Gezondheidszorg in Kroatië
Deze pagina is een vervolg op : Emigreren naar Kroatie
Als je in Kroatië wilt wonen zul je een visum moeten aanvragen en een belangrijke voorwaarde voor het verstrekken van een visum is dat je je hebt aangemeld bij de Kroatische gezondheidszorg en de verplichte maandelijkste ziektekostenverzekering betaalt. De Kroatische gezondheidszorg heet HZZO en iedere grotere plaats heeft een HZZO kantoor waar je je aan kunt melden. Lees hier meer: https://www.hzzo.hr/en/
Ziektekosten
Als je eenmaal ingeschrevent bent, en betaalt, heb je recht op dezelfde gezondheidszorg als alle andere Kroatische inwoners. Ik denk dat alle expats in Kroatië hetzelfde bedrag aan ziektekosten moeten betalen, maar ik weet dit niet helemaal zeker. De kosten veranderen nog wel eens, maar liggen rond de 450 kuna per maand. De maandelijkse betalingen moeten overgemaakt worden naar een speciaal rekeningnummer maar ik heb al van veel expats gehoord dat het erg lang duurt voordat je je eerste rekening krijgt (vaak wel minstens 6 maanden na inschrijving, dat was bij mij ook het geval). Dus zorg dat je hier wat geld voor achter de hand houdt, want als de eerste rekening eenmaal komt, kan het bedrag al flink opgelopen zijn.
Je ziektekostenverzekering stopt op het moment dat je visum verloopt. Dus zodra je je visum hebt laten verlengen moet je naar het HZZO kantoor met je nieuwe visum om te zorgen dat je ziektekostenverzekering ook weer verlengd wordt. Doe je dit niet dan zul je bij een bezoek aan een arts geweigerd worden (omdat artsen in hun computersysteem kunnen zien of je verzekering nog geldig is).
Privé gezondheidszorg
In Kroatië kun je ook gebruik maken van privé gezondheidszorg, als je dat wilt. Veel artsen werken én voor de staat én privé. Je kunt zelf bepalen of je van de diensten van een arts gebruikt maakt via de staatsgezondheidszorg of privé, maar je moet wel gewoon voor de staatsgezondheidszorg via het HZZO blijven betalen, ookal maak je uitsluitend gebruik van privé gezondheidszorg. Bezoek je een arts privé dan moet je meteen contant betalen.
Als je eenmaal verzekerd bent via het HZZO kunt je zelf een huisarts (obiteljski liječnik) uitzoeken, een tandarts en (indien nodig) een specialist in een ziekenhuis. Het enige wat je hoeft te doen als je medische hulp zoekt (of je in wilt schrijven bij een arts) is je verzekeringspasje (“knjižica“) en je ID te laten zien. Voor een bezoek aan een specialist moet je wel eerst een verwijsbriefje van je huisarts hebben.
Het overgrote deel van je medische kosten is gedekt, op een aantal kleine kosten na. Moet je bijvoorbeeld een gaatje laten vullen bij de tandarts dan kost je dat ongeveer 70 kuna. En een bezoek aan een specialist zal je 10 of 20 kuna kosten aan adminstatiekosten. Verder moeten bepaalde medicijnen (gedeeltelijk) zelf betaald worden. Deze kosten moet je contant betalen (tijdens je consult, of bij de apotheek) dus zorg dat je altijd wat geld bij je hebt.
Kwaliteit van de zorg
Laat je niet afschrikken door de oude gebouwen waarin veel doktersposten gevestigd zijn. Ook veel ziekenhuizen zijn nodig aan een renovatie toe. Gelukkig zegt de staat van het gebouw niets over de kwaliteit van de zorg die er geboden wordt. Ik ben zelf heel erg tevreden met de gezondheidszorg hier in Kroatië . Ik moet eerlijk toegeven dat veel artsen hier een beetje een vreemde manier hebben van omgaan met patiënten, waar ik wel aan heb moeten wennen. Veel artsen komen wat onvriendelijk en ongeïnteresseerd over, alsof ze geen plezier in hun werk hebben. Het is hier niet zo gebruikelijk om veel uitleg te geven aan patienten, communicatie is niet het sterkste punt van veel Kroatische artsen. Gelukkig is dit niet bij alle artsen het geval, maar je zult dus wel een beetje je best moeten doen om te zorgen dat je een goede huisarts of specialist vindt, die goede communicatie met patiënten belangrijk vindt. En besluit je ook gebruik te maken van privé gezondheidszorg dan zul je al gauw merken dat artsen een stuk vriendelijker zijn als je ze in hun privékliniek bezoekt. Ik heb hier ook in het ziekenhuis gelegen en was heel tevreden met de zorg die ik daar heb gekregen. De ziekenhuizen zijn schoon, het personeel is professioneel en goed georganiseerd en het eten is ook prima.
