Goedkoop (uit) eten in Kroatië
Dat uit eten gaan in Kroatië vrij goedkoop is, hebben we al vaker geschreven. In een gemiddeld restaurant heb je voor 15 euro per persoon een lekkere, verse maaltijd met een alcoholvrij drankje erbij. Uiteraard zijn niet alle restaurants hetzelfde, en komen prijsverschillen voornamelijk door verschil in kwaliteit en locatie. Toch betekent dit niet automatisch dat restaurants met lage prijzen kwalitatief minder goed zijn, je moet alleen weten waar je goede restaurants met lage prijzen kunt vinden.
Een van de beste tips die we je kunnen geven is de volgende: vraag de locals waar ze hun ‘marenda’ eten. Marenda (langs de kust) of gablec (in het binnenland) is een warme maaltijd die wordt geserveerd tussen ongeveer 10 en 14 uur in bepaalde restaurants. Deze restaurants vind je in iedere plaats, je moet ze alleen weten te vinden (vandaar dat je het aan de locals moet vragen).
Marenda is een belangrijke maaltijd voor de Kroaten, het is als het ware een warme brunch (de Kroaten zien het als een uitgebreid ontbijt) die men eet tijdens de lange pauze op het werk (vandaar dat restaurants tussen 10 en 14 uur deze maaltijd serveren) en het is vooral populair onder mensen die al vroeg op de ochtend beginnen met werken.
Het is een overblijfsel uit de tijd van het communisme, toen het gebruikelijk was dat werkgevers hun werknemers een goedkope (of gratis) maaltijd aanboden aan het einde van de ochtend, omdat men vaak al heel vroeg begon met werken, zonder eerst goed te ontbijten.
De gerechten die worden geserveerd zijn altijd vers, zelfgemaakt en traditioneel, maar erg lekker. Het zijn maaltijden die je eet met vork en mes, of met een lepel, dus je zult niet bijvoorbeeld sandwiches als marenda geserveerd krijgen, maar vaak krijg je er wel vers brood bij geserveerd. Op het menu staan gerechten zoals pasta, stoofvlees, risotto, goulash, of schnitzel/worstjes/vis met aardappelen en groente. Vaak is er een keuze uit een paar verschillende gerechten, voor een vaste prijs van ongeveer 20 tot 40 kuna (3 tot 6 euro).
Je moet er niet vreemd van opkijken als er wijn wordt aangeboden tijdens de marenda. Het gaat in dit geval om witte wijn aangelengd met (sprankelend) water, omdat er tenslotte nog gewerkt moet worden. Meestal wordt dit drankje bevanda of gemišt genoemd.
Dus hou je ervan om al vroeg op de dag een warme maaltijd te eten, heb je een klein budget, of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat de locals eten, probeer het dan zeker eens uit!
Een tweede tip (die we ook al vaker hebben gegeven) is om naar een traditionele konoba (taverne) te gaan. Deze vind je meestal niet op de beste locaties in het centrum of aan de boulevard, maar ergens achteraf in een steegje bijvoorbeeld. Ook in dit geval kun je het beste de locals vragen om een goede konoba aan te bevelen. Konoba’s hebben een beperkte menukaart, omdat alles wat ze bereiden supervers is, en het aanbod iedere dag weer afhangt van wat de lokale vissers, slagers en boeren te bieden hebben. Konoba’s zijn populair onder de locals, en iedereen weet wel een goede konoba. Verwacht geen modern interieur in een konoba. Dit is een van de redenen dat toeristen er vaak niet naar binnen gaan, maar dat moet je juist wel doen.
Ook buiten de plaatsjes vind je veel konoba’s, die goed te herkennen zijn aan het vlees aan het spit dat buiten geroosterd wordt. Konoba’s met vlees aan het spit vind je gewoon langs de doorgaande weg. Een kilo vlees van het spit is genoeg voor 3 personen en kost gemiddeld 100 kuna (14 euro) per kilo voor varkensvlees (prasetina na ražnju) of 150-200 kuna (20-27 euro) per kilo voor lamsvlees (janjetina na ražnju). De locals bestellen er vaak alleen vers brood bij als bijgerecht, maar als je wilt kun je er ook verschillende soorten salade bij bestellen. In het voorjaar en de vroege zomer is het gebruikelijk om lenteui (mlada kapula) te bestellen bij lamsvlees, dit is een goede combinatie.
Dat Kroatië een groot probleem heeft met bureaucratie is bij velen al wel bekend, maar dat dit de reden is waarom je zo weinig kraampjes met eten of fastfood vindt op straat weten veel mensen niet. Het is erg moeilijk om een vergunning te krijgen om ‘street food’ te verkopen, maar dit betekent niet dat je nergens een snelle hap kunt krijgen. De Kroaten gaan voor een snelle, goedkope snack meestal naar de bakkerij (pekarna), waar je bijna de hele dag door een groot aanbod aan zoete en hartige broodjes vindt, waaronder warme broodjes en pizzapunten bijvoorbeeld. Zelfs ’s avonds laat (tijdens het uitgaan) vind je altijd wel ergens een bakkerij die open is en warme broodjes verkoopt. Burek is een favoriet in veel delen van Kroatië, deze warme broodjes gemaakt met bladerdeeg zijn gevuld met kaas en zijn erg lekker en vullend (maar bevatten wel veel vet).
‘Topli sendvic’ (warme sandwich, meestal gevuld met kaas en tomaat) is ook populair en vooral in de grotere plaatsen vind je in het centrum meerdere plekken waar je deze kunt kopen, net als ‘cevapi’ (gekruid gehakt met brood en saus) en pizza. Allemaal prima opties om voor een paar euro lekker te eten. Fast food zoals McDonalds, Burger King, etc. is niet erg populair in Kroatië en je zult deze ketens voornamelijk vinden in de grote winkelcentra of aan de rand van de grote steden.
- Meer weten over restaurants in Kroatië? Lees dan ook ons artikel over uit eten in Kroatië
- Meer weten over prijzen in Kroatië in 2019? Lees dan hier verder.
Wat ons opviel tijdens onze vakanties in Kroatië waren de grote winkelcentra. Vaak vind je bovenin een “eet plein”. Je kunt daar kiezen uit verschillende soorten voedsel, pizza, hamburgers, noedels etc. en alles zit door elkaar aan een tafeltje en niet zoals hier die tafeltjes zijn voor dat bedrijf en die voor dat bedrijf. Ideaal vonden wij dat als we boodschappen hadden gedaan even wat eten hoefden we niet meer op de camping te koken maar doken ’s avonds het dorpje in voor wat “lokale “lekkers”. 🙂