Wandelen in Šibenik – wandelroute van Sveti Ante.

/
1003 Views

Sinds de zomer van 2013 is er een nieuw wandelpad in Šibenik dat je zeker niet mag missen. Het pad is iets meer dan 3km lang en loopt van het Sv. Nikola fort langs het kanaal van St. Ante naar de Vidikovac heuvel, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad en de omgeving.

Wandelen in Sibenik 2

Het pad bestaat voornamelijk uit grind, glad beton en kasseien. Niet echt ideaal voor de kinderwagen maar het is te doen. Sommige delen zijn vrij steil, vooral de laatste klim naar de Vidikovac heuvel. Je ziet ook veel mountainbikers op dit nieuwe wandelpad (fietsen is toegestaan) maar je moet wel een vrij goede conditie hebben wil je helemaal naar boven fietsen zonder af te stappen.

Uitzichtpunt Vidikovac

Om de paar honderd meter zijn bankjes geplaatst en aan het begin van het pad, vlakbij het fort, is een mooie speeltuin voor kinderen aangelegd.

Om het beginpunt van het wandelpad te bereiken vanuit het centrum van Šibenik neem je eerst de magistrale richting het zuiden (richting Primošten en Split) . Je komt dan eerst langs winkelcentrum Dalmare en daarna sla je af richting Resort Solaris en het plaatsje Zablaće.  Na slechts een paar honderd meter splitst de weg zich in tweeën: hou rechts aan, richting Zablaće. Vervolgens wordt het wandelpad al aangegeven op borden (Šetnica Sv. Ante)

Bij aankomst op de parkeerplaats ga je linksaf (700m) om het fort te bezoeken. Het fort ligt in de zee en om het te bereiken moet je eerst van het vasteland naar een klein eilandje (via een houten brug) en vervolgens via dit eilandje naar het fort. Op dit moment is de tweede brug (van het eilandje naar het fort) nog niet af en moet je heel avontuurlijk van steen naar steen springen, met kans op natte voeten, omdat ze maar net boven de zee uit steken. Mischien is het dus wel handig om voor de zekerheid een paar regenlaarzen (of extra sokken en schoenen) mee te nemen.

Brug naar fort van Sv Nikola

Het is de bedoeling om het fort helemaal op te knappen (in de nabije toekomst) en er een museum en restaurant in te maken. Ook wordt het mogelijk gemaakt om er openluchtconcerten te houden.

Het is een tijd lang niet mogelijk geweest om het fort te bezoeken, wegens de werkzaamheden, maar vanaf 15 juni 2019 kun je met een speciale excursieboot vanuit Sibenik naar het fort. Dit zal voorlopig de enige manier zijn om het fort te bezoeken.

Om de rest van de route te lopen ga je eerst weer terug richting de parkeerplaats waar het wandelpad verder gaat in de andere richting. Het is vanaf de parkeerplaats 2.5km lopen naar het uitkijkpunt. Het pad volgt het kanaal van Sv. Ante dus je loopt continu paralel met de zee. Onderweg kom je langs een aantal verlaten kazernes van het voormalige Joegoslavische leger die men van plan is om te toveren tot restaurants en cafés. Op dit moment zijn er nog geen voorzieningen langs de route maar er wordt hard gewerkt aan een bezoekerscentrum en aan het eerste cafe, die volgens de planning eind 2022 zullen openen.

Wandelroute St Ante Sibenik

Onderweg naar het uitkijkpunt kun je ook even afwijken van het pad om vlakbij een kleine grot te bekijken waar vroeger veel kluizenaars gewoond hebben. In de grot bevond zich vroeger een klein kerkje. Van het kerkje is niet veel meer over maar men is van plan om het te restaureren. Toch is het leuk om er even een kijkje te nemen, het ligt ook maar een aantal meter van het wandelpad af.

Ingang grot van Sv Ante

De heilige Sint Ante woonde ook in deze grot en naar hem is het kanaal genoemd. De rotswand naast de ingang van de grot is erg geschikt als klimwand en wordt veel gebruikt door beginnende klimmers om op te oefenen.

Eenmaal bovenop het uitkijkpunt van Vidikovac heb je een schitterend uitzicht over de hele stad, het kanaal en de omgeving.

