Natuurpark Papuk in Slavonië

/
2911 Views

Natuurpark Papuk ligt in het noordoosten van Kroatië, in de regio Slavonië. Deze regio staat bekend om haar laagvlakten en uitgestrekte akkers, maar ook om de ‘bergring van Slavonië’, die uit vijf bergen bestaat; Papuk, Psunj, Krndija, Požeška Gora en Dilj. Binnen de bergring ligt de vruchtbare Požega vallei, ook wel de Gouden Vallei genoemd. ‘Gouden Vallei’ is de vertaling van het Romeinse ‘Vallis Aurea’, een naam die de vallei te danken heeft aan de wijnvelden.

Natuurpark Papuk bestaat uit 340km² aan beschermd gebied, met bergtoppen tot een hoogte van 1km. Het park is niet alleen rijk aan flora en fauna, maar ook aan geologische, culturele en historische schatten. Papuk is een door UNESCO erkend geopark, dat betekent een geografisch gebied met een landschap van internationale geologische betekenis, beheerd volgens een wereldwijd concept van bescherming, onderwijs en duurzame ontwikkeling.

Forest Park Jankovac

Een eiland in de Pannonische Zee

Papuk was meer dan 10 miljoen jaar geleden een eiland in de Pannonische Zee en het huidige landschap is mede vormgegeven door de krachtige golven die destijds op de kust sloegen. De rotsformaties in het gebied zijn tot wel 400 miljoen jaar oud en behoren tot de oudste rotsen in heel Kroatië.

In het dorpje Velika vind je het bezoekerscentrum ‘House of the Pannonean Sea‘, waar geologische verhalen over de Pannonische Zee verteld worden door middel van fossielen, interactieve schermen en tentoonstellingen.

In het Geo Info Center in Voćin maak je een reis door de tijd, vanaf het ontstaan van de aarde, door middel van interactieve displays, 3D ruimtes, tentoonstellingen en multimediapresentaties. Vlakbij Voćin vind je Rupnica, een uniek geologisch natuurmonument en zeer zeldzaam morfologisch fenomeen van vulkanisch gesteente. Rupnica is ontstaan door vulkanische activiteit en lijkt op een natuurlijk mozaiek van rotsen die eruitzien als een trap van vierkante, vijfhoekige en zeshoekige zuilen.

Geologisch fenomeen Rupnica

In Papuk kunnen bezoekers wandelen, hiken en fietsen. Er zijn veel gemarkeerde paden die je langs interessante plekken brengen. Een goed startpunt voor je bezoek aan het park is het dorpje Velika, 12km ten noorden van het stadje Požega. Liefhebbers van rotsklimmen kunnen vlakbij Velika de Sokoline rotsen vinden. Wil je meer te weten komen over het gebied, kies dan een van de educatieve paden, zoals het Lapjak Educational Trail, het Count’s Educational Trail of het Rupnica Geological Educational Trail.

Jankovac Forest Park

Wat je zeker niet mag missen is het Jankovac Forest Park, dat op een hoogte van bijna 500m boven zeeniveau ligt. In de bossen van Jankovac vind je twee kunstmatige meren, vele beekjes, kleine watervallen en eeuwenoude (beuken)bomen. Er is zelfs een 35m hoge waterval, de Skakavac waterval. Een mooie route door het bos is het ‘Count’s Trail’ (2.3km lang), die je langs bovengenoemde bezienswaardigheden brengt. Langs de route vind je ook infoborden, met interessante weetjes op het gebied van natuur, cultuur en geschiedenis. Wil je graag fietsen maar heb je zelf geen fietsen mee, dan kun je er ook mountainbikes en ebikes huren. Op een van de meren in het Jankovac park kun je ook kano’s huren.

Waterval Skakavac Natuurpark Papuk

Liefhebbers van grotten kunnen twee kleine grotten boven de meren in het Jankovac Forest Park bezoeken. De Janković grot is de laatste rustplaats van Graaf Janković, een edelman van de Slavonische adellijke Janković familie, waarnaar het park is genoemd. In de grot vind je zijn tombe en een altaar. Boven deze grot ligt de 20m diepe Maksim’s grot, genoemd naar een dief die zich er in de 19e eeuw schuilhield. In het hele park zijn tot nu toe ongeveer 50 grotten ontdekt, die nog steeds onderzocht worden en dus ook (nog) niet toegankelijk zijn voor bezoekers.

Kasteel ruïne

De meest bekende ruïne in de regio is die van kasteel Ružica (‘Roos’). Het is de grootste kasteelruïne in heel Slavonië. Er is weinig bekend over de oorsprong van het kasteel, behalve dat het in de geschiedenisboeken voor het eerst werd genoemd in 1357. Kasteel Ružica ligt vlakbij het plaatsje Orahovica en je kunt er naartoe hiken vanaf het meer van Orahovica. Het meer is te bereiken met de auto en je kunt er parkeren. Het is trouwens een populaire zwemplek in de zomer. Het duurt ongeveer 20 minuten om van het meer naar het kasteel te hiken. Het pad is steil en het is daarom een redelijke uitdaging om naar boven te klimmen, maar de ruïne en het prachtige uitzicht maken het zeker de moeite waard. De toegang tot de ruïne is op eigen risico, aangezien er geen onderhoud wordt gedaan.

Kasteelruine Ruzica

Goed om te weten over natuurpark Papuk:

 • Honden zijn in het hele park toegestaan, mits aangelijnd.
 • Er is een restaurant in Jankovac Forest Park, in ‘Mountain Lodge Jankovac’, waar je ook kamers kunt huren om te overnachten.

Leuke activiteiten in natuurpark Papuk

 • Geocaching in het park. Meer info via deze link.
 • Adrenaline park Duboka in Velika. Bezoek de website.
 • Aquapark Shhhuma in Velika. Check de site.
 • Paragliding. Check vliegclub Bumbar hier.

Kamperen in natuurpark Papuk

Er is een minicamping in het dorpje Velika, genaamd Camping Duboka.

Hoe bereik je hoofdingang Velika

Via de snelweg Ivanja Reka-Lipovac vanuit de richting van Zagreb neem je afslag Nova Gradiška, vervolgens rij je via Požega naar Velika.

Via de snelweg vanuit de richting Vinkovci neem je de afslag Lužani, vervolgens rij je via Pleternica naar Velika.

Er rijden bussen en treinen vanuit veel Kroatië steden naar Požega (15km van de hoofdingang van het park in Velika). Vanuit Požega kun je de trein nemen naar Velika (de treinrit duurt 16 minuten), waar je de hoofdingang naar het park vindt.

Toegangsprijzen

 • Maandag t/m vrijdag (volwassenen en kinderen) – 10 kuna p.p.
 • Zaterdagen, zondagen en feestdagen (volwassenen en kinderen) – 20 kuna p.p.
 • Gratis toegang voor kinderen t/m 6 jaar.

Meer over de regio Slavonië

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text