Split, de stad van Diocletianus’ paleis

/
32459 Views

Split is de grootste Kroatische stad aan de Adriatische kust. Dankzij de hoge bergen die om de stad heen liggen wordt Split beschermd tegen het koudere continentale klimaat en heeft Split bijna altijd zonnig en aangenaam weer. Het hoogtepunt van een bezoek aan Split is het oude centrum met het paleis van Diocletianus dat gebouwd is rond 300 na Christus. 

Historici beweren dat het paleis van Diocletianus een van de best bewaarde Romeinse villas ter wereld is en sinds 1979 staat het paleis op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Diocletianus werd geboren in een arme familie, hij begon in het Romeinse leger als een gewone soldaat en eindigde als het hoofd van het Romeinse Rijk. Tijdens zijn heersing heeft hij oorlogen gevoerd tegen de Perzen, Germanen en hij heeft ook veel Christenen verjaagd. Zijn bekendste slachtoffer was de Bisschop Sint Duje, de beschermheer van Split.

Sint Duje werd gemarteld en vermoord in het jaar 304 in het amphitheater van Split. De kathedraal in het centrum is naar hem vernoemd, de kathedraal van St. Duje en het Peristil zijn zeer waardevolle monumenten in de stad en veel van de oude straatjes en steegjes in de stad leiden naar de kathedraal.

Wandelen door deze straatjes is een bijzondere ervaring; de mooie oude stenen huizen en de gezellige traditionele restaurants waar heerlijke Dalmatische gerechten bereid worden brengen je snel in vakantiestemming. Door de eeuwen heen heeft Split haar geliefde bisschop herdacht op 7 mei, de dag van Split. Op deze dag vinden er in Split veel feestelijkheden plaats waaronder een grote eredienst voor de bisschop op de boulevard die al eeuwen het hart van de stad is.

 

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

3 Comments

 1. Hoi Karianne,
  Zit ik me net, via je site, voor te bereiden op ons tripje naar Split morgenochtend zie ik dat er op 7 mei een hele happening is…
  Ben jij er wel eens geweest met die viering? Weet je of er ergens een programma te vinden is?
  En ander vraagje: ben je zelf in die dierentuin geweest? Is dat leuk voor de kleintjes?

  Groetjes Cathalijne

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text