Nationaal Park Krka – veel meer dan alleen Skradinski Buk

/
6229 Views

Nationaal Park Krka bestaat uit meer dan alleen natuurschoon, in het park zijn ook diverse archeologische sites te vinden, waarvan Burnum een van de bekendste is. Burnum is een Romeinse militaire basis en nederzetting uit de eerste eeuw na Christus en ligt 45km stroomopwaarts van de hoofdattractie van nationaal park Krka, de Skradinski Buk waterval.

Wie Skradinski Buk bezoekt, kan met hetzelfde toegangskaartje ook Burnum bezoeken. Je rijdt er met de auto in 40 tot 45 minuten naartoe vanuit Skradin of Lozovac. Omdat je voor een bezoek aan Skradinski Buk niet meer dan een paar uurtjes nodig hebt, kan het leuk zijn om het te combineren met een ritje door het binnenland naar Burnum en enkele andere watervallen die bij nationaal park Krka horen. Zo kun je er een volledig dagje uit van maken.

Burnum arena en bogen

Burnum ligt aan rijksweg 59, tussen Kistanje en Knin. De nederzetting werd gebouwd door de Romeinen, waarschijnlijk onder keizer Claudius, die regeerde van 41 tot 54 na Christus. De site had een strategische functie, men had er de controle over een belangrijke passage over de Krka rivier. Burnum is veelvuldig in de geschiedenisboeken genoemd, en blijkt tot het eind van de 6e eeuw te zijn bewoond, niet alleen door het Romeinse leger maar ook door burgers en oorlogsveteranen, die er ook zijn begraven.

De overblijfselen van de nederzetting bestaan uit een arena en twee grote bogen. Oorspronkelijk moeten er vijf bogen zijn geweest, die samen deel uitmaakten van een van de belangrijkste gebouwen op de militaire basis.

De bogen van Burnum

De binnenste ring van de arena is 44 bij 33 meter en de totale grootte is 100 bij 89 meter. Dat lijkt misschien niet zo groot, maar er konden tot wel 10.000 bezoekers in. De locatie is gekozen omdat de bodem er van nature de perfecte vorm had voor een arena, vanwege een zinkgat. De arena heeft een inscriptie die aangeeft dat het in 76/77 na Christus is geschonken door keizer Vespasian.

Wat je niet kunt zien op deze archeologische site is het ondergrondse aquaduct, genaamd Plavno Polje, met een lengte van maar liefst 32km. Deze is bewust ondergronds gebouwd, zodat het drinkwater in de zomer koel bleef en in de winter niet kon bevriezen. Vanwege een hoogteverschil van 170m tussen de bron en de nederzetting was er een constante aanvoer van stromend water.

Burnum arena

De twee sites (de arena en de bogen) liggen een paar honderd meter uit elkaar, langs de rijksweg.
GPS locatie voor de arena: 44.016877, 16.015442 (parkeerplaats en klein entreegebouwtje zichtbaar langs de weg)
GPS locatie voor de bogen: 44.018362, 16.025710 (direct vanaf de weg te zien, geen parkeerplaats)

Kaartjes voor Burnum zijn ook apart verkrijgbaar en zijn een stuk goedkoper dan een kaartje voor Skradinski Buk. Met een kaartje voor Burnum kun je ook het Krka Klooster in Kistanje en de Krka Eco Campus in Puljane bezoeken. De Krka Eco Campus is een educatief interactief centrum waar je meer te weten komt over Krka en archeologische vondsten uit o.a. Burnum kunt bekijken. GPS locatie van de Eco Campus: 44.001437, 16.022631.

Hier kun je de volledige prijslijst van Nationaal Park Krka bekijken. Ter verduidelijking: de toegangskaartjes genaamd “all accessible landsites” geven je toegang tot alle drie delen van het park hier genoemd: 1. Skradinski Buk, 2. Roski Slap en 3. Kistanje, Burnum en Puljane.

