Dagtocht door het binnenland van Šibenik

/
48176 Views

Gisteren hebben we het binnenland van Šibenik ontdekt. We zijn zo veel mooie plekjes tegengekomen dat ik er echt even over moet schrijven. M’n man komt uit Šibenik dus hij kent het binnenland erg goed. Hij had een mooie route voor ons uitgestippeld langs de Čikola kloof, het eilandje Visovac in de Krka rivier, de plaats Drniš, het stadje Knin, de bron van de Krka rivier (Krčić), het eeuwenoude kerkje Sveti Spas bij de bron van de Cetina rivier, het meer van Peruća en tenslotte weer terug richting Šibenik over het Svilaja gebergte.

Cikola Kloof

Vanuit Šibenik (zie letter A op de kaart onderaan dit artikel) hebben we de weg naar Drniš gevolgd (weg nr 33). We namen de afslag naar links naar Miljevci/Drinovci. Deze weg leidt je langs de Čikola kloof, een prachtige diepe kloof waardoor de Čikola rivier stroomt, die uitmondt in de Krka rivier.

De kloof is op sommige plaatsen wel 170m diep. Tijdens de zomer is de rivier vrijwel geheel opgedroogd en kan het rivierbed dus door wandelaars verkend worden.

De weg langs de kloof is niet voorzien van parkeerplaatsen waardoor het helaas niet gemakkelijk of veilig is om ergens te stoppen om foto’s te nemen.

Na het verlaten van de Čikola kloof rij je door een aantal kleine dorpjes, zoals Ključ en Drinovci, om vervolgens een uitkijkpunt te bereiken (vlakbij het dorpje Brištane, zie letter B op de kaart) waar je een prachtig uitzicht hebt over het Krka meer (in de Krka rivier). Middenin het meer ligt het kleine eilandje Visovac met daarop het Visovac klooster.

Wie Nationaal Park Krka bezoekt kan een excursie-boottocht naar het eilandje maken en het klooster bezoeken. Het klooster komt uit de 16e eeuw en wordt al sinds die tijd bewoond door Franciscaner monniken. Vanuit Brištane kun je met een speciaal veerbootje naar het eiland toe. Je leest er meer over in ons artikel “Nationaal Park Krka – veel meer dan alleen Skradinski Buk“, waarin we schrijven over een aantal leuke plekjes aan de Krka rivier die je met de auto kunt bezoeken.

Vanaf het uitkijkpunt zijn we doorgereden naar de plaats Drniš (letter C en letter I op de kaart hieronder). Hier zijn we niet gestopt, maar wie belangstelling heeft voor beeldhouwen kan in het kleine plaatsje Otavice bij Drniš het mausoleum van de beroemde beeldhouwer Ivan Meštrović bezoeken.

Knin fort

Via Drniš zijn we doorgereden naar de oude stad Knin (letter D op de kaart), waar vroeger veel Kroatische koningen gewoond hebben. De stad is tegen de berg Spas aangebouwd en bovenop de berg staat het indrukwekkende Fort van Knin uit de 10e eeuw, één van de grootste forten in Dalmatië.

Vlakbij Knin vind je de bron van de Krka rivier. Vanuit het centrum van Knin volg je de doorgaande weg naar Sinj/Split. Volg dan de borden naar de wijk Kovačić totdat je een bordje tegenkomt waarop ‘Izvor Krke’ staat (de bron van de Krka rivier). Je wordt over een heel smal weggetje naar de bron geleid.

De Krka rivier ontspringt hier, bij de 40m hoge, steile rotswanden van de Topoljski Buk (buk = waterval) aan het begin van de Krčić kloof.

Tijdens droge zomers (zoals dit jaar) valt er helaas geen of weinig water naar beneden maar er stroomt altijd water van de bron door de kloof. Vanaf deze plek loopt een  prachtig, 15km lang wandel/fietspad langs de rivier en haar watervallen.

De volgende bestemming op onze route was de eeuwenoude kerk van Sveti Spas, gelegen aan de bron van de Cetina rivier. De kerk is gebouwd in de 9e eeuw en is één van oudste Kroatische kerken die nog bestaat. De kerktoren is de oudste kerktoren in Kroatië die nog intact is. Om de kerk heen ligt een kerkhof waar Kroaten en orthodoxe Serven begraven liggen.

