De drukte vermijden in Dubrovnik

/
312 Views

We hebben het de laatste tijd al vaker gehad over de drukte in Nationaal Park Plitvice, maar deze oase van watervallen is helaas niet de enige plek in Kroatië waar het in het hoogseizoen overvol is. Dubrovnik kampt met hetzelfde probleem. De immense populariteit van deze prachtige stad heeft zo zijn gevolgen. Bijna 1.3 miljoen bezoekers kwamen in 2018 naar Dubrovnik, een stadje met een hoofdstraat van slechts 300m lang en een totale oppervlakte van nog geen 0.14km².

De grootste boosdoeners zijn de cruiseschepen. Er hoeven maar een paar cruiseschepen aan te leggen in Dubrovnik en het aantal bezoekers kan al snel oplopen tot 10.000! Dit veroorzaakt letterlijk opstoppingen bij de toegangspoorten, vooral bij de Pile poort is dit goed te merken, omdat alle cruise passagiers vanuit de Gruz haven deze poort gebruiken.

Kies de juiste poort

De Ploce en Buza poorten zijn bijna altijd minder druk en daarom raden we je aan om een van deze twee poorten naar het oude centrum te nemen. Ook al moet je misschien een stukje verder lopen, het is de moeite waard.

Onze belangrijkste tip om de drukte in de stad te vermijden is uiteraard om Dubrovnik buiten het hoogseizoen te bezoeken. Helaas heeft niet iedereen deze mogelijkheid, dus voor bezoekers in het hoogseizoen zullen andere trucks nodig zijn om de drukte te vermijden.

Drukte in Dubrovnik vermijden

Vermijd de cruise passagiers

We raden je daarom aan om vóór de komst van de cruises passagiers de stad te bezoeken en vervolgens weer na het vertrek van de passagiers. De meeste cruise passagiers arriveren in het oude centrum rond 10 uur ’s ochtends en tegen 4 uur ’s middags beginnen de meesten alweer aan de wandeling terug naar hun schip.

Je zou er dus voor kunnen kiezen om ’s ochtends vroeg een wandeling te maken over de stadsmuren en ’s avonds het oude centrum te verkennen, of om ’s ochtends de oude stad te bezoeken en aan het einde van de middag een wandeling over de muren te maken.

Kies de beste tijd voor een bezoek aan de stadsmuren

In de zomer kun je ’s ochtends al om 8 uur de muren betreden, maar de sluitingstijden verschillen per periode:

 • 08:00 – 19.30 van 1 juni tot 31 juli
 • 08:00 – 19.00 van 1 augustus tot 31 augustus
 • 08:00 – 18.30 van 1 september tot 14 september
 • 08:00 – 18.00 van 15 september tot 30 september

De toegangsprijs is 200 kuna voor volwassenen en 50 kuna voor kinderen (tot 18 jaar) en voor studenten met een erkende internationale studentenpas. De reden voor deze hoge prijs is niet omdat men er zo veel mogelijk aan wil verdienen, maar om het aantal bezoekers te beperken vanwege de drukte op de muren. Men hoopt dat minder mensen kaartjes zullen kopen voor de muren, en dat de ervaring voor de mensen die wél de muren op gaan, beter zal zijn. Tot nu toe lijkt deze strategie alleen nog niet zo te lukken, omdat er nog volop geklaagd wordt dat het er veel te druk is. Des te meer redenen dus om vroeg of laat de muren te bezoeken, bovendien is het dan ook niet zo heet (er is heel weinig schaduw op de muren). Je hebt maximaal 2 uur nodig om op je gemak helemaal rond te lopen.

Check wanneer de grootste drukte wordt verwacht

Op deze website kun je zien welke cruiseschepen op iedere willekeurige dag in Dubrovnik worden verwacht, zodat je van tevoren kunt checken welke dagen het meest gunstig zijn voor een bezoek.

