Emigreren naar Kroatie

69345 Views

Sinds Kroatië op 1 juli 2013 lid is geworden van de EU is het aantal emails dat ik ontvang over emigreren naar Kroatië enorm toegenomen.

In eerste instantie was ik niet van plan om hier een artikel over te schrijven op mijn blog omdat ik iedereen graag een persoonlijk antwoord over dit onderwerp wilde schrijven, en ik wilde voorkomen dat ik een te negatief beeld zou schetsen over het wonen in Kroatië. Maar helaas kan ik vanwege tijdgebrek niet meer iedereen het uitgebreide antwoord mailen dat jullie verdienen. Dus daarom op deze manier.

Zoal ik hierboven al schreef, ben ik bang om een negatief beeld te schetsen, maar ik vind het mijn verantwoordelijkheid om realistische info te verstrekken en mensen geen valse hoop te geven over een stressvrij leven onder de Kroatische zon. Het is absuluut heerlijk om hier te wonen en iedere dag te kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de zee en de bootjes langs te zien varen terwijl je geniet van een kopje koffie in het zonnetje.

Maar helaas moet er ook gewerkt worden. En de werkeloosheid in Kroatië is een enorm probleem. De statistieken tonen een werkeloosheid van ongeveer 20 tot 25% maar in werkelijkheid ligt dit nummer dichter bij de 40%, of misschien nog wel hoger. Veel mensen melden zich namelijk niet aan voor een uitkering omdat het bedrag dat je uitgekeerd krijgt heel erg laag is en de moeite die je er voor moet doen erg groot is. Ook zijn er heel veel mensen die wel werken maar regelmatig geen loon krijgen.

De meeste beschikbare banen zijn in het toerisme en alleen voor de zomermaanden. Je werkt dan vaak 6 of 7 dagen in de week van mei of juni t/m september. Als je in Kroatië woont en je werkt voor een Nederlands toeristisch bedrijf (zoals een reisbureau, vakantieaanbieder, touroperator etc) krijg je normaal gesproken een Kroatisch loon in plaats van een Nederlands loon. Het maandloon in het toerisme ligt ongeveer rond de 3000 tot 3500 kuna (400 tot 470 euro).

Vaste banen zijn schaars en het grootste probleem is de kruiwagenpolitiek. Arbeidsbureaus en uitzendbureaus bestaan hier niet dus het vinden van vacatures is een groot probleem. Het aantal vacatures dat op internet wordt geplaats is erg klein, en voordat een baan op internet wordt aangeboden is de vacature vaak al lang gevuld. Vooral grotere bedrijven plaatsen de vacature vaak toch online om zo aan bepaalde regels te voldoen, ookal is de baan allang vergeven. De grootste kans op het vinden van een baan heb je dus als je een groot netwerk van contacten binnen Kroatië hebt opgebouwd.

 

Ook hoor ik vaak van Kroatische vrienden dat men hier nog wel eens wat vooroordelen heeft over buitenlanders op de werkvloer. Dit kan ook een reden zijn waarom het voor buitenlanders moeilijker is om een baan te vinden dan voor Kroaten. Men denkt al snel dat een buitenlandse werknemer een hoger loon verwacht bijvoorbeeld.

Ook vinden werkgevers het vaak een minpunt als buitenlandse werknemers de Kroatische taal nog niet (goed) beheersen. Dit is voor mijzelf ook nogsteeds een probleem, ik kan de taal al wel goed verstaan maar spreken is een heel ander verhaal.

Een ander punt om rekening mee te houden is dat de Kroatische overheid ieder jaar een werk quota zet voor het aantal banen dat aan buitenlanders gegeven mag worden. De laatste jaren is dit quota helaas 0% geweest vanwege de hoge werkeloosheid.

Misschien is het wel het beste om in Kroatië een eigen bedrijf te beginnen. In een land met een bloeiende toeristische sector is er altijd wel vraag naar nieuwe projecten, groot of klein. Mijn belangrijkste advies voor iedereen die een eigen bedrijf wil starten: registreer je bedrijf niet in Kroatië! De bureaucratie is een groot probleem en het kan maanden of zelfs jaren duren om alle documenten en vergunningen voor elkaar te krijgen. Ik weet niet precies hoe dit in Nederland allemaal geregeld is maar ik weet wel dat veel Kroaten die zelf een bedrijf willen beginnen naar bijvoorbeeld Londen vliegen om daar hun bedrijf te registreren. In Londen kun je dit namelijk in een paar uurtjes voor elkaar krijgen en kun je dezelfde dag nog met het vliegtuig weer terug naar Kroatië.

Graag wil ik de volgende ervaringen van een Nederlands-Kroatische ondernemer in Kroatië met jullie delen. Hij heeft de moeite genomen om zijn verhaal aan mij te mailen (wat ik erg waardeer!) en mij toestemming gegeven om dit anoniem op de site te plaatsen, om anderen die interesse hebben in het openen van een eigen bedrijf in Kroatië een beetje meer achtergrondinformatie te geven. Dit is zijn verhaal:

Ik ben er heilig van overtuigd dat Kroatië , nu het deel uitmaakt van de EU, een hoge vlucht gaat nemen. Nederlanders kijken nog even de kat uit de boom, maar er zijn genoeg engelsen en anderen die hier voor het leven komen en iets van een business beginnen. Want inderdaad, zomaar een (goedbetaalde)baan vinden is best moeilijk.  

Dit moet ik als ik naar Zagreb kijk wel nuanceren, ik zit wekelijks met het management van een aantal grotere ondernemingen in het Engels te vergaderen omdat een van de tafelgenoten niet Kroatisch is, en al onze offertes en contracten doen we in het engels. De grote bedrijven waar wij mee werken zijn bijna 95% net zo westers als dat ik in Nederland gewend ben.

Als je dus in mijn ogen kans wil maken moet je echt in Zagreb zijn en bij de grote concerns. In Dalmacije en Istrie maak je feitenlijk alleen maar kans door wat spaargeld mee te nemen en iets in het toerisme of daaran verwante industie te beginnen.

Wat me bij het volgende punt brengt. BV’s in Kroatie oftewel d.o.o. die qua rechten voor 99% met elkaar te vergelijken zijn, daar gaan we:

