Corona updates voor Kroatië (laatste update 07.05.2021)

/
168373 Views

12 APRIL 2021:

De prijzen voor corona tests zijn sinds 7 april 2021 in alle Kroatische staatsziekenhuizen gelijk. Dit betekent dat de prijzen op het landelijke testlocatie overzicht niet meer van toepassing zijn. De nieuwe prijzen zijn als volgt:

 • CPR test – 500 kuna
 • Sneltest – 150 kuna
 • Engelse vertaling van testresultaten: 125 kuna

(Bron: Kroatisch Instituut voor Volksgezondheid)

Hou er rekening mee dat momenteel nog niet alle testlocaties in Kroatië met sneltesten werken. In de grootste steden zijn sneltesten wel beschikbaar. Men werkt eraan om voor het zomerseizoen door het hele land testlocaties op te zetten waar toeristen sneltesten kunnen laten uitvoeren.

Bij de meeste ziekenhuizen kan men alleen op afspraak, en alleen op werkdagen laten testen. De enige uitzondering (waar wij op dit moment vanaf weten) is in Zagreb. Daar kunnen toeristen zich (op afspraak) in de weekenden laten testen, op voorwaarde dat ze minstens één overnachting in Zagreb hebben. Meer info vind je hier.

Testen is ook mogelijk in privéklinieken in heel het land, uiteraard zijn hier niet de bovengenoemde prijzen van de staatsgezondheidszorg van toepassing. Ook kunnen de openingstijden en het afspraaksysteem van kliniek tot kliniek verschillen.

01 APRIL 2021:

EU reizigers kunnen tot 15 mei 2021 de Kroatische grens over met één van de volgende bewijzen:

1. Een negatieve corona test (antigeen sneltest of PCR test) niet ouder dan 48 uur vanaf het moment van afname van de test tot aan het bereiken van de Kroatische grens. Het moet een door de EU erkende test zijn en de naam van de fabrikant, of de commerciele naam van de test, moet op het document met de uitslag staan.

In het geval van een antigeen sneltest + een verblijf van langer dan 10 dagen in Kroatië, moet er een tweede test gedaan worden binnen 10 dagen na het afnemen van de eerste test. <<UPDATE 07 MEI: DEZE VOORWAARDE (VOOR EEN TWEEDE TEST) IS INMIDDELS VAN DE OFFICIELE CORONA WEBSITE VAN DE KROATISCHE OVERHEID VERWIJDERD>>

2. Een vaccinatiebewijs – geldig vanaf 14 dagen na de tweede inenting, of vanaf 14 dagen na de eerste inenting in het geval van een vaccin waarbij standaard een enkele dosis wordt gegeven.

3. Een bewijs van recent herstel. Dit moet een certificaat van een arts zijn waarin wordt bevestigd dat de certificaathouder is hersteld van een recente besmetting (waarbij de besmetting is bewezen dmv een positieve antigeen sneltest of PCR test). Dit certificaat is alleen geldig van de 11e dag tot de 180e dag na de positieve test (de datum waarop de test is afgenomen).

4. Tenslotte kan men er ook voor kiezen om, in plaats van de bovengenoemde opties, onmiddellijk na aankomst in Kroatië (op eigen kosten) een antigeen sneltest of PCR test uit te laten voeren. Men is in dit geval verplicht om in quarantaine te blijven tot het verkrijgen van een negatieve uitslag.

5. Indien men aan geen van de bovenstaande voorwaarden kan voldoen, is een quarantaine van 10 dagen verplicht.

6. Kinderen jonger dan zeven jaar, vergezeld door ouders/voogden, zijn vrijgesteld van het overleggen van een bewijs en vrijgesteld van quarantaine, zolang de ouders/voogden aan voorwaarde 1, 2 of 3 voldoen.

Bron: https://www.koronavirus.hr/privremena-zabrana-i-ogranicenje-prelaska-preko-granicnih-prijelaza-rh/733 (officiële overheidswebsite)

15 maart 2021:

Het zomerseizoen komt dichterbij en daarmee ook de druk om informatie te publiceren over het plan van aanpak wat betreft corona maatregelen in Kroatië. Uiteraard zal een deel van de protocollen worden bepaald op Europees niveau, en ook daar is nog veel onduidelijkheid.

Wel is bekend dat men er binnen de EU naartoe werkt om, naast PCR tests, ook sneltests als geldige tests te accepteren voor reizen over de grens, maar hier is nog geen definitieve beslissing over genomen.

Daarnaast kijkt men naar de mogelijkheden om reizigers de grens over te laten met een bewijs van een positieve corona test. Deze test zou minimaal 2 weken en maximaal 3 of 6 maanden oud mogen zijn. Binnen deze periode van 3 of 6 maanden na een besmetting zou de persoon voldoende afweer hebben en niet (meer/opnieuw) besmettelijk zijn.

Tenslotte zouden gevaccineerde personen mogen reizen zonder de noodzaak om te testen.

Binnen Kroatië wordt nu gekeken naar de mogelijkheden om zoveel mogelijk testlocaties op te zetten waar PCR en/of sneltests uitgevoerd kunnen worden, niet alleen voor personen met symptomen maar ook het zo gemakkelijk mogelijk te maken voor toeristen die aan het einde van hun verblijf in Kroatië weer huiswaarts keren en een negatieve test moeten kunnen tonen bij de grens/grenzen op weg naar huis.

Het is de bedoeling dat er een overzicht komt op https://www.safestayincroatia.hr/en van alle testlocaties en wat de kosten van een test zullen zijn. Men streeft ernaar om de kosten in heel Kroatië gelijk te trekken (wat nu nog niet het geval is voor de PCR tests) en zo laag mogelijk te maken. Momenteel betaal je, afhankelijk van waar je test, tussen de 150 en 700 kuna (~ €20/€90) voor een PCR test. Indien sneltests zouden worden geaccepteerd voor reizen over de grens, kunnen de kosten van een test aanzienlijk lager komen te liggen.

