Rijeka bezoeken

/
3095 Views

Kroatië’s op twee na grootste stad is niet makkelijk in een hokje te stoppen. Het is geen typische kuststad, ondanks haar ligging aan de Adriatische Zee. Rijeka heeft meer een continentale sfeer dan een mediterrane sfeer, met Habsburgse en Italiaanse invloeden. Het is de grootste havenstad en scheepswerf van het land, een voormalige industriestad, een cultuurstad en een stad met een ‘alternatieve’ vibe, die veel kunstenaars aantrekt.

Rijeka betekent rivier, en de stad is genoemd naar de Rjecina rivier, die in Rijeka in de Adriatische Zee stroomt. Een groot deel van de bevolking spreekt naast Kroatisch ook Italiaans, en de Italiaanse naam voor Rijeka is Fiume.

De haven is nog steeds volop in gebruik en ook tegenwoordig kun je rondom het havengebied nog genoeg kenmerken vinden van haar industriële verleden. Het centrum valt op vanwege haar indrukwekkende gebouwen met Habsburgse pracht en praal, afgewisseld met ultramoderne architectuur en typische hoogbouw uit het communistische tijdperk.

Rijeka stadspanorama

Je hoeft je in Rijeka zeker niet te vervelen. Je kunt er prima uit eten, shoppen, musea bezoeken, historische gebouwen uit verschillende tijdperken bewonderen, uitgaan en ook voor de strandliefhebbers zijn er mogelijkheden, hoewel Rijeka niet echt een badplaats te noemen is.

Stranden

Er zijn geen stranden in het centrum maar vanuit de buitenwijken kun je meerdere stranden te voet of met de bus bereiken. Ten zuidoosten van de stad liggen meerdere stranden waarvan de eerste een hondenstrand is (Brajdica). Naar dit strand, en de stranden die iets verderop liggen, kun je gemakkelijk wandelen. Goede familiestranden met voorzieningen aan deze kant van de stad zijn bijvoorbeeld Sablicevo en Glavanavo.

Richting het noordwesten vind je ongeveer 10km aan ononderbroken kustlijn met stranden. Er loopt een wandelpad langs de zee maar ook met de bus zijn deze stranden goed te bereiken. Ook hier vind je eerst een hondenstrand (Kantrida) en vervolgens een aantal mooie stranden met voorzieningen, zoals Igraliste en Ploce.

Bezienswaardigheden

De belangrijkste winkelstraat in het centrum van Rijeka heet Korzo. Deze autovrije straat moet je zeker bezoeken, niet alleen vanwege de restaurants, cafés, kunstgalerijen en winkels, maar ook vanwege de architectuur.

Wandel langs de beroemde klokkentoren en de Romeinse Poort, enkele van de weinige eeuwenoude monumenten die de zware aardbeving van 1750 hebben doorstaan. De St. Vituskathedraal, de kerk van de Lieve Vrouwe van Lourdes, de kapel van de Heilige Drie-eenheid, de kerk van St Hieronimus en het Dominicanenklooster zijn ook de moeite van een bezoek waard.

Rijeka St. Vituskathedraal

In de vele restaurants kun je genieten van uitstekende visgerechten, verser kun je het niet krijgen in deze havenstad waar dagelijks verse vis wordt geleverd. De dagelijkse versmarkt is ook leuk om even bij langs te gaan, vooral de vismarkt vanwege het prachtig gedecoreerde gebouw waarin de markt wordt gehouden. Ook interessant is een bezoekje aan de tunnel van Rijeka, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is aangelegd door de Italianen voor militaire doeleinden. Deze 350m lange, gerestaureerde tunnel loopt onder de stad door en is sinds een aantal jaren weer open voor het publiek, na 75 jaar gesloten te zijn geweest. De toegang is gratis.

Enkele goede musea die je kunt bezoeken zijn het maritieme museum, het natuurhistorisch museum, het stadsmuseum en het museum van moderne kunst. Het Peek&Poke museum staat in het teken van de geschiedenis van de computertechnologie, en je kunt er zelfs spelen op oude computers. Er hoort ook een speelgoedmuseum bij, en met één ticket (van zo’n 5 euro) heb je toegang tot beide musea.

In de Trsat wijk vind je de ruïnes van het bekende Trsat kasteel uit de 13e eeuw, die je gratis kunt bezoeken. Wandel naar het kasteel op de 138m hoge heuvel via de trappen vanuit het centrum of neem de auto of de bus. De trappen tellen meer dan 560 traptreden, die zijn aangelegd voor bedevaartsgangers die de kerk van de Onze Lieve Vrouwe van Trsat willen bezoeken. Dit belangrijke bedevaartsoort ligt vlakbij het kasteel. Vanaf het heuvel heb je een mooi uitzicht over de stad, de zee en de eilanden voor de kust. Bij de kasteelruïnes ligt een café, waar je ook van het mooie uitzicht kunt genieten.