– In 2000 koste het mij inderdaad maanden om een d.o.o. te openen
– Dit jaar lukte dat in 3 weken door simpelweg naar een notaris te gaan en die alle paperassen te laten regelen. 
– Het kost je 20.000kn startkapitaal om te beginnen, ongeveer 5.000 kn notariskosten en nog 2.000kn voor allerlei inschrijvgelden en taxes
– Let wel die 20.000 kn staat op de rekening van je nieuwe d.o.o. en die mag je direct nadat die actief is aanwenden om investeringen te doen, waarmee de eigenlijke kosten 1.000 euro zijn! (die 5000+2000kn)
– Tot voor kort was het zo dat je in een kroatische BV altijd minimaal 1 in kroatie wonende directeur moest hebben, is geen vereiste meer
– Bij echte flinke salarissen loopt net als in Nederland de af te dragen loonbelasting enorm op, ik geloof dat de hoogste schijf bijna 80%!!!! is.
– Daar staat tegenover dat ondernemers zelf hun hoogte van het directiesalaris mogen betalen en als het bedrijf winst maakt je gewoon de winst uitkeert
– En dat is interessant omdat de winstbelasting 25% is en de belasting op de uitgekeerde winst (dividend) daaroverheen 12% bedraagt. Wat een totale belastingdruk oplevert op winst uit onderneming naar netto door de vrouw des huizes uit te geven geld 🙂 van 29% :)))
– Beide belastingen bij elkaar bedragen in nederland bijn 50%!!!
– Het is dus helemaal niet interessant om met een nederlandse BV te werken daar die duurder is en je uiteindelijk meer belasting betaatlt.
– De redenen waarom kroaten behalve de snelheid engelse (Guernsey) Ltd’s openen zijn er een paar: 
1. corruptie (smeergelden worden betaald aan die Ltd’s en zijn onvindbaar voor de kroatische overheid
2. Als dit soort Ltds’s een schip als investering doen om die hier te gaan verhuren hoefde er tot voor kort geen kroatische noch engelse BTW te worden afgedragen, is nu ingeperkt
3. Buitenlandse BV’s hebben veel meer de mogelijkheid om de werkelijk eigenaren te verbergen. Als je in nederland iemand 1% van je bedrijf (BV) geeft. Staat er in de officiele uitrekseld “Meerdere eigenaren”en geen namen van die personen.
4. En dat is bij Kroatische d.o.o. dus anders meerdere eigenaren is meerdere namen met adres en telefoonnummers op het internet door iedereen op te vragen

Algemene informatie Kroatie

Tenslotte wil ik een aantal web sites met nuttige info met jullie delen:

Wetgeving rondom wonen en werken in Kroatië (in het Engels): 

https://www.mvep.hr/en/consular-information/stay-of-aliens/granting-stay-in-croatia-/ (Engels)

Online vacaturebanken in Kroatië:

https://www.moj-posao.net/EN/   (Engels)

https://www.posao.hr/  (Engels)

https://burzarada.hzz.hr/Posloprimac_RadnaMjesta.aspx  (Geen Engelse versie)

Omschrijving van de gezondheidszorg in Kroatië:

https://www.hzzo.hr/en/ (Engels)

 

Meer lezen over wonen in/ emigreren naar Kroatië op onze website:

Ik hoop dat ik niemand heb ontmoedigd, ik raad je aan om je droom te volgen en het gewoon te proberen, maar zorg gewoon dat je goed voorbereid bent. Niets is onmogelijk! En ik zou ook graag jullie ervaringen of tips horen. Vooral positieve verhalen over andere Nederlanders die het is gelukt om zich hier te vestigen zijn van harte welkom! Hoe meer Nederlanders in Kroatië hoe gezelliger!

78 Comments

  1. Hi Karianne, Wij zijn van plan om medio volgend jaar te emigreren naar Kroatië. We zitten op dit moment in de oriëntatie fase, waarbij we ons focussen op het gebied tussen Split en Zadar. Eind oktober zijn we van plan om een week naar Kroatië te komen waarbij we diverse huizen gaan bezichtigen. We zouden dan ook graag gebruik maken van jullie appartementen om te overnachten (reservering doe ik wel via de juiste weg) maar wij vroegen ons af of het ook mogelijk is om eens met jou een ”kopje koffie” te drinken om ons misschien wat tips te geven.. Ik hoor graag of hier een mogelijkheid toe is. Alvast super bedankt! Gr. Tessa

    • Hi Tessa, wat leuk dat jullie naar Kroatië willen verhuizen. Jullie zijn van harte welkom bij ons in oktober terwijl jullie huizen bezichtigen.
      We verhuren dan nog één van onze twee appartementen (app. Klara, tot begin november).
      Natuurlijk kunnen we dan ook samen wat drinken en jullie plannen bespreken. We geven jullie graag tips.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

  2. Beste Karianne,
    Ik ben gehuwd met een Kroatische en wonen en werken beiden nog steeds in Belgie, maar binnen 5 jaar zouden we definitief naar Kroatie verhuizen, waar we ons appartement hebben.
    Mijn vraag is nu of jij enige kennis hebt van zaken omtrent het inhouden van belastingen op pensioenuitkeringen. Dus indien ik in pensioen zou gaan en verhuis naar Kroatie, hoeveel % wordt er ingehouden op het pensioen dat dan in Kroatie wordt uitgekeerd? Het betreft uiteraard een belgisch pensioen en ik weet dat Belgie en Kroatie een overeenkomst hebben, zodat er geen 2 maal belasting betaald wordt, maar ik kan nergens de exacte cijfers vinden, indien Kroatie mijn toekomstig pensioen zou belasten.
    Alvast bedankt voor de hulp/info.
    Vriendelijke groeten,
    Philippe

  3. Beste Karianne,

    In 2009 hebben wij een huis gekocht in Kroatie en gingen er jaarlijks op vakantie. Sinds 2017 wonen mijn vrouw en ik in Kroatie. Na 5 jaar hebben wij onze permanente verblijfs status gekregen. Wij zijn nu 64 en 62 jaar en hebben nooit gewerkt in Kroatie. Sinds 2017 komen wij rond van een klein pre-pensioen en ons spaargeld. Wij hebben contact met Kroaten in de buurt die ons in al die jaren met allerlei zaken geholpen hebben. Ook zij hebben vaak moeite met de regels, lusten en lasten in Kroatie. Nu krijgt men in Kroatie als men 65 is een klein overheids pensioen. Wij kregen de indruk dat zij dachten dat wij daar ook recht op zouden hebben als we 65 worden. Ik zet daar een groot vraagteken bij aangezien wij hier nooit gewerkt hebben.

    Heb jij hier enige kennis over?

    Ps als je ooit in Nederland pensioen hebt opgebouwd dan doe je er verstandig aan om een bezoek te brengen en je aan te melden op de site https://pensioenvoldoen.nl/
    Het gaat om mensen die pensioen opbouwde tussen 2008 en 2022.

    • Beste Jan, ik denk dat jullie Kroatische kennissen een soort staatspensioen genaamd “nacionalne naknade za starije osobe” bedoelen.
      Dit staatspensioen is voor Kroatische staatsburgers die niet of weinig hebben gewerkt (minder dan 15 jaar) en daardoor niet in aanmerking komen voor een ‘gewoon’ pensioen (dat is opgebouwd dmv werk) en die ook niet in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering (de voorwaarden voor een bijstandsuitkering zijn buitengewoon streng).

      De voorwaarden voor dit staatspensioen zijn dat je op het moment van aanvraag al minstens 20 jaar ononderbroken in Kroatie moet wonen en dat het totale maandelijkse inkomen van het hele huishouden minder is dan €120,71.

      Bij de invoering van dit staatspensioen in 2021 werd besloten om hetzelfde bedrag te bieden als aan personen die 15 jaar hebben gewerkt (15 jaar is het minimum aantal arbeidsjaren om in aanmerking te komen voor een opgebouwd pensioen). Dat pensioen was destijds 800 kuna (€106) en is vanwege de inflatie inmiddels verhoogd naar €179 euro.

      Volgens de wet moet het staatspensioen lager zijn dan de landelijke bijstandsuitkering (omdat het staatspensioen bedoeld is voor mensen die niet in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering en het dus in principe ‘beter’ hebben dan personen in de bijstand). De maandelijkse bijstandsuitkering is momenteel €133 en daarom ligt het staatspensioen momenteel op €120,71.

