Een park kiezen: Plitvice of Krka?

/
16034 Views

Voor veel mensen blijft het een moeilijke keuze: “Gaan we naar Krka of naar Plitvice?”

Niet iedereen heeft de tijd, of het budget, om beide parken te bezoeken. Of misschien vind je één natuurpark wel gewoon genoeg tijdens je vakantie.
Beide parken zijn echt prachtig, ieder op hun eigen manier. We kunnen de keuze niet voor je maken, maar wel de verschillen op een rij zetten, zodat je makkelijker kunt kiezen.

Grootte

Plitvice is een veel groter park dan Krka.

In Plitvice heb je de keuze uit meerdere wandelroutes, met een lengte van 2 tot wel 8 uur. Kies je een kortere route (van max. 4 uur) dan zie je slechts een deel van het park. Kies je een langere route (van minstens 4 uur) dan zie het overgrote deel van met park, maar om echt alles te zien heb je meer dan een dag nodig. Wil je graag alles zien, dan raden we een bezoek van twee dagen aan.

Krka heeft slechts één wandelroute, die je in 2 tot 3 uur op je gemakt kunt wandelen. In minder dan een halve dag kun je dus het hele park zien. Er zijn extra excursies (niet bij de prijs inbegrepen) die je aan je bezoek toe kunt voegen, zoals een boottocht naar het eilandje Visovac. Daarnaast heb je met je toegangskaartje ook toegang tot andere delen van het park, waar je ook watervallen kunt bewonderen, zoals de Roski Slap waterval en de watervallen bij de archeologische site Burnum. Op die manier kun je er zeker een hele dag van maken.

Veelgestelde vragen over Plitvice Kroatie Plitvice Kroatie

Zwemmen

In Plitvice is zwemmen verboden maar in Krka is het in 2020 nog toegestaan om te zwemmen bij de Skradinski Buk waterval. Vanaf 1 januari 2021 is het ook in Krka niet meer toegestaan om te zwemmen, vanwege het behoud van de natuur.

Toegankelijkheid

Beide parken zijn niet rolstoelvriendelijk en ook met een kinderwagen of buggy is het niet zo goed te doen, vanwege de vele onverharde paden, hoogteverschillen, vlonders, hellingen en trappen. Beide parken bieden beperkte mogelijkheden, waarover je meer kunt lezen in de comments (verschillende bezoekers met een handicap hebben in de comments hun ervaringen gedeeld).

Ga je met jonge kinderen dan heb je in beide parken de mogelijkheid om een korte route te wandelen. De route in Krka is zowieso vrij kort en ook in Plitvice kun je kiezen voor een korte route van ongeveer 2 tot 3 uur. Hoogteverschillen zijn in beide parken niet te voorkomen, hou er dus rekening mee dat jonge kinderen misschien extra tijd en extra rustmomenten nodig zullen hebben.

Zwemmen bij de watervallen in Krka

Bereikbaarheid

Krka is vrij centraal gelegen in het binnenland van Sibenik, dus voor vakantiegangers in noord en midden Dalmatië is het gemakkelijk te bereiken (in max. 1.5 uur rijden). Vanuit noord Dalmatië, Kvarner en Zagreb is Plitvice goed te bereiken (in max 2 uur rijden).

Beide parken liggen op een grote afstand van Istrië en van zuid Dalmatië. Kom je vanuit een van deze regio’s dan raden we je zeker aan om een overnachting bij het park te regelen, of om het park op de heen- of terugreis te bezoeken, indien het op je route ligt.

Beide parken zijn met het openbaar vervoer te bereiken. Plitvice ligt aan een doorgaande weg waardoor je met de bus vlak voor de ingang van het park kunt in- en uitstappen. Bussen rijden frequent en hoe drukker het seizoen, hoe meer bussen er ingezet worden. Meer over bussen naar Plitvice.

Ook worden er busreizen naar het park georganiseerd vanuit bijna alle uithoeken van Kroatië. Uiteraard hangen de prijzen af van de reisafstand en moet je er bij grotere afstanden (zoals vanuit Istrie of Dubrovnik bijv.) op rekenen dat je zeer vroeg vertrekt (meestal tussen 06:00 en 07:00 uur) en zeer laat terugkomt (meestal tussen 22:00 en 23:00 uur).

