Nationaal Park Risnjak

Handige informatie voor een bezoek aan Nationaal Park Risnjak.

Het park is het hele jaar door de moeite waard om te bezoeken en te genieten van de vele weiden, bronnen, beekjes, rivieren en prachtige heuvels en bergen. Wat het park zo bijzonder maakt is de unieke combinatie van vier verschillende klimaten; het milde Adriatische zeeklimaat, het strenge alpine klimaat, het continentale klimaat van Pannonië en het frisse bergklimaat van het Dinara gebergte. Je vindt er een overvloed aan flora en fauna die typerend zijn voor iedere klimaatsoort en die in het park in harmonie met elkaar leven.

Hoe bereik je het park?

Risnjak ligt in het noord-westen van Gorski Kotar, in de buurt van de stad Rijeka.

Je kunt het park bereiken via de snelweg A6 (Rijeka – Zagreb). De hoofdingang ligt in Crni Lug.

Hier vind je alle ingangen op een rijtje:

 • Delnice – Crni Lug (vanuit het oosten) – er zijn drie ingangen voor auto’s naar de vallei van de Kupa rivier: Razloge, Kupari en Hrvatsko
 • Platak – Snježnik (vanuit het westen)
 • Gornje Jelenje (vanuit het zuiden) – via de weg door het bos naar de vier ingangen in het westelijke deel van het park: Vilje, Cajtige, Lazac en Šegina
 • Gerovo – Larmina Bajta (vanuit het noorden) – vanaf het kruispunt Vrsićko krizanje in het noord-oosten naar Žauharova Bajta.

Toegangsprijzen

De prijs van een toegangskaartje voor volwassenen is 40 kuna en voor kinderen 20 kuna.

Het is niet verplicht om een kaartje te kopen maar omdat het onderhoud van het park gefinancierd wordt door de verkoop van toegangskaartjes, worden bezoekers vriendelijk verzocht om een kaartje te kopen en daarmee hun steentje bij te dragen aan het behoud van het park.

Wat valt er allemaal te doen in het park?

 • Hiken over het educatieve pad ‘Leska’ (4.2km lang). Het pad begint bij de hoofdingang in Crni Lug en het duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten om het einde te bereiken (gemiddelde inspanning)
 • Wandelen naar de Kupa bron, één van de diepste bronnen in Kroatië. De oorsprong van de Kupa rivier is tot op de dag van vandaag nogsteeds een raadsel. Het laagste deel van de Kupa rivier wordt ook wel de ‘betoverende vlindervallei’ genoemd vanwege de overvloed aan flora en fauna.
 • Alpinisme en ‘trekking’ – de meeste bezoekers die deze sporten uitoefenen komen voor de Veliki Risnjak en Snjeznik bergtoppen.
 • Mountainbiken
 • Skieën
 • Vissen (een visvergunning kost 150 kuna en vissen is toegestaan van begin april tot eind oktober)
 • Flora en fauna observeren, natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de overvloed aan dier- en plantensoorten (veel voorkomende dieren zijn vlinders, vogels, lynxen, wolven en beren).

Interessante culturele evenementen

De ‘Risnjak Mountain Trek’ (in juni) is een race waarin de deelnemers een route af moeten leggen en verschillende checkpoints moeten passeren. Ze moeten alle benodigde spullen en etenswaren met zich mee dragen. Om deel te kunnen nemen moet men een basiskennis van trekking en van de natuur hebben. Ieder jaar wordt de route verandert.

De ‘Dag van Planeet Aarde’ (in april) met o.a. een fotografie expositie en de internationale Goranska Marohlinijada (een wedstrijd in paddestoelen plukken)

De ‘Eco Dagen’ (in juli) die in het teken staan van plaatselijke ecologische produkten zoals honing, wol, zelfgemaakte manden etc.

Accommodatie

Hotel Risnjak is een drie-sterren hotel met 21 kamers (één-persoons, twee-persoons en drie-persoons). Het hotel ligt in het centrum van het plaatsje Delnice (12km van het park).