      Ter vergelijking: Kroaten die hun hele leven in Kroatie hebben gewoond en gewerkt hebben een opgebouwd pensioen dat ongeveer tussen de €250 en €350 per maand ligt.

      Vriendelijke groeten,
      Karianne.

      • Wij komen (gelukkig) niet in aanmerking voor dat pensioen. Met zo’n laag inkomen zouden wij het hier echt niet redden. Bedankt voor de uitleg. Gr Jan.

      • Wij komen duidelijk niet in aanmerking voor een pensioen uit Kroatie.
        Ik heb ook nog een vraag over de premieopbouw van de zorgverzekering HZZO.
        Hoe wordt deze berekend en is er een maximum bedrag wat je moet betalen?
        B.v. wat is de totale premie voor 2 personen als het gezamelijk jaarinkomen 5000, 15000 of 25000 euro is.

        Mvg Jan

    • ik ben werkzaam in Kroatië en kom er net via mijn werkgever achter dat ik verplicht een kroatisch bankrekening moet hebben om mijn salaris te ontvangen nu vraag ik me af of dat klopt en niet gewoon via mijn ING bankrekening kan

      ik heb me oib nummer
      en een werk visum

      • Beste Wesley, het is inderdaad nodig om een bankrekening te openen in Kroatie als je er werkt en een salaris ontvangt.
        Het kost over het algemeen niet veel moeite om een bankrekening in Kroatie te openen.
        Zorg dat je je werkvisum bij je hebt, je ID, je OIB, je arbeidsovereenkomst, en een bewijs van je officiele woonadres in Kroatie (dit kan bijv. een energierekening zijn met jouw naam en adres erop).
        Zorgt ook dat je wat geld meeneemt, vaak moet je namelijk meteen een klein bedrag op je rekening zetten.
        Vriendelijke groeten, Karianne.

    • ik wil graag inschrijven en wonen in Kroatië maar ook 3 tot 4 manden werken in Nederland als zzp’r ..
      is dat mogelijk..??

      • Beste Daniel, wat heb je hier al online over kunnen vinden? De EU (bijv. de ‘Your Europe’ website) geeft veel info online over wat er wel of niet mogelijk is en wat de regels zijn.
        Ik denk dat het er van af zal hangen waar je je gaat inschrijven en waar je je eenmanszaak gaat registreren. Je zult dan de regels van dat land moeten volgen, in combinatie met de EU regels.
        Je mag natuurlijk binnen de EU gewoon 3 maanden in een ander EU land verblijven zonder je daar te hoeven registreren.
        Stel dat je online werk doet en dat je werk gewoon hetzelfde blijft tijdens de drie maanden in het andere land, met dezelfde facturering, en je geeft alle inkomsten gewoon op net als normaal, dan lijkt dat me geen probleem.
        Vriendelijke groeten,
        Karianne.

  4. Beste Karianne,

    Door alle veranderingen in de wereld willen mijn man en ik de stap zetten om voor onze droom te gaan. Emigreren naar Kroatie. Ik zou graag met jou in contact komen om mijn vragen en ideeën met jou te bespreken. Ik heb zelf wel familie in Split en op het eiland Brac maar die spreken geen nederlands en soms in engels gewoon niet handig door dat dit van beide kanten niet onze native taal is.

    Ik hoor graag of jij hier voor open staat.

    Pozdrav,
    Romina Robert

    • Beste Romina, wat leuk om te horen dat je naar Kroatie wilt verhuizen. Uiteraard help ik je graag bij het beantwoorden van je vragen, voor zover ik dat kan (het is voor mij al weer bijna 20 jaar geleden en er is in de tussentijd veel veranderd 🙂 ). Stuur gerust een mail naar allesoverkroatie@gmail.com of een bericht via Facebook.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

  5. beste Karianne,
    wij zouden graag bouwen in kroatie,om kosten te sparen zouden wij zelf alles willen bouwen net zoals we hier in belgie ook gedaan hebben.nu zegt de architect in kroatie dat je verplicht met een bouwfirma moet werken.is dit dan zo en over welke werkzaamheden gaat dit dan?is er dan wel iets wat zelf mag?
    alvast bedankt en prettige feestdagen
    mvg dirk v

    • Beste Dirk, voor zover wij weten is het wel toegestaan om zelf te bouwen zo lang je maar een opzichter (building supervisor) inhuurt die de bouw overziet. Hou er rekening mee dat er enorm veel bureaucratie aan te pas komt en dat het heel verstandig is om een Kroatische vertrouwenspersoon te hebben die je kan helpen met het hele proces wat betreft de taal en kennis van zaken. Je zou hier kunnen beginnen met het inwinnen van informatie: https://mgipu.gov.hr/en
      Vriedelijke groeten, Karianne.

  6. Beste Karianne!

    Met mijn partner denken we er aan om ons definitief te vestigen in Kroatie. Nu het land een lidstaat is van de EU , zou je moeten verwachten dat je permanente verblijfsrechten toch vastliggen per EU wetgeving. O.a moet je aantonen dat je financieel zelfvoorzienend bent . Dat kan door je totale vermogen of het hebben van een vaste baan met inkomen. Dat lijkt zo in alle lidstaten van de EU vast te liggen. Ook moet je aantonen dat je een ziekteverzekering hebt. Ik vewonder mij over allerlei opmerkingen over ” visa” en ” tijdelijke verblijfsvergunningen” . Het klinkt allemaal alsof dit land zich anders gedraagt tov immigratie van EU burgers. Het zou een straight forward procedure moeten zijn via de vreemdelingen politie. Ook ” vertalingen van uittreksels uit registers in NL ” , het komt mij allemaal bevreemdend voor. Binnen EU context moet je EU paspoort letterlijk alle deuren opnen. Het klinkt vaak alsof je naar zo’n land als Australie of Nieuw Zeeland emigreert, waarmee ik zelf te doen heb gehad. Misschien zie ik het fout. Bijvoorbeeld , die jonge man die gaat studeren in Kroatie en wat wil bijverdienen, hoeft daar helemaal niet om te bedelen , het is gewoon zijn EU recht om in iedere EU lidstaat te werken , net zoals een Kroaat in NL dit recht heeft. Misschien kun je mij corrigeren of bevetsigen?

    • Beste Geert, was het maar zo makkelijk. Denk je dat ik het allemaal verzin? 🙂

      Kroatie mag dan lid van de EU zijn, het land kampt nog steeds met zeer grote bureaucratische problemen. Niet alleen op het gebied van EU zaken, maar ook gewoon intern. Het is een heel complex probleem dat bewust in stand wordt gehouden omdat het land een absurd groot aantal ambtenaren heeft en die moeten koste wat het kost aan het werk gehouden worden. Stel je voor dat ze allemaal werkeloos zouden worden… Bovendien is een groot deel van deze ambtenaren in het verleden in dienst geweest van het communistische systeem (alleen de jongere medewerkers niet) en toen het communisme de deur uit werd gezet, werden deze medewerkers gewoon aangehouden, er kwam alleen een nieuwe werkgever (de Kroatische overheid), de mentaliteit bleef precies hetzelfde. Dit in tegenstelling tot de meeste andere ex-communistische landen, waar er geheel nieuwe medewerkers (zonder banden met het communisme) werden aangenomen voor de nieuwe banen bij de nieuwe overheid.