N.P. Krka Kroatie 4

In het zomerseizoen rijden er speciale bussen vanuit de Dalmatische kustplaatsen rechtstreeks naar Krka, zoals vanuit Zadar, Sibenik en Split. Vanuit Sibenik kun je ook een gewone lijnbus naar een van de twee ingangen nemen (Lozovac of Skradin) maar buiten het zomerseizoen rijden deze bussen veel minder frequent (en soms zelfs helemaal niet). Als alternatief kun je dan een taxi of een transfer nemen. Meer over bussen naar Krka.

Er is geen treinstation in de buurt van Plitvice (het treinstation van Karlovac is het dichtstbij).
Er rijden wel treinen naar Sibenik maar de bus is in Dalmatië een veel beter vervoersmiddel dan de trein.

Drukte

Beide parken worden druk bezocht in het zomerseizoen, dus rustig rondwandelen zonder hordes andere mensen om je heen is niet echt mogelijk. Beide parken bieden je de mogelijkheid om of heel vroeg, of juist aan het einde van de middag te bezoeken, wanneer het een stuk minder druk is. In Krka is dit een prima optie, omdat je slechts 2 tot 3 uurtjes nodig hebt om alles te zien, maar voor een bezoek aan Plitvice zou het eerlijk gezegd zonde zijn om alleen vroeg in de ochtend of laat in de middag het park te bezoeken, je ziet dan echt te weinig.

Het was tot begin 2019 mogelijk om met je entreebewijs van Plitvice het park te verlaten en later op de dag opnieuw naar binnen te gaan, maar dit is nu helaas niet meer mogelijk. Het is dus geen optie meer om het park twee keer op een dag, op de rustige momenten, te bezoeken.

Dus ga je in het hoogseizoen en wil je de drukte vermijden, dan is een bezoek aan Krka vroeg in de ochtend of laat in de middag de beste optie.

Boot Skradin Krka

Klimaat

Nationaal Park Krka ligt in Dalmatië, waar een mediterraan klimaat heerst, met hete zomers en milde winters. Hier kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 30 graden in de zomer en is de kans op sneeuw in de winter zeer klein.

Plitvice heeft daarentegen een continentaal klimaat, met koude winters en milde zomers. Als je het park in de winter bezoekt heb je een grote kans op sneeuw. Veel bezoekers komen in de winter speciaal naar het park toe om van het prachtige sneeuwlandschap te genieten. Wel is een deel van het park vaak gesloten in de winter, omdat niet alle paden even veilig zijn bij winters weer. Meer over het weer in Plitvice.

Kun je de Dalmatische hitte in de zomer niet zo goed verdragen, dan is Plitvice een betere optie, omdat de gemiddelde temperaturen daar een stuk lager liggen. Wel heb je er het hele jaar door meer kans op neerslag en bewolking dan in Krka, dus ook in de zomer.

Plitvice in de winter

Boottocht

In beide parken heb je de mogelijkheid om een boottocht te maken die is inbegrepen in de toegangsprijs.
In Plitvice kun je een korte (5 min.) en een lange boottocht (20 min.) maken over de meren (mits je een wandelroute kiest die aansluit op een boottocht).
In Krka kun je kiezen voor de Skradin ingang, dan word je met de boot van het ticketkantoor naar het startpunt van de wandelroute gebracht. Deze boottocht duurt ongeveer 25 minuten.

Eten & Drinken

In beide parken heb je de mogelijkheid om iets te eten en drinken, er zijn restaurants en mogelijkheden om alleen snacks, drankjes of bijvoorbeeld ijs te kopen. Ook is het in beide parken toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen.

Openbare toiletten

In beide parken zijn openbare toiletten aanwezig.

Je hond meenemen

In beide parken zijn honden toegestaan, mits aangelijnd.

Foto's Plitvice meren

Accommodatie

Beide parken zijn toeristische trekpleisters dus er is een ruime keuze aan accommodatie in de omgeving. In de buurt van Plitvice liggen veel kleine plaatsjes met een groot aanbod aan privé accommodatie en in het park zelf kun je ook overnachten in een hotel. Ook zijn er meerdere campings te vinden dichtbij het park.