Bovendien heeft de Tourist Board van Dubrovnik op haar officiële website een pagina waarop je kunt checken wat de verwachte drukte op een bepaalde dag zal zijn (rechts bovenin kun je de taal aanpassen van Kroatisch naar Engels).

Tijdens de drukke periode (10:00 tot 16:00 uur) zijn er genoeg andere dingen te doen, zoals aan het strand liggen, iets leuks doen in de omgeving of een eiland bezoeken bijvoorbeeld.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

15 Comments

 1. Hallo Karianne,

  Binnenkort gaan we naar Dubrovnik en zouden we ook graag de stadsmuren bezoeken. Ik vroeg me af of ik best tickets online koop, en zo ja, via welke site? Heb je enig idee?

  Groetjes,
  Joshua

 2. Beste Karianne,

  Ik (19) zit in Zagreb met ouders en broer wat echt super leuk is! We zijn al naar het centrum geweest naar een arena geloof ik en veel geshopt en uit eten geweest ook hebben we gezwommen bij jurum lake en hebben we plitvice park op de planning staan maar we blijven nog omgeveer 6 dagen.. En hadden achteraf wat beter moeten googlen want we hadden een heel ander beeld van Kroatië meer zoals aan de kust rovinj en split etc. Mijn vader en broer zijn wat nuchter en hebben zoiets we vermaken ons hier wel en vinden 3 uur heen en weer rijden veelste onnodig wat ik ook begrijp en nu die grote storm in rovinj was al helemaal maar toch baal ik er wel van weet je misschien toch nog leuke dingen die je kan doen in zagreb of rondom zagreb. Hebben ze bijvoorbeeld een zwembad en is een vergelijkbare plek als split of rovinj bijvoorbeeld wel wat dichter bij

  Mvg Jill

  • Beste Jill, Zagreb is een mooie stad maar ik kan me voorstellen dat je er in de zomer naar de kust verlangt. Het Jarun meer is denk ik wel het beste alternatief dat je daar kunt vinden. Zagreb is qua klimaat, landschap, architectuur, cultuur en sfeer totaal anders dan de kustplaatsen, maar als de kust te ver is voor jullie dan kun je misschien wel de omgeving van Zagreb gaan verkennen, zoals het Natuurpark Medvednica en de mooie kastelen in Hrvatsko Zagorje (zie ons artikel hierover). Een ander goed idee is om naar een van de thermen (thermale baden) in de buurt te gaan, zoals Tuheljske Toplice of Krapinske Toplice. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hallo. Wij willen 6 en 8 augustus met ons gezin ( 2 volwassenen en 2 kinderen 5 en 16 jaar) naar de Plitvice meren. Kun je een combi ticket kopen voor 2 niet aaneengesloten dagen? En de 7e willen we iets leuks doen met de kinderen. Iets van een aquapark of zo. Iemand Leuke suggesties??

  • Beste Willy, zoals je kunt lezen in ons artikel over online tickets voor Plivice, is een twee-dagen ticket alleen geldig op twee opeenvolgende dagen.
   Lees eens ons artikel over “20 leuke dingen om te doen met kinderen”, daarin vind je o.a. tips over aquaparken en het pretpark in Biograd.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hallo, kan je vanuit Omis een gewone boottocht maken naar de cetina-kloof (niet raden of canyoning)? En zoja, weet je hoe lang die duurt?

  • Beste Ingrid, je kunt met de boot vanuit Omis naar Radmanove Mlinice, er zijn meerdere organisatoren die dit aanbieden, google maar eens ‘boat trip Omis Radmanove Mlinice’. De boottocht duurt zo’n 45 minuten in 1 richting en bij de totale lengte van de excursie moet je ook nog een pauze optellen. De lengte daarvan hangt af van de excursie die je kiest. Ik schat in totaal niet langer dan 3 uur. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hallo,

  Ik vraag me af hoe wisselvallig het weer kan zijn in kroatie.
  Wij vertekken 13 juli maar als ik naar het weer kijk word ik niet vrolijk. Regen, bewolking en nig eens regen.
  We zitten in de buurt van Rijeka.

