Zeilen rond het eiland Brač

/
18998 Views

Als je van plan bent om je zeiltocht in Split te beginnen dan heb je drie mogelijkheden, je kunt in noord-westelijke richting varen – richting Nationaal Park Kornati, je kunt in zuid-oostelijke richting varen – richting Dubrovnik, of richting het zuiden naar de eilanden Brač, Hvar en Vis.

Voor de meeste zeilers is het plaatsje Milna op het eiland Brač de eerste aanlegplaats na vertrek uit Split. Milna ligt aan de westelijke zijde van het eiland en is een populaire zeilbestemming vanwege de ACI marina Milna. De westelijke zijde van het eiland heeft een uitzicht over het eiland Šolta, dat van Brač wordt gescheiden door de ‘Splitska Vrata’ passage. De kustlijn van Brač heeft veel inhammen en daarom is het erg gemakkelijk om een veilige ankerplaats te vinden.

Zeilen rond Kroatische eilanden

Een goede plek om te overnachten of om overdag wat tijd door te brengen is de Bobovisca baai net ten noorden van de plaats Milna. De baai loopt vrij diep het land in en splitst zich op in twee delen. In het zuid-oostelijke deel ligt een klein dorpje met een aantal nieuwe vakantiewoningen. Het is voor ondiepe boten mogelijk om langs alle kanten van de baai aan te leggen. Diepere boten kunnen aan het begin van het zuid-oostelijke deel van de baai aanleggen waar de diepte ongeveer 2 meter is. De Bobovisca baai is goed beschermd tegen wind maar als er een zuid-westen wind staat kan er een sterke deining optreden.

Wie graag zo veilig mogelijk wil overnachten kan in Milna terecht. De baai van Milna heeft verschillende dieptes en in het zuid-oostelijke deel is een ACI marina. De haven van Milna is goed beschermd tegen alle windsoorten behalve noord-westen wind, waarbij er deining kan optreden. In Milna vind je een kantoor van de havenmeester van Split, een brandstofstation, een kleine werf, postkantoor, apotheek, dokterspost, politiebureau, verschillende winkels en een busstation for vervoer naar de grootste plaats op het eiland: Supetar.

Als je in zuidelijke richting vaart, kom je langs een aantal kleine baaien met mooie stranden en dennebossen die tot aan de zee reiken. De zuid-west kust van het eiland Brač, van Kobila tot het beroemde strand Zlatni Rat in de plaats Bol, heeft de meeste baaien. De baaien bieden veilige en prachtige ankerplaatsen. Achter de kaap van Kobila ligt een gevaarlijk stuk zee voor diepere boten omdat het er erg ondiep is. Iets verderop ligt de Osibova baai die goede bescherming biedt tegen winden uit het eerste en vierde kwadrant, de baai heeft een zandbodem die goed geschikt is voor ankers. Iets verder ten zuid-oosten ligt de meest vertakte baai van deze kant van het eiland; de Lucice baai. In deze baai vind je zes kleinere baaien die goede bescherming bieden tegen alle windsoorten. In de Lucice baai vind je verschillende vakantiewoningen en vanwege de schoonheid van de baai blijven vele bezoekers er een paar dagen voordat ze verder zeilen rond het eiland Brač.

Zeilvakantie Kroatische eilanden

Als je verder zeilt in oostelijke richting aan de zuidkant van eiland Brač kom je een aantal baaien tegen die op elkaar lijken: Maslinova, Velika Graska, Smrka, Kruscica, Blaca en Draceva. De Maslinova en Velika Graska baai hebben mooie kiezelstranden en bieden goede bescherming tegen winden van het eerste en vierde kwadrant (bura, tramontana en maestral). In de Smrka baai ligt een verlaten militaire tunnel bij een kleine aanlegplaats. Dit is de best beschermde plaats tegen wind en golven, vooral voor kleinere boten die de tunnel in kunnen varen.

In de Blaca baai ligt een prachtig kiezelstrand met een kleine kapel ernaast. Vanaf dit strand loopt een weg naar de beroemde Blaca woestijn in het binnenland van het eiland. Tussen de Blaca baai en de plaats Bol vind je geen diepe baaien meer maar wel een aantal zeer mooie stranden die je veilig met de boot kunt bezoeken tijdens mooi weer.

De haven van Bol wordt beschermd door twee golfbrekers. De oostelijke golfbreker is 130 meter en de andere is 30 meter. De diepte van de zee bij de grootste golfbreker ligt tussen de 1.5 en 3.5 meter. De kust tussen de twee golfbrekers wordt veel gebruikt door de plaatselijke bevolking voor het aanleggen van boten. De plaats Bol is vooral bekend om haar beroemde Zlatni Rat strand en het is één van de meest populaire toeristische plekjes van Kroatië. In de haven vind je een kantoor van de havenmeester van Split, een dokterspost, apotheek, postkantoor, politiebureau veel winkels.

Zeilen rond het eiland Brac

Bol is verbonden met Supetar via een busverbinding en in de zomer is er een rechtstreekse veerverbinding met Split via catamaran.

Het noordelijke deel van Brač is niet zo populair bij zeilers omdat het niet in open verbinding staat met de zee maar in plaats daarvan op het vasteland kijkt. Toch zijn er een aantal leuke kleine plaatsjes die de moeite van een bezoekje waard zijn en ook een aantal mooie stranden. Het westelijke deel van de noord-zijde van het eiland Brač, van Gomilica tot het plaatsje Postira, is voornamelijk laagland met ondiepe zee. Wijngaarden, akkers en dennebossen reiken er tot aan de kust.

Aan deze kant van het eiland vind je de grootste plaats van Brač: Supetar. De haven van Supetar is opgedeeld in een oud en een nieuwe deel. Het nieuwe deel heeft een 260 meter lange pier voor veerboten die de haven beschermt tegen noorden- en noord-oosten wind (bura en labanat). In dit deel van de haven vind je bijna altijd een veilige plaats voor je boot. In het oude deel van de haven vind je een 100 meter lange pier die aan de noordkant bestemd is voor veerboten. De diepte van de zee aan de zuidkant van deze pier ligt tussen de 1 en 6 meter. Een beetje verder ten zuiden ligt nog een pier. Aan de einde van de oude haven leggen de plaatselijke vissers hun bootjes aan. De haven van Supetar biedt goede bescherming tegen alle winden. In het oude centrum vind je een kantoor van de havenmeester van Split, veel winkels, dokterspost, apotheek, politiebureau, postkantoor, veerhaven, bank en brandstofstation (niet aan de zee).

Ten westen van Supetar vind je een aantal mooie zandstranden en het kleine plaatsje Sutivan (2 NM van Supetar). Sutivan heeft twee golfbrekers die de haven beschermen tegen noorden- en noord-oosten wind. Sterke noord-westen wind (tramontana) veroorzaakt sterke deining in de haven.

Varen in Kroatie

Tussen Sutivan en de noord-west kaap van het eiland Brač, kaap Gomilica, ligt nog een mooie baai genaamd Livka. Deze baai biedt goede bescherming tegen alle winden behalve de bura en de tramontana (noord- en noord-west).

Als je vanaf Supetar in oostelijke richting vaart komt je aan in Postire, een plaatsje dat bekend staat om haar visfabriek, maar de haven is niet zo veilig. Verder naar het oosten ligt de plaats Pusica in een baai met dezelfde naam. De Pusica baai gaat diep het land in een splitst zich daar op in twee delen. Het westelijke deel is de Puciski Dolac baai met een diepte van twee meter. In de Stipanska haven kunnen ondiepe boten aanleggen en in de plaats Pucisce vind je een postkantoor, een aantal winkels, een dokterspost, apotheek en een busstation met verbindingen naar andere plaatsen op het eiland.

Naar het zuiden vind je de plaats Povlja, de laatste plaats aan deze zijde van het eiland. Povlja biedt een veilige haven en drie baaien die bescherming bieden tegen alle winden.

Het eiland Brač heeft veel kleine baaien en prachtige stranden. Ook in het binnenland van het eiland zijn interessante plekjes te vinden (zoals bijvoorbeeld het hoogste punt van alle Kroatische eilanden) dus neem gerust de tijd om al dit moois te ontdekken.

Lees hier nog veel meer over zeilen in Kroatië.

Meer weten over het eiland Brač? Lees dan ook eens ons artikel over avontuurlijke sporten op Brač.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

2 Comments

  • Beste meneer Van Alst,

   Helaas heb ik geen ervaring met het huren van een zeiljacht.
   (Omdat ik zelf in Kroatie woon, breng ik mijn vakanties meestal door bij familie
   in Nederland, in plaats van in Kroatie)
   Indien u een specifieke vraag heeft over verhuur in Split dan hoor ik het graag,
   misschien kan ik het een en ander voor u uitzoeken om u verder te helpen.

   Met vriendelijke groeten,
   Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text