Vlakbij nationaal park Krka vind je privé accommodatie en een aantal campings, en als je de rit van 20 minuten naar Sibenik (aan de kust) maakt, heb je een nog veel groter aanbod aan accommodatie, zowel hotels, privé accommodatie als campings.

Tickets en ticketprijzen

Sinds het voorjaar van 2019 is het in Nationaal Park Plitvice nodig om van tevoren online tickets te bestellen. Je kiest tijdens het bestellen van de tickets een dag, tijdstip en een ingang voor je bezoek, deze details kun je later niet meer wijzigen. Arriveer je te laat, dan is je ticket niet meer geldig en krijg je je geld niet terug. Een spontaan bezoek aan Plitvice is dus moeilijk, vooral in het hoogseizoen.

Voor Krka is van tevoren online boeken mogelijk maar niet noodzakelijk. Zelfs in de drukste periode van het jaar is de kans vrij klein dat het park vol is, als je maar ‘s ochtends op tijd arriveert. Dit maakt het dus zeker mogelijk om Krka spontaan te bezoeken.

Het weer in Plitvice

Prijzen voor 2024

jan/feb/mrt/nov/dec april/mei/okt juni/juli/aug/sept
Krka – volwassene

 

7 euro

20 euro

40 euro

Krka – kind (7/18 jaar)

 

4 euro

12 euro

15 euro

Plitvice – volwassene

 

10 euro

23 euro

40 euro

Plitvice – kind (7/18 jaar)

 

4 euro 6 euro

15 euro

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

4 Comments

 1. Hoi Karianne,

  Al jaren staat Kroatië op ons ‘vakantie wensenlijstje’ en dit jaar willen we er dan eindelijk voor gaan.
  We hebben 2 kinderen van dan 5 en 7. Afgelopen jaar hebben we relax vakantie gehad in Italië en het actieve gedeelte in Oostenrijk. We wandelen gerust 10-12 kilometer met de kinderen.
  We willen graag in Kroatië ook genieten van mooie stranden, zwemmen, plonzen en relaxen, maar ook mooie parken/watervallen/grotten bekijken. Zip linen of wat dan ook. We vinden het leuk om activiteiten te mixen met relaxen.
  Wat is voor ons een mooi gebied om een camping te zoeken?
  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.
  Groetjes, Lisette

  • Beste Lisette, in principe kun je met deze wensen overal langs de Kroatische kust wel terecht, maar als je niet al te ver van Krka en Plitvice af wilt zitten, is de kust van Noord-Dalmatie de beste optie. Voor de mooiste stranden in Noord-Dalmatie kies je het zuidelijke deel van deze regio (omgeving Sibenik). Er zijn overal genoeg mogelijkheden om te wandelen, dus dat moet ook geen probleem zijn. Blijf je liever in het noorden van Kroatie, dan is Istrie ook een goede optie. In het binnenland vind je mooie natuurgebieden, zoals Škarline, Učka, de watervallen bij Pazin en de Parenzana wandelroute (over al deze gebieden vind je een artikel op onze site). Kijk eens onder de tag ‘sport & actief’ voor artikelen over ziplinen e.d. Mogelijkheden voor dergelijke actieve sporten vind je trouwens bijna overal in Kroatie. Vind je voor een bepaalde regio niet genoeg info over sport activiteiten op onze site, dan vind je ze wel via Google (op trefwoord of bijv via de website van een plaatselijke tourist board). Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hai Karianne,
  Weet jij (of iemand anders die nu daar is) hoe t met de drukte op de campings in Slovenië en Kroatië Is? Is het haalbaar om over 1,5 week op de bonnefooi met grote tent aan te rijden en plek te krijgen (ook bij de bekendere campings)?

  • Beste Daan, op de Kroatische campings is de bezetting gemiddeld tussen de 25 en 50%. Voor Slovenie zou ik het eerlijk gezegd niet weten. Het is nu nog niet te zeggen of het over anderhalve week mogelijk zal zijn om op de bonnefooi te reizen, omdat de overheid op ieder moment de regels kan/mag aanpassen. Op dit moment mag je in ieder geval wel de grens over zonder reservering. Of dit zo zal blijven kan niemand zeggen. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text