Eilandhoppen vanuit Dubrovnik

/
3813 Views

Eilandhoppen is de perfecte manier om de prachtige eilanden van de Dubrovnik archipelago te ontdekken en het echte Mediterrane eilandleven te ervaren. Als je met je eigen boot naar Kroatie komt, van plan bent om er eentje te huren, dan kun je hier vast wat inspiratie opdoen. Ga je deelnemen aan een cruise, dan kun je al wat meer te weten komen over de eilanden die je gaat bezoeken.

De Elafiti eilandengroep ligt ten noordwesten van Dubrovnik en bestaat uit zes eilanden en tientallen rotspartijen. De drie grootste en meest populaire eilanden zijn Koločep, Lopud en Šipan. Op Koločep en Lopud zijn geen auto’s toegestaan waardoor ze zeer geschikt zijn voor rustzoekers.

Elafiti eilanden Dubrovnik

In totaal wonen er op deze drie eilanden minder dan duizend mensen, dus je kunt je wel voorstellen hoe klein en rustig het er is. Vroeger bouwde de elite van Dubrovnik er hun zomerpaleizen, om aan de drukte van de stad te kunnen ontsnappen. Als je de eilanden eenmaal met eigen ogen hebt gezien, zul je begrijpen waarom de rijke inwoners van Dubrovnik er zo graag hun vrije tijd doorbrachten.

Het eiland Koločep

Een van de drie bewoonde eilanden, Koločep, ligt op slechts 20 minuten varen van Dubrovnik. Ook al ligt het zo dichtbij de stad, toch lijkt het alsof je in een totaal andere wereld terecht bent gekomen. Er liggen twee plaatsjes op het eiland: Gornje Celo en Donje Celo. Ze liggen 3km uit elkaar en zijn met elkaar verbonden door middel van een prachtig wandelpad. Het hele eiland is bedekt met dennenbossen, olijfgaarden en wijngaarden. Langs de kust vind je overal verscholen baaien met romantische kiezel- en rotsstranden. Het eiland heeft zelfs een zandstrand. Volg een van de vele wandel- en fietspaden op Koločep en ontdek de ruïnes van kerkjes en andere eeuwenoude monumenten.

Eiland Kolocep

Het eiland Lopud

Op het autovrije eiland Lopud vind je slechts 1 plaatsje, dat ook Lopud heet. Het plaatsje ligt aan de verre kant van het eiland, richting het volgende eiland, Šipan. Lopud heef een gezellige boulevard met cafés en restaurants en dankzij de oude stenen huizen heeft het plaatsje die typische Mediterrane sfeer. Het 15e eeuwse Franciscanenklooster in Lopud heeft een kerk die nog steeds wordt gebruikt door de 400 inwoners van het eiland.

Eiland Lopud

Een smal pad brengt je naar een prachtig zandstrand aan de andere kant van het eiland, op 20 minuten loopafstand. Dit strand heet Sunj en is ideaal voor gezinnen met jonge kinderen, vanwege de ondiepe zee. Het strand is 1km lang en je kunt er ligstoelen en parasols huren. Er liggen twee restaurants dichtbij het strand, waardoor het een ideale plek is om een paar uurtjes door te brengen.

Sunj Zandstrand

Er zijn nog meer mooie wandelpaden op het eiland, die je de kans geven om de prachtige natuur te ontdekken. De paden leiden je langs citrusgaarden, olijfgaarden en wijngaarden. Ook op dit eiland vind je ruïnes van kerkjes, kapelletjes, paleizen, zomerhuizen en andere monumenten. Veel van deze ruïnes stammen uit de tijd van de Romeinen en de Grieken. Als je nu over het eiland wandelt kun je je haast niet voorstellen dat er vroeger wel 30 kerken stonden, twee kloosters en heel veel paleizen.

Het eiland Šipan

Šipan is de grootste van de Elafiti eilanden. De twee plaatsjes op het eiland, Suđurađ en Šipanska Luka, liggen ver uit elkaar, ieder aan een andere zijde van het eiland. Ook al zijn auto’s op Sipan wel toegestaan, toch is het hier veel rustiger dan op het vasteland. Er is niet veel accommodatie voor toeristen (1 hotel in iedere plaats), de meeste bezoekers zijn daarom dagjesmensen. Ook hier vind je veel ruïnes uit de Romeinse tijd, zoals villa’s, kerken en een klooster. Daarnaast vind je er veel restanten van zomerresidenties van de elite van Dubrovnik, sommigen meer dan 500 jaar oud.

Eiland Sipan

Šipan kun je het beste met de fiets verkennen. Onderweg kun je op verschillende plekken stoppen om te ontspannen, zwemmen en te genieten van het uitzicht, ook als je aan een georganiseerde fietstour deelneemt. We raden je aan om in ieder geval in een van de twee plaatsjes te stoppen om het typische eilandleven te ervaren.

Suđurađ is de kleinste van de twee, het is een typisch vissersdorpje dat zich uitstrekt langs de haven.Je vindt er een paar konoba’s (tavernes) en een prachtig 16e eeuws fort. Šipanska Luka is groter en levendiger, met een groter aanbod aan cafés en restaurants waar je onder andere kunt genieten van verse vis en lokale wijn. Twee populaire Kroatische rode wijnen komen van het eiland Šipan, de ene heet Šipan en de andere Šime. De Šipan wijn is gemaakt van de bekende Kroatische Plavac Mali druif en de Šime wijn van de Merlot druif. Op de boerderij van de familie Daničić kun je zelf deze heerlijke wijn komen proeven. De familie is zeer gastvrij en erg trots op hun eigen wijn en olijfolie, die bekend staan als de besten in de regio.