Uitzicht over Sibenik

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

37 Comments

 1. Hoi Karianne,
  We hebben vandaag deze wandeling gedaan met onze hond. Echt de moeite waard! Het laatste stuk is idd steil, maar prachtig uitzicht. Op de weg terug zijn we bij bij die grot gestopt. Lekker in de schaduw en onze hond kon even lekker het water in. Erg fijn, aangezien in Brodarica waar wij verblijven dat nergens mag. We zijn om 8u gaan lopen en het was heerlijk rustig. Na de wandeling zijn we naar Sibenik gereden, prachtig oud centrum.
  We kijken regelmatig voor tips op je site, complimenten hoor!
  Morgen gaan we voor 8 dagen naar Pula. Als je nog mooie wandelingen weet of tips die buiten de standaard toeristen uitjes vallen houden we ons aanbevolen!
  Groetjes Mandy & Lucièn ?Kyo

 2. Dag Karianne 🙂

  Wij gaan deze zomer op reis naar Kroatië met de auto.
  We verblijven niet ver van Sibenik en zouden heel graag de wandeling doen.
  Ik las de beschrijving naar de start van de wandeling, maar kunnen wij hiervoor ook een adres invoeren in onze GPS, zodat we er zeker geraken? 🙂

  Vele groetjes
  Kim

 3. Beste Karianne,

  Bedankt voor de mooie wandeling. We hebben deze route afgelopen woensdag gelopen. Helaas is het fort niet te bezoeken. We hebben geen mogelijkheid gevonden om binnen te komen. Misschien aan de waterkant. Daar is een brug, maar daar kom je alleen met een boot. Verder is de omgeving prachtig.

  • Beste Piet, het fort is inderdaad nog niet te bereiken, en ik ben bang dat dit nog wel een tijdje zo zal blijven, omdat de werkzaamheden aan het fort zeer langzaam gaan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Dag Karianne!

  Wij kamperen in de regio Trogir en zijn van plan een dagje uit te trekken voor Sibenik en ook deze wandelroute te doen. Hoe kan je het beste rijden vanuit Togir naar de parkeerplaats?

  Top website trouwens!

  Joost

  • Beste Joost, bedankt voor je compliment over de site! Je kunt het beste gewoon de kustweg volgen naar Sibenik. Net voorbij Brodarica (nog voor Sibenik) neem je de afslag voor resort Solaris, vervolgens hou je Zablace aan. Dan is het nog een klein stukje en wordt “setaliste” al aangegeven. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hallo Karianne

  Ik wil je even bedanken voor het plaatsen van deze wandelroute.
  We vonden het echt heel mooi!
  Prachtige uitkijkjes, mooi uitzicht op de monding van de Krka en Sibenik, zeker de moeite waard. Het fort was gesloten maar de wandeling ernaar toe was erg leuk, zeker het laatste stukje door het water (leuk avontuur voor de kinderen).
  We hebben ook de dagtocht door het binnenland van Sibenik gereden en die vonden we ook echt erg mooi!
  Vooral de Cetina bron vonden wij indrukwekkend, meer dan 100 meter diep!

  • Beste Astrid, graag gedaan! Ik vind het altijd erg leuk om te lezen dat onze tips goed zijn bevallen. Het fort is inderdaad niet toegankelijk op het moment, omdat men er bezig is met de voorbereidingen voor de totale renovatie die in de planning staat. Het fort was zowieso altijd al ‘verlaten’ en betreden was op eigen risico. Nu wordt er eindelijk iets moois van gemaakt! Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Hallo Karianne
  We staan op het punt van vertrek en ben vergeten om je nog te vragen of er een mogelijkheid is om vanaf de haven van Sibernik met het openbaar vervoer bij de wandelroute van Sveti Ante te komen. We komen zoals gewoonlijk met de Jadrolinija vanuit Vodice naar Sibernik. Dit doen we al verschillende jaren en de reis alleen al is al schitterend. Wij zijn 14 dagen in Vodice en zullen regelmatig je geweldige blog lezen dus ik hoop dat ik niet te laat ben met m’n vraag. Groeten Henk

  • Beste Henk, je kunt vanuit Sibenik de pendelbus nemen naar resort Solaris of een lokale bus naar het plaatsje Zablace, maar verder dan dat kun je met het openbaar vervoer helaas niet komen. Ik raad je daarom aan om een taxi te nemen. Dit is niet duur en is een veel betere optie dan de bus, omdat je met de bus anders nog een behoorlijke afstand moeten lopen tot je aan het begin van de wandelroute bent.
   Groeten, Karianne.