Voorspellingen voor het zomerseizoen zijn op dit moment nog erg moeilijk, maar men verwacht (en hoopt) dat er ongeveer net zoveel toeristen zullen komen als vorig jaar, of misschien iets meer. Dit zou betekenen ongeveer 50 tot 60% van het aantal toeristen dat Kroatië in 2019 mocht ontvangen.

Het streven om zoveel mogelijk medewerkers in de toeristische sector vóór de zomer te vaccineren is er nog steeds, maar hoe succesvol dit zal zijn moet nog blijken. Kroatië heeft 4 miljoen inwoners en heeft 8.7 miljoen vaccins besteld. Momenteel heeft Kroatië 300.000 vaccins ontvangen. Eind april zullen er in totaal 1 miljoen vaccins zijn geleverd aan Kroatië. Over wat er daarna nog geleverd kan of zal worden is helaas nog niets bekend. Ter vergelijking, in Nederland zullen eind maart 4 miljoen vaccins zijn geleverd, van de 57 miljoen die er in totaal zijn besteld.

Tussen eind december 2020 en begin februari 2021 zijn antistoffen tests uitgevoerd onder 1436 willekeurige personen (gevaccineerde personen uitgezonderd). De proefpersonen waren afkomstig uit alle Kroatische provincies en vertegenwoordigden alle leeftijdsgroepen (inclusief kinderen onder 10 jaar en 70-plussers).

Bij 25.1% van de testpersonen (360 personen) zijn antistoffen tegen COVID19 in het bloed aangetroffen. Van deze 360 personen beschikte 75% over neutraliserende antistoffen, wat betekent dat ze immuun zijn. Dit betekent dat 1 miljoen van de 4 miljoen Kroaten al besmet is geweest met het virus, in tegenstelling tot de 250.000 bevestigde besmettingen.

28 juli 2020:

Wat is het mooi om zoveel ‘groen’ te zien op de nieuwe https://www.croatiacovid19.info/ website van HUT (Croatian Tourism Association).

Istrie en Kvarner: 0 nieuwe besmettingen
Dalmatie: 1 nieuwe besmetting
Zelfs de regio Zagreb in het groen met slechts 4 nieuwe besmettingen.
Het oosten van Kroatie blijft wat onrustiger, met 19 nieuwe besmettingen, maar geen enkele ‘hotspot’.

Deze website toont dezelfde data als https://www.koronavirus.hr/en maar maakt het makkelijker om per regio te zien hoe de situatie is.
De statistieken zijn altijd al beschikbaar geweest per regio op koronavirus.hr, maar op deze nieuwe site wordt het visueel op een andere manier weergegeven.

Corona update Kroatie

21 juli 2020:

Nederland heeft het reisadvies voor Kroatië aangepast van code geel naar code oranje omdat het aantal besmettingen toeneemt.

Het aantal besmettingen neemt inderdaad toe, in de afgelopen week gaat het om gemiddeld 79 nieuwe besmettingen per dag.Het daadwerkelijke en het relatieve aantal besmettingen is nog steeds laag vergeleken met Nederland en met de meeste andere EU-landen.

Kroatië heeft op dit moment 1150 actieve besmettingen, omgerekend 24 besmettingen per 100.000 personen (de 600.000 toeristen die momenteel in het land zijn meegerekend).

Nederland heeft volgends de RIVM op dit moment 6479 actieve besmettingen, omgerekend 37 besmettingen per 100.000 personen.

De meeste besmettingen zijn in de regio’s Zagreb (259), Vukovar (158) en Osijek (142), allemaal gelegen in het noordoosten van het land.
Vervolgens de regio’s Split (99), Istrië (74) en Zadar (53). Alle andere regio’s hebben minder dan 50 besmettingen per regio.

Om je een beetje een beter beeld te geven van de cijfers aan de kust:
Split: 99 besmettingen op 450.000 inwoners (0.02%)
Istrië: 74 besmettingen op 210.000 inwoners (0.04%)
Zadar: 53 besmettingen op 170.000 inwoners (0.03%)

Voor ons is het heel erg moeilijk om advies te geven.
We merken dat toeristen die hier momenteel zijn zich veilig voelen en het naar hun zin hebben. Wij voelen ons zelf óók veilig, hier in Sibenik.
Maar er zijn natuurlijk meer factoren om rekening mee te houden dan alleen statistieken, en het is aan iedereen om zelf een beslissing te maken.
We raden je zowieso aan om te checken hoe het zit met je verzekering als je naar een land met code oranje gaat, en wat je kunt verwachten als je weer thuiskomt.

Eén ding is in ieder geval zeker, iedereen is en blijft nog steeds van harte welkom hier in Kroatië!

11 juli 2020:

Vanaf maandag 13 juli is het verplicht om een mondkapje te dragen in winkels in Kroatië.

Het was tot nu toe alleen verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer en in taxi’s, maar de maatregelen worden aangescherpt.

Ook zal het vanaf maandag verplicht zijn om een mondkapje te dragen in medische instellingen.

Er is geen specifieke info vrijgegeven over kinderen.
Aangezien schoolkinderen een mondkapje moeten dragen in de schoolbus, gaan we er vanuit dat deze nieuwe maatregel dus in ieder geval geldt voor kinderen vanaf de basisschoolleeftijd, die ligt in Kroatië op 6 jaar.

10 juli 2020:

Tijd voor een update over het aantal corona besmettingen in Kroatië.

Op https://www.koronavirus.hr/en kun je per regio het aantal corona besmettingen in Kroatië bijhouden.

Het verschilt nogal per regio, dus dit is een nuttige website om op de hoogte te blijven van de situatie in de regio waar jij vakantie viert/gaat vieren.

Hoe is de situatie in Kroatië vergeleken met andere landen?

