Over Campinglife, Krapanj en……sponzen!

/
23393 Views

Toen ik een email kreeg met de vraag of ik mee wilde doen aan het programma ‘Campinglife’ van RTL4  was mijn eerste gedachte: “ik wil niet op TV!”. Maar nadat ik de super-enthousiaste researchers Charlotte en Marieke had ontmoet, kon ik er eigenlijk niet meer omheen: “ik kom op TV!”

Uitzicht over Krapanj

Charlotte was op zoek naar informatie over Šibenik omdat het programma op het punt stond om opnames te gaan maken vanaf camping Solaris. Ze vond mijn website en besloot me te vragen of ik wilde helpen met het maken van de aflevering over Šibenik.

En een week later (zomer 2013) stond presentator Sander Janson al met zijn filmploeg op ons balkon. De sfeer was meteen heel ontspannen en mijn zenuwen verdwenen daarom al snel. Terwijl we genoten van het uitzicht over Solaris, Krapanj en de andere eilanden, praatten we over het leven in Kroatië en liet ik Sander zien waar ik hem mee naar toe zou nemen; het sponzeneilandje Krapanj.

Campinglife RTL4 bij ons thuis

Het bijzondere van het eilandje Krapanj is dat het het laagstgelegen, bewoonde Kroatische eilandje is, met ongeveer 200 inwoners. Vanwege het stijgen van de zeespiegel is de kans heel groot dat je over 100 jaar niet meer op Krapanj kunt wonen.

Eiland Krapanj
Krapanj is een heerlijk rustig eilandje, dat alleen per boot te bereiken is. Men heeft er bewust voor gekozen om geen brugverbinding te maken met het vasteland om zo het unieke karakter van het eiland te behouden.

Een groot deel van Krapanj bestaat uit bos en aan de landzijde vind je oude woningen, een franciscaans klooster, een aantal gezellige traditionele tavernes, een klein supermarktje en een hotel.

Campinglife Kroatie

Het eilandje staat bekend als het ‘sponzeneiland’, omdat de traditie van sponsduiken in Kroatië op Krapanj is begonnen. Al vele eeuwen komen de beste sponsduikers van het eiland Krapanj. De mannen van Krapanj varen over de hele Adriatische Zee om sponzen op te duiken en om hiermee de kost te verdienen voor hun gezinnen op Krapanj. Op het eiland vind je ook een klein museum waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van het sponsduiken.

Campinglife Kroatie

De sponzen zijn een geliefd produkt, niet alleen omdat ze er zo mooi uitzien maar ook omdat ze ideaal zijn voor huidverzorging. Een droge spons voelt vrij hard en ruw aan maar als een spons eenmaal nat is wordt hij superzacht.

Campinglife Kroatie sponzenwinkeltje op Krapanj

Op Krapanj is een speciaal sponzenwinkeltje, genaamd  Žitak Fina Dalmata, waar je sponzen in allerlei maten en vormen kunt bewonderen en kopen. Nadat Sander en het team rondgesnuffeld hadden in het winkeltje (en natuurlijk de nodige souveniertjes hadden gekocht voor de thuisblijvers) zijn we even langs gegaan bij Konoba Kapelica (“Taverne het Kapelletje”) voor een glaasje rakija gemaakt met johannesbrood (de naam van deze rakija is “rogačica”), een heerlijk zoete rakija.

Campinglife Kroatie rakija drinken

Campinglife in Sibenik, Dalmatie

Daarna snel weer met de boot richting het vasteland om vervolgens op de camping in Solaris te genieten van een heerlijke maaltijd gemaakt door Gigi en drie prachtige meiden die op de camping op vakantie waren. De sfeer was fantastisch, het was een warme zomeravond, het gezelschap was goed, op de achtergrond werden traditionele Dalmatische liederen gezongen en vanaf ons plekje aan de zee hadden we een supermooi uitzicht over de ondergaande zon.

