Gulet Cruise – eilandhoppen in Kroatië

/
2455 Views

Eilandhoppen, of een gulet cruise, is een leuke manier om de Kroatische kust en de eilanden te leren kennen. Maar wat is een gulet precies? Een traditionele gulet is een houten boot (een schoener) die vroeger in Turkije werd gebruikt voor het vervoeren van goederen. Het type gulets dat nu wordt gebruikt voor mini-cruises in Kroatië is van alle gemakken voorzien die je van een moderne boot zou verwachten.

Eilandhoppen met een gulet, eiland Hvar

Een standaard gulet biedt ruimte aan 15 tot 30 gasten in twee- en driepersoons hutten met een toilet en douche. Alle gulets zijn voorzien van een eetkamer/bar waar het ontbijt wordt geserveerd. De meeste gulets hebben ook een eetgedeelte in de open lucht aan de achterkant van de boot en een zonneterras bovenop de boot. Het aantal bemanningsleden hangt af van de grootte en de categorie van de gulet maar er zijn altijd minstens drie bemanningsleden aan boord.

Sommige gulets hebben een speciaal thema, zoals een fietscruise, waarbij gasten overdag de mogelijkheid hebben om aan georganiseerde fietstochten deel te nemen. Een ander voorbeeld is een naturisten mini-cruise, waarbij gasten verschillende nudistenstranden kunnen bezoeken. Ook zijn er speciale cruises met thema’s zoals party, vrijgezellen, gay of fotografie bijvoorbeeld.

Prijzen en categorieën voor een gulet cruise:

Net als hotels en appartementen zijn gulets ook onderverdeeld in categorieën aan de hand van een sterren-systeem. Dit sterren-systeem is gebaseerd op faciliteiten en voorzieningen die aanwezig zijn op een gulet. In Kroatië kun je gulets in de volgende categorieën vinden:

 • Delux-VIP gulets – 5 sterren *****
 • Luxury gulets – 4 sterren ****
 • Standard gulets – 3 sterren ***
 • Economy gulets – 2 sterren **

De prijzen hangen af van verschillende factoren zoals het seizoen, de categorie van de gulet, de zeilroute en de maaltijden. In een basis pakket is het ontbijt meestal inbegrepen en is halfpension of volpension extra.

De prijs voor het huren van een hut voor 1 week is vanaf 250-300 euro per persoon in het voor- of naseizoen.

Normaal gesproken worden gulet cruises aangeboden in de vorm van een pakket voor 1 hut (voor 2 of 3 personen) maar men kan natuurlijk ook individueel aan een reis deelnemen. Voor groepen van meer dan 10 personen raden we aan om een hele gulet te huren voor de groep. Op deze manier kun je je eigen route samenstellen (binnen de criteria van de aanbieder).

Cruise boten (gulets) liggen klaar in de haven van Split

Waar kan ik aan boord gaan?:

Gulet cruises worden aangeboden vanuit steden zoals Opatija, Zadar, Split en Dubrovnik. De meest populaire opstapplaats is Split. Iedere vrijdag en zaterdag tijdens het hoogseizoen vertrekken er meer dan 30 gulets vanuit de haven van Split.

Welke zeilroutes worden er aangeboden?:

De meest populaire routes brengen je naar de Dalmatische eilanden zoals Brač, Hvar, Korčula en Šolta. Gulets voor een cruise van 1 week naar o.a. deze eilanden vertrekken vanuit Split. Als je vanuit Dubrovnik vertrekt kun je een kiezen voor een populaire cruise van 1 week naar de eilanden Mljet, Lastovo, Šipan en Korčula.

Ook kun je een route van 2 weken boeken vanuit Split of Dubrovnik naar álle bovengenoemde eilanden. Cruises langs de kust van Montenegro zijn ook erg populair. Hiervoor kun je in Dubrovnik opstappen.

Vanuit Zadar worden routes naar de Kornati eilanden aangeboden, evenals routes naar Ugljan, Dugi Otok, Ist en andere eilanden. Vanuit Opatija vertrekken cruises naar bekende steden zoals Pula, Poreč en Rovinj, en naar eilanden zoals Cres, Losinj en Rab.

Zoals we hierboven al schreven, heb je ook de mogelijkheid om je eigen route uit te stippelen als je een hele gulet huurt i.p.v. een hut (of een aantal hutten). Er zijn bepaalde beperkingen zoals een maximum aantal nautische mijlen per pakket, maar het is ook mogelijk om bij te betalen voor extra mijlen.

Kroatie gulet cruise

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

6 Comments

 1. Beste Karianne,

  Wij zijn voornemens om met 22 personen een weekend (28/9/18-30/918) te varen in het prachtige Kroatie.

  Graag met alleen dit gezelschap op 1 boot. Inclusief ontbijt en versnaperingen gedurende de dag. Avondeten aan bood of op een leuk eilandje/plekje aan land wat jullie kennen.

  Kunt u ons ideeën en een offerte sturen.

  Hartelijke groet,
  Tulia Aben

  • Beste Tulia, AllesOverKroatie is slechts een blog over Kroatie, geen reisbureau. Zoek online naar ‘sailing trip Croatia’, ‘sailing cruise Croatia’ of ‘yacht charter Croatia’, je zult zien dat er een heel groot aanbod is. Ik zou je aanraden om te kiezen voor de kust van Dalmatie, liefst regio Split of Dubrovnik. Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Beste mevrouw Karianne,

  We plannen een verblijf in Kroatië met een maximum duur van 01-09-14 tot 23-09-14.
  We zouden tijdens dit verblijf graag een gulet cruise van 1 week inlassen. We denken aan het inhuren van een hut voor 2 personen. We kwamen op dit idee na het lezen van je info met de vermelding van de prijs ( economy met ontbijt; 300 euro per persoon ).
  Intussen zoeken we in allerlei websites vruchteloos naar een aanbod dat ergens in de buurt komt van 300 euro per persoon. De prijs van de aanbiedingen die we lezen start vanaf 1000 euro per persoon.
  Kan u ons een tip geven op welke wijze we een cruise kunnen boeken tegen een gunstige prijs?

  Met vriendelijke groeten,

  Jan en Brigitte

  • Beste Jan en Brigitte, het klopt inderdaad dat je op internet vooral cruises vindt op ‘deluxe’ en ‘VIP’ boten (4 en 5 sterren) waarvoor je minstens 1000 euro per week betaalt. Deze gulets hebben grote, luxe hutten met airco, internet, flatscreen tv etc. Helaas bieden veel bedrijven inmiddels alleen nog maar luxe boten aan en helemaal geen budget cruises meer. Je kunt nog wel ‘economy’ of ‘standard’ cruises vinden (2 of 3 sterren) maar je moet best goed zoeken op internet om ze te vinden. Ik weet toevallig dat AdriaGate betaalbare cruises aabiedt, vanaf ong. 350 euro per week. Kijk maar eens hier: https://www.adriagate.com/Croatia-en/Cruise-C0001-1 En ID Riva Tours ook: https://www.idriva.nl/kroatie-cruises.html Je hebt op een budget cruise een hele simple, kleine hut, meestal met een stapelbed, maar de routes waar je uit kunt kiezen zijn net zo interessant als die van de luxe boten. Veel succes met het vinden van jullie cruise! Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Mevrouw Merlijn, bedankt voor uw bericht. Het artikel op onze website over Gulet cruises is slechts informatief, wij bieden zelf geen cruises aan. Indien u graag hulp wilt hebben bij het vinden van een geschikte cruise, vaarroute of aanbieder, stuurt u me dan gerust een berichtje: kroatievakantieland@gmail.com. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text