Op de volgende website kun je het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de Europese landen met elkaar vergelijken:

https://www.statista.com/statistics/1110187/coronavirus-incidence-europe-by-country/

Aantal corona besmettingen per 100.000 inwoners op 7 juli:

 • Nederland – 293
 • België – 542
 • Kroatië – 79

Momenteel staat Kroatië op de 7e plek van landen met de minste besmettingen (van 46 Europese landen).

Vanaf 1 juli 2020, is er een tijdelijke opheffing van de bestaande restricties aan de Kroatische grens. Deze opheffing zal 2 weken geldig zijn (tot 15 juli), omdat het afhankelijk is van de actuele epidemiologische situatie.

Wat dit inhoudt voor toeristen uit de EU die naar Kroatië reizen, is dat een reserveringsbewijs momenteel niet verplicht is, hoewel er op het Enter Croatia formulier nog wel moet worden ingevuld waar men zal verblijven en wanneer. Ook wordt nog steeds aangeraden om dit formulier in te vullen. https://entercroatia.mup.hr/

Wij blijven zelf ook iedereen wijzen op het belang en het nut van dit formulier, voor het geval bron- en contactonderzoek nodig is.

Bericht van de Kroatische Vereniging voor Toerisme (Hrvatska Udruga Turizma), 1 juli 2020 (vrije vertaling):

Er zijn momenteel 644 hotels en 344 campings open in Kroatië en iedere dag komen er nieuwe bij die hun deuren openen. Momenteel komen er ongeveer 30.000 toeristen per dag het land binnen. Tot nu toe heeft Kroatië dit jaar 1,6 miljoen toeristen mogen verwelkomen. Er zijn geen toeristen besmet geraakt met het coronavirus tijdens hun verblijf in Kroatië.

Op dit moment komen de meeste buitenlandse toeristen in Kroatië uit Duitsland, Slovenië, Tsjechië, Polen en Oostenrijk. Via het Entercroatia formulier hebben tot nu toe meer dan een miljoen toeristen een aanvraag ingediend om Kroatië binnen te komen.

Om de beschermende maatregelen ivm het coronavirus zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, en om gasten zoveel mogelijk comfort te kunnen bieden, heeft een groot aantal hotels, campings en andere accommodaties hun capaciteit verminderd. Zo heeft bijvoorbeeld de grootste toeristische onderneming in Kroatië, Valamar Riviera, haar capaciteit met 20 procent verminderd.

Hoewel er in Kroatië geen officiële beperkingen zijn (het dragen van een mondkapje is verplicht in het openbaar vervoer, maar verder niet), zijn de veiligheidsnormen in alle toeristische faciliteiten hoog en hebben Kroatische epidemiologen zeer gedetailleerde richtlijnen opgesteld voor alle soorten faciliteiten en toeristische diensten, die in het hele land zijn geïmplementeerd.

Kroatië heeft richtlijnen opgesteld in het geval van een infectie op toeristische bestemmingen, die voorzien in adequate isolatie en behandeling, daarnaast hebben alle belangrijke bestemmingen gespecialiseerde toeristische klinieken ingericht, waar men klaar staat om snel en veilig te handelen en waar alle werknemers op de hoogte zijn van de procedures in geval van nood.

15 juni 2020:

De EU heeft zojuist deze handige nieuwe website gelanceerd: https://reopen.europa.eu/nl/
Op deze site kun je per EU land checken wat de meest recente ontwikkelingen zijn met betrekking tot reizen en toerisme.

Selecteer een land en check allerlei nuttige info, zoals bijvoorbeeld:

 • Mag ik naar dit land vliegen?
 • Mag ik dit land doorreizen?
 • Mag ik dit land binnenkomen zonder een medisch certificaat of een negatieve test?
 • Zijn toeristische accommodaties open?
 • Zijn stranden en toeristische gebieden vrijelijk toegankelijk?
 • Zijn er risicogebieden in dit land?
 • Is een masker verplicht in het openbaar?

Enz enz.

 

Ondanks dat er de afgelopen dagen in de buitenlandse media al is aangekondigd dat Kroatië per 15 juni alle (resterende) beperkingen aan de grenzen zal opheffen, is hier op dit moment nog geen officiële bevestiging van.

Uiteraard heeft dit geen gevolgen voor wie momenteel de Kroatische grens over gaat, zolang je gewoon je bewijs van reservering bij je hebt.

We gaan er vanuit dat het invullen van het formulier (https://entercroatia.mup.hr/) voorlopig nog een vereiste zal blijven.
Het doel van het formulier is het verkrijgen van contact- en verblijfsgegevens van toeristen, om bron- en contactonderzoek mogelijk te maken (indien nodig). Dergelijke info blijft natuurlijk belangrijk, ongeacht de grenssituatie.

8 juni 2020:

Reisinfo doorreislanden:
Voor betrouwbare en actuele reisinfo voor de doorreislanden, raden we onder andere de volgende officiële websites aan:

Duitsland:

Oostenrijk:

Huidige situatie: Transit is toegestaan. Inreizen is mogelijk met een negatieve COVID-19 test.

Slovenië:

Huidige situatie: Transit is toegestaan (mits binnen 12 uur). Voor de meest actuele info over inreizen zie bovenstaande links.

 

We krijgen momenteel veel vragen over wat er precies open zal zijn in Kroatië deze zomer.

Winkels en supermarkten zijn gewoon open, ook in de winkelcentra. De meeste winkels sluiten ‘s middags een uurtje om te desinfecteren.
In bijna alle winkels vind je een ontsmettingsmiddel bij de ingang en dragen de medewerkers mondkapjes.

Nationale parken en natuurparken zijn open.

Veel cafés en restaurants die normaal gesproken het hele jaar door open zijn, hebben in de afgelopen weken hun deuren alweer geopend. Vanaf 15 juni verwachten we dat er nog veel meer cafés en restaurants zullen volgen (lees in onze update van 11 mei alles over de maatregelen in de horeca).