De kerk ligt in het plaatsje Vrlika, aan de weg van Knin naar Sinj/Split (de E71 / D1). Het bord dat aangeeft waar je linksaf moet slaan is makkelijk om over het hoofd te zien, dus zorg dat je goed oplet en niet om hoeft te keren, zoals ons is overkomen. Op het bordje wordt het dorpje ‘Cetina’ aangegeven en de naam van het kerkje: ‘Sveti Spas’. De afslag ligt tussen twee gebouwen die er oud en verlaten uitzien.

Bron van de Cetina rivier

Na het nemen van de afslag volg je de weg en blijf je rechtdoor tijden tot aan een t-splitsing. Hier sla je rechtsaf en blijf je de weg weer volgen totdat je de oude kerk bereikt. Een paar honderd meter voorbij de kerk sla je je linksaf en zul je al snel aan je rechterhand een orthodoxe kerk zien. Vlak achter de kerk ligt de bron van de Cetina rivier (zie letter E op de kaart). De bron ziet eruit als een klein meertje en is zo diep dat zelfs duikers nog niet in staat zijn geweest om de bodem te bereiken. Diep in de bron zijn ook een aantal grotten maar men wordt afgeraden om hier naartoe te duiken omdat het te gevaarlijk is. Het water is erg koud maar zo schoon dat je het gewoon kunt drinken.

Na een bezoek aan de kerk en de bron zijn we weer terug gereden naar de weg van Knin naar Sinj/Split en zijn we verder gereden richting Sinj. Vlak voorbij Vrlika (letter F op de kaart) vind je het 15km lange Peruća meer. Dit meer is ontstaan nadat er een dam is gebouwd in de Cetina rivier, zo’n 25 km van de bron van de rivier. Tijdens droge zomers is het waterniveau in het meer erg laag en kun je op sommige plekken middenin het meer zelfs kleine eilandjes zien, die normaal gesproken onder water liggen.

Peruca meer

Na het meer volgt de Cetina rivier nog een 80 km lange weg naar de plaats Omiš, waar het uiteindelijk in de Adriatische Zee uitmondt. Omiš is een populaire plek voor raften op de Cetina rivier.

Nadat we het meer van Peruća hebben bezocht, zijn we weer omgekeerd (bij letter G op de kaart) richting Knin (op de E71 / D1). We namen de afslag Drniš (om via Drniš weer naar Šibenik te rijden) en tot onze verrassing leidde deze weg ons door het prachtige Svilaja gebergte (letter H op de kaart) waar we nog een aantal mooie foto’s hebben gemaakt. Dit was een mooie afsluiting van een gezellige dagtocht door het mooie binnenland van Šibenik.

(Op de terugweg hou je eerst richting Drnis aan (letter I op de kaart) en vervolgens wordt Sibenik al weer aangegeven.)

Het Svilaja gebergte in de wolken

Plattegrond binnenland Sibenik

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

61 Comments

 1. Dag Karianne
  Ik was aan het kijken om je autoroute door het binnenland van Sibenik te doen.
  Als ik eens keek via Google maps waar je aan het Peruca meer geraakt klikte ik op de plaats “Podosoje, Vrlika”
  Dan krijg ik foto’s van de mooiste vergezichten van en over het Peruca meer. Maar als ik dan via streetview bekijk op welk punt dit dan is zie ik enkel dichte begroeiing langs de weg en niet meteen iets dat op het meer lijkt. Kan jij me toevallig zeggen waar ik ergens, veilig kan stoppen, en een mooi zicht kan hebben over het meer?
  Nogmaals dank voor je hulp!
  Groeten.

  • Beste Phara, het is lang geleden dat we daar zijn geweest, dus de details weet ik niet meer precies. Er was destijds idd veel begroeing waardoor je niet overal zicht had op het meer. Maar ik herinner me dat we een of twee keer op een kleine parkeerplaats zijn gestopt waar ze gesnoeid hadden en je zicht had op het meer. Je zou dus gewoon moeten gaan rijden en opletten op deze kleine parkeerplaatsen (er zijn er voor zover ik me kan herinneren niet zo veel dus let goed op). Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Beste Karianne,

  Vandaag hebben wij de route gereden.
  Het was geweldig! Dank je wel.
  Een verademing: heerlijk rustig, weinig tot geen toeristen op de mooie plekken.
  Ook dank voor je andere informatie op je website. Wij hebben er veel aan gehad.