      Ik weet zelf heel goed hoe het volgens de EU wetten zou moeten, heb ook heel veel persoonlijk contact gehad met ‘Your Europe Advice’ (https://europa.eu/youreurope/advice/index_en.htm) waar ze me exact konden vertellen hoe het zou moeten, maar ook al neem je de kopies van deze emails mee naar de ambtenaren in Kroatie als ‘bewijs’, ze doen het gewoon op hun eigen manier en hebben overal lak aan. Er beginnen heel langzaamaan dingen te veranderen, maar het kost veel tijd. Misschien heb je geluk dat je straks tijdens je eigen proces om hier te komen wonen bepaalde tijdrovende stappen niet meer hoeft te volgen, ik hoop het voor je!

      Vriendelijke groeten, Karianne.

      • Ik begrijp je zeer wel , ook geloof ik absoluut dat je het hoed inschat , ik ben misschien te ” consequent” , ik weet dat systemen vaak zo niet werken , jammergenoeg. In ieder geval bedankt voor jouw uitvoerige antwoord!

  7. Hi Karianne,

    Wij zijn Belgen maar wonen en werken al 18 jaar in Zuid Afrika en gezien de politieke, economische en veiligheids vooruitzichten niet zo rooskleurig zijn voor de toekomst denken wij eraan om ons elders te vestigen ergens in de wereld.
    Enkele dagen terug hoorde ik dat Kroatie heel soepel zou zijn om Zuid Afrikaners te laten imigreren naar hun land. Wijzelf hebben (nog) niet de Zuid Afrikaanse nationaliteit, hoewel ik 8 jaar geleden aanzoek heb gedaan maar tot op heden zonder resultaat.
    Wij zijn financieel onafhankelijk en moeten dus geen job zoeken of een bedrijf(je) beginnen. Hier in Zuid Afrika hebben wij een wijnfarm en een gastenhuis en zouden wij in Kroatie ons eventueel ook kunnen bezighouden in het tourisme. Wij willen ons niet te vestigen in de touristise centra maar zoeken meer iets landelijks (een kleine boerderij bv.)
    Graag een antwoordje als het kan aub.

    Groeten uit RSA. (bekijk maar onze web)

    Luc

    • Beste Luc, zolang je financieel onafhankelijk bent, zul je geen problemen hebben met het aanvragen van een verbijfsvergunning in Kroatie. Er komt de nodige administratieve rompslomp bij kijken, maar het is allemaal zeker te doen. In het binnenland zul je vast mogelijkheden vinden om een boerderij of woning te huren of kopen, vanwege het feit dat grote aantallen Kroaten emigreren en er dus veel woningen leeg staan. In eerste instantie zou je eens wat meer info moeten inwinnen over de verschillende regio’s in (het binnenland van) Kroatie, die ieder hun eigen karakter, landschap, klimaat, cultuur en andere specifieke eigenschappen hebben. Vriendelijke groeten, Karianne.

  8. Beste Karianne, wij zijn al een poosje bezig met het zoeken naar een 2e huis in Istrië. Weet jij waar ik kan vinden waar je in dit aankooptraject allemaal rekening mee moet houden? Sorry, als deze vraag al eens eerder is gesteld, maar ik kon het zo gauw niet vinden. Bedankt alvast!

  9. Hallo Karianne

    Heb met belangstelling een aantal Posts gelezen .
    En bewonder je inzet om je ervaringen en kennis te delen
    Ook ik wil me gaan hervestigen
    Zou graag met je in contact komen om de mogelijkheid voor het opzetten van een bedrijf in Kroatië
    Zo het mogelijk zijn om mij per mail terug te berichtten
    Alvast bedankt
    Met vriendelijke groet

    Henry

  10. Beste,

    Wij zijn van plan om een huis te kopen als investering voor de toekomst, om deze tijdelijk te verhuren. Nu was ik benieuwd of het rendabeler is om in België waar wij wonen de meubels aan te schaffen en deze te laten verhuizen naar Kroatië, of in Kroatië de meubels aan te schaffen? het is natuurlijk een heel gedoe, om de meubels eerst hier aan te kopen en dan te verhuizen naar Kroatië. Kunt u mij hier wat meer duidelijkheid over geven? Zijn de prijzen voor het gebruik van gas, water en elektriciteit gunstiger dan hier, of ongeveer gelijk? Er zijn zoveel dingen die ik niet op internet terug kan vinden (of de juiste site ervoor).

    Met vriendelijke groet,

    Willie Brouwers

    • Beste Willie, wij hebben in 2010 een Kroatisch verhuisbedrijf ingehuurd om onze inboel vanuit Londen naar Kroatie te verhuizen (er zaten niet zo veel grote meubels bij dus een klein busje was genoeg). Hiervoor hebben we destijds denk ik nog geen 2000 euro betaald. Bovendien was alles 2e hands dus hoefden we ook geen belasting te betalen.
      Ik zou zeker voor een Kroatische verhuizer kiezen, dan ben je een stuk voordeliger uit. Zou je alles hier nieuw willen kopen dan betaal je ongeveer dezelfde prijzen voor meubels als in NL (Belgie weet ik niet) alleen moet je er rekening mee houden dat je hier minder keuze hebt en dat ze hier in veel winkels nog achter lopen qua mode.
      Gas is er in veel delen van Kroatie nog niet (bij ons in noord Dalmatie zijn ze nu bezig met het aanleggen van een gasleiding, maar om je huis erop aan te sluiten gaat veel kosten) dus voor koken gebruikt men een gasfles en voor verwarming gebruikt men voornamelijk electrische radiatoren, airco of houtkachels. Het ligt eraan waar je gaat wonen wat je stookkosten zullen zijn, gezien de verschillende klimaten. Wij verwarmen met hout en zijn hooguit 600 euro kwijt voor een hele winter. Electriciteit is hier relatief duur (in verhouding met de lonen) maar ik denk niet duurder dan in NL. Vriendelijke groeten, Karianne.

  11. Beste Karianne,heb een aantal maal het prachtige Kroatie bezocht en ben eigenlijk nog steeds onder de indruk.Nu is het zo dat ik speel met de gedachte om een winkel/loods te openen met 2e hands goederen uit Nederland.Als professioneel ontruimer heb ik heel veel boedel en inventaris tot mijn beschikking waar ik een bestemming voor zoek.Zou dit plan levensvatbaar zijn in Kroatie?In afwachting van je reactie,Leno

    • Beste Leno, ik denk dat dit wel een goed idee is in Kroatie. Mensen hebben hier ten slotte minder te besteden. Ik zou m’n aandacht dan vestigen op de omgeving van Zagreb, omdat de rest van het land veel dunbevolkter is. Kijk maar eens op Njuskalo.hr, de Kroatische versie van Marktplaats.nl, om een beetje een indruk te krijgen wat in Kroatie ‘populair’ is qua tweedehands spullen.
      Waar je wel goed op voorbereid moet zijn is de bureaucratie in Kroatie. Wanneer je serieus met je plannen aan de slag wilt, zoek dan meteen een betrouwbare advocaat en notaris om alles voor je te regelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

      • Dag Karianne,excuus voor mijn late reactie.Allereerst een heel gezond jaar toegewenst.Dank voor je reactie.Ga kijken op de site.Met vriendelijke groet,Leno

  12. Beste Karianne,

    Ik ben zelf van kroatisch afkomst en geboren in Nl, ik zou zo een kroatische nationaliteit kunnen nemen, en wonen e.d. vanwege het feit dat beide ouders kroaat zijn, nou is het voor mij simpel, maar mijn partner is ras echte nederlandse met een wajong uitkering, als ik zou willen verhuizen, en haar zowiezo mee wil nemen en samenwonen zoals in NL, op welke wijze, zou het dan voor haar geregeld kunnen worden qua zorg en wajong? Ik hoor het graag van je.