Haven van Rijeka

Rijeka heeft relatief weinig stadsparken en een van de meest groene en rustige plekken in de stad is de Kozala begraafplaats uit de 19e eeuw. Het was een van de eerste openbare begraafplaatsen in heel Europa. Kozala is uitgeroepen tot beschermd cultuurmonument vanwege de vele indrukwekkende tombes met unieke beelden en andere kunstwerken. Het is de laatste rustplaats van inwoners van Rijeka van veel verschillende achtergronden, wat terug is te zien aan de inscripties op de tombes in allerlei talen, waaronder Engels, Frans, Italiaans, Duits, Hongaars en Latijns. Het is 15 minuten wandelen vanaf het centrum (bergopwaarts) maar ook te bereiken met de stadsbus. Net als de Mirogoj begraafplaats in Zagreb, wordt de Kozala begraafplaats in Rijeka niet alleen gezien als begraafplaats maar ook als belangrijk cultureel erfgoed.

Wat valt er te doen

In 2020 was Rijeka de Culturele Hoofdstad van Europa. De slogan was ‘Haven van Diversiteit’ en deze titel gaf Rijeka de kans om haar vele culturele evenementen en festivals, die ieder jaar plaatsvinden, nog eens extra in de schijnwerpers te zetten. Niet alleen op de pleinen en in de theaters in het centrum, maar ook in oude fabriekshallen in de haven worden festivals en evenementen georganiseerd.

Hou er rekening mee dat het centrum van Rijeka op werkdagen meer te bieden heeft dan in het weekend. Veel winkels en restaurants sluiten al op zaterdagmiddag hun deuren om pas op maandag weer open te gaan. Dit klinkt misschien vreemd, maar zo was het vroeger op veel plekken en Rijeka is een van de weinige steden die deze oude traditie nog niet heeft opgegeven.

Korzo winkelstraat in Rijeka

Op het nachtleven heeft deze traditie gelukkig geen effect, je kunt in Rijeka prima uitgaan in de weekenden. Alle clubs en bars zijn te vinden in het centrum en langs de zee, dus je hebt geen auto, bus of taxi nodig.

Wie in de winter in Rijeka is, kan niet alleen genieten van de ‘Rijeka Advent’ (de uitgebreide kerstvieringen en kerstmarkten in de stad), maar ook van de grootste carnavalsoptocht van heel het land, die al 40 jaar lang wordt gehouden op de laatste zondag voor Aswoensdag. Er doen meer dan 100 verenigingen aan mee, met in totaal duizenden deelnemers. De optocht wordt live op tv uitgezonden en er komen vaak wel zo’n 100.000 bezoekers op af.

Naast deze grote optocht vinden er ook kleinere optochten plaats, waaronder een speciale optocht voor kinderen, en uiteraard mogen ook de nodige carnavalsfeesten niet ontbreken.

Karnaval Rijeka

Accommodatie

Rijeka biedt een ruime keuze aan hotels en prive accommodatie (kamers en appartementen). Buiten de stad vind je ook genoeg accommodatie aan zee, vooral in zuidoostelijke richting, in Bakar bijvoorbeeld. Rijeka heeft geen campings, wie wil kamperen in de buurt van Rijeka zal richting Opatija moeten gaan, naar het eiland Krk of elders aan de Kvarner Riviera.

Bereikbaarheid

Rijeka is heel centraal gelegen en goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanuit heel Kroatië en vanuit het buitenland. Rijeka ligt aan meerdere internationale bus- en treinroutes en is bovendien ook gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. Het vliegveld van Rijeka ligt op het eiland Krk, dat een brugverbinding heeft met het vasteland. Een busrit van het vliegveld naar het busstation van Rijeka duurt ongeveer een half uur. Bovendien ligt Rijeka vlakbij de snelweg, waardoor je met eigen vervoer snel en gemakkelijk naar Zagreb (A6), Istrië (A8) en ook naar het zuiden (A1) kunt rijden.

Afstanden vanaf Rijeka:

 • Rijeka – Opatija: 14km
 • Rijeka – N.P. Risnjak: 45km
 • Rijeka – Rovinj: 90km
 • Rijeka – N. P. Plitvice: 155km
 • Rijeka – Zagreb: 170km
 • Rijeka – Zadar: 240km

Rijeka heeft twee Jadrolinija catamaranverbindingen (alleen voor voetpassagiers) met de eilanden van de Kvarner archipel, waardoor de grotere eilanden, zoals Rab, Pag en Cres, gemakkelijk vanuit Rijeka te bezoeken zijn.

Daarnaast biedt G&V Line in de zomermaanden een speedboat-lijn tussen Rijeka en Zadar, met tussenstops op de eilanden Silba, Rab en Krk.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text