   • Hallo Karianne,

    Is deze route ook goed te rijden met een camper? Wij willen dit jaar daar naar toe om ook eens het prachtige binnenland van Dalmatie te gaan bekijken.
    Overnachten bij camping Peruaan.

    Alvast dank.

    Corine

    • Beste Corina, ja hoor, deze route is ook met de camper te doen. Sommige wegen zijn wat aan de smalle kant, zoals bij het Sveti Spas kerkje en de bron van de Cetina rivier, maar het is zeker wel te doen.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hallo Karianne, ook ik heb je fantastisch uitgebreide site ontdekt,daar kan geen reisgids tegenop.
  10 jaar geleden zijn we al eens in Istrië geweest en ook Zagreb gezien.
  Maar nu word ik weer dolenthousiast om Dalmatië te willen verkennen.
  We hoeven niet meer te werken dus 10-05-2018 gaan we 6 weken uittrekken om een fantastische reis dood Kroatië te gaan maken.
  Vr.reisgroet Lucia

  • Beste Lucia, bedankt voor je compliment over de site! Jullie zullen vast een fantastische reis hebben, dat kan haast niet misgaan als je maar liefst 6 weken hebt om dit prachtige land te ontdekken. Alvast een goede reis en veel plezier gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag mensen

    Wij gaan de rondrit doen bij Knin. 2 dagen de tijd voordat we weer naar onze zomer woning op Brac Supetar gaan. We zijn op zoek naar n onderkomen voor 2 dagen waar we kunnen bbq’en.als t op de route zit is alles goed. Suggesties? Dank ed / margriet

    • Beste Ed en Margriet, onderkomen op de route zelf zou ik zo niet weten zonder het op te zoeken, maar ik vraag me af waarom je niet liever iets zoekt aan het begin van de route, in/rond Sibenik. Hier lijkt het me veel interessanter om te overnachten dan ergens op de route zelf, en uiteraard ook veel gemakkelijker om accommodatie te vinden. De meeste mensen die een appartement verhuren hebben wel een grill in de tuin waar gasten gebruik van mogen maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Hoi Karianne,

  We hebben vorige week deze route in 2 dagen gereden. Het was voor ons niet te doen om dit in een dag te doen. Er was zoveel te zien. Een tip. De Cikola kloof is sinds 2016 te bezoeken met een prachtige wandeling van 2600 m. Wij hebben er 2 uur overgedaan, maar kan korter als je stevig doorwandeld maar dan geniet je minder van deze prachtige wandeling. Als je door de kloof rijd dan kom je boven aan de rechterkant een parkeerplaats tegen. Van hieruit staat goed aangegeven hoe je kunt wandelen. We hebben de wandeling rechtsom gedaan, dan is het laatste stuk vlak.

  De site is prachtig Karianne, we hebben er veel tips uitgehaald. Dit is de 4de keer dat we in Kroatië vakantie hebben doorgebracht. We zijn helemaal verliefd geworden om dit land wat een mooie plekje bied dit land.

 5. Dag Karianne, dank voor deze fantastische tip! Wij hebben vandaag een deel van deze route gereden en waren vooral in het kerkje geïnteresseerd. Wat een prachtige plek en bouwwerk, wij waren er erg van onder de indruk.
  Misschien een tip voor mensen met een navigatie: als je bij Vrlika Cetina invoert, kom je keurig bij beide kerkjes uit.

  Groetjes, Wim en Marian

 6. Beste Karianne

  Het is al bijna weer zover dat we naar het geweldige Dalmatië komen, daarom wil ik je nog eens attenderen op mijn vraag van 19 januari wat betreft de route die jij beschrijft.
  Om de paar dagen bezoek ik je mooie site voor nieuws en andere wetenswaardigheden en uiteraard of de route er al op staat zoals beloofd. Als je er niet aan toe komt kan ik me dat best voorstellen want er gaan heel wat uren in deze site zitten.
  Mijn vraag is daarom gaat het nog lukken voor eind juli zo niet dan probeer ik het zelf.