Praktische info en spoedeisende hulp
Als je een arts moet bezoeken is het handig om hier voldoende tijd voor uit te trekken want in veel ziekenhuizen en huisartsenposten hebben ze nog geen afsprakensysteem. Je moet dus gewoon wachten tot je aan de beurt bent, en dat kan soms wel even duren (ik heb wel eens twee uur moeten wachten). Gelukkig voeren steeds meer ziekenhuizen nu een afsprakensysteem in.
Nog wat praktische info: de spreekuren van artsen zijn hier anders dan wij in Nederland gewend zijn. Op even datums werken ze ’s ochtends en op oneven datums ’s middags, of precies andersom. Heb je dringend een arts nodig op t moment dat jouw arts geen dienst heeft dan moet je naar de spoedeisende hulp gaan (hitna pomoc) in het dichtstbijzijnde ziekenhuis (bolnica). Dus ook ’s nachts en in de weekenden moet je hier naartoe. In Kroatië komen artsen niet bij patienten thuis, dus hoe ziek je ook bent, je zult zelf naar je arts of naar de spoedeisende hulp moeten gaan, of een ambulance moeten bellen (112).
En tenslotte: kinderen tot 12 jaar kunnen alleen ingeschreven worden bij een kinderarts (pediater) en niet bij een ‘gewone’ huisarts. Heeft je kind dringend medische hulp nodig en is er geen kinderarts beschikbaar ga dan naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis en vraag daar meteen of je daar moet blijven wachten tot je aan de beurt bent of dat je naar de kinderafdeling moet gaan. Sommige ziekenhuizen hebben namelijk een speciale spoedeisende hulp afdeling voor kinderen dus zorg dat je niet op de verkeerde plek zit te wachten en kostbare tijd verspilt.
Op dit moment maak ik gebruik van de gezondheidszorg in Kroatië. En ik ben echt geschokt. Lig met een gebroken rug in hospital van Zadar en ik val van de ene verbazing in de andere. Zeer slechte tot geen communicatie met patiënten door doktoren, slechte kwaliteit voeding en 1 kopje drinken per dag bij het ontbijt. Nu heb ik gelukkig een man die me eten en drinken brengt, maar naast me ligt een Kroatische vrouw van eind zeventig begin tachtig, die de hele dag nog niets te drinken heeft gehad, en continu moet roepen om hulp, omdat ze anders geen contact krijgt met de verpleging. Dat dit anno 2021 in een Europees land nog mogelijk is. Schrijnend…. Ik kan hopelijk zo weer naar huis, maar ik heb het met de andere patiënten te doen
Beste Mariska, wat vreselijk dat je je rug hebt gebroken! Ik hoop dat het naar omstandigheden goed met je gaat en dat je snel zult herstellen. Wat jammer van je slechte ervaring met het ziekenhuis, dat maakt het er niet makkelijker op. Ik heb zelf een operatie gehad in Nederland (toen ik daar woonde), in Engeland (toen ik daar woonde) en in Kroatie (waar ik nu woon) en mijn ervaring in Kroatie was voor mij persoonlijk stukken beter dan die in Nederland en Engeland. In Londen was het ronduit slecht. Ik heb ong. 10 dagen in het ziekenhuis in Sibenik gelegen en vond de zorg op alle vlakken beter (maaltijden, hygiene, verzorging na de operatie, etc) dan in Nederland en Londen. Drinken heb ik in alle drie de landen in het ziekenhuis zelf moeten regelen (laten meenemen door het bezoek) en dat vond ik ook vanzelfsprekend. Ik raad je aan om te vragen aan je arts, of aan de verpleging, of er een reden is waarom je geen maaltijden krijgt, het zou kunnen dat je nog niet mag eten maar dat dit niet (goed) is gecommuniceerd. Communicatie met patienten is sowieso heel anders in Kroatie dan in Nederland, dat is geen kwestie van onwil maar een kwestie van een andere cultuur. In Kroatie zijn patienten lang niet zo mondig als in Nederland. Men vindt het niet gepast om als patient veel vragen te stellen en artsen zullen uit zichzelf dus ook niet veel tekst en uitleg geven aan patienten, tenzij patienten daar specifiek om vragen. Durf dus te vragen en regel eventueel iemand die voor je kan vertalen. Ik wens je veel beterschap en een spoedig herstel toe. Vriendelijke groeten, Karianne.