Op bijvoorbeeld het strand, in het zwembad, in musea, cafés, restaurants, uitgaansgelegenheden, bij concerten, festivals en andere evenementen gelden de volgende regels, zowel binnen als buiten:

• 1.5 meter afstand houden
• Maximaal 15 personen per 100m² oppervlakte
• Vanaf 15 juni: max. 200 personen in een gesloten ruimte en max. 500 personen in de buitenlucht
• Vanaf 1 juli: max. 350 personen in een gesloten ruimte en max. 1000 personen in de buitenlucht

Dansvloeren in uitgaansgelegenheden mogen deze zomer niet gebruikt worden om te dansen.

Ondernemers proberen op dit moment te bepalen wat haalbaar is voor hun bedrijf met deze maatregelen. Velen van hen wachten nog even af hoeveel toeristen er in de tweede helft van juni komen, dit zal een goede indicator zijn voor juli en augustus, zodat ze beter kunnen plannen voor het hoogseizoen.

Wie deze maand van plan is om naar Kroatië te komen, hoeft dus zeker niet bang te zijn dat alles dicht zit, maar er zal wel minder open zijn dan normaal.

In juli en augustus verwachten we dat bijna alles gewoon open zal zijn, maar dan waarschijnlijk wel in aangepaste vorm en op kleinere schaal.
Hopelijk kunnen we jullie hier in de tweede helft van juni wat meer informatie over geven.

Nogmaals een antwoord op drie veelgestelde vragen:

Mondkapjes zijn in Kroatië niet verplicht.

Er is in Kroatië geen verbod op het reizen in één auto, of het verblijven in één accommodatie, voor mensen uit verschillende huishoudens.

We kunnen op dit moment nog niet zeggen of je deze zomer overal en voor alles zult moeten reserveren. Het zal afhangen van de individuele beslissingen die ondernemers zullen maken, en dit zal voor een groot deel afhangen van de drukte. Aangezien het nu nog erg moeilijk is om te voorspellen hoeveel vakantiegangers deze zomer naar Kroatië zullen komen, denken we dat het nog te vroeg is om hier iets zinnigs over te zeggen.

4 juni 2020:

Rutte:
“Het reisadvies voor België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Portugal, Slovenië, Tsjechië en Caribisch Nederland worden op 15 juni aangepast van oranje naar geel. “

Coronavirus statistieken Kroatië:
In Kroatië zijn op dit moment 51 bevestigde corona patiënten.
In de afgelopen 12 dagen zijn er slechts 3 nieuwe gevallen bij gekomen.
In totaal zijn er sinds het begin van de pandemie 2246 mensen besmet geraakt en zijn er 103 mensen overleden aan het virus.

29 MEI 2020:

Kroatië heeft haar grenzen geopend voor inwoners uit de volgende landen:
Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Oostenrijk, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slovenië en Duitsland.
Inwoners van deze 10 landen hoeven geen bewijs van geboekte accommodatie te tonen aan de grens, ze hoeven alleen hun contactgegevens achter te laten.

Het is wel gewoon mogelijk voor Belgen en Nederlanders om op vakantie te gaan naar Kroatië, mits je op papier kunt aantonen dat je accommodatie hebt geboekt en betaald.

Op de website https://entercroatia.mup.hr/ kun je een online formulier invullen met je paspoortgegevens, contactgegevens en de details van je verblijf in Kroatië.
Dit is ter aanvulling op de documenten die je mee moet nemen als bewijs dat je accommodatie hebt geboekt en betaald, niet ter vervanging!!

Door middel van dit online formulier hoopt men de wachttijden aan de grens te verkorten. Heb je het online formulier van tevoren niet ingevuld, dan zul je aan de grens alsnog een formulier in moeten vullen.
Je zult dan waarschijnlijk in een speciale wachtrij geplaats worden, zodat reizigers die het formulier wel van tevoren hebben ingevuld, sneller door kunnen rijden.

Het online formulier is momenteel alleen in het Kroatisch en Engels beschikbaar, maar dit zal zo snel mogelijk worden uitgebreid met andere Europese talen.
Nadat je het formulier hebt ingevuld, ontvang je een email ter bevestiging. In deze email zul je alle nodige instructies en informatie vinden over je bezoek aan Kroatië, inclusief aanbevelingen van het Kroatische instituut voor volksgezondheid.

20 mei 2020:

Wie kan momenteel de gok nemen om naar Kroatië te reizen voor een vakantie?

Er komen berichten binnen dat vakantiegangers met een reservering en een officiële uitnodiging van de gastheer/gastvrouw (‘host’) van de accommodatie, op papier en voorzien van een stempel, de grens over mogen.

Dit zou in de categorie ‘zakenreizen’ vallen, vanwege het economisch belang voor de host, die de reizigers in kwestie persoonlijk uitnodigt en daarmee aan de huidige regels voldoet voor zakelijke reizen/reizen met een economisch doel.

Het zou worden toegestaan omdat het om zeer kleine aantallen reizigers gaat, wat momenteel nog behapbaar is voor de ambtenaren die het allemaal bij moeten houden. Je moet niet alleen je eigen contactgegevens opgeven bij de grens, maar ook die van je host. Je verblijf wordt dus geregistreerd.

De host moet een legale verhuurder zijn, die door de ambtenaren gecheckt kan worden. Liefst eentje die een stempel heeft. Dit is iets wat de meeste particuliere verhuurders niet hebben, ook al verhuren ze legaal.

Het cruciale punt is dat de beslissing om je wel of niet toe te laten door de douanebeambte die je aan de grens treft wordt gemaakt.
Ze kunnen je dus in principe weigeren als ze van mening zijn dat je documenten niet in orde zijn. Bijvoorbeeld als er een stempel van de host ontbreekt op de uitnodiging, of als er geen contact opgenomen kan worden met de host om de reservering te checken.