  Groeten Henk

  • Beste Henk, wat leuk om te horen dat jullie zo veel hebben aan onze site! Ik ben er tot nu toe inderdaad niet aan toegekomen en heb naar aanleiding van je bericht mijn man gevraagd om het vanavond voor me te doen want anders zou het er waarschijnlijk voorlopig nog niet van komen :-). Dus vanaf dit moment kun je de kaart onderaan het artikel vinden. Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Beste Karianne

  Wij mijn vrouw en ik komen al 13 jaar in Kroatië op vakantie waarvan ongeveer de helft in Dalmatië. Geweldig mooi anders zouden we niet elke keer terug komen, maar hebben al die jaren al zoveel gezien, dat ik opzoek ben gegaan naar eens wat anders dan de vele drukbezochte bezienswaardigheden.
  Zodoende ben ik op jou site terecht gekomen en wij zouden deze route die jij beschrijft graag eens willen rijden.
  Heb jij deze route op kaart soms dat is wat gemakkelijker zoeken.
  Zo niet dan moet ik het maar met jou beschrijving doen.
  Ik kijk er al naar uit.
  Met vriendelijke groet Henk

  • Beste Henk, bedankt voor je berichtje. Ik heb al vaker het verzoek gehad om deze route op de kaart te zetten dus het wordt tijd dat ik dit eens ga doen 🙂
   Ik hoop het binnen de komende weken voor elkaar te krijgen, dus hou deze pagina maar even in de gaten 🙂 Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi Henk,

   Wij hebben vandaag de route gedaan. We hebben van te voren de belangrijkste knooppunten en plaatsen op papier geschreven.

   De route was goed te rijden.

   Zelf was er 1 klein stukje mij niet helder:
   ‘Vlakbij Knin vind je de bron van de Krka rivier. Vanuit het centrum van Knin volg je de doorgaande weg naar Sinj/Split. Volg dan de borden naar de wijk Kovačić totdat je een bordje tegenkomt waarop ‘Izvor Krke’ staat (de bron van de Krka rivier). Je wordt over een heel smal weggetje naar de bron geleid.’

   Mijn ervaring
   Vanuit centrum knin doorgaande weg sinj/Split
   Je moet op een gegeven moment hiervoor rechtsafslaan volgens borden.
   Dan heb je op een gegeven moment aan de rechterhand een Lidl.

   Je rijd recht door en zie je valk voor kruispunt bord Kovacic en rechtsaf sinj/split.

   Hier rechtdoor kom je bij waterval.

   Echter bordje Izvor Krke niet gezien
   Ook de bron niet

    • Oke ik was al een paar km doorgereden over het grindpad naar achter maar kon daar niets ontdekken. Ik dacht daar een bron aan te treffen zoals de bron van de cetina rivier achter het kerkje.

     • Ik begrijp het! Ze zijn inderdaad heel verschillend. Toen wij er waren was er niet eens een waterval, toen heerste er droogte. Groetjes, Karianne.

     • Hallo Matthijs
      Bedankt voor je aanvullende info.
      Ik had de uitgestippelde route en kaart al klaar liggen maar heb uiteraard jou aanbevelingen erin verwerkt.
      Ik hoop dat jou de route net zo goed bevallen is als Karianne beschrijft dan hebben wij nog iets om naar uit te kijken.
      Groeten Henk

     • De route hebben we ondertussen met veel plezier gereden maar hebben nog wat aanvullingen voor degene die hem nog willen gaan rijden.
      Karianne geeft aan dat er geen parkeerplaatsen zijn in de kloof maar die zijn er wel.
      Als de route gereden wordt in de richting zoals beschreven dan bevindt de eerste zich gelijk onder in aan de linkerkant van de weg. Wel even opletten want deze komt net na een bocht dus je rijd er zo voorbij. De tweede licht ook aan de linkerkant van de weg boven in de kloof. Als je de kloof uit rij is er aan de rechterkant nog een parkeerplaats voor wandelroutes ook hier heb je een mooi uitzicht.
      Als je in de wijk Kovačić bent aan gekomen voor de bron van de Krka rivier dan kom je op een splitsing naar boven of naar beneden. Volg dan het weggetje naar beneden dan kom je vanzelf bij de waterval.
      Groeten Henk

 8. Beste Karianne.
  Ik heb nog vraag. als ik in Kroatië en restaurant beginnen ,wat moet ik doen,bijvoorbeeld horecabesteming .welke papier en vergunning nodig? hoe lang duurt de vergunning aanvraag?

