Groente en fruit in Kroatië

/
36471 Views

Iedere plaats in Kroatië heeft zijn eigen markt (‘tržnica’ of ‘pazar’ in het Kroatisch).

Naast groente en fruit kun je er ook andere plaatselijke produkten vinden zoals kaas, honing, olijfolie en veel verschillende soorten zelfgemaakte grappa en rakija (alcoholische dranken). Ook kun je er allerlei kruiden kopen, gedroogde lavendel en verse bloemen.

Ieder seizoen brengt ons nieuwe soorten groente en fruit. Het zomerseizoen begint bijvoorbeeld met kersen, aardbeien, abrikozen, nectarines, perziken en pruimen. Ook groeien er wilde bessen in Kroatië zoals bosbessen, aalbessen, bramen, zwarte bessen en cranberries.

Middenin de zomer zijn de watermeloenen en andere meloensoorten rijp, zoals de cantaloupe bijvoorbeeld. Aan het einde van de zomer komen hier de vijgen en druiven bij. Niet veel later zijn de granaatappels rijp en de kweeperen. De johannesbroodboom heeft nu rijpe vruchten en door de zaden te vermalen krijg je een soort meel waarmee heerlijke cakes en koeken gemaakt kunnen worden. In de herfst worden kastanjes geplukt die de hele winter gewaard kunnen worden en die vaak door mensen op straat worden gebakken en dan verkocht. Als de winter begint zijn de mandarijnen rijp, een perfect moment op wat extra vitamine C binnen te krijgen voordat het koude weer toeslaat. Gedurende het hele jaar kun je op de markt appels, sinaasappels, citroenen, grapefruit en peren kopen en ook geimporteerde soorten fruit zoals bananen, ananas, mango, avocado en kokosnoot. Noten zoals walnoten, amandelen en hazelnoten zijn het hele jaar verkrijgbaar; soms uit eigen land en soms geimporteerd.

Steeds meer mensen willen een gezonde levensstijl en gezond eten, daarom worden er steeds meer plaatselijke biologische produkten gegeten en daarvan zijn er vele soorten te verkrijgen in Kroatië, zoals bonen, tomaten, kokommers, courgette, paprikas, aubergines, artichokken, erwten, asperges, broccoli en bieten. In de herfst genieten we van heerlijke zwarte en groene olijven, mais, pompoenen en kalebassen. Veel mensen verbouwen zelf het hele jaar door populaire groenten zoals bieten, spinazie, wortels, aardappelen, zoete aardappelen, peterselie, prui, uien, knoflook, bloemkool, kool, venkel, radijs en vele soorten sla en andijvie. Ook kun je op de markt in Kroatië verschillende soorten paddestoelen en champions vinden, zoals truffels, eekhoorntjesbrood en oesterzwammen.

Met zo’n ruim aanbod aan groeten en fruit kan het niet anders dan dat de markt een geliefde plek is voor de plaatselijke bevolking en voor toeristen. Een bezoekje aan een markt in Kroatië is een leuke ervaring waarbij je de kans krijgt om heerlijke nieuwe dingen te proeven.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

3 Comments

 1. Hoi, geweldig om te lezen dat er op veel markten biologische producten te koop zijn, maar hoe weet ik nou of het biologisch is of niet? Ik neem aan dat ze ook niet-bio verkopen, of is dat niet zo?

  Ik hoor het graag, groetjes, Jolanda

  • Beste Jolanda, goeie vraag. Je kunt het natuurlijk nooit 100% zeker weten. Normaal gesproken verkopen ze biologische groente en fruit uit “eigen tuin”, die geheel op natuurlijke wijze zijn verbouwd. Heel af en toe hoor je wel eens dat marktkooplui soms produkten kopen in de supermarkt en doorverkopen op de markt. Dit zijn natuurlijk uitzonderingsgevallen maar het kan wel gebeuren. Je kunt dus het beste aan je gastheer/gastvrouw vragen of je een keer met hem/haar mee mag naar de markt. De meeste mensen kennen de marktkooplui in hun eigen woonplaats en kunnen we precies vertellen bij wie je het beste iets kunt kopen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hoi

  Ik lees het stuk over de markt. Is zo’n markt er elke dag of een keer per week? Hebben ook kleine dorpjes een markt of moet je dan toch in de grotere dorpen zijn?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text