Het is dus geheel op eigen risico!

19 MEI 2020:

Handig om te weten:

Veel winkels en supermarkten in Kroatië hebben onlangs een “desinfectie-uur” ingevoerd.
Tijdens dit uur is de winkel gesloten en wordt er schoongemaakt.

Voor de meeste winkels/supermarkten is dit van 13:00 tot 14:00, 13:30 tot 14:30 of van 14:00 tot 15:00 uur.
Omdat veel winkels en supermarkten tot minstens 20:00 uur open zijn, vindt men het belangrijk om halverwege de dag te ontsmetten.

We weten op dit moment nog niet of dit een blijvende maatregel is.

Mondkapjes zijn in Kroatië niet verplicht, maar er kunnen uiteraard uitzonderingen zijn. Zo kan een busmaatschappij het gebruik van mondkapjes in hun bussen verplichten, om maar een voorbeeld te noemen.

 

De eerste ONofficiële berichten komen vandaag binnen in de Kroatische media over de eerste landen waar Kroatië waarschijnlijk haar grenzen voor zal openen, op 1 juni:

Hongarije
Tsjechië
Slowakije
Oostenrijk

De reden waarom Slovenië niet in deze lijst staat, is omdat Sloveense toeristen sinds kort al weer de Kroatische grens over mogen, ook al is hier geen officiële berichtgeving over.

Kroatië en Duitsland zijn met elkaar in gesprek over het openen van de grenzen voor Duitse toeristen. De verwachting is dat Kroatië vanaf 15 juni weer Duitse gasten zal verwelkomen. Waarschijnlijk zullen ook toeristen uit een paar andere landen vanaf dat moment weer welkom zijn, al is nog niet bekend gemaakt om welke landen het gaat.

Er is nog niet veel bekend over mogelijke beperkingen zodra de grenzen weer open gaan voor toeristen.
Wie op dit moment naar Kroatie reist, moet nog zoveel mogelijk ‘thuis’ blijven en non-essentiële activiteiten vermijden, ook al is er geen verplichte quarantaine meer (zie bericht van 12 mei, hieronder). Ook hierover proberen we jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

17 MEI 2020:

Afstand houden tijdens het zwemmen en zonnen. Wat zijn de regels in Kroatië deze zomer?

Ook op het strand, in de zee, in het zwembad en langs het zwembad zul je deze zomer in Kroatië anderhalve meter afstand moeten houden van elkaar. Uiteraard geldt dit niet voor gezinsleden en leden van hetzelfde huishouden.

Ligbedden zullen minstens 1.5 meter uit elkaar worden geplaatst en tussen verschillende gebruikers door worden gedesinfecteerd.

Op het strand en in de zee mogen zich maximaal 15 personen in een gebied van 100m² bevinden, dit komt neer op iets meer dan 6m² ruimte per persoon. Per persoon 6m² is 3×2 meter, met andere woorden: je hebt drie badlakens ruimte voor jezelf.

Sanitaire voorzieningen op het strand en bij het zwembad moeten minstens iedere 2 uur worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.
Het is de bedoeling dat concessiehouders toezicht houden op het naleven van de regels op hun terrein.

Hieronder wat aanvullende informatie met betrekking tot je gezondheid tijdens je verblijf in Kroatië:

Gedurende de eerste twee weken in Kroatië moet je iedere ochtend je temperatuur opnemen (je hoeft je temperatuur niet te registreren).
Is je temperatuur hoger dan 37,2 graden, dan moet je 10 minuten later nogmaals je temperatuur opnemen.
Is je temperatuur wederom hoger dan 37,2 graden dan moet je thuis blijven en telefonisch contact opnemen met de aangewezen epidemioloog in de provincie waar je verblijft.

(Uitleg: in Kroatië beschouwt men een temperatuur tussen de 36.5 en 37 graden als normaal, wanneer men met een digitale thermometer de temperatuur in de oksel opneemt. Men gaat er vanuit dat dit de meest gebruikte methode is).

Ook als je symptomen ontwikkelt die mogelijk kunnen wijzen op corona, moet je binnen blijven en de epidemioloog bellen.
Het is niet de bedoeling dat je naar een huisarts of ziekenhuis gaat, tenzij het gaat om een spoedgeval. In dat geval ga je naar de eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Hier vind je de lijst van epidemiologen per provincie.
Het landnummer voor Kroatië is +385.

Zagreb – 091 46 96 444 / 099 736 87 84
Krapina-Zagorje – 099 245 55 45 / 091 730 79 13 / 091 510 31 65
Sisak-Moslavina – 098 29 35 78 / 098 293576 / 098 29 35 72 / 098 981 32 73
Karlovac – 098 247 630
Varaždin – 099 211 98 02
Koprivnica-Križevci – 098 59 22 15
Bjelovar-Bilogora – 098 49 20 24
Primorje-Gorski Kotar – 091 125 72 10
Lika-Senj – 091 504 49 17
Virovitica-Podravina – 098 46 59 45 / 098 46 59 44
Požega-Slavonia – 098 98 29 204
Brod-Posavina – 091 51 70 426
Zadar – 098 33 27 65
Osijek-Baranja – 031 225 717
Šibenik Knin – 091 43 41 201
Vukovar-Srijem – 091 37 04 290 / 0912700366
Split – 091 15 12 003
Istria – 098 441 821
Dubrovnik-Neretva – 098 24 34 54
Međimurje – 098 55 88 11
Kroatisch Instituut voor Volksgezondheid – 098 22 77 53

12 mei 2020:

Kroatië heeft haar grenzen geopend voor EU-inwoners die:

 • vastgoed of een boot bezitten in Kroatië
 • op zakenreis komen of een bedrijf hebben in Kroatië
 • voor dringende familiekwesties komen (in eerste instantie alleen begrafenissen)
 • Quarantaine is niet meer verplicht, maar men wordt wel verzocht om zoveel mogelijk ‘thuis’ te blijven en om sociale contacten te beperken tot de noodzakelijke contacten (die de reden zijn voor het bezoek aan Kroatië).
 • Er zal bij de grens worden gecontroleerd dus zorg dat je kunt aantonen waarom je reist:
 • bewijs van eigendom vastgoed of boot
 • bewijs dat je zaken komt doen of een bedrijf hebt
 • bewijs dat je een begrafenis bij komt wonen

Vakanties zijn nog niet toegestaan, bezoek aan familie of vrienden in Kroatië ook nog niet (met uitzondering van toeristen uit enkele buurlanden, waar NL en België (nog) niet bijhoren).

