Roški Slap (Nationaal Park Krka)

Nationaal Park Krka bestaat uit een veel groter gebied dan alleen de bekende Skradinski Buk watervallen. De meeste bezoekers kiezen ervoor om Skradinski Buk te bezichtigen, via een van de twee hoofdingangen: Skradin en Lozovac.

Dit is (terecht) het meest populaire deel van het park. Wanneer men het over Krka heeft, bedoelt men meestal dit deel van het park. Maar voor de echte natuurliefhebber is er nog meer te ontdekken: de Roški Slap.

Roski Slap 'the necklace'

In het Roški Slap deel van N.P. Krka stroomt de Krka rivier door een indrukwekkende kloof. Na een serie kleine cascades die door de locals de ‘ketting’ (Engels: necklace) worden genoemd, stroomt het water via de 15m hoge Roški Slap waterval het Visovac meer in.

Op de officiële website van het park kun je zien dat Roški Slap afzonderlijk wordt aangegeven, en er ook afzonderlijke toegangsprijzen voor zijn. Dit komt omdat er een afstand van maar liefst 30km ligt tussen de Skradinski Buk en de Roški Slap. Met een ticket voor Skradinski Buk kun je wel de Roški Slap bezoeken, maar met een ticket voor Roški Slap kun je niet de Skradinski Buk bezoeken.

Roski Slap bezoeken

Hoe bereik je Roški Slap

Om naar de Roški Slap te rijden, moet je de doorgaande weg tussen Sibenik en Knin nog verder volgen het binnenland in (bij de afslag voor Skradin en Lozovac rij je dus rechtdoor). De doorgaande weg tussen Sibenik en Knin bereik je door afslag 21 (Skradin) te nemen van de A1 snelweg.

De ingang voor de Roški Slap wordt duidelijk aangegeven, dit kan dus niet misgaan. Je zult bij aankomst zien dat er weinig parkeerruimte is, de kans is daarom groot dat je aanwijzingen zult krijgen van het personeel, om te zorgen dat er zo goed mogelijk gebruik wordt gemaakt van de beschikbare parkeerruimte.

Roski Slap 2

Wandel- en hikingroutes

Je betaalt ter plekke voor de toegangskaartjes (100kn pp in het hoogseizoen, 55kn voor kinderen), en het personeel zal je bij het loket meteen uitleggen welke wandel- en hikingroutes er zijn.

De hikingroutes zijn zeer intensief en alleen aan te raden voor bezoekers met een goede conditie. Draag bergschoenen en neem voldoende water mee. De ondergrond bestaat uit stenen en rotsen en alleen tijdens het eerste deel van de route zijn er houten leuningen langs het pad aanwezig. Wie het aandurft wordt beloond met een prachtig uitzicht.

Wat te zien in Roski Slap

 

De wandelroute bestaat uit twee delen, een lusvormige route van ongeveer een half uur langs de cascades (met de mogelijkheid om een grot te bezoeken) en een korte wandeling (ong. 150m) in tegenovergestelde richting naar het etnodorp en de beroemde Roški Slap waterval.

Deze twee wandelingen zijn goed te doen voor zowel volwassenen als kinderen. Ook is het mogelijk om met een kinderwagen over de paden te gaan. In principe is het ook te doen met een rolstoel, maar hou er wel rekening mee dat de paden onverhard zijn, het zal dus niet overal even gemakkelijk gaan.

De Oziđana grot

De lusvormige route langs de cascades bestaat deels uit een onverhard pad (zonder hellingen) en deels uit houten vlonders (met leuningen) over het water heen. Vlak voor je de houten vlonders over het water bereikt, heb je de mogelijkheid om naar de Oziđana grot helemaal bovenin de kloof te klimmen. In de grot hebben in de periode van 5000BC tot 1500BC voortdurend mensen gewoond.

Trappen naar grot in Roski Slap

Om de grot te bereiken moet je meer dan 500 traptreden nemen, wat we niet aanraden met erg warm weer. Neem een flesje water mee en hou er rekening mee dat je in totaal ongeveer 45 minuten kwijt voor de klim naar boven en weer terug. De grot met een diepte van 60m is niet zo interessant, het is het prachtige uitzicht dat de klim de moeite waard maakt. Als je besluit om niet te gaan hiken, dan is dit je kans om te genieten van een bijzonder uitzicht over de cascades.

Uitzicht vanaf Roski Slap

Bootexcursies

De Roški Slap waterval kun je alleen van een afstandje bekijken, vanaf een aanlegsteiger voor excursieboten. Wil je de waterval van dichtbij bekijken, dan kun kiezen voor een bootexcursie vanaf Skradinski Buk (vanaf de Lozovac ingang). Tijdens deze boottocht van ongeveer 4 uur breng je een bezoek aan het Visovac eilandje met het klooster (pauze van een half uur) en aan Roški Slap (pauze van anderhalf uur). Tickets kosten 90 kuna pp. Dit is bovenop de toegangsprijs voor Skradinski Buk (200 kn in het hoogseizoen). Je hoeft in dit geval niet te betalen voor Roški Slap (is al inbegrepen in je ticket voor Skradinski Buk).

Je kunt ook kiezen voor een bootexcursie van Roški Slap naar het Visovac klooster. Deze excursie van 2.5 uur kost 70 kuna pp (bovenop de 100kn toegangsprijs voor Roški Slap).

Wat te doen in Roski Slap

Hiking liefhebbers kunnen ook vanaf de parkeerplaats bij Visovac (in Stinice) een hikingpad volgen naar Roški Slap. Via dit pad met een lengte van bijna 9km bereik je Roški Slap in 2.5 tot 3 uur.

Goed om te weten

Net als in Skradinski Buk, is het in Roški Slap niet toegestaan om te zwemmen. Wel kun je er wat eten en drinken in een van de kleine restaurants vlakbij de aanlegsteiger voor de excursieboten. Het is gezellig ingericht als etnodorp en je kunt er heerlijk buiten zitten in de schaduw van de hoge bomen. Toiletten zijn aanwezig.

Wil je graag zwemmen bij een waterval dan kun je met de auto naar de Bilušića waterval in de Krka rivier. Lees er hier meer over.

Restaurants in Roski Slap

Let op: Roški Slap ligt aan een eenrichtingsweg, waarbij je een brug over de rivier moet nemen. Over deze brug mogen alleen voertuigen met een maximale breedte van 2.2m rijden. Heb je een brede bus of camper, check dan van tevoren of je de brug over kunt.

  • Voor alle toegangsprijzen (inclusief bootexcursies) bekijk je de prijslijst op de officiële website van het park.
  • De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt in de maand oktober (bij een vrij lage waterstand)
  • Meer over Nationaal Park Krka lees je hier.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text