Vakantiebestemmingen in Istrië

/
545 Views

Istrië is al tientallen jaren één van de meest populaire vakantiebestemmingen van Kroatië met prachtige kustplaatsen.  Wanneer je de kustroute volgt vanaf de Sloveense grens zul je de volgende kustplaatsen in Istrië tegenkomen (van noord naar zuid):

Umag: Umag heeft een aantal hele mooie hotels te bieden met uitstekende spa faciliteiten. Deze oude plaats heeft wel sfeer en karakter maar niet zoveel als de oude plaatsen Poreč en Rovinj.

Umag Kroatie

Novigrad: als je de kustroute vanaf Umag volgt kom je ongeveer 12km verderop in Novigrad uit. In de laatste jaren zijn de voorzieningen voor toeristen in Novigrad aanzienlijk verbeterd. Er is bijvoorbeeld een nieuwe jachthaven gebouwd en er zijn een aantal kleine, gezellige restaurants bij gekomen. Ik raad je aan om op een zonnige dag de zonsondergang te bekijken vanaf de stadsmuur, terwijl je geniet van een heerlijk glas wijn uit Istrië.

Poreč: als je de kustroute verder volgt kom je vanzelf in Poreč terecht. Gelegen op een schiereiland en met een geschiedenis van meer dan tweeduizend jaar is Poreč één van de meest belangrijke toeristische plaatsen aan de west kust van Istrië. Het belangrijkste monument is het kathedralencomplex van de Eufrasiusbasiliek met zijn prachtige mozaïeken uit de 6e eeuw, in het histrorische centrum van Poreč. De basiliek staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Porec Kroatie

Vrsar: is de volgende plaats langs de kustroute. Het is een oude vissersplaats gebouwd op een heuvel. Als je helemaal naar boven wandelt, naar het oude centrum, dan kun je ook nog de klokketoren beklimmen om te genieten van het prachtige uitzicht over de Adriatische zee. Vergeet vooral niet om je fototoestel mee te nemen.

Rovinj: vanuit Vrsar is het 27km rijden, via de Lim baai, naar één van de mooiste plaatsen in Kroatië; Rovinj. De oude plaats Rovinj bevond zich vroeger op een eiland maar in de 18e eeuw heeft met het kanaal, dat het eiland met de kust verbond, dichtgegooid en sindsdien in Rovinj een schiereiland. Wat je absoluut niet mag missen in Rovinj is een bezoekje aan de Sint-Eufemia kerk op de heuvel in het oude centrum.

Fažana: 30km ten zuiden van Rovinj ligt het kleine vissersplaatsje Fažana. Dit plaatsje is als het ware de ingang voor Nationaal Park Brijuni (Tito’s favoriete plek in Kroatië).

Pula: 8km ten zuiden van Fažana ligt de grootste plaats in Istrië: Pula. Pula is de perfecte plek om lekker te winkelen en natuurlijk mag je een bezoek aan het beroemde amfitheater (Arena Pula) en het Forum in het oude centrum niet overslaan.

Arena Pula

Medulin: ligt helemaal onderin Istrië. Dit voormalige vissersdorpje is een populaire vakantie bestemming geworden vanwege het 1km lange zandstrand. Zandstranden zijn vrij zeldzaam in Istrië.

Rabac: als je vanaf Medulin 55km in de richting van Rijeka rijdt, kom je terecht in het leuke vakantie plaatsje Rabac. Rabac ligt in een baai en de plaats heeft meerdere grote hotels waardoor het aantal inwoners tijdens het hoogseizoen toeneemt met bijna 1000%.

Wat valt er te doen en te zien in Istrië?

Behalve de mooie kustplaatsen valt er nog meer te bezichtigen in Istrië, zoals de vele mooie heuveldorpjes bijvoorbeeld. Hier zijn een aantal andere aanraders:

Nationaal Park Brijuni: tegenover Fažana ligt de eilandengroep Brijuni. Aan het begin van de 20e eeuw was het nationale park erg populair onder de Europese elite en later werd het een geliefd zomerverblijf voor Tito. Vele presidenten, koningen, koninginnen en beroemde acteurs bezochten hem op de Brijuni eilanden. Velen brachten als geschenk exotische dieren mee voor zijn dierentuin en safari park, die aan het begin van de 20e eeuw werden gebouwd.

Nationaal Park Brijuni

Wijn routes: door heel Istrië heen zijn bruine bordjes te vinden met daarop een afbeelding van een tros druiven. Als je dit bord ziet weet je dat je je op een wijnroute bevindt waar je wijnmakerijen kunt bezichtigen en verse wijn kunt proeven en kopen. Als je van wijn houdt raden we je aan om een paar wijnmakerijen te bezoeken. Een liter verse wijn kost ongeveer 15 tot 20 kuna per liter, voor deze prijs kun je het haast niet laten om wat Kroatische wijn als souvenir mee te nemen naar huis. De meest populaire druiven soorten zijn de Teran (blauw) en de Malvazija (wit) maar je kunt ook wijnmakerijen vinden die Merlot, Chardonnay en andere wijnsoorten produceren.

Hum: is één van de kleinste dorpjes in de wereld. Dit middeleeuwse dorpje telt zeventien inwoners die nogsteeds op traditionele wijze leven. Als je een bezoek brengt aan dit dorpje is het net alsof je terug gaat in de tijd.

Hum Kroatie

De Grot van Baredine: er zijn meer dan duizend grotten te vinden in Istrië maar slechts een handjevol is open voor het publiek. Ongeveer 12km van Poreč, in Nova Vas, ligt de bekendste grot van Istrië: de Grot van Baredine. De grot is bezaaid met stalactieten en stalagmieten die een prachtige ondergrondse wereld vormen.  Er zijn inheemse diersoorten te vinden die alleen in grotten in deze regio leven zoals de Grottenolm (een soort salamander). De grot is geopend van 1 april tot 30 oktober en in het hoogseizoen (juli en augustus) kunt u de grot bezoeken van half 10 ‘s ochtends tot half 7 ‘s avonds. Vergeet niet om warme kleding mee te nemen want het is erg koud in de grot (ongeveer 14 graden).

De Feštinsko Kraljevstvo Grot: deze grot die vlakbij de plaats Zminj ligt is ook open voor bezoekers. Een rondleiding door de grot duurt ongeveer een half uur en kost 40 kuna. De grot is in het hoogseizoen geopend van 10 uur ‘s ochtends tot 6 uur ‘s avonds.

Jurassic Park Funtana: is de tweede Jurassic Park in de wereld, met metalen dinosauraussen tot wel 24 meter lang. Het is een nieuw attractiepark in Poreč, inclusief speeltuin, en het park is het hele jaar geopend.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

1 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text