Sorry, volgens mij las ik het niet helemaal goed, je krijgt wel maaltijden maar omdat de kwaliteit niet goed is brengt je man je ook eten? Ik vond het eten persoonlijk wel goed maar dit kan natuurlijk van ziekenhuis tot ziekenhuis verschillen. Het zou ook kunnen dat je een speciaal dieet krijgt, waardoor het niet echt lekker is. Je zou dit kunnen navragen.
Ik ben geopereerd, blindedarmontsteking, en lig in het ziekenhuis in Pula. Dat is wel prima, maar die vele uren op de eerste hulp hoop ik nooit meer mee te maken. Mensonterend, triest…. ik ben zo blij dat het in Nederland goed geregeld is.
Beste Linda, wat vervelend om te horen. Ik hoop dat het naar omstandigheden goed met je gaat.
Nederland heeft de beste gezondheidszorg van heel Europa, daar kan Kroatie niet aan tippen. Maar Kroatie heeft gelukkig wel zeer goed opgeleid medisch personeel.
Helaas kampt men met personeelstekorten. Veel medisch personeel verhuist naar andere Europese landen waar de lonen veel hoger liggen. Dat kan men ze ook niet kwalijk nemen.
Een beginnende verpleegkundige bijvoorbeeld verdient slechts 600 euro per maand in Kroatie, vergeleken met 2600 euro in West Europa.
Kroatisch medisch personeel hoeft niet eens moeite te doen om vacatures in het buitenland te vinden, omdat buitenlandse medische instellingen overal in Kroatie volop adverteren met hun vacatures.
Het personeelstekort wordt extra duidelijk tijdens het zomerseizoen. Kroatie heeft minder dan 4 miljoen inwoners maar ontvangt in de zomer bijna 20 miljoen toeristen. Dit zet de gezondheidszorg enorm onder druk.
Ik wens je een spoedig herstel!
Vriendelijke groeten, Karianne.
Hoi Karianne, ik ben van van plan om over een aantal jaar op mijn 23 ongeveer naar Split te verhuizen. Ik spreek de taal bijna vloeiend doordat mijn vader uit Kroatië komt, ik vroeg me af wat ik allemaal moet betalen als ik eenmaal daar ben, het enige wat ik tot nu toe weet is huur voor een woning maar welke andere dingen moet ik verder nog betalen en weetje mischien hoeveel dat zal zijn per maand ongeveer ?? Ik hoop dat je me kan helpen, groetjes Tea Capeta
Beste Tea, emigreer je in je eentje?
Voor een klein appartementje zullen de kosten waarschijnlijk lager liggen dan voor ons (gezin van vier personen met een grotere woning).
Maandelijkse vaste lasten verschillen bovendien ook per gemeente.
Hier in Sibenik betalen wij maandelijks het volgende:
400 kuna (53 euro) voor stroom
200 kuna (26 euro) voor water
300 kuna (40 euro) voor internet+telefoon+basispakket TV
80 kuna (11 euro) kijk&luistergeld
100 kuna (13 euro) afvalkosten
300 kuna (40 euro) gemeentelijke belastingen
750 kuna (100 euro) verwarming
75 kuna (10 euro) voor gas om te koken
In Dalmatie verwarm je ongeveer van november t/m maart, er is geen gasleiding dus men kiest voornamelijk voor airco of houtkachel.
Koken doe je op stroom of met een gasfles. Sommige kooktoestellen bieden een combinatie van beide (koken op gas is goedkoper).
De staatsziektekostenverzekering (verplicht!) is zo’n 75 euro per maand.
