Dolfijnen spotten in Kroatië

/
7696 Views

Ik kan me nog goed herinneren dat we, jaren geleden, tijdens een excursie naar de Kornati eilanden ineens in de verte een paar dolfijnen zagen. Helaas waren ze te ver weg om ze goed te kunnen bewonderen, en op de foto’s moet je echt zoeken om ze te kunnen zien. De kans om dolfijnen in de Adriatische Zee voor de kust van Kroatië tegen te komen is redelijk groot, maar je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben.

Dolfijnen in Kroatie

Deze prachtige, intelligente en sociale dieren zijn erg nieuwsgierig en komen graag even ‘mensen kijken’ als er een boot voorbij vaart. Maar tijdens het drukke zomerseizoen, wanneer er veel boten voor de kust varen, blijven ze liever een beetje uit de buurt. Ze zoeken dan de rust op bij de vele eilanden die wat verder van de kust af liggen.

Net als de vele toeristen in Kroatië houden dolfijnen van de warme, heldere zee. De meest voorkomende dolfijnensoort in de Adriatische Zee is de tuimelaar, met haar flesvormige neus en permanente glimlach. Ondanks de hoge zeewaterkwaliteit en de aanwezigheid van voldoende voedsel, neemt het aantal dolfijnen toch af. Niet alleen in Kroatië is dit het geval maar over de hele wereld. Daarom is ook in Kroatië een dolfijnenreservaat gerealiseerd, rondom het eiland Lošinj dat voor de kust van Kvarner ligt.

Deze lokatie is gekozen omdat hier een groep van ongeveer 120 dolfijnen leeft.

Het gebied is de thuisbasis van Blue World (Plavi Svijet), een instituut dat wetenschappelijk onderzoek doet, voorlichting geeft en zich inzet voor het behoud van de Lošinj-Cres archipelago en de gehele Adriatische Zee, met al haar flora en fauna, waaronder de dolfijnen. Wetenschappers bestuderen hier het gedrag en de gewoontes van de dolfijnen en hopen met deze informatie een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van deze prachtige diersoort.

Blue World heeft haar eigen educatief centrum voor bezoekers, in Veli Lošinj. Het centrum is het hele jaar open en biedt informatie en activiteiten voor jong en oud. Ieder jaar op de eerste zaterdag van augustus organiseert Blue World de ‘Dolphin Day’, op deze dag worden er lezingen gegeven, workshops aangeboden en zijn er vele andere activiteiten zoals sport en spel, tentoonstellingen en concerten.

Losinj op de kaartWie graag dolfijnen wil spotten in Kroatië kan dus het beste de Lošinj-Cres archipelago bezoeken. Het eiland Lošinj is niet alleen bekend vanwege de grote groep dolfijnen die er leeft, maar ook vanwege haar talrijke spa&wellness centra en haar prachtige natuur.

Wie graag oog in oog wil komen te staan met de dolfijen kan met eigen boot het gebied bezoeken maar het is ook mogelijk om deel te nemen aan een van de vele georganiseerde excursies en prive boottochten die aangeboden worden in Kroatië, zoals bijv. door Waterworld.

Blue World vraagt bezoekers om de rust en de veiligheid van de dolfijnen te respecteren door niet dichter dan 100m bij de dolfijnen te komen, niet met de dolfijnen te gaan zwemmen en geen voedsel of andere dingen in de zee te gooien.

Heb jij dolfijnen gezien in Kroatië? Deel je ervaring met ons en andere lezers door een berichtje achter te laten.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

84 Comments

 1. Vandaag met de zeilboot van Jezera onderweg naar Trogir
  inmiddels al 2 groepen dolfijnen gespot 1 gr van 5 welke vlak voor onze boot zwommen en ren groep van 7 welke iets verder weg waren.
  Super om te zien!

 2. Ik heb hen 3 weken geleden gecontacteerd, zowel via hun mail als via hun FB-pagina maar nog steeds geen antwoord gehad.
  Beetje jammer.

  • Beste Jo, we horen van heel veel instanties en bedrijven dat ze niet genoeg personeel kunnen vinden. Misschien dat dit hier ook speelt. Wel heel jammer natuurlijk.
   Wat had je ze willen vragen?
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Vanmorgen een groepje dolfijnen gezien even voorbij Starigrad. Zwommen op nog geen 15 meter van de kust en deden zelfs een paar sprongen uit het water. Heel bijzonder!

 4. Wij zijn nu in novi vinodolski wij willen dolfijnen spotten. Waar kunnen we dat het beste doen. We hebben geen eigen boot. Iemand een idee waar we op kunnen stappen op een boot?

  • Beste Jennis, voor dit soort plaatselijke services (zoals plaatselijke verhuur/excursies etc) kun je op twee manieren te werk gaan: of online zoeken op bijv “boat excursions [plaatsnaam]” of ter plekke in de haven/langs de boulevard gaan kijken wat het aanbod is. Bij de plaatselijke Tourist Office weten ze vaak ook wel welke organisatoren momenteel bootexcursies aanbieden. Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Hoi Karianne,

  Wij zitten momenteel in Klenovica en hebben al erg veel aan jouw site gehad! Nu willen we graag een boot tocht maken en natuurlijk het liefste dolfijnen spotten. We zien hier alleen door de bomen het bos niet meer…. heb jij toevallig een tip over welke tocht leuk is vanaf bv senj, novi vinodolski of Klenovica???

  Groetjes Janet

  • Beste Janet, ik neem aan dat je ter plaatse wel aan boottochten deel kunt nemen, want dat kan vanuit de meeste kustplaatsen in Kroatie. Omdat het ver van mijn woonplaats is, kan ik je geen gedetailleerde info geven. Ik heb op Tripadvisor gekeken maar ben helaas niets tegengekomen voor Klenovica en de omliggende plaatsen, ik neem aan omdat de plaatsen te klein zijn. Ben je bereid om vanuit een grotere plaats aan een boottocht mee te doen, zoek dan eens op Tripadvisor voor die plaats, bijv. “Tripadvisor Rijeka things to do” (vervolgens “boat tours & water sports” selecteren). Vriendelijke groeten, Karianne.

 6. Vandaag 31-07-2017 in Njivice dolfijnen gespot bootje gehuurd naar baaien gevaren bij het omdraaien zag ik dolfijnen het was 11.45uur toen ze richting Rijeka zwommen zijn we omgedraaid geweldige ervaring en waren als enige in de buurt niet zoals vorig jaar in vrsar dat er heel veel biten de dolfijnen een klein beetje opjagen

 7. Wij gaan al jaren naar Funtana (Bij Vrsar) en het lijkt of er de laatste jaren steeds meer dolfijnen komen, vroeger was het zeldzaam zo’n 1 a 2 x per vakantie dat je ze zag, tegenwoordig kan je ze elke dag zien als je een beetje zoekt. Er zijn ook steeds meer boten die dolfijnen excursies hebben vanuit Vrsar en Rovinj, daar zitten de dolfijnen meestal ergens voor de kust.

  • Wij verbleven in Umag en zijn vervolgens in Porec met de boot dolfijnen gaan spotten bij zonsondergang. De verschillende excursieboten varen naar een bepaald gebied, en dan goed uitkijken en wachten. Geregeld kwamen ze boven water zwemmen, naar schatting een groep van een 15tal dolfijnen, volwassenen en kleintjes. Unieke ervaring en oh zo mooie dieren..

 8. