Geselecteerd »

| 355 Comments | 382.853 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Actieve Vakanties, Bezienswaardigheden, Vakantie met Kids, Vakantietips

Rafting op de Cetina rivier

Ingediend door | 30.019 views

Raften is een leuke activiteit om te doen met je familie of vriendengroep en ookal heb ik het al een paar keer gedaan, ik blijf het iedere keer weer spannend vinden.Rafting Kroatie 18In de stad Omiš kun je veel aanbieders van rafting excursies vinden, en ook canyoning en wild water kanoën op de Cetina rivier is populair. Deze keer heb ik een nieuwe excursie uitgeprobeerd om eens te zien of deze aanbieder nog beter georganiseerd is dan de andere.

Het trefpunt voor rafting is makkelijk te vinden; sla linksaf vlak nadat je de brug naar Omiš (vanaf Split) over bent gereden. Volg de weg voor 5km in de richting van Radmanova Mlinice (de molens van Radman). 800m nadat je Radmanova bent gepasseerd vind je het trefpunt Isletište Luka aan je rechterhand.

Om 2 uur ‘s middags had iedereen zich verzameld bij het trefpunt, we waren in totaal met een groep van 37 personen uit verschillende landen. Vanaf het trefpunt werden we met een busje naar de startplek 10km verderop aan de rivier gebracht. Hier kregen we onze uitrusting; een reddingsvest, helm en peddel. Ook werden de veiligheidsregels aan ons uitgelegd.

Om 3 uur begonnen we onze tocht. De tocht over de Cetina rivier is verdeeld in drie delen, het eerste en derde deel zijn vrij rustig, het tweede deel heeft veel meer sterke stromingen. Voordat we begonnen heeft de instructeur ons uitgelegd hoe we de boot door verschillende situaties heen moeten manoeuvreren maar je komt er natuurlijk pas echt achter als je op de rivier zit. Tijdens de tocht krijgen we duidelijke aanwijzingen van de instructeur terwijl we ons een weg banen door de stroming.

Prachtige omgeving rondom de Cetina rivier

In het midden van de tocht kom je bij een waterval. Vanwege veiligheidsredenen mag je niet met de boot van de waterval af dus moet je de boot verlaten en een pad van 200m volgen om aan de andere kant van de waterval weer de rivier op te gaan. Onze instructeur bood ons ook een alternatieve route aan naar de andere kant van de waterval. Deze route was wat avontuurlijker dus kozen we daar natuurlijk voor. De route leidde ons via een klein meertje naar een grot met een watertemperatuur van slechts 10 graden. Het was erg koud maar het is ons gelukt om zonder problemen naar de andere kant van de grot te komen en de plek te bereiken waar we de rivier weer op zijn gegaan.
Om half zes hebben we een pauze ingelast om te zwemmen en om van wat rotsen te duiken en na deze pauze zijn we weer verder gegaan naar het eindpunt in Isletište Luka, waar we om half zeven zijn gearriveerd.

Onze hele groep was erg tevreden met de rafting tour en we vonden deze nieuwe aanbieder erg professioneel en goed georganiseerd.Hier volgt nog wat algemene informatie over raften

  • Raften op de Cetina rivier is mogelijk van april tot oktober
  • De watertemperatuur in de rivier komt haast nooit boven de 18 graden uit
  • Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meedoen met raften
  • Raften op de Cetina rivier valt onder categorie 2, dit is een gemiddelde moeilijkheidsgraad (kalm water is categorie 0)
  • Vergeet niet om extra kleding mee te nemen omdat je zeker nat zult worden
  • Portemonnee, telefoon, fototoestel etc worden door de instructeur in een waterdichte box meegenomen op de boot

Prijzen en reserveren

Prijzen voor rafting in Omiš via een aanbieder met een vergunning, nieuwe uitrusting en goede instructeurs kost rond de 34 euro. Je kunt ook vanuit Split opgehaald worden maar dan worden er extra kosten in rekening gebracht.

  • Inbegrepen in de prijs: verzekering, vervoer van trefpunt naar startpunt, vers fruit, snack en water
  • Je kunt de aanbieder die ik voor deze toch heb gebruikt mailen om te reserveren: rafting@omiskroatien.de . In de mail kun je aangeven wanneer je wilt raften (datum en tijd) en hoeveel personen er zullen deelnemen.

Geschreven door Morten Smalby

Tags:

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.