 7. Hoi we zitten nu in Sibenik en blijven nog een week.

  We zijn al een dag in Krka park geweest en ook een dag naar sport en trogir.

  Je autoroute willen we morgen doen en je wandelroute ook nog.
  We zitten op Camping Solaris maar het snorkelen hier in de zee valt me tegen.

  Nog goede tips??

  • Beste Matthijs, je hebt geluk, ik ben net vragen aan het beantwoorden op de site 🙂
   Solaris is inderdaad geen goede snorkelplek omdat het aangelegd is en er dus geen natuurlijke rotsstranden te vinden zijn. Ook maakt het grind, zand en de kiezels de zee troebel Je hebt hele mooie snorkelplekken langs de route van Brodarica naar Primosten, denk aan het schiereiland Ostrica, de baai van Grebastica en het plaatsje Bilo bijvoorbeeld. Hier is alles 100% natuur en super helder zeewater. Vermijd de stranden die zijn aangelegd (met kiezels en/of grind) maar zoek een rustig plekje tussen de rotsen. Veel snorkelplezier! Groetjes uit Brodarica, van Karianne.

   • Super voor de snelle reactie. Ik ga zeker een dag ergens snorkelen waar je het zei. Ik heb mijn onderwater camera mee dus hoop met mooie beelden weer terug te komen.

    Kan ik zo de auto parkeren en hoe vind ik een geschikt plekje langs de zee en weet ik waar ik precies moet zijn

    • Graag gedaan! Je kunt het beste gewoon gaan rijden richting Primosten en ergens stoppen waar je de auto kwijt kunt, langs de magistrale. Je zoekt plekjes in de natuur dus je zult geen voorzieningen tegenkomen zoals parkeerplaatsen of comfortabele wandelpaden naar de zee. In principe is iedere plek met rotsen geschikt en dat is bijna de hele kust 🙂
     Je zult dus moeten zoeken naar een plekje waar je de auto kwijt kunt en zonder al te veel moeite te voet de zee kunt bereiken.
     Lukt het je niet om een plekje in de natuur te vinden dan kun je ook naar Autocamp Adriatiq gaan, vlak voor Primosten. Hier kun je voor de slagbomen parkeren en tegen een kleine vergoeding te voet de camping betreden om er te gaan zwemmen. Hier vind je een lang, 100% natuurlijk strand met rotsen en mooie, witte kiezels. Hier is de zee ook helder genoeg om te snorkelen. Groetjes, Karianne.

     • Bedankt, als ik goed geïnformeerd ben. Heb ik nu inside vakantietips gekregen van een oud Heerdenaar. Mijn schoonzus dacht dat ze bij jouw in de klas had gezeten.

 8. Hoi Karianne,
  Ik vind je site geweldig en heb heel veel gelezen hier, Handig voor mijn reisje naar Split! Omdat ik geen rijbewijs heb wil ik graag veel per bus (en natuurlijk een paar keer per boot, gewoon omdat het kan 😀 ) reizen. Echter vind ik het systeem nog wel wat ingewikkeld met al die verschillende maatschappijen. Ik heb de link die je wel eens genoemd hebt ook gebruikt maar kan sommige dingen niet vinden. Is deze wandelroute ook met de bus bereikbaar? Vanaf Sibenik of Trogir?
  En wat ik ook niet kon vinden maar eigenlijk onder een ander artikel moet, ik wil graag met de bus naar Krka, aan welke reistijden moet ik dan denken? Ik weet dat van Split naar Trogir ongeveer een half uur is en van Trogir naar Sibenik een uur maar verder kom ik niet. Misschien dat er nog wat vragen zullen volgen, en nogmaals complimenten voor je site,