    Vriendelijke groeten,

    M.Rebernik

    • Beste M. Rebernik, deze vragen zijn lastig te beantwoorden voor mij, aangezien dergelijke info moeilijk online te vinden is in Kroatie. Ik werk zelf als ZZP’er en heb geen flauw idee of ik een uitkering zou kunnen krijgen als ik ziek zou worden of arbeidsongeschikt zou worden. Niemand kan je me dat hier vertellen. Wat je waarschijnlijk wel weet, is dat de economische situatie in Kroatie zeer slecht is. Er is enorm veel werkeloosheid en als je je baan verliest, krijg je maar een paar maanden WW uitbetaald, daarna stopt het gewoon. Wat we vaak horen is dat mensen die een soort van bijstandsuitkering krijgen, nog minder krijgen dan het minimumloon (dat op ong. 300 euro per maand ligt). Je moet uiteraard voor een minimum periode in Kroatie gewerkt hebben (ik denk wel minstens een half jaar fulltime) om in aanmerking te komen voor een (tijdelijke) uitkering. Dus als je partner niet eerst een poos zal kunnen werken, denk ik dat er maar weinig kans is op een uitkering. Maar het is zeer moeilijk om aan werk te komen zonder de juiste connecties (vriendjespolitiek is hier veel belangrijker dan werkervaring/skills/kennis) dus als nieuwkomer zul je eigenlijk alleen een kans hebben als je de juiste mensen kent of bepaalde skills hebt die hier zeer gewild en ook zeer zeldzaam zijn. Qua zorg kan ik je niet vertellen wat voor zorg er precies mogelijk is (ook dit is nergens op te zoeken) maar ik kan je wel vertellen dat je verplicht zult zijn om de maandelijkse ziektekosten te betalen (ong. 60 euro per maand) en dat je dan recht hebt op dezelfde zorg als alle andere inwoners van Kroatie. Ik besef me heel goed dat dit niet optimistisch klinkt, maar ik wil je geen valse hoop geven. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Deze informatie kunt u vinden op de site van UWV! Er zijn een aantal uitzonderingen maar in principe kunt u geen Wajong uitkering mee nemen naar een ander land!

      Groetjes,
      Almira

  13. Hi Karianne,
    Leuke site! We overwegen ons te gaan vestigen in Kroatië, niet om te werken, maar meer als pre-pensioen (we zijn in de 50). Op het moment zitten we in Hongarije, en daar is het redelijk makkelijk om je te registeren, en zolang je geen inkomen hebt in het land zelf, laat de belastingdienst je met rust. Hoe zit dit in Kroatië? Kan jij mij doorverwijzen naar een (financiële) adviseur of advocaat die ons op weg kan helpen? Wij overwegen om op het Murter eiland te gaan vestigingen. Alvast bedankt voor je advies, Johannus

    • Beste Johannus, hier geldt hetzelfde, als je aan kunt tonen dat je financieel onafhankelijk bent, kun je een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen. Ik heb zelf geen ervaring met financiele adviseurs of advocaten, maar ik zou wel voor je kunnen navragen in de regio Sibenik. Heb je hier interesse in, stuur me dan even een mail (allesoverkroatie@gmail.com). Vriendelijke groeten, Karianne.

  14. Hallo, ik kan e.e.a. aanvullen op het verhaal van het opstarten bedrijf in Kroatie. Ik kan grotendeels verslag van de aangehaalde ondernemer beamen. Maar enkele nuanceringen.

    Onze BV (50% eigendom) in 2004 een Kroatische dochter opgericht in Rijeka (Kastav). Ingenieursbureau voor de scheepsbouw. Met een Kroatische partner (lokale directeur). Oprichting duurde destijds 2 maanden. Terwijl nederlandse BV in 2001 in paar uur was opgericht. Notaris, Trade Court (lokale kamer van koophandel) kostte veel tijd en alle documenten zijn alleen in Kroatisch (in Nederland kan het in het engels).
    Ik zou zeker een lokale agency of notaris of advokaat inschakelen als je geen Kroatische partner hebt. Ook zelf een beedigd vertaler inschakelen (heegoogle betaalbaar). Als bank hebben we Raiffaisen Bank (een Oostenrijkse bank met lokale vestigingen).
    Maar eerder dit jaar was de oprichting van een 2e Kroatische BV (d.o.o.), 100% dochter nederlandse BV in 1 week geregeld. Maar met lokale, ervaren secretaresse. ls alles voorbereid si zet je 30 handtekeningen bij notaris, en 30 bij de bank in een uur tijd.

    De vennootschapsbelasting in Kroatie is aangepast (verlaagd) naar 12% (tot 400k Euro, en 18% daarboven). Dividendblasting is zelfde als in NL. Dus als directeur groot aandeelhouder betaal je weinig belasting.
    Winst uitkeren als dividend naar NL moeder BV (zelfs bij minderheidsaandeel) kan zonder dividendbelasting.
    De loonheffingen in Kroatie voor werknemers liggen hoog. Dit is opgebouwd it en lage loonbelasting en een hoge bijdrage voor pensioenvoorziening (AOW) en pensioensparen (overheidsfonds). Het is natuurlijk te hopen dat dat geld goed wordt belegd of geinvesteerd.
    Een lokale accountant is zeer betaalbaar.
    De salarissen in toeristische sector zijn lager , maar ik zou statistieken met korreltje zout nemen. Mijn ervaring is dat heel veel Kroatische bedrijven een (laag) officieel salaris betalen, en de overige 50% gaat zwart. Wij zijn hier nooit aan begonnen. En betalen dus een hoger bruto salaris (die sowieso hoger liggen dan in toeristische sector).
    De overheid probeert hier iets aan te doen door hoog BTW tarief te heffen (25%).
    Veel succes.

    • Beste Paul, bedankt voor de nuttige aanvulling! Een lokale notaris en advokaat zijn zeker noodzakelijk, voor alle zaken die men in Kroatie wil doen (ook voor kopen van grond/woning etc). Alle documenten moeten door een beëdigde vertaler worden vertaald, inderdaad, en moeten zeer recent zijn (in de meeste gevallen max 6 maanden oud) en voorzien zijn van de nodige authenticatie (apostilles e.d.).
      Het is inderdaad gebruikelijk dat lonen 50% legaal en 50% zwart uitbetaald worden, maar dit is zeker niet aan te raden omdat het op deze manier voor werknemers zeer moeilijk is om bijv. een lening of hypotheek te krijgen. Het gemiddelde Kroatische loon ligt rond de 700 euro netto maar in het toerisme/seizoenswerk een heel stuk lager. Veel seizoenswerkers werken voor het minumumloon (rond de 330 euro).