Boodschappen zijn iets duurder dan in Nederland, wil je gezond eten dan zit je al snel op zo’n 150 euro, maar lagere kosten voor boodschappen moet ook lukken.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo Karianne,
Zou het mogelijk zijn eens met je te bellen? Wij zijn op zoek naar Engels sprekende Kroaten die een tussenpersoon functie kunnen vervullen maar ik heb een aantal vragen die ik je graag zou stellen.
Op onze site kun je mijn gegevens vinden. http://www.dutchemploy.com
Alvast bedankt!
Groet Sander
Beste Sander, stuur maar even een mail naar allesoverkroatie@gmail.com, met de details. Ik spreek zelf trouwens (nog) geen Kroatisch. Vriendelijke groeten, Karianne.
Hoe vind ik het beste werk in istrie..ik spreek de taal en heb woonruimte ervaring in medische sector maar heeft geen voorkeur
Beste Anja, in Kroatie vindt 95% van de mensen werk via connecties/vriendjespolitiek. Dat is hier helaas nogsteeds veel belangrijker dan kennis en ervaring. Maar misschien dat de medische sector een uitzondering vormt, aangezien medisch personeel in grote aantallen het land verlaat. Ik neem aan dat je hier al wel van op de hoogte bent? Er zijn veel vacatures voor medisch personeel vanwege het tekort, dus ik neem aan dat al die vacatures niet gevuld kunnen worden via connecties en dat je dus een redelijke kans hebt op werk via de kanalen die wij in west Europa als vanzelfsprekend ervaren, zoals vacaturewebsites, het schrijven van open sollicitatiebrieven etc. Arbeidsbureaus en uitzendbureaus vind je hier nauwelijks (of misschien zelfs helemaal niet), probeer het daarom eerst online, via websites zoals http://www.moj-posao.net en http://www.posao.hr, de belangrijkste vacaturewebsites in Kroatie. Verwacht hier niet honderden vacatures te vinden, want zoals ik al schreef, gaat bijna alles via connecties. Solliciteer je via deze websites op werk buiten de medische sector, hou er dan rekening mee dat ze vaak al iemand gevonden hebben voor de baan voordat ze de vacture online zetten. Wettelijk zijn ze verplicht een vacature te plaatsen, maar in realiteit wordt er meestal niets gedaan met de CV’s die ze binnen krijgen. Maar de medische sector kan wegens de huidige omstandigheden dus een uitzondering zijn. Veel succes! Vriendelijke groeten, Karianne.
Beste Janna,
Mijn dochter is in Poric in een airbnb en heeft oor ontsteking. Is er een goede huisarts waar ze naar toe kan, en wat zijn de kosten?
Beste Iain, ik woon in Sibenik en ken dus geen huisartsen in Porec. Ik zou haar adviseren om ter plekke te vragen waar ze bij een huisarts terecht kan. Let op: huisartsen in Kroatie werken in 2 ploegen, of van ong. 07:00 tot 13:00, of van ong. 14:00 tot 20:00. Ze zou dus moeten vragen of ze ’s ochtends of ‘smiddags/’s avonds terecht kan voordat ze er heen gaat, anders gaat ze misschien voor niets. Een andere optie is naar de eerste hulp gaan, daar zullen we ook wel bereid zijn om te helpen. Kosten zullen wel meevallen, maar zijn voor mij moeilijk te schatten. Vriendelijke groeten, Karianne.
daar ik al 20 jaar in Rovinj kom ben ik gegevens aan het zoeken en hier en daar te informeren om hier te gaan wonen wil weten wat je voor die tijd allemaal moet doen hoe en wat en waar je zeker op moet letten .hopende dat iemand mij hier mee kan helpen . alvast dank ..grt Dik.Korving
Beste Dik, aangezien er al veel info in de artikelen staat over emigreren naar Kroatie, denk ik dat je het beste specifieke vragen kunt stellen, waarop je graag een antwoord zou willen ontvangen. Ik zal m’n best doen om je verder te helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo Karianne,
Ik ben een man van 68 uit België, geplaagd door copd.
Heb een overlevingspensioen van ongeveer €1300 in de maand.
Graag zou ik me om gezondheidsreden willen vestigen in Kroatie.
Lijkt dat volgens jou een haalbare kaart, en aar zou ik me dan best vestigen.
Mvgr,
Eddy
Beste Eddy, met €1300 zouden 1 of 2 personen wel rond kunnen komen in Kroatie, mits je niet al te veel kwijt bent aan huur of hyptheek voor woonruimte. Op onze site kun je lezen hoe je in aanmerking kunt komen voor een visum en gezondheidszorg e.d. Wat voor klimaat is voor jou gunstig? Vriendelijke groeten, Karianne.