  Groetjes

 9. Hallo,

  Wij gaan binnenkort naar Sibenek. Zijn alle locaties van de dagtocht hier beschreven ook bereikbaar met een mobilhome?

  Grts.

  • Beste Rob, ik denk dat het wel mogelijk is maar ik kan het niet met 100% zekerheid zeggen omdat wij daar destijds niet echt op gelet hebben. De wegen zijn wat smaller op sommige plekken en er zijn wat hellingen e.d. maar voor wat ik me kan herinneren niets extreems wat niet te doen zou zijn met een mobilehome. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    Ik ga begin oktober naar Makarska en je daguitstap vanuit Sibenik lijkt me heel interessant.

    Kan je als vrouw alleen gerust rondrijden daar?
    Ik was in 1989 al in Kroatië met een vriendin, en op sommige plekken in het binnenland verkozen we niet te stoppen omwille van mogelijk onveilig door zeer afgelegen.

    • Beste Anne, Kroatie is een heel veilig land. Nederland is een stuk onveiliger. Hier kun je als vrouw gewoon alleen over straat. Gevallen van geweld, ontvoering of wat dan ook hoor je hier heel heel zelden. Gewoon doen dus! Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Hoi karianne

  We verblijven nog tot zaterdag in sibenik. We hebben delen van je route bekeken. En het mooiste was toch wel de bron van de cetina. Wat was dat mooi. Zo als het hele land moet ik eerlijk zeggen. We hebben de afgelopen 2 weken veel gezien en gedaan. En nog een tip voor de durf al de zip line in omis ik zelf durfde niet maar mijn man wel. Je gaat via een zip line Door een deel van de cetina kloof.

  Wij genieten nog een paar dagen. Dank je wel voor al je info.

  En voor de vertaling die je gestuurd heb. Ik was er erg blij mee en de meeste kroaten ook ze gaven vaak aan dat ze het prettig vonden dat het in het Kroatisch was geschreven. Nog maal bedankt.

  Groetjes inge

  • Beste Inge, heel erg bedankt voor je berichtje! Wat leuk om te horen dat het jullie hier goed bevalt. Mijn man en ik hebben heel toevallig een paar dagen geleden wat beelden van de zipline in Omis bekeken en er over gesproken om dit ook te gaan doen! 🙂
   Nog veel plezier de laatste dagen en alvast een goede reis naar huis gewenst. Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. Hallo Karianne,

  Daar ben ik weer. We zijn vorig jaar eind april begin mei voor de derde keer naar Kroatië geweest. Dit jaar gaan we voor de vierde keer en voor de derde keer naar Sibenik. De jongens vinden de camping leuk, wij de omgeving prachtig. Ondanks dat we veel gezien hebben is er nog genoeg te zien. We hebben 2 jaar gelden “”jouw” rondrit door het achterland van Sibenik gereden. Dat gaan we dit jaar weer doen, ook willen we opnieuw naar de watervallen van Krka en willen we naar Omis. Vorig jaar zijn we met een boot naar de Kornatieilanden geweest. Prachtig, dat gaan we wellicht nog weer doen. Heb je misschien nog nieuwe leuke autoroutes?
  Vlakbij onze camping ligt het fort in het kanaal van Sveti Ante, erg leuk om naar toe te gaan en te genieten van de zonsondergan. we lazen dat ze het fort willen opknappen en er een museum en restaurant van willen maken. We hopen dat we het dit jaar nog gewoon kunnen bezoeken. Voor de jongens is het een enorm avontuur. Ik ben bang dat we weer tijd te kort komen dit jaar.