      • Hallo M, ik heb je vraag gelezen, ik heb hier vrienden met dezelfde situatie, de man kroaat en zij Nederlands ook met wahjong uitkering v hET UWV Betaald haar uitkering gewoon door ondanks dat ze hier nu permanent wonen, en ze is verzekerd voor ziektekosten bij de HZZ0 Is een kroatische ziektekostenverzekering..qua zorg weet ik niet wat voor zorg je nodig hebt. Thuiszorg is hier nog niet aanwezig!! Wij wonen nu 17 jaar hier, en de gezondheidszorg is tot nu toe heelgoed mvg HelenaP S

  15. Hoi Hoi

    ik weet even niet op welke blz ik het moet vragen.
    maar heeft kroatie ook een soort site of iets anders waar evt gevonden voorwerpen word achter gelaten. hoe actief zijn ze op Facebook enz.
    mijn zoontje is zijn knuffel kwijt geraakt in Zadar en al snel kwamen wij daar achter en zijn gelijk dezelfde route terug gelopen maar kon hem echter niet meer vinden. is er misschien een kansje dat een aardig persoon de knuffel ergens heeft ingeleverd? je kon aan de knuffel echt zien dat hij al jaren in gebrui was.

    • Beste Inge, wat jammer dat je zoontje zijn knuffel kwijt is geraakt. Bij mij is er geen website of instantie bekend voor gevonden/verloren voorwerpen. Ik heb even voor je gekeken op FB maar kan zo geen geschikte FB pagina vinden waar je iets zou kunnen posten helaas. Ik zou je adviseren om de Tourist Board van Zadar even te bellen of mailen. Misschien hebben ze daar een idee. https://www.zadar.travel/en
      Veel succes! Vriendelijke groeten, Karianne.

  16. Beste,
    Mijn dochter van 20 zou 1 jaar naar Kroatië willen gaan (vanuit België) Heeft hier iemand ervaring mee? Welke formaliteiten dient zij te doen ?
    Mieke

      • Beste Karianne,
        Ik las jou verhaal over Kroatie en kan zeggen dat alles wat je vertelde over een baan vinden kan ik me in vinden. Het is waar dat als je met een buitenlandse diploma komt, heel moeilijk is om een baan te vinden. Ik heb een Nederlandse diploma Sph en ik kan heel moeilijk een baan vinden. Het is niet te vergelijken met een Kroatisch studie hier in Kroatie.
        Daarom ben ik ook een fulltime moeder die zou heel graag willen en kunnen werken.

        Natuurlijk is Kroatie een mooi land, maar wat je aan het begin zei, er moet gewerkt worden.

        • Beste Ankica, bedankt voor je bericht! Ik begrijp je probleem. Behalve het vinden van een baan zelf, is het vergelijken van diploma’s hier ook erg moeilijk. Zelfs voor de Kroaten zijn er niet genoeg banen en voor het meest simpele werk zoekt men al hoog opgeleiden. Een diploma heeft hier nogsteeds veel meer waarde dan kennis en ervaring, terwijl men in de meeste andere Europese landen met de tijd mee gaat en kijkt naar wat iemand kan en weet, in plaats van naar het papiertje dat hij/zij wel of niet op zak heeft.
          Wie als Nederlander in Kroatie komt wonen kan daarom het beste zelf een bedrijf op zetten of online gaan werken (als freelancer). Ik heb nu al een tijdje mijn eigen ‘obrt’, dat is de beste optie hier voor freelancers. Te vergelijken met een eenmanszaakje. Vriendelijke groeten, Karianne.

  17. Ik ben ook van plan om met mijn hele gezin (2 kinderen) naar Kroatisch te verhuizen, mijn voordeel is dat ik een vrouw heb uit Bosnie, dus ze spreekt de taal en kent de weg daar. We hebben hier een bedrijf in NL wat ik recent heb verkocht dus we wagen de gok om naar Kroatie te gaan, dicht bij de familie van de vrouw en ik ben wel toe aan een nieuwe uitdaging. Karianne, wat ons nog ‘belemmerd’ is, hoe het zit met de opgebouwde verblijfsrechten. Mijn vrouw heeft een EU-verblijfskaart, wordt dat gewoon verlengt in Kroatie of waar kan ik het beste dit navragen? Of bestaat er iets als neutralisatie??

    • Beste Chris, heeft je vrouw als eens de website van de MUP gelezen? https://www.mup.hr/1266.aspx
      Ik vind het heel moeilijk om hier iets over te zeggen omdat haar situatie anders is dan die van mij en er zijn zo veel regels. Zelfs voor mijn eigen situatie is me alles nog niet helemaal duidelijk, nu ik mijn definitieve visum dit jaar aan mag vragen 🙂
      Je vrouw kan het beste met al haar vragen direct naar de MUP gaan. Bellen is beter dan emailen, want dan krijg je tenminste meteen een reactie en kun je ook doorvragen als iets niet duidelijk is. Veel succes! Vriendelijke groeten, Karianne.

  18. Hallo.
    We zijn ons aan het oriënteren om na mijn pensionering in Kroatië te vestigen. We hebben nog 2 jaar de tijd tot dan maar willen graag goed beslagen ten ijs komen natuurlijk en niet voor verassingen komen te staan. Ons interesse gaat uit naar een long term lease aan de Dalmatische kust.
    Alleen waar te beginnen.
    Hebben jullie tips voor ons om ons op weg te helpen?

    Mvg
    Rico

    • Beste Rico, wat leuk dat jullie in Dalmatie willen komen wonen. Ik heb persoonlijk geen ervaring met agencies die woningen verhuren. Misschien kun je het beste beginnen door contact op te nemen met iemand die professionele ervaring heeft op dit gebied, zoals bijvoorbeeld David Zecevic, die zijn eigen bedrijf op heeft gezet in Dalmatie en ook nog eens Nederlands spreekt. Hier vind je zijn website: https://akinetos.com/nl
      Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Hou me gerust op te hoogte van hoe het verder gaat met jullie plannen. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Hoi Rico,

      De tips die ik je kan geven betreffen eigenlijk vooral het logistieke proces. Wat ons, nu in Italie, achteraf veel geholpen heeft is het verhuizen van te voren goed te regelen. Zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik zou het zelf vanuit Nederland doen. Wij besloten een verhuiswagen te huren vanuit amsterdam, en hebben daar verder helemaal geen kopzorgen meer aan gehad. Hoop dat je hier iets aan heb.

      https://www.diks.net/vestigingen/amsterdam

      • Kroatische verhuisbedrijven zijn ook de moeite waard om te bekijken. Kan je heel veel geld schelen. Wij zijn twee keer verhuisd naar Kroatie, een keer vanuit NL en een keer vanuit Londen. Beide keren voor minder dan 2000 euro. In beide gevallen ging het niet om een hele grote verhuis(vracht)wagen maar om een busje waar verrassend veel in kan (incl. meubels!). Goede service, heel professioneel en alles is heel snel en zonder schade aangekomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

        • Beste Karianne,

          Wij waren in 2012 naar Kroatië verhuisd, via een Franse verhuizer destijds, en we moesten toen ‘importkosten’ betalen aan de douane – omgerekend een ruime 2000 euro…..Het waren gewoon persoonlijk spullen, fotoboeken, kleding, speelgoed, muziekinstrumenten. We hadden voor dat bedrag, bovenop de verhuiskosten zelf, beter nieuwe spullen kunnen kopen ;(
          Is dat nu anders nu Kroatië lid is van de EU?