Sipan eilandhoppen

Om van het ene naar het andere plaatsje te komen, kun je ook de bus nemen. De afstand tussen Suđurađ en Šipanska Luka is 5km, en het is een mooie route door een groene vallei met veel citrusbomen, vijgen, wijn- en olijfgaarden. Ook aan deze weg kom je veel interessante ruïnes tegen. Opvallend is dat er ook nog vrij veel oude gebouwen grotendeels intact zijn gebleven.

Het eiland Korčula

Korčula maakt geen deel uit van de Elafiti eilanden maar is minstens zo mooi. Wat Korčula zo uniek maakt is haar rijke aanbod aan cultuur, traditie en folklore. Je kunt er heerlijke wijnen proeven en deelnemen aan wijntours. Gerechten met verse vis en zeevruchten staan hier dagelijks op het menu. De plaats Korčula is schilderachtig mooi, met oude stenen huizen en een indrukwekkende stadsmuur. Op loopafstand vind je prachtige stranden, waardoor je hier prima een halve dag of een dag door kunt brengen. Lees hier meer over Korčula.

Het eiland Mljet

Op het eiland Mljet vind je Nationaal Park Mljet, een prachtig natuurpark dat je echt gezien moet hebben. Mljet biedt je bossen, groene velden, gezellige plaatsjes en de mooiste stranden. In het nationale park vind je een tweetal meren, met een eilandje in een van de meren (ja inderdaad, een eiland op een eiland). Op dit eilandje ligt een oud klooster dat nu dienstdoet als restaurant.

Tips voor Nationaal Park Mljet

Wat je ook zeker niet mag missen op Mljet is het Saplunara strand, een van de mooiste stranden in heel Kroatië. Het Saplunara zandstrand ligt in een verscholen lagune, en is een van de meest ongerepte stranden die je maar kunt vinden. De warme en ondiepe zee is ideaal voor kinderen en er is veel natuurlijke schaduw te vinden onder de dennenbomen langs het strand.

Meer weten over de Kroatische eilanden? Lees dan hier verder.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

6 Comments

 1. Beste Karianne,

  Allereerst wil ik u zeggen dat ik met ontzettend veel plezier bijna al uw artikelen over Kroatië heb gelezen en daarmee grotendeels mijn reis door Kroatië inmiddels heb kunnen inkleuren met plannen.

  Nu wil ik ook vanuit Dubrovnik de eilanden voor de kust ontdekken (met name Lopud en een andere dag een veerboot naar Mljet). Voor dit eilandhoppen zoek ik eigenlijk eigen watervervoer en niet een tourguide of een cruise/veerboot. Omdat ik (nog) geen vaarbewijs heb, viel mijn eerste keus op een jetski, maar dat kost minimaal 280 euro (pp) en dat is toch wat aan de forse kant. Ik vroeg me daarom af of u wellicht wat meer lokale goedkopere aanbieders wist te vinden of dat u betere alternatieven kent.

  Ik hoor het graag van u,

  Vriendelijke groet,
  Storm

  • Beste Storm, bedankt voor je compliment over de site! Ook voor een jetski heb je een vaarbewijs nodig! Je zou kunnen kiezen voor een klein bootje met prive schipper (deze vind je niet zo makkelijk online maar zijn ter plekke wel snel te vinden, langs de kust) of je zou een kajak kunnen huren. Vind je het te ver om vanaf het vasteland met de kajak te gaan dan kun je ook met een excursie meedoen waarbij je eerst met de boot naar de eilanden wordt gebracht om er vervolgens op eigen houtje te gaan kajakken. Aanbieders vind je online en langs de kust. Kijk ook eens op Tripadvisor voor goede aanbieders. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Dank voor uw snelle reactie!
    Volgens het verhuur bedrijf Garitransfer, een groot vaartuigverhuurder in Dubrovnik, is er geen rijbewijs of vaarbewijs nodig voor Jetski’s…
    Is het haalbaar om van Dubrovnik naar Lopud te kayakken? Wij zijn twee jongens van 20 jaar en allebei erg fit, dus een langere tijd kayakken is geen punt, echter als het langer dan 4 uur duurt dan hebben we te weinig tijd om het eiland te ontdekken.

    Alvast bedankt

    Vriendelijke groeten,
    Storm

    • Graag gedaan Storm. Ik vind het heel moeilijk om in te schatten hoe lang je er vanaf de kust over doet, zelf nog nooit gedaan. Misschien dat er andere lezers zijn die hun ervaringen willen delen. Voor een jet ski heb je een vaarbewijs B nodig (vaarbewijs A is niet voldoende) en moet je minstens 18 jaar zijn.
     Garitransfer zal wel genoeg verdienen aan de verhuur van jetski’s (aan toeristen zonder vaarbewijs), dat het te doen is om de boetes te betalen 🙂

     Website MINISTRY OF SEA, TOURISM, TRAFFIC AND DEVELOPMENT:
     https://www.mppi.hr/UserDocsImages/nn-38-06-pravilnik-camci-up.htm –> (3) Osobnim plovilom na vodomlazni pogon (vodeni skuter, jet ski i sl.) i gliserom može upravljati osoba osposobljena za voditelja brodice kategorije B koja mora imati najmanje 18 godina života.
     Vertaling: Personal watercraft (water scooter, jet ski, etc.) can be operated by a person qualified for a Category B boat licence who must be at least 18 years of age.

     Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Mevrouw mijnheer. Graag wat meer inlichtingen over vakantie op zo een eilandje voor een persoon. Mvg.Gladines
  Maria

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text