  groetjes van Henriette

  • Beste Henriette, bedankt voor je leuke bericht! En wat goed om te horen dat jullie weer terug komen! Helaas hebben we nog geen nieuwe autoroutes geprobeerd, vanwege tijdgebrek en omdat onze kids niet zo graag lang in de auto zitten (ze zijn nog een beetje te jong).
   Het klopt inderdaad dat de forten van Sibenik allemaal 1-voor-1 opgeknapt worden. Ook wij hebben gehoord en gelezen dat ze allemaal een restaurant en museum krijgen. Ook is het de bedoeling dat er meerdere eetgelegenheden en cafes langs de wandelroute van Sveti Ante komen maar dit zal nog wel even duren.
   Ook is er een kabelbaan in de planning vanaf het fort van Sveti Mihovil (in het centrum) naar 1 van de twee hoger gelegen forten, maar ook dit pas in het laatste stadium van alle investeringen. Dat kan dus nog wel even duren. Op het fort van Sveti Mihovil is nu een openlucht podium en tribune gemaakt voor concerten en een museum, dat denk ik bijna af is. Maar misschien hadden julie dit afgelopen zomer al gezien.
   Tot nu toe is het fort van Sveti Ante nog gewoon te bezoeken, maar of dit in de zomer ook nog het geval is weet ik helaas niet. Alvast veel plezier gewenst! Groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    We hebben het fort Sveti Mihovil niet bezocht , wel gezien dat er druk gebouwd werd.
    We hebben er heel veel plezier om weer te gaan. De tweede week komt mijn nichtje van 16 jaar ook. Dat wordt vast heel gezellig.

    Gebruikt Kroatië al de euro of nog steeds gewoon de Kuna’s?

    Nog 3 nachtjes en dan is het zover…. Hoe is het met het weer tot nu toe??

    Groetjes Henriette

    • Beste Henriette, jullie zijn nu denk ik al in Kroatie? Sorry dat ik niet eerder kon antwoorden. Ja nogsteeds de kuna, en dat zal ook wel zo blijven voorlopig. Veel plezier gewenst! Groeten, Karianne.

  • Het zou wel leuk zijn als jullie eigen routes ook zouden willen delen. Eventueel routes opgenomen met de gps of smartphone.

 12. Hallo,
  Wij zouden naar Drinovci willen gaan in jullie met tieners en huren een huisje.
  Kan je in het meer zwemmen ?
  We zouden ook graag de autotocht maken zoals jullie beschreven.;)

  • Beste Ilse, Ja je kunt zeker zwemmen in het Peruca meer. In het plaatsje Vrlika is een strand, ik raad je aan om eerst hier te gaan kijken, omdat je niet overal langs het meer kunt stoppen met de auto en toegang hebt tot het meer. Er zijn wel wat parkeerplaatsen langs de weg maar het meer ligt veel lager dus je kunt er niet overal vanaf de parkeerplaatsen zo gemakkelijk naar toe lopen. Misschien heeft iemand anders nog tips voor stranden langs het meer? Groeten, Karianne.

 13. Hoi Karianne,

  Bij toeval kwam ik tijdens 1 van onze laaste dagen van onze vakantie op je website terecht. Wij hebben ons schema wat om gegooid en hebben de dagtocht gereden. ’s morgens op tijd vertrokken vanuit Zadar en tot halverwege de middag de route gereden. Soms was het even zoeken, naar de kleine weggetjes. De bron van Cetina daar kwamen we niet helemaal uit; (was daar wel prachtig met al die kleine vennetjes, of was dit het? We zagen het nl. nergens aangegeven? Het was echt de moeite waard! Zeker de oorsprong van de Krka waterval. Wij waren er laatste week juni, vele rivieren waren al droog, maar hier kwam een bak water naar beneden ongelofelijk!. We hebben hier en onderweg veel mooie foto’s gemaakt. Tip; neem een statief mee; zodat je jezelf en je reisgenoten op deze mooie plekken kunt vastleggen. Laatste stukje hebben we overgeslagen omdat we door zijn gereden naar Split om deze stad aan te doen.

  Hartelijk dank voor de leuke dagtip en route uitleg.

