De boerenmarkt in Benkovac

/
747 Views

Iedere tiende van de maand vindt er in het plaatsje Benkovac, in het binnenland van Zadar, de boerenmarkt van Benkovac plaats. In het Kroatisch heet het de Benkovački sajam en deze markt is zo populair, dat men er vanuit het hele land, én het buitenland, naartoe komt.

De markt wordt zeer druk bezocht, vooral in de zomermaanden, en kan het beste worden omschreven als een georganiseerde chaos. Een hele sfeervolle, gezellige en authentieke chaos. De markt vindt al meer dan 100 jaar plaats en vormt een belangrijk stukje cultuur en erfgoed dat hopelijk nog lang blijft bestaan.

Eten op de markt in Benkovac

Hoe vroeger je komt, hoe beter!

Wil je de markt bezoeken, dan doe je er verstandig aan om ’s ochtends heel vroeg te vertrekken. Vanaf een uur of negen moet je er namelijk al op rekenen dat je al enkele kilometers voor de markt in de file komt te staan en dat het een hele klus zal zijn om een parkeerplek te vinden. We raden je daarom aan om echt niet later dan acht uur te arriveren. Parkeren kan op veel plekken in de buurt van de markt, langs de kant van de weg, op de nabijgelegen velden en op de open plekken in de bossen. Er zijn ook locals die je voor een klein bedrag laten parkeren op hun terrein.

Een van de eerste dingen die je zult zien is dat er al vroeg in de ochtend volop vlees wordt gegrild, én gegeten! Ervaren bezoekers laten de kans niet voorbijgaan om lamsvlees of varkensvlees van het spit te eten voor het ontbijt, met bier erbij uiteraard, omdat ze weten dat het niet lang zal duren voordat alle vlees verkocht zal zijn.

Nadat de maag tevreden is gesteld, kan het snuffelen op de markt beginnen. Er is werkelijk van alles te koop, je kunt het zo gek niet bedenken.

Boerenmarkt in Benkovac

Wat is er te koop?

Er is een speciaal veld waar (pluim)vee en huisdieren worden verkocht. Hier moet je echt heel vroeg bij zijn als je van plan bent om een dier te kopen. Varkens, ezels, pony’s, koeien, vogels, kippen, konijnen, je vindt het allemaal op de markt van Benkovac. Hou er rekening mee dat veel verkopers hun dieren tijdens de markt in dezelfde kleine kooien of kratten laten zitten als waar ze de dieren in hebben vervoerd. Niet iedereen vindt dit even leuk om te zien, maar de verkopers zijn boeren die het nu eenmaal gewend zijn om zo te handelen. Er is tijdens de markt altijd een dierenarts aanwezig, die ook een vaste post heeft op het terrein, om de gezondheid van de dieren te inspecteren.

Wat kunnen we verder vertellen over het aanbod op de markt? Het is een interessante mix van nieuwe en oude spullen, noem het maar een combinatie van een ambachtelijke boerenmarkt, veemarkt, versmarkt, antiekmarkt en rommelmarkt.

Je kunt er groenten en fruit kopen, zowel vers als bijvoorbeeld in het zuur. Gedroogde vijgen, knoflook, peulvruchten, olijfolie, meel, gedroogd en gerookt vlees, worst, kaas, honing en noem maar op. Alles is uiteraard seizoensgebonden, ook het aanbod aan planten en bloemen.

De markt in Benkovac bezoeken

Je vindt er handgemaakte houten en rieten spullen, waaronder kleine meubels, houten tonnen, rieten manden en houten keukenspullen. Alles wat je nodig hebt voor de grill, zoals peka koepels en grill roosters, benodigdheden om etenswaren in te bewaren of conserveren, zoals flessen, potten en kannen van glas of aardewerk, tuingereedschap, landbouwgereedschap, maar ook handgemaakte, traditionele souvenirs, speelgoed en sierspulletjes, en daarnaast vind je er ook lederwaren, kleding, schoenen en accessoires zoals petten en hoeden.

Je vindt nog altijd veel elementen van de originele boerenmarkt van vroeger terug in het agrarische en ambachtelijke aanbod en de traditionele gerechten die je er kunt proeven. Tegelijkertijd is de markt ook met de tijd meegegaan en is het aanbod uitgebreid om naast boeren ook andere bezoekers, waaronder toeristen, iets te kunnen bieden.

Het nadeel hiervan is wel er steeds meer verkopers bij komen die geen ambachtelijke spullen verkopen, maar de markt als een kans zien om geld te verdienen met goedkope Chinese producten van lage kwaliteit. Hier moet je een beetje doorheen kijken en, vergeet niet, afdingen hoort er op de markt in Benkovac ook zeker bij!

De boerenmarkt in Benkovac

Goed om te weten:

De markt ligt deels in de schaduw van bomen, waardoor het ook met warm weer goed te doen is.

Tip:

Heb je na je bezoek nog wat tijd over, neem dan ook een kijkje in Benkovac. Het is een rustig, niet-toeristisch plaatsje met een klein, middeleeuws kasteel (Kaštel Benković) met daarin een klein museum. Is het je niet gelukt om op de markt een authentiek streekgerecht te proeven, dan heb je in Benkovac nog een kans in een van de traditionele konoba’s.

Spullen op de markt in Benkovac

Belangrijke info op een rijtje:

 • Wanneer? Elke 10e van de maand
 • Waar? Benkovac (125km van Split, 60km van Sibenik, 40km van Zadar)
 • Parkeren: Gratis parkeren langs de weg richting de markt
 • Beste tijd om te bezoeken: ’s Ochtends. Om files te vermijden kom je vóór 8 uur.
 • Toegangsprijs: Gratis
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

1 Comments

 1. Inderdaad, de moeite om eens te doen. Ben daar al verschillende malen geweest en vooral de lokale snuisterijen geproefd. Het is eigenlijk 1 grote rommelmarkt met tientallen standjes en restaurantjes. Eén goed raad: vertrek op tijd en dat wil zeggen in de vroege ochtend of je vind geen parkeerplaats meer en dan moet je soms enkele kilometers ver parkeren. Het is ook een heel eindje bergop stappen hoor. Geniet er van.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text