          • Beste Frederique, wij hebben twee keer inboedel vanuit het buitenland naar Kroatie verhuisd, tussen 2005 en 2010. Beide keren hebben we geen cent importkosten hoeven betalen. Dit is ook absoluut niet nodig (EU of geen EU) mits de spullen die je importeert NIEUW zijn. Voor nieuwe spullen (lees: nog in de verpakking) moet je wel betalen. Maar dat was bij jullie dus niet het geval. Je had dus niets moeten betalen. Waarschijnlijk hebben ze misbruik gemaakt van het feit dat jullie verhuizers niet Kroatisch waren. Onze verhuizer was wel Kroatisch en weet dus precies hoe de regels zijn. Ben je van plan om weer imboedel naar Kroatie te verhuizen, laat het me dan weten, zodat ik voor jullie de contactgegevens van de verhuizer die wij hebben gebruikt op kan zoeken. We hebben dezelfde verhuizer uit Zagreb beide keren ingehuurd en waren er zeer tevreden mee. Heel professioneel en betaalbaar! Vriendelijke groeten, Karianne.

          • Hoi Karianne,
            Ja, daar was ik toen al een beetje bang voor inderdaad. Ik zou heel graag de gegevens van je verhuizer krijgen, top, dank alvast!

  19. Hallo,

    Niet helemaal de juiste site, maar ik ben op zoek naar iemand in kroatie die Engels goed beheerst en die me kan helpen met onderzoek naar gebeurtenissen in WW2 in Kroatie. Iemand?

  20. Beste Karianne
    Ook ik ben bezig om iets op te starten in Dalmatië, echter mijn vrouw is bang m.b.t. de sociale voorzieningen in het land.
    Wij zijn beide rond de 50 en dan ga ga je niet alles achter laten wat je hier hebt opgebouwd.
    Kun je me hier wat meer info over geven?
    Mvg Joost

    • Beste Joost, kun je iets specifieker zijn over wat je graag zou willen weten? Ik kan wel een boek schrijven over de uitdagingen die je tegen kunt komen als je hier naartoe wilt emigreren en een bedrijf op wilt zetten :-). Uitkeringen zijn hier erg laag en veel mensen die rond moeten komen van een uitkering leven in armoede. Wat je als zelfstandig ondernemer precies kunt verwachten aan financiele steun als het niet goed zou gaan met je bedrijf weet ik zo precies niet. Ook weet ik niet hoe dat zit met een pensioen vanuit een ander land. Wel weet ik dat veel mensen die hier hun leven lang hard gewerkt hebben nu met 100 tot 200 euro AOW rond moeten komen. Wij hebben al lang geleden kinderbijslag aangevraagd maar ontvangen nog steeds niets en dat komt niet doordat we teveel verdienen, het geld is er bij de overheid gewoon niet voor. Werkelozen krijgen volgens mij een paar maanden lang een uitkering in de vorm van 50% van hun laatste loon, daarna een paar maanden 20% en daarna houdt het op. Indien je me wat meer specifieke vragen kunt stellen dan kan ik je helpen met het opzoeken van de juiste info. Vriendelijke groeten, Karianne.

  21. hallo, mijn vraag is hoe regel je een hypotheek in kroatie hoe zit dat ik en mijn vriendin willen graag emigreren naar kroatie maar zijn alles aan het uitzoeken maar kunnen hier weinig informatie over vinden wel heb ik al woningen gevonden wat me interesant lijkt graag hoor ik van u

    • Beste Mike, het is in principe wel mogelijk om een hypotheek af te sluiten bij een Kroatische bank maar het wordt heel weinig gedaan, en daarom is er tot nu toe ook nog nooit een goed financieel systeem voor hypotheken opgezet in Kroatie.
      De meeste Kroaten bouwen hun huizen in fases, met kleinere leningen van de bank en met hun eigen (spaar)geld.
      De financiele situatie van de meeste Kroaten is niet zo goed (lage lonen, grote werkeloosheid, veel zwart werken, veel ontslagen enz enz) waardoor een hypotheek voor de meesten gewoon niet realistisch is. Ook bieden de banken niet echt veel mogelijkheden en staan ze niet echt te springen om klanten die een hypotheek zoeken, ze verstrekken liever leningen voor langere termijnen (kan wel tot 20 of 30 jaar).
      De meeste banken bieden GEEN mogelijkheid voor een hypotheek met een vaste rente, wat ook een groot risico met zich meebrengt natuurlijk.
      Hier een paar banken die een goede reputatie hebben in Kroatie: Sberbank, Erste&Steiermärkische Bank, Raiffeisenbank, Splitska Banka, Privredna Banka Zagreb en Zagrebacka Banka. Met deze banken zou je eens contact op kunnen nemen om de mogelijkheden te bespreken.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

  22. beste,

    heb je soms internetadressen om een huis te kopen of permanent te huren in kroatie, we zoeken het vooral in de omgeving van Istrie, reijka…

    alvast bedankt

  23. Beste Karianne,

    ik heb je site gevonden en moet een keer ergens beginnen… 🙂
    Op dit moment runnen we nog een goedlopend bedrijf in Nederland maar zijn eigelijk wel een beetje klaar met de mentaliteit in ons land.
    Na lang overwegen hebben wij besloten het bedrijf te verkopen en naar Kroatie te gaan verhuizen.
    We hebben dan een bepaald bedrag aan spaargeld wat wij mee kunnen nemen en denken eraan iets in de toeristische sector te gaan beginnen.
    Is er een mogelijkheid dat wij eens met jou zouden kunnen praten door bv een bezoek aan jou af te leggen,wij willen daar best voor betalen.
    Het is voor ons belangrijk om meteen goed te beginnen zonder in allerlei valkuilen te lopen.
    Is mijn vraag realistisch?

    Ik hoor graag van je.

    Hartelijke groet,

    Petrus

    • Beste Petrus, bedankt voor je berichtje! Natuurlijk kunnen jullie bij ons langskomen, geen probleem! Ik beantwoord graag jullie vragen, voor zover ik dat kan. Helaas heb ik zelf geen ervaring met het bedrijfsleven in Kroatie (of het opzetten van een bedrijf) maar met een beetje hulp van anderen kan ik vast wel wat informatie verschaffen. Dus laat het me maar weten wanneer jullie van plan zijn naar Kroatie te komen, dan zal de koffie klaarstaan 🙂
      Vriendelijke groeten, Karianne.

      • oh wat ontzettend lief!
        Wil jij mij een mailtje sturen naar mijn e-mailadres.
        Dat adres heb je gehad ( staat bij wordt niet gepubliceerd…)
        Dan kan ik even contact met je hebben over wanneer het voor jou het beste uitkomt.

        Erg bedankt!

        Groetjes,

        Petrus

  24. Ik ben net 19 geworden en ik zit nu in mijn examen van havo. Ik wil na mijn studie emigreren naar Kroatië, ik wil een nieuwe start maken in een schitterend land. Ik voel me in Kroatië thuis en ik vind de mensen daar aardig en open. Ik heb een internationale school gevonden waar ik mijn hbo elektrotechniek kan gaan doen in het Engels. Daar naast wil ik meteen beginnen met een cursus Kroatisch. Dat lijkt me heeel belangerijk.