Wat is het grootste ziekenhuis in de buurt van Pula met kinderzorg.
Mijn dochter heeft een stofwisselingsziekte en wil graag van te voren weten waar een goed ziekenhuis zit mochten wij die nodig zijn.
Beste Danielle, Istrie heeft geen grote steden waardoor er geen grote keuze is aan ziekenhuizen. Pula heeft 1 ziekenhuis, hier vind je de locatie en de contact gegevens: https://www.obpula.hr/kontakt/
Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo Karianne,
Bedankt voor je handige informatie. Wij gaan binnenkort naar een camping in Novigrad. Zou jij mij kunnen helpen aan het adres/telefoonnummer van een Nederlands/Engels sprekende arts en het dichtstbijzijnde ziekenhuis?
Alvast hartelijk bedankt!
Lisanne Vleugels
Beste Lisanne, er is een centrum voor eerste hulp in Porec: https://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=137
DOM ZDRAVLJA POREČ
Ul. Dr. Mauro Gioseffi 2
Tel. +385 (0)52 451-611
Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is in Pula:
Zie locatie en contact gegevens hier: https://www.obpula.hr/kontakt/
Namen en contact gegevens van artsen staan helaas niet online. De meeste Kroatische artsen spreken gewoon Engels. Ik denk dat de kans heel klein is om een Nederlandse arts tegen te komen.
Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo,
wij gaan al veel jaren naar Kroatie en ook dit jaar mogen we weer. Echter mijn man heeft regelmatig hartritme stoornissen en heeft dan een cardioversie nodig (reset van het hart)een ingreep die gedaan moet worden door een cardioloog maar wel erg standaard is (hij heeft er inmiddels al 8 gehad)
Geen belemmering om te gaan.
Ik heb prberen uit te vinden wat de beste (grootste) ziekenhuizen in de grote steden zijn.
Ik kom er niet uit.
kun je me de grootste (meest uitgebreide) namen van de zieken huizen geven in de volgende steden
Rijeka
Zadar
Split
Dubruvnik
We reizen dit keer de hele kust af.
Ik snap datje het heel druk hebt maar op dit moment weet ik geen andere manier om de informatie te krijgen.
Bedankt Ingeborg ten Thije
Beste Ingeborg, wat naar om te horen dat je man dit regelmatig moet ondergaan. Maar het is goed dat je probeert om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hier de info over de grootste ziekenhuizen:
Rijeka – https://kbc-rijeka.hr/ & eerste hulp gegevens: https://kbc-rijeka.hr/centar-za-hitnu-medicinu/#hitna-rijeka
Zadar – https://www.bolnica-zadar.hr/zapacijente.html & locatie: https://www.bolnica-zadar.hr/lokacija.html
Split – https://www.kbsplit.hr/ & locatie: https://www.kbsplit.hr/Lokacije_ustanove/Lokacija_Firule & contact gegevens: https://www.kbsplit.hr/Kontakt
Dubrovnik: https://www.bolnica-du.hr/ & locatie: https://www.bolnica-du.hr/lokacija.php & contact: https://www.bolnica-du.hr/kontakti.php
Groeten, Karianne.
Karianne,
bedankt voor de links, ik hoop dat we het niet nodig hebben. Fijn om van te voeren al te weten waar ik moet zijn.
Bedankt!
ingeborg
Ja ik zit eigenlijk met dezelfde vraag,maar wij gaan naar Istrie /porec.
En ik wil ook graag weten waar wij terecht kunnen voor mijn man,mocht hij onverwachts met dezelfde problemen komen,inverband met zo’n icd kastje die dan uitgelezen moet worden, hij heeft het nog maar 5 maanden .dus altijd spannend dat er niets fout gaat.
Beste Janna, het ziekenhuis van Porec heeft geen eigen website maar hier vind je het adres en tel nr: https://www.porec.hr/prva.aspx?stranica=137
Er staat bij vermeld dat toeristen dagelijks tussen 07-21 terecht kunnen bij de eerste hulp. Natuurlijk kun je voor noodgevallen ook gewoon buiten deze tijden terecht.
Vriendelijke groeten, Karianne.