Mirogoj, een van de meest bijzondere begraafplaatsen in heel Europa

/
5937 Views

Het is vast niet een van de eerste dingen waar je aan denkt tijdens een vakantie, het bezoeken van een begraafplaats. Maar de Mirogoj begraafplaats in Zagreb is niet zomaar een begraafplaats, het is een uniek park van onschatbare waarde, een openlucht kunstgalerij dat je zal verbazen met haar prachtige beelden en architectuur.

Begraafplaats Mirogoj

De begraafplaats is bijna 150 jaar oud en bestond oorspronkelijk uit een grote tuin die in privébezit was. Na het overlijden van de eigenaar kocht het stadsbestuur van Zagreb de tuin om er een begraafplaats van te maken. De laatste wens van de eigenaar ging in vervulling, de tuin zou behouden blijven.

Er werden veel nieuwe bomen geplant en onder leiding van de Duitse architect Hermann Bollé, die ook de kathedraal van Zagreb ontwierp, werd de beroemde zuilengalerij aangelegd. Deze galerij van 500 meter lang bevat 20 koepels en een kapel.

Mirogoj zuilengang

In tegenstelling tot de meeste begraafplaatsen in die tijd, konden mensen van alle godsdiensten hier begraven worden, omdat de begraafplaats niet in het bezit was van een kerk. Meer dan 300.000 mensen zijn er begraven, waaronder veel bekende Kroaten, van politici tot sporthelden en van kunstenaars tot wetenschappers.

Meerdere belangrijke historische personen die in het binnen- en buitenland begraven lagen, werden herbegraven op Mirogoj en de begraafplaats kreeg al snel de bijnaam ‘het Kroatische Pantheon’.

De begraafplaats staat vol beelden van beroemde Kroatische beeldhouwers, waaronder Ivan Meštrović en Antun Augustinčić, namen die je misschien al wel hebt gehoord als je een kunstliefhebber bent.

De beelden staan werkelijk overal, in de paviljoens en galerijen, in de tuinen, langs de paden maar ook op de graven, tombes en mausoleums.

Koepels begraafplaats Mirogoj

Mirogoj is goed onderhouden en is het hele jaar door de moeite van een bezoek waard. Ben je rond Allerzielen (2 november) in Zagreb dan raden we een bezoek zeker aan, het zien van de duizenden kaarsjes op de begraafplaats is zeer indrukwekkend.

Er komen dagelijks vele bezoekers, niet alleen voor de graven maar ook voor de kunst, architectuur of simpelweg om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Je kunt voor een bezoek aan Mirogoj ongeveer 2 tot 3 uur uittrekken.

Wandelplad begraafplaats Mirogoj

Vanwege de grootte van de begraafplaats vind je er wegwijzers en borden. De toegang is gratis en de begraafplaats is open van 06:00 tot 20:00 uur van april t/m oktober en van 07:30 tot 18:00 uur van november t/m maart.

Je bereikt de begraafplaats in 10 tot 15 minuten met busnummer 106 vanaf de kathedraal. Er rijden ongeveer 3 bussen per uur en de bushalte ligt vlak voor de begraafplaats. Een enkel buskaartje kost ongeveer 5 kuna.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text