Šibenik’s Internationale Kinderfestival

/
18990 Views

De zomervakantie is dat moment in het jaar waar de hele familie al maanden vantevoren naar uitkijkt. Iedereen is toe aan een welverdiende vakantie van school, werk of de dagelijkse routine van het runnen van een huishouden. Als je op zoek bent naar een interessante en familievriendelijke vakantiebestemming in Kroatië dan is de regio Šibenik tijdens het Internationale Kinderfestival misschien wel iets voor jouw familie. Niet alleen zullen de kids zich vermaken op het festival, voor het hele gezin is er van alles te zien en te beleven in de omgeving van Šibenik. Familievriendelijke campings, hotels en appartementen aan de zee, winkelcentra, twee prachtige Nationale Parken, gezellige oude plaatsjes, mooie stranden, vele eilanden en natuurlijk de historische stad Šibenik zelf, maken deze omgeving een geschikte plek voor een familievakantie.

Openlucht films Sibenik kinderfestival

Wat is het Internationale Kinderfestival?

Één keer per jaar verandert het oude centrum van Šibenik in een klein sprookjesland waar kinderen van over de hele wereld bij elkaar komen om samen veel plezier te beleven. Het eerste festival vond in 1958 plaats en al snel veranderde het in een internationaal feest voor duizenden kinderen, die samen het middelpunt vormen van een festival vol spel, kunst, sport, toneel, muziek, dans, boeken, techniek en film. Het twee weken durende fesitval begint ieder jaar in juni en eindigt in juli. Het doel van het festival is het stimuleren van de relatie tussen kinderen en kunst in een unieke, creatieve en zeer succesvolle manier.

Tijdens het festival veranderen de straten van Šibenik in een prachtige toneel voor de artistieke creaties van de kinderen. Het festival helpt de kinderen bij het uiten van hun creativiteit en moedigt ze aan om verschillende soorten kunst uit te proberen, zoals bijvoorbeeld toneel, poppenspel, musical, film en schilderen. Ieder jaar wordt er tijdens de openingsceremonie vuurwerk afgestoken om het begin van het festival te vieren. Ook is er iedere avond een openluchtbioscoop op de trappen in het hartje van het centrum, waar kinderfilms en tekenfilms worden gedraaid.

Het visuele kunst programma is van bijzondere waarde, niet alleen de kunst die de kinderen zelf maken maar ook het werk van een aantal van de wereld’s beste visuele artiesten: schilders, grafisch ontwerpers, fotografen, architecten en andere professionals.

Tijdens het festival wordt er niet alleen maar kunst tentoongesteld, maar de kinderen doen overal actief aan mee, alles draait om hen. Zo worden er bijvoorbeeld verschillende workshops gehouden, zoals journalistiek, beeldhouwen, striptekenen, film en video, architectuur, poppenspel en poppen maken, knutselen, muziek en dans. Er is ook een speciale workshop voor kinderen met een auditieve beperking. Zelfs het festivaljournaal wordt door de kinderen zelf geschreven.

Tijdens het festival zijn de pleinen van Šibenik gevuld met vertegenwoordigers van allerlei verschillende landen en culturen die de kinderen voorstellen aan hun muziek, dans en vieringen. Ook kunnen de kinderen er allerelei soorten eten van over de hele wereld proberen. Het is echt een multicultureel evenement (ondersteund door UNICEF en UNESCO), een mogelijkheid om te leren over geografie en tradities, met spannende tentoonstellingen en creatieve activiteiten, die het belang van het wereldburgerschap tonen door middel van spel. Multiculturele activiteiten van vorige kinderfestivals waren bijvoorbeeld het verkleden in Indonesische klederdracht, kente doek uit Ghana bestempelen, origami vouwen, je naam schrijven in hiërogliefen, Braziliaanse carnavalsmaskers maken en nog veel meer.

Er zijn hele bijzondere muziek- en dansoptredens geweest tijdens het Internationale Kinderfestival, zoals Ierse dans, Chinese dans, buikdansen, hula dansen, Afrikaans drummen en percussion muziek uit Haiti. Straatdansers treden op op ieder plein en vermaken niet alleen de kinderen en hun ouders maar ook voorbijgangers en de inwoners van de stad.

Ieder jaar is er weer een groot aanbod aan activiteiten en optredens in meerdere binnen- en openluchtlocaties door heel Šibenik en de sfeer van het festival is overal te voelen. Honderden evenementen en duizenden artiesten van over de hele wereld toveren de stad voor twee weken om in een magische wereld. Het Internationale Kinderfestival is een feest door kinderen en voor kinderen, een bron van eindeloos plezier, spel en fantasie.

Handig om te weten

Het programma van het festival wordt aangepast aan het warme zomerweer in Dalmatie, daarom vinden de meeste activiteiten plaats aan het einde van de middag en in de avond, wanneer de temperatuur gedaald is.

Het centrum van Šibenik is een voetgangerszône en veel van de oude straatjes hebben trappen, daarom zijn niet alle straatjes toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Parkeerplaatsen vlakbij het centrum en de boulevard worden tijdens het festival afgesloten. We raden je aan om op de grootste parkeerplaats te parkeren, in de haven van Šibenik (Luka Šibenik). Van daaruit is het 5 minuten lopen naar het centrum.

Er is een regelmatige dienstregeling van bussen tussen Zadar en Split, via Šibenik. Alle bussen stoppen op het hoofdbusstation in Šibenik. De meeste van deze bussen zijn touringbussen met airconditioning. Veel lokale bussen hebben geen airconditioning.

Meer over Šibenik:

 • Voor meer informatie over bezienswaardigheden in en rond Šibenik, klik hier.
 • Voor accommodatie in en rond Šibenik, klik hier.
 • Een plattegrond van de stad met belangrijke locaties vind je hier.

Contact gegevens voor het Internationale Kinderfestival

(International Children’s Festival Šibenik / Međunarodni Dječji Festival Šibenik)
Tel.:     +385 22 213 123
Fax:     +385 22 212 134
E-mail: sibensko.kazaliste@sibensko-kazaliste.hr

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

2 Comments

 1. Hallo Karianne
  Komende zomer gaan we voor het eerst met onze kinderen (10 en 12) naar Kroatie en Slovenie. We zitten begin augustus een week in de regio rond Senj, en de 2e week in de buurt van Rovinj. Nu ben ik aan het rondkijken of ik ergens een leuk straattheaterfestival of iets dergelijks kan vinden om met de kinderen naar toe te gaan, maar helaas kan ik niets vinden. Een heleboel (dance)festivals, maar tot nu toe niets wat daar op lijkt.
  We sluiten onze vakantie al af met een week festival in Slovenie, dus het gaat me minder om de muziek en meer om de cultuur. Mocht je een leuke tip hebben, heel graag!

  • Beste G11ling, het is best mogelijk dat er festivals zijn in augustus die interessant zijn voor kinderen, maar vaak wordt dit niet online gepromoot (of pas vlak vantevoren). Je kunt daarom het beste kort vantevoren kijken op de website van de Tourist Board van de plaats waar je op vakantie bent. Bijna alle tourist boards hebben een eigen website met daarop een evenementenkalender voor de zomer (publicatie van de evenementenkalender is vaak pas aan het begin van de zomer).Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text