  Groetjes,
  Annita

  • Beste Annita, ik ben echt blij om te horen dat zoveel mensen de dachttocht inmiddels al hebben gereden en er zo van hebben genoten! Voor ons was het op sommige plekken ook even zoeken, ook bij de bron van de Cetina rivier, jammer dat men er geen bordjes neer heeft gezet! De bron ligt vlak achter de orthodoxe kerk (een paar honderd meter voorbij de ruine van het oude kerkje met kerkhof). Jullie hebben meer geluk gehad dan wij; toen wij bij de bron van de Krka rivier waren, was er geen grote waterval omdat het toen al geruimte tijd erg droog was. Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hoi Karianne,

  Ik ga over 2 weken naar Kroatië en wil ook graag deze dagtocht maken. Hoeveel km bedraagt deze tocht ongeveer? Hoelang duurt het ongeveer?

  Groetjes,
  Ronny

  • Beste Ronny, voor zover ik me kan herinneren was het ongeveer 80 kilometer. Wij hebben er met 2 auto’s en een peuter bijna een hele dag over gedaan maar we zijn vaak gestopt om de omgeving te bekijken, foto’s te maken enz. En ook nog 1 of 2 keer even de weg kwijt….. Maar ik denk dat je er toch wel minstens een halve dag over zult doen. Alvast veel plezier gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Hallo Karianne,

  Dank je wel voor de prachtige rondrit. We hebben er enorm van genoten. We zijn bij het begin van de watervallen van Krka geweest en we waren binnen twee tellen nat. Het was een enorme waterval. We waren er in de mei vakantie. De bron van de Cetina rivier vonden we prachtig, wat een paradijselijk plekje. We zijn een klein stukje stroomopwaarts gewandeld. Mooi dat uit zo’n klein meertje zo’n geweldige rivier voortkomt.
  We hebben een deel ( waterval Krka en Cetina bron) van de route zelfs twee keer gereden met onze camping vrienden. Die vonden het ook prachtig. Bedankt voor deze beschrijving.
  Lokkiewoman

  • Beste “Lokkies”,

   ik volg met veel plezier de info van Karianne, en voeg er af en toe een reaktie aan toe.
   Want zij woont in de regio Sibenik, wij in de buurt van Omis, en ik denk dat we samen met jullie kunnen zeggen:
   “het is hier geweldig”.

   Leuk om jullie reaktie te lezen, tof dat jullie net zo onder de indruk zijn als wij.

   “Hoort, zegt het voort”, zou ik zeggen, want heel veel landgenoten reizen af naar Istrie, maar weten niet hoe mooi het hier is.
   Wij wel, en jullie nu dus ook !

   Geniet ervan, veilige reis, ofwel sretan put, Pim.

   • Hallo Pim,

    We gaan dit jaar terug naar Sibenik. We bezoeken voor de derde keer Dalmatie. Even overwogen om naar Istrie te gaan, maar nee, te toeristisch. Heb je nog leuke tips voor ons. WE hebben vorig jaar genoten van de tocht van Karianne.

  • Beste ‘Lokkiewoman’, ik ben blij om te horen dat jullie hebben genoten van deze route! We delen graag de vele mooie plekjes in Kroatie met jullie. Ik hoop in de toekomst nog meer routes te kunnen toevoegen, als onze kids iets groter zijn en iets langer in de auto kunnen zitten. Natuurlijk zijn mooie routes van onze lezers ook van harte welkom!
   Pim, je hebt helemaal gelijk wat betreft Istrie versus Dalmatie. Veel vakantiegangers hebben Istrie al ontdekt maar voor de schoonheid van Dalmatie is het best de moeite waard om een paar uurtjes langer door te rijden! En je hebt dan ook nog eens een grotere kans op warm weer en een prettige zeetemperatuur om heerlijk te kunnen zwemmen. Groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    Vorig jaar zijn we naar Sibenik geweest. Ook hebben we toen 2x de rondrit gemaakt die jij hebt beschreven op de site. Het is allemaal zo goed bevallen dat we dit jaar weer eind april begin mei naar Sibenik gaan en voor de derde keer naar Dalmatie.
    Heb je nog meer van die geweldige tips??? (Krka hebben we al gedaan, ook de bekendste plaatsen hebben we gezien. We gaan nog een keer terug naar Trogir. Split zijn we geweest.)
    Groetjes Lokkiewoman