Je wordt dringend verzocht om vóór je reis contact op te nemen met de Kroatische autoriteiten om te checken of jouw reden om naar Kroatië te reizen een geldige reden is. Dit kan via het volgende emailadres: uzg.covid@mup.hr dat speciaal is opgezet voor deze situatie. Zorg dus dat je niet voor nare verrassingen komt te staan aan de grens, stuur eerst een mail!!

11 mei 2020:

Kroatische horecabedrijven met een buitenterras mogen vanaf vandaag hun deuren weer openen.

Ze mogen tot 11 uur ’s avonds werken en zowel medewerkers als bezoekers zullen zich aan de volgende regels moeten houden:

 • Alleen op buitenterrassen mogen bezoekers eten en drinken.
 • Geplastificeerde menu’s moeten bij de ingang (of op een andere zichtbare plaats) worden getoond.
 • Bij de ingang moet een desinfectiemiddel beschikbaar zijn die bezoekers moeten gebruiken
 • Fysieke afstand van minstens 1.5m tussen medewerkers, (groepen) bezoekers en tafels, zowel tijdens het eten/drinken als tijdens het wachten op een tafel en tijdens het afrekenen.
 • Bezoekers mogen, indien nodig, binnen aan de bar een bestelling doorgeven maar mogen niet binnen blijven wachten.
 • Iedere groep bezoekers wordt door één vaste medewerker bediend.
 • Medewerkers moeten tussen het bedienen en het afrekenen hun handen desinfecteren.
 • Bovendien moeten medewerkers hun handen zo vaak mogelijk wassen met warm water en zeep tussen de verschillende handelingen door.
 • Na iedere groep bezoekers moeten tafels, stoelen (en evt. andere oppervlakten die de groep kan hebben aangeraakt) worden schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel.
 • Voor iedere nieuwe groep bezoekers moeten nieuwe tafelkleden worden gebruikt.
 • Op tafel aanwezige voorwerpen, zoals flesjes met zout/peper/olie/azijn, moeten na ieder groep bezoekers worden schoongemaakt met een ontsmettingsmiddel.
 • Deurklinken, rails, handgrepen e.d. moeten voortdurend worden ontsmet door het personeel.
 • Voorlopig mag airconditioning niet worden gebruikt en moeten binnenruimtes zo goed mogelijk worden geventileerd.

Op dit moment is er nog geen informatie beschikbaar over toiletgebruik in de horeca.

Het Kroatische Instituut voor Volksgezondheid heeft ook gedetailleerde aanbevelingen gedaan voor hotels wat betreft veiligheid en hygiëne. Of hier een duidelijk overzicht van maatregelen uit voort zal komen is op dit moment nog niet bekend. Wanneer we hier meer over horen, zullen we een update plaatsen.

4 mei 2020:

Versoepelingen:

Maandag 4 mei:

 • Alle diensten in de gezondheidszorg worden hervat. Tandartsen, kappers, schoonheidsspecialisten, etc. mogen weer aan het werk. Kerken gaan weer open.

Maandag 11 mei:

 • Crèches gaan open en basisscholen beginnen met lesgeven aan de onderbouw, klas 1 t/m 4, voor 3 uurtjes per dag.
  (Op dit moment alleen voor ouders die weer aan het werk geen en geen opvang voor hun kinderen hebben. Er is nog niet besloten wanneer alle kinderen weer naar school gaan)
 • Winkelcentra mogen open en catering buiten (op terrassen) is weer toegestaan.
 • Bijeenkomsten van maximaal 10 personen zijn toegestaan.
 • Intercity openbaar vervoer (incl. binnenlandse vluchten) wordt hervat.

Uiteraard zijn er strenge voorwaarden en blijft afstand houden (2 meter) essentieel.

In de komende weken zal er door de Europese landen worden gekeken naar mogelijkheden om grenzen weer te openen, op een verantwoorde manier, zegt de Kroatische premier.

De Kroatische media meldt vandaag dat er voorzichtige plannen zijn om de eerste buitenlandse toeristen toe te laten vanaf 1 juni (uiterlijk 15 juni). Het zal gaan om toeristen uit een aantal buurlanden, waaronder Slovenië, die net als Kroatië weinig besmettingen hebben en dus een laag risico vormen. Verdere details zijn nog niet gegeven.

De laatste updates over het coronavirus in Kroatië vind je hier:

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

44 Comments

 1. Beste Karianne,

  Eind volgende week is/was de planning om naar Kroatie af te reizen voor vakantie in de regio Sibenik. Helaas werden wij gisteren geconfronteerd met het gewijzigde reisadvies. Zorg is niet zozeer het verblijf in Kroatie maar wat Slovenie doet met de grens overgangen voor de terug weg. Volgens mij hebben ze in het begin van de coronacrisis de grens overgang van Kroatie naar Slovenie al eens gesloten.
  Kan je daar iets over zeggen?

