De verdedigingsmuur van het Oštrica schiereiland

/
3443 Views

Wie de kustroute tussen Šibenik en Primošten neemt, komt langs een bijzonder stukje geschiedenis.

In de baai van Grebaštica (spreek uit: Grebasjtietsa) vind je het Oštrica (spreek uit: Osjtrietsa) schiereiland met haar eeuwenoude verdedigingsmuur genaamd Bedem, ook wel ‘de muur van Šibenik’ genoemd. De muur ligt op een plek die in eerst instantie misschien onlogisch lijkt, aangezien het schiereiland onbewoond is, maar destijds was het een strategische beslissing om uitgerekend op die plek een muur te bouwen.

De muur van Ostrica

Grebaštica bestaat al sinds de Romeinse tijd en was een welvarende plaats in de middeleeuwen, het had onder andere een eigen klooster. Deze welvaart kwam door de gunstige ligging ten opzichte van de heuvels en de zee, en de aanwezigheid van vers drinkwater.

In de 15e eeuw werd de hele regio aangevallen door de Turken en zagen de inwoners van Grebaštica steeds meer plaatsen in handen van de Turken vallen. In 1497 besloten ze om samen een verdedigingsmuur te bouwen om zichzelf te beschermen tegen de Turken. De muur werd gebouwd op een van de smalste stukken van het schiereiland, om het op die manier af te schermen van het vasteland en erachter te schuilen. De muur heeft een hoogte van 10 meter en is bijna een meter dik. De totale lengte is 160 meter.

In de loop van de 17e eeuw begonnen de Turken zich terug te trekken en verloor de muur tijdelijk haar verdedigingsfunctie. Helaas kondigde een nieuwe vijand zich aan, de pest, en werd de muur gebruikt als barrière om de zieken achter de muur in quarantaine te plaatsen. Ongeveer tweederde van de inwoners van de regio Šibenik stierf in de 17e eeuw aan de pest.

Ostrica verdedigingsmuur

Aan het begin van de 19e eeuw, onder het bewind van Napoleon, had de regio veel last van plunderende Britse piraten. Opnieuw kwam de muur goed van pas, hoewel de vijand nu vanuit de tegenovergestelde richting kwam, namelijk vanaf de zee.

Ze zeggen wel eens ‘als de muren konden spreken’… dan zou deze muur heel wat te vertellen hebben. De muur is tegenwoordig nog in vrij goede staat. Er zijn vroeger wel wat stenen ‘geleend’ door de locals om als bouwmateriaal te gebruiken, maar verder is de structuur nog bijna helemaal intact. Af en toe worden er de nodige restauratiewerkzaamheden uitgevoerd, op plekken waar de muur lijdt onder de tand des tijds.

Wil je de muur bezoeken dan moet je in Grebaštica een onopvallende afslag van de kustweg nemen. De gps-locatie van de afslag is 43.640123, 15.960210. Volg de zandweg richting de muur (in plaats van de verharde weg richting de woningen). Ben je er in het zomerseizoen, vertrek dan vroeg, omdat er langs de zandweg niet veel ruimte is om te parkeren. Het is namelijk een populaire zwemplek waar de meeste mensen met de auto naartoe komen in plaats van te voet. Je kunt helemaal naar de muur toe wandelen en als je wilt kun je ook over de muur heen klimmen door middel van een houten trap die er door de locals is geplaatst.

Grebastica verdedigingsmuur

Achter de muur ligt het uitgestrekte Oštrica schiereiland. Hier kun je mooie, rustige rotsstranden vinden om te zwemmen, vooral aan de zuidwest-kant. Oštrica is niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen of voor mensen die slecht ter been zijn. Ook raden we je af om er met veel zwemspullen naartoe te gaan, zoals koelboxen, strandstoelen etc. Het is erg lastig om deze spullen over de houten trap heen te krijgen en niet prettig om er vervolgens nog een eind mee te moeten lopen. Draag gemakkelijke schoenen zodat je zonder problemen over de onverharde paden en de rotsen kunt lopen. Het is wel verstandig om een strandmatje en zwemschoenen mee te nemen.

Met een beetje geluk kom je achter de muur moeflons tegen. Moeflons zijn het kleinste soort wilde schaap en ze vallen op vanwege hun grote hoorns. Ze werden na de tweede wereldoorlog uitgezet achter de muur en hebben er een groot leefgebied. Ze worden door een lokale vereniging in de gaten gehouden, om te zorgen dat het ze aan niets ontbreekt.

Op zoek naar meer mooie zwemplekjes in de regio Šibenik, lees dan hier verder.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text