Het fort van Klis bezoeken

/
6045 Views

In het kleine dorpje Klis, 12km van Split, vind je het fort van Klis. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar de kans is groot dat je het al eens hebt gezien op TV, in de serie Game of Thrones. De scenes in de straten van Meereen werden namelijk gefilmd in Klis en in het Paleis van Diocletianus in Split.

Fort van Klis Game of Thrones bezoekenDe geschiedenis van het fort

Het fort van Klis vormde een cruciaal onderdeel in de bescherming van Split, dankzij haar strategische ligging in een bergpas tussen de Mosor en Kozjak gebergtes. Via het fort had men controle over de toegang tot de Dalmatische kust via het binnenland. Vele heersers hebben er gebruik van gemaakt, van de Dalmatae in de 2e eeuw voor Christus tot aan de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het fort wordt niet voor niets ‘de sleutel tot Dalmatië‘ genoemd.

De naam Klis komt waarschijnlijk van de Romeinse naam voor het fort, Clausura, dat door de tijd heen veranderde in Clissa en uiteindelijk Klis. Door de eeuwen heen is het fort de basis geweest van Kroatische hertogen en koningen en zelfs de kruisridders. Maar ook de Mongolen, Ottomanen en de Venetiërs hebben het fort op verschillende momenten in de geschiedenis in handen gehad.

Wat valt er te zien en te doen

Het aantal bezoekers aan Klis neemt ieder jaar toe, niet alleen vanwege GOT maar ook omdat er in de laatste jaren flink is geïnvesteerd in het herstel van het fort, via het EU-project ‘Fortress ReInvented’. Maar gelukkig is het er nog steeds vrij rustig, omdat het door veel toeristen nog niet ontdekt is.

Het fort van Klis

De werkzaamheden zijn nog niet klaar, maar dat maakt het er niet minder interessant om. De toegangsprijs is 60 kuna voor volwassenen en 30 kuna voor kinderen. Dit is misschien wat aan de hoge kant aangezien er geen toiletten of andere voorzieningen zijn, maar voor liefhebbers van ruïnes, mooie panorama’s en GOT is het zeker de moeite waard. In het dorpje Klis, op een paar minuten loopafstand van het fort, vind je toiletten, een paar cafés en restaurants en een kleine supermarkt.

Bij de ingang kun je een foldertje over het fort krijgen, met korte omschrijvingen van de verschillende bezienswaardigheden binnen het fort. Hierdoor is het heel goed te doen om op eigen initiatief het fort te bekijken. Er is een klein museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het fort en oude wapens kunt bekijken, en bovendien is er een kleine GOT tentoonstelling, met onder andere foto’s van de set. Je kunt het hele fort en het museum in één tot twee uurtjes bekijken, en het is dagelijks geopend van 09:00 tot 19:00 uur in juni t/m september en van 09:00 tot 17:00 uur van oktober t/m mei. Het is een mooie plek om van de zonsondergang te genieten, maar uiteraard is dit niet in alle seizoenen mogelijk vanwege de sluitingstijden.

Uitzicht vanaf het fort van Klis

Hou er rekening mee dat er geen hekwerken, leuningen of andere veiligheidsmaatregelen zijn om te voorkomen dat bezoekers vallen op plekken met grote hoogteverschillen, zoals langs trappen, muren en dergelijke. Ben je slecht ter been of bezoek je het fort met kleine kinderen, dan doe je dit op eigen risico. Bovendien is het onverharde pad dat naar het fort leidt vrij steil. Het is aan te raden om stevige schoenen te dragen.

Evenementen

Ieder jaar wordt er in de laatste week van juli een festival gevierd in en rond het fort. Het festival heet ‘Uskočki boj za Klis’, wat ‘de strijd van de Uskokken om Klis’ betekent. Tijdens dit twee dagen durende festival ga je terug in de tijd naar de 16e eeuw, toen de Uskokken tegen het Ottomaanse leger vochten. De strijd wordt nagespeeld door meer dan 300 leden van verschillende historische verenigingen, en daarnaast kun je er kijken naar, en meedoen aan, zwaardtoernooien, boogschieten, volksdansen en kun je er een middeleeuwse markt bezoeken. Op deze twee dagen is de toegangsprijs iets hoger, maar er zijn ook een aantal activiteiten buiten het fort die je gratis kunt bekijken.

Hoe bereik je het fort van Klis

Hoe bereik je Klis

Je kunt Klis met een speciale shuttlebus vanuit Split bereiken. De busrit duurt 20 minuten en een ticket kost slechts €3. Hier vind je de dienstregeling voor Split – Klis en voor Klis – Split.

Met de auto volg je de doorgaande weg naar Solin vanuit Split. Op het kruispunt bij Solin sla je rechtsaf en blijf je de weg volgen tot je door de tunnel van Klis heen bent. Eenmaal door de tunnel heen, neem je de tweede weg naar links, die je naar boven naar het fort brengt. Kom je vanuit de richting van Trogir dan sla je op het kruispunt bij Solin linksaf. Heb je genoeg tijd, dan kun je je bezoek aan Klis ook combineren met een bezoek aan de ruïnes van Solin.

Tip:

Het toegangsbewijs van het fort van Klis is ook geldig in het nabijgelegen etnopark Stella Croatica. Dit kleinschalige familiebedrijf heeft zich helemaal gericht op de productie van biologische olijfolie, wijn, likeur, jam, kaas, gedroogde vruchten, noten, kruiden, natuurlijke beautyproducten, authentieke souvenirs en nog veel meer. Alles wordt zelf gemaakt met biologische ingrediënten van eigen land. Je kunt er door de tuinen wandelen, het olijfoliemuseum bezoeken, en je komt er van alles te weten over de traditionele bereidingswijze van de vele producten. Bovendien kun je alles echt proeven. De familie runt er ook een typisch Dalmatische taverne.

  • Locatie van het fort: Kliška tvrđava, 21231, Klis — Gps-coördinaten: 43.559634, 16.522512
  • Locatie van Stella Croatica: Mihovilovici 21A, 21231, Klis — Gps-coördinaten: 43.571973, 16.535968
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text