  • Beste Marco, transit is tot nu toe gewoon mogelijk geweest en ik ga er niet vanuit dat dit zal veranderen omdat er weinig risico’s aan verbonden zijn als mensen in hun auto blijven en niet stoppen/uitstappen in een bepaald land. Het echt sluiten van grenzen, waarbij transit dus ook niet meer mogelijk is, lijkt me onwaarschijnlijk nu er veel toeristen in het buitenland zijn in heel Europa. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Marco,

   Wij zijn op 24 juli teruggekomen vanuit Kroatië met de auto. Probleemloos door alle grensovergangen zonder te hoeven stoppen.
   Fijne vakantie!

 2. Beste Karianne,

  Wij vertrekken binnenkort naar Split en hebben de aankondiging via Enter Croatia ingevuld. Het lijkt erop dat dit formulier bestemd is voor als je met de auto naar Kroatië reist. Er staat namelijk aangegeven dat de bevestiging geprint moet worden en achter het voorruit van het voertuig geplaatst moet worden. Wij reizen echter met het vliegtuig. Weet u misschien hoe dit zit?

  • Beste Marieke, iedereen wordt aangeraden om het Enter Croatia formulier in te vullen, ongeacht de manier waarop je reist. Het doel van het formulier is dat men contact met je op kan nemen in het geval dat bron- en contact onderzoek nodig zou zijn. Daarom weet men graag waar je verblijft en wat je contactgegevens zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Beste Karianne, bedankt voor de duidelijke info. Nog een vraag: als je verkoudheidsverschinselen hebt, moet je contact opnemen met een huisarts. Wordt je dan gelijk getest? En zo ja, binnen hoeveel dagen heb je dan de uitslag?
  Hartelijke groet,
  Mirjam

  • Beste Mirjam, je host kan contact opnemen met zijn/haar huisarts, of je kunt zelf contact opnemen met de regionale epidemioloog (zie de lijst met telefoonnummers in dit artikel). Indien de arts/epidemioloog denkt dat je corona zou kunnen hebben, zul je worden getest. Ik weet niet hoeveel dagen je op de uitslag moet wachten, maar de test zal uiteraard zo snel mogelijk uitgevoerd worden, dat is in ieders belang. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hooi,
   Even een vraagje, hoe kom je aan het bewijs van hersteld als je corona gehad hebt ?
   Wij zouden over 2 weken graag af willen reizen naar Kroatië.
   Groetjes Lisa

   • Beste Lisa, hier geeft de Kroatische regering geen info over, omdat dit in het thuisland van de reiziger geregeld moet worden. Ik zou de vraag voorleggen bij de huisarts, als ik jou was.
    Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Beste Karianne,
  Op 24/07 reizen wij vanuit België, via Duitsland, Oostenrijk, Slovenië naar Kroatië.
  Ik las net dat Belgen en Nederlanders op de groene lijst gezet zijn van Slovenïe en dus voortaan ook, naast doorreizen, kunnen overnachten in Slovenië.
  Echter, hebben zij Kroatië van de groene lijst gehaald.
  Ons plan was om op 01/08 van Kroatië naar Bohinji te reizen en daar enkele dagen te verblijven.
  Maar kan dit, gezien wij op dat moment van Kroatië komen ?
  Alvast bedankt voor uw antwoord.
  Mvg,
  Fabienne

 5. Beste Karianne
  op sommige linken staat vermeld dat je je enkel mag verplaatsen via autostrades, klopt dit ?
  Ik had soms verplaatsingen gepland van de ene stad naar de andere via kleine wegen met enkele tussenstops, is dit nog mogelijk of riskeer ik een boete ?
  bedankt.
  Stefaan

  • Beste Stefaan, je mag gewoon overal rijden waar je wilt. Wat ze bedoelen is dat ze mensen adviseren om zoveel mogelijk de snelweg te gebruiken indien het doel alleen is om van A naar B te reizen en je onderweg niet van plan bent om ergens te stoppen, maar het is niet verplicht. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Bedankt voor de info maar ik heb nog een belangrijke vraag. Op de Belgische overheidssite staat dat er sinds kort een paspoort(identiteitskaart is niet voldoende) nodig is om via de corridor in Neum naar Dubrovnik te rijden. Klopt dit ? zoja dan is mijn enige mogelijkheid nog via Ploce de boot te nemen ?

   dank u.

 6. Beste,

  Ik heb toch 1 laatste vraag. Ik heb rondgekeken op social media, waaronder Snapchat waar ik zie dat er mensen uitgaan in kroatie en zelfs feestjes buiten, klopt dit? Zijn clubs ondertussen al open. Lijkt ook alsof er geen afstand wordt gehouden.

  Met vriendelijke groeten,

  Nigel

  • Beste Nigel, veel mensen houden hier weinig afstand, het normale leven is eigenlijk weer begonnen. Dit komt omdat er hier maar zo weinig besmettingen zijn geweest en dat is nogsteeds zo. Het is hier niet te vergelijken met Nederland, waar de situatie veel erger was en nogsteeds is. In onze regio bijvoorbeeld, Sibenik, wonen 110.000 mensen en zijn momenteel maar 3 corona besmettingen. Vandaar dat de mensen hier nu veel minder bang zijn en niet altijd meer denken aan afstand houden. Veel clubs zijn (of gaan binnenkort) open omdat ze toch een redelijk aantal bezoekers mogen ontvangen (zie de genoemde maximum aantallen in ons artikel). De drukste vakantieweken komen er nu aan, en niemand kan voorspellen hoe dat zal gaan. We zullen het moeten afwachten. Vriendelijke groeten, Karianne.

 7. Hoi Karianne,

  Wij vertrekken Morgen met de auto..

  Wij moeten door Slovenië., ik lees op meerdere plekken dan doorreizen binnen 12 uur is toegestaan.. maar als ik dan naar de lijst kijk met landen die worden toegelaten staat Nederland er niet tussen. Kunnen we nu wel of niet per auto door Slovenië? …. stel dat tijdens ons verblijf het in Slovenië nog strenger wordt.. hoe kun je dan het beste terug?

