Natuurpark Kopački Rit bezoeken

/
4157 Views

In het oosten van Kroatië, in de Baranja streek vlakbij de stad Osijek en bij de Hongaarse grens, vind je natuurpark Kopački Rit. Het is een van de grootste en belangrijkste draslanden in Europa. Kopački Rit ligt in de samenvloeiing van de rivieren de Donau en de Drava en bestaat uit moerasland, ondergelopen weides, vijvers en meren. Onder invloed van eb en vloed verandert het landschap er voortdurend. Gemiddeld 100 dagen per jaar is het gebied ondergelopen, en de enige delen die permanent ondergelopen zijn, zijn de meren Kopačko en Sakadaš.

Flora en fauna

Dit 230 km² grote overstromingsgebied is een ideale habitat voor vissen, herten, bevers, wilde zwijnen, vossen, marters, wezels, wilde katten en vele vogelsoorten, waaronder adelaars, ooievaars, ijsvogels, arenden, spechten en reigers. In totaal komen er meer dan 2300 verschillende vissoorten voor, waarvan 40 zeldzame soorten, en wel 300 vogelsoorten. Zouden we de vele migrerende vogels meerekenen die er ieder jaar tijdelijk verblijven dan zou dit aantal nog veel hoger zijn. Men heeft er meer dan 140 verschillende plantensoorten ontdekt, waaronder zeldzame soorten waterlelies, irissen en lisdodden.

Houten vlonders over het water in Kopacki Rit

Fietsen

Het natuurgebied is zeer geschikt voor fietstochten en fietsen zijn te huur bij het bezoekerscentrum. Het park is met de fiets te bereiken vanuit Osijek en bovendien zijn er bekende, internationale fietsroutes die door het natuurgebied heen lopen, zoals de Danube Route en de Pannonian Peace Route. De lokale wegen rondom het natuurgebied zijn ook geschikt om te fietsen.

Tours

Wie graag actief wil zijn op het water kan meedoen aan een kanotour met een gids. Kopački Rit is zeer geliefd bij vogelspotters en er worden speciale vogeltours aangeboden. Hou je van fotograferen dan kun je meedoen met een speciale fotosafari tour. Ben je geïnteresseerd in een tour, neem dan eerst even contact op met het park management (prijemni.centar@pp-kopacki-rit.hr) om de beschikbaarheid te checken en een plekje te reserveren.

Er zijn verschillende boottours (van ongeveer een uur) met een gids beschikbaar. De aanlegplaats van de boot aan het Sakadaš meer is te voet bereikbaar via de ‘White Lily Boardwalk’, dit is een wandelroute van 2.5km over houten vlonders waar je ongeveer een half uur over doet.

Er rijdt ook een treintje vanaf de parkeerplaats en het ticketkantoor rechtstreeks naar de aanlegplaats toe. Wil je deelnemen aan een boottour, zorg dan dat je bij het ticketkantoor het juiste entreekaartje koopt (er zijn kaartjes met en zonder boottour beschikbaar).

Vogels in natuurgebied Kopacki Rit

Vissen

Vissen met een visvergunning (voor een dag, 3 dagen, een week of een jaar) is toegestaan in bepaalde zones. Kopački Rit is een beschermd natuurgebied en een belangrijk paai- en opgroeigebied voor vissen, zorg dus dat je deze zones goed checkt.

Interactieve exhibitie

In het bezoekerscentrum Mali Sakadaš kun je de interactieve exhibitie bezoeken. Hier kom je van alles te weten over het natuurgebied via virtuele spellen, touch screens en andere technologie. Een bezoekje aan Mali Sakadaš is inbegrepen in de toegangsprijs.

Het Tikveš eikenbos

Behalve drasland hoort er ook een groot bosgebied bij Kopački Rit. Het Tikveš eikenbos is met de auto te bereiken en je kunt er op eigen gelegenheid fietsen en wandelen of een wandelexcursie met een gids ondernemen. Voor een excursie moet je wel vantevoren informeren naar de mogelijkheden.

Het Tikveš bos is al eeuwenlang een populair jachtgebied en het landgoed met villa in het bos, ook wel het ‘Tikveš kasteel’ genoemd, is ook zeker de moeite van een bezoekje waard. Het landgoed is door veel belangrijke historische figuren in gebruik geweest, waaronder de Habsburgers en Tito.

Kopacki Rit van boven

Het dorpje Kopačevo

Aan de rand van het natuurgebied, dichtbij de bezoekersingang naar Kopački Rit, ligt het dorpje Kopačevo. De (voornamelijk Hongaarse) inwoners van dit eeuwenoude dorpje leven tegenwoordig met name van de landbouw en het toerisme. Vroeger draaide alles om de visserij maar sinds de jaren 70 is de visvangst sterk afgenomen vanwege de invoering van strenge regels ter bescherming van het natuurgebied.

Het is een leuk dorp om wat te eten in een van de traditionele tavernes. Bijna overal staan gerechten met rode paprika op het menu. Kopačevo staat bekend om haar rode paprika en het paprikapoeder dat ervan gemaakt wordt. Het dorpje biedt privé accommodatie en voor de kampeerliefhebbers is er ook een kleine camping, genaamd camping Family, met ongeveer 20 staanplaatsen.

Seizoenen

Het natuurgebied is het hele jaar door geopend en ieder seizoen heeft zijn eigen charme.

In het voorjaar en de vroege zomer is het waterniveau het hoogst, vanwege het vele smeltwater uit de Alpen dat door de Donau en de Drava wordt aangevoerd. In deze tijd van het jaar bezoeken veel migrerende vogels het gebied.

In de late zomer en vroege herfst is het de bronsttijd van de edelherten, dit is ook een interessante tijd om Kopački Rit te bezoeken. Wil je de edelherten in actie zien dan zul je wel heel vroeg in de ochtend moeten komen.

In de herfst zie je opnieuw een grote toename in het aantal migrerende vogels, maar ook in de winter zijn er vogels aanwezig, voornamelijk eenden, zwanen en ganzen. Ook is de kans groot dat je in de winter zoogdieren ziet. Ze kunnen zich dan minder goed verstoppen en durven dichter bij de mens te komen terwijl ze zoeken naar voedsel.

In het voorjaar, najaar en de zomer zijn de openingstijden van 9:00 tot 17:00 of 18:00 en in de winter van 8:00 tot 16:00.

Kopacki Rit in de winter

Toegangsprijzen

    • Entreekaartje zonder boottocht – 10 kuna p.p. (kinderen tot 4 jaar gratis)
    • Entreekaartje met boottocht en/of treintje – 80 tot 100 kuna (afhankelijk van het seizoen)

Parkeren is gratis en er zijn toiletten aanwezig bij de hoofdingang (gratis voor bezoekers).

Bereikbaarheid

Kopački Rit ligt ongeveer 3 uur rijden van Zagreb en slechts een kwartier rijden van Osijek. Vanuit Osijek kun je het natuurgebied gemakkelijk met de auto bereiken. De gps-locatie van de hoofdingang is 45.608325, 18.787913.

Er rijden geen bussen rechtstreeks naar het park maar wel van Osijek naar Kopačevo. De bus stopt in het centrum van het dorpje en het is dan nog 5 minuten wandelen naar de hoofdingang van het park. Informeer op het busstation van Osijek voor de dienstregeling.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text