Burnum arena Krka

Krka Klooster

Veel mensen denken dat het Krka klooster hetzelfde is als het Visovac Klooster, maar dit is niet het geval, het zijn twee verschillende kloosters. Het Krka Klooster is een orthodox klooster waar nogsteeds monniken leven. Bezoekers kunnen de byzantijnse kerk en de daaronder gelegen Romeinse catacomben van binnen bekijken met een gids. Het klooster ligt 3km van het plaatsje Kistanje en is gemakkelijk te vinden door de borden vanuit Kistanje te volgen (volg ‘Manastir Krka’). GPS locatie: 43.962219, 15.989192.

Krka klooster

Visovac Klooster

Het franciscaanse Visovac klooster ligt op een klein eilandje midden in de Krka rivier. Je kunt met een excursieboot van het park naar Visovac varen, vanaf Skradinski Buk. Een andere optie is om met de auto naar het panoramapunt te rijden vlakbij het eilandje, in het plaatsje Brištane. Hier kun je het eilandje en het klooster vanaf een kleine afstand bewonderen. GPS locatie uitkijkpunt: 43.864434, 15.987692.

Wil je Visovac op eigen initiatief bezoeken, dan kun je vanaf het uitkijkpunt verder rijden naar beneden, naar de Stinice kade waar een veerbootje je naar het eiland brengt. Het is een ritje van slechts 5 minuten en het bootje vaart meerdere keren per dag. Je krijgt een half uur de tijd om het klooster en de tuinen te bekijken (wat meer dan genoeg is) en daarna brengt de veerboot je weer terug. Je betaalt 50 kuna voor de veerboot, met uitzondering van de zondagochtend, dan is de veerboot gratis ivm de kerkdienst die er dan wordt gehouden (om 11 uur) en die je ook bij kunt wonen. Kijk op de officiële website van het park voor de actuele veerboot dienstregeling.

Visovac klooster NP Krka

Watervallen

Roški Slap waterval

Met je toegangskaartje van Skradinski Buk kun je ook de Roski Slap waterval bezoeken. Klik op de link om ons uitgebreide artikel over deze waterval te lezen.

Krka watervallen op de kaart

Manojlovac waterval

Vlakbij Burnum (ook aan rijksweg 59) vind je het wandelpad naar de 60 m hoge Manojlovac waterval. Hou er rekening mee dat de waterval in de zomer meestal droog staat, je kunt er dus beter in het voorjaar of najaar naartoe gaan. De waterval is niet goed toegangelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Neem de wandelroute naar beneden naar de waterval en de wandelroute naar boven naar het uitkijkpunt.

GPS locatie voor Manojlovac: 44.017802, 16.021903 (kleine, onverharde parkeerplaats zichtbaar langs rijksweg 59, begin van onverhard pad naar de waterval).

Manojlovac waterval

Brljan waterval

Bij GPS locatie 44.018975, 16.029773 op de rijksweg 59 kun je de afslag nemen naar Drniš. Het eerste stukje van deze weg volg je de Krka rivier en kom je langs de Brljan waterval. Net als bij Manojlovac, kun je ook hier alleen bij hoog water de waterval zien, vanaf het uitkijkpunt langs de weg bij GPS locatie 44.017096, 16.029575. Je bekijkt de waterval hier vanaf een vrij grote afstand, waardoor het minder interessant is dan de andere watervallen, en minder mooie foto’s oplevert (je moet flink inzoomen).

Brljan waterval Krka

Bilušića waterval

Tenslotte is er nog de Bilušića waterval, die niet droogvalt in de zomer en waar je ook kunt zwemmen. De waterval ligt verscholen tussen het groen en is te bereiken vanuit het dorpje Radučić (eveneens gelegen aan rijksweg 59, richting Knin). Neem in het dorpje Radučić de afslag (onverharde weg) naar het treinstation, dit is bij GPS locatie 44.038386, 16.070679. Na ong. 1.5km sla je linksaf naar het dorpje Burza. Volg de weg nog ongeveer een kilometer en je bereikt een veldje waar je kunt parkeren. Aan het eind van het veldje begint een 500m lang wandelpad naar de waterval.

Waterval Bilušića

Aangezien er sinds dit jaar (2021) niet meer gezwommen mag worden bij de Skradinski Buk waterval, is dit een mooie kans om toch nog een frisse duik te nemen tijdens een dagje Krka.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text