  Outlook voor iOS downloaden

  • Beste Shirley, op welke website heb je gezien dat het er alleen maar gaat regenen? Ik vind dit nergens terug. Kijk eens op de site van YR bijvoorbeeld, een meteorologische website met zeer nauwkeurige voorspellingen: https://www.yr.no/place/Croatia/Primorje-Gorski/Rijeka/long.html
   Er kan zeker wel eens een buitje vallen of het kan een keer een dag bewolkt zijn, maar normaal gesproken is het in Rijeka in juli warm, zonnig en voornamelijk droog.
   Uiteraard heeft ook Kroatie, net als alle andere landen, de laatste jaren steeds vaker last van extreem weer als gevolg van de globale klimaatverandering. Voor de zomer van 2019 kun je onder andere hier zien wat de algemene verwachtingen zijn voor heel Europa: https://www.accuweather.com/en/weather-news/accuweather-2019-europe-summer-forecast/70008315
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hartelijk dank voor je reactie. Ik heb gelijk gekeken op de site die je me doorstuurde, echter blijft het niet het weer waar ik op gehoopt had ? ik dacht het js rond de 30 graden ? er zitten nu een aantal dagen van 22 graden Tussen, maar goed het is wat het js helaas. Hopelijk draait het nog bjj.

    Top website heb je ontwikkeld by the way.

    • Beste Shirley, het huidige koufront langs de hele kust is een reactie op de zomerstorm van gisteren. Dit komt af en toe voor en is heel onvoorspelbaar. Meestal gaat het slechts om een paar koele dagen, waarna het gebruikelijke zomerweer terug komt. Je zou altijd kunnen overwegen om meer naar het zuiden te gaan. Zowieso is 30 graden niet echt een reële verwachting in/rond Rijeka, daar ligt de gemiddelde temperatuur in juli en augustus rond de 25 graden. Voor temperaturen van 30 graden of hoger in de zomer moet je echt naar Dalmatie gaan.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Ok super, ik zag dat Crikvenica beter weer aan geeft dan istrie. Dit terwijl istrie heel geliefd is door toeristen. Ik ging er dan ook vanuit dat het sowieso 25 graden was. Wat ik nu zie is een graad of 28 maar dat is niet in de zon gemeten dus al bij al is het wel mooi weer en ik begrijp dat er in kroatie regelmatig regen valt maar vaak in de avond en meestal geen uren achter elkaar dus dat scheelt. Heb jij bepaalde trekpleisters waar je echt moet komen?

     • Beste Shirley, Kroatie heeft verschillende klimaten en in bepaalde regio’s valt meer regen dan in andere regio’s. De oostkust van Istrie en het kustgebied van Rijeka hebben kans op buien vanwege de nabij gelegen gebergtes Ucka en Risnjak. Deze regio trekt wolken aan vanwege het temperatuursverschil tussen de kust (warmer) en de bergen (kouder).
      Crikvenica ligt zuidelijker en heeft dus minder kans op buien dan Rijeka. Maar ook Kvarner heeft niet zulke hoge temperaturen als Dalmatie.
      Ik heb nog niet zo veel geschreven over Kvarner, daar ben ik nog niet aan toe gekomen. Kvarner is vooral geliefd vanwege de mooie stranden en natuur. Qua cultuur is er minder te zien en te doen dan in Istrie en Dalmatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • We willen graag 6 en 8 augustus met 2 volwassenen en 2 kinderen (5 En 16 jaar) naar de Plitvice meren. Moet je dan 2 losse kaarten kopen of kun je een combi ticket kopen?? En 7 augustus willen we iets leuks met de kinderen doen. Een soort van Aquapark of zo. Heb je leuke ideeën??

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text