    Mijn probleem is dat ik niet zo goed weet waar ik moet beginnen. Moet ik bijvoorbeeld een Kroatisch paspoort aanvragen en kan ik me zomaar opgeven op een school in Kroatië?

    Ik heb genoeg geld om een huisje te huren in de buurt van die opleiding voor zolang de opleiding duurt. Maar ik wil wel geld bij verdiennen voor m’n eten en vrijetijdsbestedingen.

    Is dit mogelijk? En zo ja kunt u mij mischien veder helpen. Ik wil heel gaar weetenof dit mag en kan en waar ik dan zou moeten beginnen. Alvast heel erg bedankt.

    • Beste Bran, bedankt voor je bericht. Wow, wat een mooie plannen heb je om in Kroatie te komen wonen/studeren. Ik hoop echt van harte dat het je zal gaan lukken!
      Heb je al contact gehad met de school waar je naartoe wilt gaan? Weet je al of ze je willen/kunnen aannemen? Want dat is natuurlijk het belangrijkste. Zo niet dan raad ik je aan om zo snel mogelijk contact met ze op te nemen en te vragen wat de toelatingseisen e.d. zijn. Voor algemene info over studeren in Kroatie (voor buitenlanders) raad ik je deze zeer nuttige en informatieve website aan: https://www.studyincroatia.hr/ Hier vind je ontzettend veel info over onderwijs en de mogelijkheden voor buitenlandse studenten. Ook leggen ze hier uit hoe je je moet aanmelden en wat je allemaal nodig hebt (documenten) voor je aanmelding.
      Een Kroatisch paspoort hoef je niet aan te vragen (dit kan ook helemaal niet) maar je zult wel een visa aan moeten vragen, een “student residence permit” om precies te zijn. Hierover vind je op de bovengenoemde website ook alle info die je nodig hebt.
      Als je je via Nederland niet kunt laten verzekeren voor ziektekosten tijdens je verblijf in Kroatie dan ben je verplicht om in Kroatie een ziektekostenverzekering af te sluiten bij het HZZO (Kroatische Gezondheidszorg). Een geldige ziektekostenverzekering is een voorwaarde voor het uitkeren van een visa.
      Op de website wordt ook vermeld dat studenten “occasional student work” mogen doen. Wat ze daar precies onder verstaan weet ik niet, maar hier moet de school waar je gaat studeren je meer over kunnen vertellen.
      Heel veel succes gewenst en neem gerust weer contact met me op als je nog meer vragen hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

  25. Ik zal deze site in de gaten houden! Ik ben momenteel aan het afstuderen en ik denk de liefde van m’n leven te hebben gevonden in Zagreb… Ik ben benieuwd waar ik mezelf over zes maanden ga bevinden. Gelukkig heb ik een mooi netwerk voor een mogelijke baan opgebouwd zoals lesgeven aan de universiteit. Stel voor ik wil vertrekken naar Kroatië, hoe lang zal een aanvraag proces ongeveer verlopen? Met vriendelijke groet, Davide

    • Beste Davide, bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat je misschien in Kroatie komt wonen! De aanvraag duurt normaal gesproken (vanaf het moment dat je alle documenten ingeleverd hebt) ongeveer een maand. Maar misschien de eerste keer iets langer omdat je dan nog helemaal ‘nieuw’ bent voor het systeem. Ik heb net zelf weer een aanvraag gedaan en ze hebben me verteld dat ik over een maand moet bellen om te zien of alles rond is. Maar dit is voor mij al de zoveelste keer dus ze hebben al veel gegevens over mij in het systeem, dus misschien moet jij van iets langer dan een maand uitgaan. Zorg ervoor dat je aktes/uittreksels van het bevolkingsregister (geboorteakte e.d.) niet ouder zijn dan 6 maanden en check ruim vantevoren of er documenten bij zitten die vertaald moeten worden of gelegaliseerd moeten worden, zodat je op het laatst niet voor verrassingen komt te staan. Vriendelijke groeten, Karianne.

  26. Wat Karianne schrijft zie ik inderdaad ook gebeuren in Kroatie. Ik woon zelf op een eiland met allerlei mogelijkheden voor het toerisme. Helaas worden mensen afgeschrikt door de bureaucratie en gebeurt er daardoor weinig. Mijn vriend is Kroaat en heeft een restaurant, maar de papieren regelen is gewoon een grote catastrofe geweest. We zijn zelfs gesloten door de inspectie omdat we een papier misten. Nu is eindelijk alles in orde gemaakt. Toen hij zijn bedrijf startte viel hij nog onder de oude regelgeving, wat het zo ingewikkeld maakte. Nu zijn er nieuwe regels, waardoor het makkelijker wordt om een bedrijf te starten.
    Het land is wel echt prachtig en eigenlijk heeft het alles wat het hebben moet om succesvol te zijn. Hopelijk gaat dit economisch gezien snel gebeuren!

    • Beste Isabelle, bedankt voor je reactie!! Ik kan me heel goed voorstellen hoe moeilijk het is geweest voor je vriend om de papieren te regelen, zelfs voor Kroaten (die het systeem kennen en de taal spreken) is het een tijdrovend en vaak frustrerend proces. Het grootste probleem is de mentaliteit, men heeft niet zo’n haast om het systeem te verbeteren. Om vele redenen; zoals een generatie die opgegroeid is in een communistisch systeem en die je niet zomaar kunt leren om anders te denken. Ook zijn er veel overbodige banen bij de overheid (die de bureaucratie in stand houden), modernisatie zou tot groot banenverlies lijden onder ambtenaren. Maar er begint nu langzaam verandering in te komen, vanwege de EU en omdat er een nieuwe generatie aan het werk gaat. Gelukkig is er het toerisme, dat is de redding van dit prachtige land! Vriendelijke groeten, Karianne.

  27. Ik kan alleen maar beamen. Ik heb in Split gewoond en ben heel actief geweest in de zoektocht naar een baan maar dat is helaas, in 6 maanden tijd, niet gelukt. Het leven daar vond ik prachtig, de sfeer, het weer, de zee maar zonder werk red je het helaas niet lang. Netwerken is inderdaad zoals je zegt van groot belang evenals de taal en de taal is echt niet gemakkelijk, ook al heb je een talenknobbel :/

    Ik heb er overigens wel een d.o.o opgericht en dat ging, tegen alle verwachtingen in, heel erg snel en makkelijk maar een bedrijfje daar is niet erg gunstig wat betreft belastingen en regelgeving etc…

    Groetjes

    • Beste ‘Srsck’, heel erg bedankt voor je reactie. Hoe meer persoonlijke ervaringen we kunnen delen met anderen, hoe beter! Ik ben blij om te horen dat je weinig problemen hebt ondervonden met het opzetten van je eigen bedrijf. Ik zou willen dat het voor iedereen zo makkelijk zou gaan. Inderdaad, de belastingen zijn hier erg hoog en dat maakt het erg moeilijk voor ondernemers (en helaas ook voor hun klanten). Hopelijk wordt het nu vanwege de EU wat makkelijker wat betreft regelgeving. En ik kan het niet vaak genoeg zeggen: netwerken, netwerken, netwerken. Zonder connecties is het hier erg moeilijk om iets te bereiken. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text