Geselecteerd »

| 385 Comments | 433.297 views

Het is geen wonder dat zo’n prachtig en veelzijdig land als Kroatië ieder jaar weer de harten van vele nieuwe bezoekers steelt. Dat één relatief klein land zoveel verschillende klimaten en landschappen kan bieden is …

Lees het volledige verhaal »
Bestemmingen

Kroatië is een veelzijdig land. Meer over Istrië, Kvarner, Lika, Dalmatië en continentaal Kroatië.

Bezienswaardigheden

Ontdek Kroatië's prachtige stranden, eilanden, nationale parken en actieve vakanties.

Ervaar Kroatië

Lees meer over de Kroatische keuken, cultuur, uitgaan, festivals en tradities.

Accommodatie

Alles over campings, privé accommodatie, hotels en resorts in Kroatië.

Vakantietips

Handige tips, info en weetjes over Kroatië voor een geslaagde vakantie.

Home » Actieve Vakanties, Bezienswaardigheden

Zeilen in Kroatië

Ingediend door 6 Comments | 3.313 views

Het Kroatische deel van de Adriatische Zee, met haar duizend eilanden, milde klimaat en vele historische en culturele bezienswaardigheden is een echt paradijs voor zeeliefhebbers. Kroatië beschikt over een unieke eilandengroep die ieder jaar meer en meer bezoekers aantrekt van over de hele wereld. Op onze website proberen we je op de hoogte te houden met duidelijke, verse informatie over alles wat met zeilen te maken heeft zodat je kunt genieten van de mooie Adriatische Zee, in je eigen boot of in een charter boot.

Zeilen in Kroatie

Algemene informatie over Kroatië

Kroatië heeft een oppervlakte van 52.000 km² en heeft een zeeterritorium van 31.000 km². Kroatië heeft één van de langste kustlijnen van Europa: bijna 6000km, waarvan bijna 2000 km langs het vasteland en iets meer dan 4000km langs de eilanden. Er zijn 1246 eilanden waarvan er slechts 50 bewoond zijn. Tot de grootste eilanden behoren Krk, Cres, Brač, Hvar, Pag en Korčula.

Kroatië heeft een Mediterraan en een continentaal klimaat en vier seizoenen. De winters zijn over het algemeen vrij mild en de zomers zijn heet en droog. De gemiddelde temperatuur aan de kust is 5-10 graden in de winter en 26 tot 36 graden in de zomer. De zeetemperatuur ligt rond de 12 graden in februari en rond de 25 graden in augustus.

Zomerweer op zee

De gemiddelde zomertemperatuur op zee ligt tussen de 23 graden in het noorden en 25 graden in het ziuiden. De nabijgelegen Italiaanse kust voorkomt de vorming van sterke wind en hoge golven op de Adriatische Zee bij Kroatië. De overheersende wind langs de kust is de mistral en golven varieren van 0.5 tot 1.5m. Het weer langs de kust staat onder invloed van sterke en plotselinge veranderingen zoals windvlagen (vooral als er koude wind uit het noorden komt) en de positie van de eilanden heeft ook invloed op de windrichting en windkracht. Mist komt alleen in het noordelijke deel van het kustgebied voor, waar gemiddeld 10 tot 20 mistige dagen per jaar voorkomen.

Weersverwachting op VHF kanalen en UKW kanalen

De weersverwachting wordt iedere tien minuten in het Kroatisch, Engels, Italiaans en Duits op VHF kanalen uitgezonden. De voorspellingen worden drie keer per dag bijgewerkt; om 07.00 uur, 13.00 uur en 19.00 uur. De weersverwachting bestaat uit actuele weersomstandigheden zoals temperatuur, wind etc. , korte voorspellingen voor de komende 24 uur en informatie over de luchtdruk.

 • Weersverwachting noord Adriatische zee – westkust van Istrië op VHF kanaal 73
 • Weersverwachting noord Adriatische zee – oostelijke deel op VHF kanaal 69
 • Weersverwachting centraal Adriatische zee – oostelijke deel op VHF kanaal 67
 • Weersverwachting zuid Adriatische zee – oostelijke deel op VHF kanaal 73

Radiostations langs de kust zenden drie keer per dag weersverwachtingen uit voor de komende 24 uur in het Kroatisch en Engels:

 • Radio Rijeka: UKW kanaal 24 (05.35, 14.35 en 19.35 uur)
 • Radio Split: UKW kanalen 07, 21, 23 en 81 (05.45, 12.45 en 19.45 uur)
 • Radio Dubrovnik: UKW kanalen 04 en 07 ( 06.25, 13.20 en 21.20 uur)

Handige telefoonnummers in Kroatië

 • Noodgevallen : 112
 • Politie: 92
 • Brandweer: 93
 • Ambulance: 94
 • Algemene info: 981
 • Telefoonnummbers: 988
 • Reddingsbrigade op zee: 9155 of VHF kanaal 16
 • Alle havens kunnen bereikt worden op VHF kanaal 17

 Om te bellen met een buitenlandse mobiele telefoon moet je eerst het Kroatische landnummer 00385 intoetsen.

Beneteau zeilboot

Een boot huren in Kroatië

Charter bedrijven kunnen in alle havens langs de kust gevonden worden. In sommige havens vind je zelfs meerdere bedrijven om uit te kiezen. Omdat het zeilen op de Adriatische Zee voor Kroatië zo populair is, raden we je aan om vantevoren een boot te boeken. De meeste charter bedrijven hebben een web site waar je makkelijk een jacht, zeilboot of motorboot kunt boeken. Vroeg boeken is verstandig omdat je dan lagere prijzen kunt verwachten. Het is vaak beter om direct via een bedrijf te boeken dan via een ‘agency’ of bureau omdat je dan ook commissie voor het bureau betaalt.

Je kunt ook rechtsteeks via een eigenaar van een boot boeken maar dit vergt wel wat meer zoekwerk op internet. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we een Nederlandse verhuurder voor je gevonden die een prachtig Salona 37 zeiljacht verhuurt vanuit Zadar:  www.OdysseySailing.nl .  Je kunt ook proberen om booteigenaren te vinden via plaatselijke kranten zoals bijvoorbeeld Slobodna Dalmacija.

Je kunt ook een schipper boeken om de boot te besturen en dit kost je tussen de 80 en 150 euro per dag. De prijs hangt af van de vaardigheden van de schipper zoals zijn of haar zeilervaring en de talen die hij/zij spreekt.

Behalve het huren van een volledige boot kun je bij sommige bureau’s ook alleen een cabine huren op grotere boten zoals gulets. Dit wordt ‘cabin charter’ genoemd en is een goedkopere manier om zeilen op de Adriatische Zee mee te maken. Wees je er wel van bewust dat je bij een cabin charter niet zelf de route van de boot en het gezelschap kunt bepalen.

 

Tags:

6 Comments »

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.