    • Beste Lokkiewoman, ik vind het erg leuk om te lezen dat jullie weer terug komen naar Sibenik! Helaas heb ik geen andere rondrit die ik je kan aanbevelen, omdat we zelf helaas niet te tijd hebben om rondritten te maken. Maar ik kan je wel wat andere tips geven. Heb je m’n recente bericht over de nieuwe wandelroute langs het kanaal van Sv. Ante al gelezen? https://www.allesoverkroatie.nl/wandelen-in-sibenik/ Ook kan ik een bezoekje aan het eiland Krapanj aanbevelen, of als je nog andere eilanden wilt bezoeken kun je bijv. met de veerboot van Sibenik naar Vodice via Zlarin, Prvic en Sepurine.
     Als je van dieren houdt, vind je het misschien wel leuk om het roofvogelcentrum in Dubrava te bezoeken (Sokolarski Centar Dubrava). Hier kun je de lokatie van het centrum zien op de kaart: https://sokolarskicentar.com/nasa-lokacija/ (helaas geen Engelse versie). Wist je trouwens dat je ook van Sibenik naar Trogir kunt rijden via Boraja? Het is niet de meest indrukwekkende route maar het laatste deel, bij Seget, is erg mooi: je hebt er een heel mooi uitzicht over Trogir er omgeving vanaf grote hoogte en via een weg met haarspeldbochten rijd je naar beneden naar de kust bij Trogir. En tot slot nog een mooie wandelroute langs de Krka rivier vlakbij NP Krka, de route brengt je langs het eilandje Visovac. Lees er hier meer over: https://www.drazen-kovacevic.iz.hr/index.php/en/hiking/hiking-trips?id=148. Ik hoop dat ik je wat bruikbare ideeen heb kunnen geven! Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Hallo Karianne,

      Ik neem je tips mee en we gaan er vast iets van doen. Misschien wel allemaal, want het klinkt en lijkt allemaal weer erg leuk.
      Ik laat et je na onze vakantie weten
      Alvast bedankt,
      Groetjes lokkiewoman

     • Hoi Lokkiewoman, een hele fijne vakantie gewenst! Ik hoor achteraf graag hoe het jullie bevallen is 🙂 Groeten, Karianne.

 16. Karianne,

  Dit is werkelijk een interessante route die jullie maakten.
  We trekken in mei naar Kroatië en ook tot Sibenik.
  Het zou fantastisch zijn die route te kunnen volgen.
  Denk je dat dit kan met een camper(3m hoog)???
  Zijn die wegen breed genoeg? Zijn er tunnels en bruggen en zijn die hoog genoeg?
  Sportieve groeten van
  Andrea

  • Beste Andrea, bedankt voor je berichtje. Wij hebben deze tocht met de auto gemaakt en voor zover we ons kunnen herinneren zijn er geen ‘obstakels’ voor een camper. Maar ik kan het je helaas niet met 100% zekerheid zeggen omdat je daar met de auto niet zo op let en omdat we deze route nog maar 1 keer hebben gereden.
   Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Andrea,

    aanvullend op Karianne’s antwoord kan ik je met een gerust hart melden dat je zelfs met je camper in het binnenland op pad kunt.
    Alleen bij parkeerplaatsen even opletten of er geen hoogtebeperking staat (zoals in Omis bij de grote Studenac supermarkt).
    Als je de regionale wegen volgt is er geen vuiltje aan de lucht, ga je van de regionale wegen af, dan kan het wel eens smal zijn maar nooit ondoenlijk.
    Heel af en toe (tussen Peruça Jezero en het Dinara grensgebergte) rijdt je af en toe over macadam/keislag, maar zelfs dát rijdt probleemloos, mits rustig aan.
    Er bestaat overigens een navigatie-cd SL-HR-BiH, mocht je de voorkeur geven aan digitale techniek boven goede kaarten.
    Ook de rit van Vrlika (bron van de Cetina)via Sinj, Trilj, Blato naar Omis is een aanrader, zeker via de noordzijde (tussen Cetina-rivier en Dinara-gebergte).
    En nee, ik rij geen jeep (maar een Opel Zafira).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text