  • Beste ‘Reisje’, bedankt voor je compliment over de site!
   Helaas is er geen bus die je van Sibenik naar het begin van de wandelroute van Sveti Ante kan brengen. Ik denk dat de dichtstbijzijnde halte in Zablace zal zijn maar de website buscroatia laat hier helaas geen resultaten voor zien (en andere internetsites met deze info heb ik ook niet kunnen vinden). Je zult dus bij aankomst in Sibenik op het busstation zelf moeten informeren naar de dienstregeling voor bussen naar Zablace. Vanuit Zablace is het zo’n 3 km lopen naar het beginpunt van de wandelroute. Een andere optie is het nemen van een taxi naar het beginpunt van de route.
   Zowieso moet je vanuit Split geen bus nemen naar Trogir maar een bus rechtstreeks naar Sibenik, dit duurt ongeveer anderhalf uur. Vanuit Sibenk naar Krka (plaats: Skradin) duurt ong. 30 minuten, maar er zijn in het hoogseizoen ook speciale bussen van Split naar Krka: https://www.buscroatia.com/split-krka/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Hoi Karianne,

  Dit lijkt mij leuk om te doen. Wij zijn geen ervaren lopers. Is het is de zomer begin juli te doen, met de warmte enzo?

  Groeten Suzanne

  • Beste Suzanne, op zich is het best zwaar om in de zomer een route te wandelen in Dalmatie, vanwege de hitte, maar het is niet onmogelijk. Ik zou jullie aanraden om ’s ochtends te gaan (tot max. 11 uur) of ’s middags na 17.00 uur. Het eerste deel van de wandelroute biedt veel schaduw maar het tweede deel (het hoogst gelegen deel) biedt geen schaduw. Vrij aan het begin van de route vind je een mooi strand dus je zou de wandeling kunnen combineren met zwemmen, om lekker af te koelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Hartelijk dank voor de mooie en duidelijke routes en wandeling,
  wij hopen in mei richting Sibenik te gaan.
  Ook is het de bedoeling naar een camping in Selce.
  Zijn daar ook nog wandelingen?
  Nogmaals bedankt.

 11. We vonden het wel erg jammer dat we niet naar het fort konden/durfden.
  Het water was nogal hoog,en de stenen lagen helemaal onder water.
  En ik heb sinds 10 maanden een kunst knie dus een beetje voorzichtig.
  Heb mij ook wel 3 keer bedacht of ik die eerste uitkijkpost vanaf het fort wel op durfden.
  Op een gegeven moment dacht ik ” ik doe het,al moet ik 3 dagen op de vlo nder van de caravan blijven,ik doe het”.
  Jeetje wat een overwinning en dan dat uitzicht!!!!

 12. Bedankt voor deze tip! Die vind je niet in de toeristische boekjes, maar het was echt de moeite. We waren allemaal onder de indruk en de kinderen vonden het fantastisch!

  • Graag gedaan Fran! En heel erg bedankt voor je feedback. Ik vind het altijd leuk om van mensen te horen of ze wat aan mijn tips hebben gehad. Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. Ik ga deze zomer naar Kroatie,
  Nu was ik nieuwsgierig of tweede brug naar het fort al af is of niet ? Ik hou namelijk wel van avontuurlijk over stenen lopen.

  • Beste Sanne, de tweede brug naar het fort is er nog niet. Dus je zult over de stenen moeten lopen 🙂 Het is trouwens maar een heel klein stukje en als het zeewaterniveau laag is, hou je je voeten gemakkelijk droog 🙂 Groeten, Karianne.

 14. Mijn man en ik hebben deze route eind mei gelopen. Het uitzicht is prachtig. Een aanrader! Bedankt voor de tip.

 15. Wij zijn hier met de fiets opgegaan. Pittig! Je moet wel redelijk gevorderd zijn. Wandelend krijg je denk ik ook wat meer van de omgeving mee!

  • We zijn net terug van een vakantie naar Sibenik.
   En deze route hebben we in 2 keer gelopen,want als wij de auto bij het fort neer zetten en de hele route lopen zijn we in Sibenik en moeten we weer terug lopen en de hele route is 7 km..
   En je mag ie 2 schitterende uitkijkposten niet fietsend op.
   We lopend met de fiets aan de hand.
   Maar niet iedereen houd zich daaraan en als je loopt en er komt een fietser je voorbij,hou je je hart vast.
   Maar oh,wat is het daar schitterend,en er gaat van dit pad ( door de bevolking het ” Hitlerpad) genoemd een enorme serene rust uit.

   • Beste Ria, bedankt voor je berichtje! Ik vind het erg leuk om te lezen hoe het jullie bevallen is en om jullie ervaringen met deze wandelroute te lezen. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text