  Groetjes Rob

  • Beste Rob, deze lijst met landen is voor inreizen, niet voor doorreizen. Transit mag dus gewoon. Ik kan me niet voorstellen dat transit verboden zou worden, aangezien je bij transit de auto niet uit gaat in Slovenie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Beste Karianne, bedankt voor alle info over Kroatië, superhandig. Ik heb een vraag, wij gaan volgende week met de auto naar een dorpje in de buurt van Dubrovnik’. Kan ik dan gewoon via Bosnië rijden of is het nu slimmer om via pelsejac te gaan en de grens met Bosnië te vermijden?groet Monique

 9. Beste Karianne,

  Ik las ergens dat er een formulier getekend moet worden wanneer je naar Kroatie toe wil? Geldt dit alleen voor auto’s of ook wanneer je gaat vliegen?
  Moet je daarnaast nog een accomodatie bewijs tonen wanneer je in Kroatie geland bent?

  Groeten,
  Nigel

  • Beste Nigel, het formulier moet ook ingevuld worden als je gaat vliegen, aangezien het doel (gegevens voor evt. contact- en brononderzoek) hetzelfde is, ongeacht de manier van reizen. Bewijs van geboekte accommodatie is nogsteeds noodzakelijk. Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Er wordt op het formulier wel gevraagd om accommodatie gegevens in te vullen. Maar dat is beperkt tot naam, adres, plaats en in- en uitcheck datum.

      Verder krijg je een bevestiging per mail waarvan wordt gevraagd om die te printen en mee te nemen richting Kroatië. In die mail staan ook de richtlijnen genoemd waar je je aan dient te houden tijdens je bezoek, welke overigens neerkomen op afstand houden en liefst mondkapje dragen en contact opnemen met een dokter als je symptomen krijgt. Verder niets bijzonders eigenlijk

 10. Hoi Karianne,

  Wij reizen halverwege juli richting Kroatië voor vakantie. Nu probeer ik de thans geldende regels te achterhalen. Zeker nu het reisadvies van Buitenlandse zaken is versoepelt.

  Echter kom ik geen recente informatie tegen, ook niet op officiele websites van de Kroatische regering. Tenminste niet van na 28 of 29 mei(of ik zoek verkeerd).

  Maar mijn voornaamste vraag is, moeten Nederlandse toeristen nog steeds 14 dagen zoveel mogelijk in hun accommodatie verblijven?

  Social distancing en andere eisen zijn verder geen probleem. Zitten in een mini dorpje die zelfs in het hoogseizoen niet bijzonder druk is. Maar het zo min mogelijk verlaten van de accommodatie zou wel zeer jammer zijn..

  • Beste Tobias, nee hoor, je hoeft niet meer 14 dagen in/rond je accommodatie te blijven. Die regel was van voor het openen van de grenzen voor toeristen (toen alleen zakelijke reizen toegestaan waren). Info over wat je kunt verwachten qua social distancing, regels in restaurants, zwembaden, aan het strand etc, is nog wel actueel. Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. Beste Karianne, zijn er regels over het verblijven van meerdere huishoudens op een (huur) boot? Wij hebben met 2 gezinnen een boot gehuurd in augustus en slapen er ook op. Op een boot is 1,5 meter afstand natuurlijk niet te realiseren.

  • Beste Robin, in het artikel hebben we het volgende geschreven: “Er is in Kroatië geen verbod op het reizen in één auto, of het verblijven in één accommodatie, voor mensen uit verschillende huishoudens.” Geen probleem dus! Vriendelijke groeten, Karianne.

 12. Beste Karianne,

  Is er al bekend wanneer het vliegveld van Split weer open zal gaan en of dat deze zomer nog open zal gaan? (Hopelijk voor 27-07). Alvast bedankt!

  • Beste Nikki, het vliegveld van Split is gewoon open. Het zijn de vliegmaatschappijen die bepalen welke vluchten worden ingepland, niet de vliegvelden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. Beste Karianne,

  Is het alweer mogelijk om in Split gebruik te maken van het nachtleven vanaf 11 juli? Ik kan nergens duidelijkheid vinden op het internet.

  • Beste Stephan, dit zijn momenteel de regels voor nachtclubs, concerten, festivals, etc:
   Vanaf 15 juni: max. 200 personen in een gesloten ruimte en max. 500 personen in de buitenlucht
   Vanaf 1 juli: max. 350 personen in een gesloten ruimte en max. 1000 personen in de buitenlucht
   Dansvloeren mogen niet gebruikt worden om te dansen en iedereen moet minstens 1.5 meter afstand houden.
   Eigenaren van clubs zullen dus zelf moeten gaan bepalen of het haalbaar voor hen is om hun deuren deze zomer te openen.
   Ik ga er vanuit dat een deel wel open zal zijn en een deel niet.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Beste Karianne,

  geweldig informatieve website !
  Ik heb nog wel één vraag. In je verslag van 29 mei geef je de mogelijkheid aan van het
  vakantie houden in Kroatië. Maar wat klik ik aan in het online formulier ? is dat Bizzniss/economic
  of Toerist ? Naar aanleiding van je verslag van 20 mei natuurlijk.
  Alvast mijn dank, in ieder geval voor je fantastische website,
  Stay safe, vriendelijke groet, Aad

  • Beste Aad, als je op vakantie gaat naar Kroatie, en je hebt bewijs dat je een reservering hebt gemaakt en betaald, dan kun je gewoon ‘tourist’ selecteren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Hopelijk is deze nachtmerrie binnen een paar maanden gedaan,wil optimistisch blijven en geloven dat ik zoals elk jaar de maand September in Kroatië Okrug Gornji -Trogir kan verblijven,anders zal het volgend jaar worden, gezondheid gaat voor,medicijnen zullen begin volgend jaar beschikbaar zijn,dit beloven ze in België althans,maar als iedereen oppast en de richtlijnen opvolgt hebben we dat medicijn niet nodig,het allerbeste ginds en hou het veilig.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text