De vismarkt in Split
Een bezoekje aan de vismarkt, of Peskarija, is een leuke ervaring. Voor mijzelf en voor veel andere inwoners van Split is het een soort ritueel. Als je op de vismarkt aankomt loop je eerst rond alle kraampjes met verse vis en maak je een praatje met de visboeren om te weten te komen waar en wanneer de vis gevangen is.
Als je na een tijdje genoeg hebt van het slenteren en het vergelijken van prijzen is het tijd om een keuze te maken en meestal beland je dan bij een kraam met kleine vissoorten zoals ansjovis en sardientjes. Als afsluiting van het bezoek aan de vismarkt ga ik graag een kop koffie drinken in een cafeetje vlakbij.
Nuttige weetjes over de vismarkt in Split
De vismarkt bevindt zich op een pleintje naast Marmontova en je kunt er iedere dag tussen half 7 ‘s ochtends en 2 uur ‘s middags verse vis kopen. Vanaf een uur of twaalf beginnen de visboeren hun koopwaar aan te bieden met korting, soms maar voor de helft van de prijs. Dit is dus een goed moment om lekker goedkoop aan verse vis te komen.
De meest populaire vissoorten zijn pikarel, sprattus (een soort haring), makreel, sardientjes en ansjovis.
Veel mensen maken hun vis zelf schoon maar als je dit liever niet zelf doet kun je op de vismarkt (in het overdekte gedeelte) je vis laten fileren voor 10 kuna.
Traditioneel recept ‘Sardientjes in marinade’
Sardientjes in marinade is een traditioneel Dalmatisch recept. Als je graag kookt op vakantie dan moet je dit recept echt eens proberen.
Ingrediënten:
- 1 kg verse sardientjes
- 1 bol knoflook
- 1.5 dl olijfolie
- 4 el azijn
- 1 takje rozemarijn
- 3 el gesneden peterselie
- zout en peper
Het duurt slechts 5 tot 10 minuten om dit gerecht klaar te maken.
Was eerst de sardientjes en verwijder de ingewanden maar niet de kop. Veeg de sardientjes droog met een doek en bestrooi ze met peper en zout en een paar druppels olijfolie.
Leg de sardientjes op de grill of in een voorverwarmde oven op 250 graden, zonder folie.
Na een paar minuten, als ze gaar zijn, kun je ze op een schaal leggen. Fruit ondertussen de knoflook op een laag vuurtje in een pan met olijfolie. Voeg daarna de peterselie, rozemarijn en azijn toe en laat het een minuutje sudderen. Giet de inhoud van de pan over de sardientjes, bedek de schaal en plaats de schaal in de koelkast.
Je kunt de gemarineerde sardientjes een paar dagen in de koelkast bewaren en ik vind ze persoonlijk het lekkerst na een paar dagen, als de marinade goed is ingetrokken. In plaats van met sardientjes kun je dit recept ook maken met tonijn.
Sardine is een soort vette vis (vette vis wordt hier vaak ‘blauwe’ vis genoemd) en is rijk aan onverzadigde vetzuren, omega 3 en omega 6 en is daardoor erg gezond.
De beste tijd van het jaar om op sardine te vissen is in de maand mei, wanneer het grote visseizoen begint. De vissers gebruiken speciale netten die ze ‘plivarica’ noemen om op sardine te vissen.
Geschreven door Morten Smalby