Nationaal Park Risnjak biedt accommodatie in berghutten en een pension:

Berghut Dr. J. Schlosser Klokovski (55 bedden) ligt onder de Veliki Risnjak bergtop op 1418m boven zeeniveau. Het is iedere dag geopend behalve op dinsdag van begin mie tot eind oktober.

Berghut Snjeznik (20 bedden) ligt op de Snjeznik heuvel en is alleen gesloten gedurende de wintermaanden.

Pension NP Risnjak is een twee-sterren pension in Crni Lug. Er zijn 5 kamers en 1 suite.

In het plaatsje Cnri Lug zijn ook veel privé appartementen en kamers te vinden.

Parkregels

 • Het is niet toegestaan om de wandelpaden te verlaten
 • Het is niet toegestaan om planten of wilde vruchten te plukken
 • Het is niet toegestaan om de dieren en hun leefomgeving te verstoren

Afstanden van het park naar de grotere steden in Kroatië

 Afstand van Nationaal Park Risnjak (Delnice) naar:

 • Zagreb – 120 km, 1 uur en 40 min rijden
 • Rijeka – 45 km, 1 uur rijden
 • Zadar – 250 km, 3 uur rijden
 • Šibenik – 300km, 3 uur en 30 min rijden
 • Split – 375 km, 4 uur en 20 min rijden
 • Dubrovnik – 570 km, 8 uur en 20 min rijden

Contactgegevens voor Nationaal Park Risnjak

NP Risnjak
Bijela Vodica 48
Crni Lug
Tel:  +38551836133 of +38551836246
Fax: +38551836116
Email: np-risnjak@ri.t-com.hr

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

10 Comments

 1. Beste,

  Wij gaan op vakantie naar Kroatië met onze hond. Het is een Mechelse scheper, zeer goed opgeleerd, dus luistert perfect.
  Zijn honden toegelaten in de nationale parken in Kroatie?

  Groeten,
  Lynn

  • Beste Lynn, in de meeste parken mogen honden mee, mits aangelijnd. Ik weet niet precies uit mijn hoofd wat voor ieder park de regels zijn, maar dit kun je gewoon checken op de officiele websites van de verschillende parken, onder de park regels. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Leuk! Iemand suggesties qua websites waar we de overnachting voor een berghut kunnen regelen vanuit Nederland?
  Wij willen eind juni die kant op gaan.

  groetjes,

  Iris

 3. Hallo,
  Wij zijn een ouder echtpaar, niet meer in staat om ver te lopen. Ik neem echter aan dat het park autovrij is?

  • Beste heer Sturkop, het park is inderdaad autovrij. Helaas kan ik u geen advies geven uit eigen ervaring over geschikte wandelroutes voor bezoekers die niet zo goed ter been zijn, maar ik heb gelezen dat een wandeling naar de bron van de Kupa rivier en het educatieve wandelpad ‘Leska’ de makkelijkste routes zijn. Ik heb begrepen dat het Leska pad 4.5 km lang is en de vorm van een cirkel heeft. Het pad begint en eindigt bij het bezoekerscentrum in Crni Lug en schijnt niet moeilijk te zijn om te wandelen. De gemiddelde wandelaar doet twee uur over deze route. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Lijkt me prachtig. Alleen jammer dat er geen kampeergelegenheid in de buurt is. En met in de buurt bedoel ik niet op 70 km afstand, want dan is je dag al stuk voor je er bent. Nij Plitvice waren en zelfs 2 campsites en dan nog al die particuliere. Morgen dan maar proberen om in de lodge te komen,
  groet
  bram

  • Hallo Bram,
   Ja het is zeker jammer dat je niet in (of vlakbij) het park kunt kamperen. Ik denk dat het komt door de strenge regels in dit beschermde natuurgebied. Ik hoop dat het je toch zal lukken om accommodatie te vinden. Laat het me maar weten als ik je ergens mee kan helpen.
   Groeten,
   Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text