Home » Gezondheidszorg in Kroatië

Gezondheidszorg in Kroatië

Deze pagina is een vervolg op : Emigreren naar Kroatie

Als je in Kroatië wilt wonen zul je een visum moeten aanvragen en een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van een visum is dat je je hebt aangemeld bij de Kroatische gezondheidszorg en de verplichte maandelijkste ziektekostenverzekering betaalt. De Kroatische gezondheidszorg heet HZZO en iedere grotere plaats heeft een HZZO kantoor waar je je aan kunt melden.  Lees hier meer: http://www.hzzo.hr/en/

Ziektekosten

gezondheidszorg kroatieAls je eenmaal ingeschrevent bent, en betaalt, heb je recht op dezelfde gezondheidszorg als alle andere Kroatische inwoners. Ik denk dat alle expats in Kroatië hetzelfde bedrag aan ziektekosten moeten betalen, maar ik weet dit niet helemaal zeker. De kosten veranderen nog wel eens, maar liggen rond de 400 kuna per maand. De maandelijkse betalingen moeten overgemaakt worden naar een speciaal rekeningnummer maar ik heb al van veel expats gehoord dat het erg lang duurt voordat je je eerste rekening krijgt (vaak wel minstens 6 maanden na inschrijving, dat was bij mij ook het geval). Dus zorg dat je hier wat geld voor achter de hand houdt, want als de eerste rekening eenmaal komt, kan het bedrag al flink opgelopen zijn.

Je ziektekostenverzekering stopt op het moment dat je visum verloopt. Dus zodra je je visum hebt laten verlengen moet je naar het HZZO kantoor met je nieuwe visum om te zorgen dat je ziektekostenverzekering ook weer verlengd wordt. Doe je dit niet dan zul je bij een bezoek aan een arts geweigerd worden (omdat artsen in hun computersysteem kunnen zien of je verzekering nog geldig is).

Privé gezondheidszorg

In Kroatië kun je ook gebruik maken van privé gezondheidszorg, als je dat wilt. Veel artsen werken én voor de staat én privé. Je kunt zelf bepalen of je van de diensten van een arts gebruikt maakt via de staatsgezondheidszorg of privé, maar je moet wel gewoon voor de staatsgezondheidszorg via het HZZO blijven betalen, ookal maak je uitsluitend gebruik van privé gezondheidszorg. Bezoek je een arts privé dan moet je meteen contant betalen.

ziektekostenverzekering kroatieAls je eenmaal verzekerd bent via het HZZO kunt je zelf een huisarts (obiteljski liječnik) uitzoeken, een tandarts en (indien nodig) een specialist in een ziekenhuis. Het enige wat je hoeft te doen als je medische hulp zoekt (of je in wilt schrijven bij een arts) is je verzekeringspasje (“knjižica“) en je ID te laten zien. Voor een bezoek aan een specialist moet je wel eerst een verwijsbriefje van je huisarts hebben.

Het overgrote deel van je medische kosten is gedekt, op een aantal kleine kosten na. Moet je bijvoorbeeld een gaatje laten vullen bij de tandarts dan kost je dat ongeveer 70 kuna. En een bezoek aan een specialist zal je 10 of 20 kuna kosten aan adminstatiekosten. Verder moeten bepaalde medicijnen (gedeeltelijk) zelf betaald worden. Deze kosten moet je contant betalen (tijdens je consult, of bij de apotheek) dus zorg dat je altijd wat geld bij je hebt.

Kwaliteit van de zorg

Laat je niet afschrikken door de oude gebouwen waarin veel doktersposten gevestigd zijn. Ook veel ziekenhuizen zijn nodig aan een renovatie toe. Gelukkig zegt de staat van het gebouw niets over de kwaliteit van de zorg die er geboden wordt. Ik ben zelf heel erg tevreden met de gezondheidszorg hier in Kroatië . Ik moet eerlijk toegeven dat veel artsen hier een beetje een vreemde manier hebben van omgaan met patiënten, waar ik wel aan heb moeten wennen. Veel artsen komen wat onvriendelijk en ongeïnteresseerd over, alsof ze geen plezier in hun werk hebben. Het is hier niet zo gebruikelijk om veel uitleg te geven aan patienten, communicatie is niet het sterkste punt van veel Kroatische artsen. Gelukkig is dit niet bij alle artsen het geval, maar je zult dus wel een beetje je best moeten doen om te zorgen dat je een goede huisarts of specialist vindt, die goede communicatie met patiënten belangrijk vindt. En besluit je ook gebruik te maken van privé gezondheidszorg dan zul je al gauw merken dat artsen een stuk vriendelijker zijn als je ze in hun privékliniek bezoekt. Ik heb hier ook in het ziekenhuis gelegen en was heel tevreden met de zorg die ik daar heb gekregen. De ziekenhuizen zijn schoon, het personeel is professioneel en goed georganiseerd en het eten is ook prima.

Praktische info en spoedeisende hulp

Als je een arts moet bezoeken is het handig om hier voldoende tijd voor uit te trekken want in veel ziekenhuizen en huisartsenposten hebben ze nog geen afsprakensysteem. Je moet dus gewoon wachten tot je aan de beurt bent, en dat kan soms wel even duren (ik heb wel eens twee uur moeten wachten). Gelukkig voeren steeds meer ziekenhuizen nu een afsprakensysteem in.

ziekenhuizen kroatieNog wat praktische info: de spreekuren van artsen zijn hier anders dan wij in Nederland gewend zijn. Op even datums werken ze ’s ochtends en op oneven datums ’s middags, of precies andersom. Heb je dringend een arts nodig op t moment dat jouw arts geen dienst heeft dan moet je naar de spoedeisende hulp gaan (hitna pomoc) in het dichtstbijzijnde ziekenhuis (bolnica). Dus ook ’s nachts en in de weekenden moet je hier naartoe. In Kroatië komen artsen niet bij patienten thuis, dus hoe ziek je ook bent, je zult zelf naar je arts of naar de spoedeisende hulp moeten gaan, of een ambulance moeten bellen (112).

En tenslotte: kinderen tot 12 jaar kunnen alleen ingeschreven worden bij een kinderarts (pediater) en niet bij een ‘gewone’ huisarts. Heeft je kind dringend medische hulp nodig en is er geen kinderarts beschikbaar ga dan naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis en vraag daar meteen of je daar moet blijven wachten tot je aan de beurt bent of dat je naar de kinderafdeling moet gaan. Sommige ziekenhuizen hebben namelijk een speciale spoedeisende hulp afdeling voor kinderen dus zorg dat je niet op de verkeerde plek zit te wachten en kostbare tijd verspilt.

11 Comments »

Laat een reactie achter!

Omdat ik weinig vrije tijd heb en veel vragen ontvang, vraag ik jullie om eerst even dit korte advies te lezen. Bedankt voor jullie geduld en begrip!

Wees aardig. Blijf on topic. Geen spam. U kunt zich ook opgeven voor onze Comments Feed via RSS.

Je kunt deze tags gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Dit is een Gravatar-enabled weblog. Om uw eigen te krijgen wereldwijd erkende-avatar, dan kunt u zich registreren op Gravatar.

Waardeer je onze site? Steun ons met een '+1' of een 'like'.