Dienstregeling veerboot Brodarica-Krapanj voor de maanden juni t/m september:

(Prijs enkele reis: 6 kuna p.p. , reistijd: 5 minuten, afstand tussen Brodarica en Krapanj: 300 meter)

Maandag t/m zaterdag (linker kolom: Brodarica-Krapanj / rechter kolom: Krapanj-Brodarica)

Dienstregeling veerboot Krapanj

Zon- en feestdagen (linker kolom: Brodarica-Krapanj / rechter kolom: Krapanj-Brodarica)

Dienstregeling veerboot Krapanj zon- en feestdagen

Verder lezen:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

7 Comments

 1. Hallo Karianne,

  Ik heb veel gelezen o.a via jouw blog’s en wij gaan nu 4 weken rondreizen in Kroatië. Via Istrië naar beneden naar Dubrovnik en terug.
  Wij willen het land ook ‘proeven’…kijken of het een land is waar wij zouden kunnen wonen, want eigenlijk is dat onze droom: weg uit Nederland en in een warm land (over het algemeen) aan zee wonen.

  Zou jij mij willen mailen via mijn mailadres om af en toe eens wat (privé) vragen aan jou te kunnen en mogen stellen over het wonen in Kroatië?

  Warme groet
  Yvette

 2. Hej Karianne,

  ik heb al zoveel informatie van je site geplukt voor men aanstaande vakantie in Kroatië!
  Wij vertrekken naar Krk binnen een kleine 2 weken en gaan daar 15 dagen kamperen.
  Nu gaan we zeker de plitvice meren en de krka watervallen bezoekn (niet echt bij de deur, maar wel de moeite waard om de trip te maken), maar wij zouden ook graag een dagje gaan raften!
  Ik vind hier op het internet niet heel veel info op en vroeg me af of jij me verder kon helpen.
  Het hoeft niet perse in de buurt te zijn van Krk, maar nu ook weer niet meer dan 3/4 uurtjes rijden.
  Graag hadden we ook een iets “wildere” rivier gehad om te raften en geen kabbelend beekje als je me begrijpt.

  Ik hoop dat je ons kan helpen! Alvast bedankt!
  Hartelijke groeten
  Sarah

  • Beste Sarah, ik denk dat de Kupa rivier voor jullie het dichtst bij is. Op deze rivier wordt veel aan rafting gedaan. De stad Karlovac ligt aan vier rivieren die geschikt zijn voor raften, de Kupa, Dobra, Mreznica en Korana. Kijk maar eens op de website van de ’tourist board’ (VVV) van Karlovac voor meer info: https://www.tzkz.hr/en/cyclotourism/rafting-kanuing/ Van daaruit zou je aanbieders van rafting excursies in de omgeving van Karlovac moeten kunnen vinden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hallo,

  Allereerst complimenten voor jullie leuke site!
  Wij ,gezin met een zoontje van 9, gaan vrijdag 19-07-2013 voor het eerst met een camper richting istrië . We maken een tussenstop in Bayern om mijn schoonouders te bezoeken en in savudreja waar een nicht met haar man al 2weken op de camping staan.
  Maar dan willen we langs de kust naar beneden langs porec en rovinj en pula en misschien nog naar Krk.
  We hebben niets geboekt, zou dat een probleem kunnen zijn aan de grens?
  En kan ik al met €’s betalen of moet ik voor Kuna’s zorgen?

  Hartelijke Groeten uit Bad Bentheim

  • Beste Herman en Heike, het is geen enkel probleem om Kroatie binnen te komen zonder vantevoren accommodatie te hebben gereserveerd. Hier wordt aan de grens nooit naar gevraagd en nu Kroatie bij de EU gekomen is kun je er vanuit gaan dat er helemaal geen controle meer plaats zal vinden bij de grens. Helaas moet je in Kroatie nogsteeds met kuna’s betalen, ik denk dat dit voorlopig nog niet zal veranderen. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text