Markten in Kroatië

/
7278 Views

De Kroaten zijn gek op hun versmarkten en zullen niet zo snel verse producten in de supermarkt kopen. Men koopt het liefst seizoensgebonden, onbespoten groente en fruit, uit eigen streek. En dat is precies wat je krijgt bij de markverkopers, die ieder hun eigen plekje op de markt hebben en vaak al jarenlang hun vaste klanten van producten van eigen boerderij voorzien.

Ben je van plan om tijdens je vakantie op de markt boodschappen te gaan doen, vraag dan gerust aan je gastheer/gastvrouw of je de eerste keer met hen mee mag. Zo kom je er achter welke marktverkopers favoriet zijn bij de lokale bevolking, wat de topproducten zijn dat seizoen en waar je verder nog op moet letten. Heb je geen gastvrouw of gastheer die met je mee kan gaan, loop dan eerst een rondje over de hele markt en je zult snel genoeg merken welke kraampjes het meest worden bezocht door de lokale bevolking.

De markt in Kroatie

De meeste versmarkten zijn ongeveer van 7 tot 12 uur open, in grote steden zoals Split zelfs de hele dag. Verse producten koop je ’s ochtends zo vroeg mogelijk. Niet alleen omdat de beste producten al snel uitverkocht zullen zijn, maar ook omdat de kwaliteit met warm weer snel achteruitgaat. Visverkopers raken een groot deel van hun vangst al vroeg in de ochtend kwijt omdat het opgekocht wordt door restaurants, dus hoe langer je wacht, hoe kleiner de keuze. Het is in Kroatië niet gebruikelijk dat visverkopers de vis voor je schoonmaken, maar als je het vriendelijk vraagt en er iets extra voor betaalt, willen ze het best voor je doen.

Tip: Wie aan het einde van de ochtend komt, heeft de beste kans op succes met afdingen, omdat de verkopers graag nog zo veel mogelijk van hun overgebleven producten verkopen voordat ze weer naar huis gaan.

Bij het wegen van versproducten op de markt rekenen de Kroaten meestal in decagrammen (1 decagram = 10 gram). Niet alle verkopers spreken Engels maar met handen en voeten kom je er vast wel uit. Ze zijn het wel gewend om aan toeristen te verkopen en doen hun best om met je te communiceren. De kans is groot dat ze je gezicht zullen onthouden en ze zullen het erg waarderen als je de volgende keer weer bij hen terugkomt.

Slagers vind je meestal niet op de markt, maar slagerijen zijn vaak wel in de omgeving van de markt te vinden, zodat je al je boodschappen in één keer kunt doen. Wees erop voorbereid dat je weinig voorverpakt vlees zult vinden in de slagerij. Je doet je bestelling aan de toonbank en dan wordt het ter plekke voor je gesneden. Als je aangeeft welk gerecht je gaat maken (en welke bereidingswijze) dan kunnen ze het meest geschikte stuk vlees voor je snijden. Wil je de beste kwaliteit, vraag het dan gerust, dat doen de Kroaten ook.

Tip: Neem een stevige plastic tas of boodschappentas mee, want de dunne pastic zakjes van de markt kunnen snel scheuren. Vis en vlees wordt vaak in plastic gewikkeld en dit wordt meestal niet dichtgeplakt. Neem hiervoor dus een aparte plastic tas mee, zodat je rauw vlees en vis veilig gescheiden kunt houden van groente en fruit.

In alle steden en grotere (toeristische) plaatsen vind je naast de versmarkt ook een ‘gewone’ markt die de hele dag openblijft. Hier vind je souvenirs, handgemaakte producten, sieraden, goedkope kleding en schoenen (uit China), strandspullen en zelfgemaakte streekproducten zoals honing, olijfolie, gedroogd fruit, wijn, rakija, lavendel, natuurlijke cosmeticaproducten etc. Vaak zijn er ook kraampjes waar je lekkernijen kunt kopen zoals pannenkoeken, ijs, verse broodjes, pizzapunten en bijvoorbeeld hamburgers. Je hoeft dus geen honger te lijden tijdens het boodschappen doen.

De markt in Split

De Kroaten gaan vaak voor of na hun marktbezoek een kopje koffiedrinken in een van de nabijgelegen cafés. Op deze manier maken ze van het boodschappen doen een sociale aangelegenheid, een kans om even bij te kletsen met vrienden en familieleden. Dus heb je zin in koffie, schaam je dan niet om je boodschappen mee te nemen naar het terras. Vooral als je al erg vroeg naar de markt gaat, is een kopje koffie geen overbodige luxe 😊

Meer lezen over markten en boodschappen doen:

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text