes met afdingen, omdat de verkopers graag nog zo veel mogelijk van hun overgebleven producten verkopen voordat ze weer naar huis gaan.

Bij het wegen van versproducten op de markt rekenen de Kroaten meestal in decagrammen (1 decagram = 10 gram). Niet alle verkopers spreken Engels maar met handen en voeten kom je er vast wel uit. Ze zijn het wel gewend om aan toeristen te verkopen en doen hun best om met je te communiceren. De kans is groot dat ze je gezicht zullen onthouden en ze zullen het erg waarderen als je de volgende keer weer bij hen terugkomt.

Slagers vind je meestal niet op de markt, maar slagerijen zijn vaak wel in de omgeving van de markt te vinden, zodat je al je boodschappen in één keer kunt doen. Wees erop voorbereid dat je weinig voorverpakt vlees zult vinden in de slagerij. Je doet je bestelling aan de toonbank en dan wordt het ter plekke voor je gesneden. Als je aangeeft welk gerecht je gaat maken (en welke bereidingswijze) dan kunnen ze het meest geschikte stuk vlees voor je snijden. Wil je de beste kwaliteit, vraag het dan gerust, dat doen de Kroaten ook.

Tip: Neem een stevige plastic tas of boodschappentas mee, want de dunne pastic zakjes van de markt kunnen snel scheuren. Vis en vlees wordt vaak in plastic gewikkeld en dit wordt meestal niet dichtgeplakt. Neem hiervoor dus een aparte plastic tas mee, zodat je rauw vlees en vis veilig gescheiden kunt houden van groente en fruit.

In alle steden en grotere (toeristische) plaatsen vind je naast de versmarkt ook een ‘gewone’ markt die de hele dag openblijft. Hier vind je souvenirs, handgemaakte producten, sieraden, goedkope kleding en schoenen (uit China), strandspullen en zelfgemaakte streekproducten zoals honing, olijfolie, gedroogd fruit, wijn, rakija, lavendel, natuurlijke cosmeticaproducten etc. Vaak zijn er ook kraampjes waar je lekkernijen kunt kopen zoals pannenkoeken, ijs, verse broodjes, pizzapunten en bijvoorbeeld hamburgers. Je hoeft dus geen honger te lijden tijdens het boodschappen doen.

De markt in Split

De Kroaten gaan vaak voor of na hun marktbezoek een kopje koffiedrinken in een van de nabijgelegen cafés. Op deze manier maken ze van het boodschappen doen een sociale aangelegenheid, een kans om even bij te kletsen met vrienden en familieleden. Dus heb je zin in koffie, schaam je dan niet om je boodschappen mee te nemen naar het terras. Vooral als je al erg vroeg naar de markt gaat, is een kopje koffie geen overbodige luxe 😊

Meer lezen over markten en boodschappen doen:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

10 Comments

 1. hoi karianne..

  ik zit eraan te denken om naar kroatie te gaan met de hond.
  nou zou ik graag in een huisje zitten dat ze niet zoveel last van mn hond hebben.
  weet jij soms een site waar ik veilig huisjes kan huren??
  vr gr sabrina

  • Beste Sabrina, heb je ons artikel over het huren van prive accommodatie al gelezen? https://www.allesoverkroatie.nl/prive-accommodatie/
   Betrouwbare websites zijn bijv Airbnb, Booking.com en Atraveo (https://www.allesoverkroatie.nl/accommodatie/).
   Hou er rekening mee dat je niet veel ‘huisjes’ kunt boeken in Kroatie, het overgrote deel van accommodatie is in de vorm van prive appartementen (je huurt je eigen verdieping in een groter huis) en een kleiner deel is in de vorm van een villa (vrijstaande woning, meestal vrij luxe, met tuin, zwembad etc). Vaak zijn er zoekfilters om snel te kunnen sorteren op huisdiervriendelijke accommodatie, zo niet dan kun je het de verhuurder vragen door een prive bericht te sturen via de website in kwestie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hallo, ik heb een vraagje. Mag je in Kroatië net als in Nederland over het algemeen overal paard rijden? Wij hebben plannen om te emigreren en onze paarden mee te nemen maar kan er weinig over vinden wat mag en niet mag, ook wil ik graag weten of je op het strand mag rijden Mvg Paulina

  • Beste Pauline, of het overal mag weet ik niet maar ik kan je wel vertellen dat de doorgaande wegen er niet geschikt voor zijn (te gevaarlijk) en dat het dus verstandig is om op de onverharde wegen en paden te blijven als je grotere afstanden af wil leggen. Ik denk dat niemand er iets van zou zeggen als je op dergelijke paden gaat rijden, want Kroatie is een groot en ruim land met veel natuur dus niemand zal er last van je hebben. Ik denk dat er in Murter een strand is waar veel met paarden wordt gereden, maar of het op andere stranden verboden is zou ik niet weten. Aangezien er zo veel stranden zijn in Kroatie denk ik dat niemand er een probleem van zou maken buiten het hoogseizoen om, want er is ruimte genoeg voor iedereen. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Esther, ik denk niet dat je ergens een overzicht zult vinden aangezien de grotere plaatsen in Kroatie gewoon een dagelijkse markt hebben. Ik weet niet of Tar zelf een markt heeft, anders zou je bijv. naar Novigrad of Porec moeten gaan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hoi. Wij verblijven nu in Vodice en zijn hier nog 8 dagen, daarna gaan we nog een week naar Medulin. Zit er in deze omgeving mingen nog een markt waar kleding en dergelijke verkocht worden?

  • Beste Kelly, de markt is in het centrum van Vodice. De kraampjes met kleding, souvenirs etc staan er iedere dag, tot laat in de avond. De versmarkt is volgens mij iedere dag (behalve zondag) open, tot ongeveer midden op de middag. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text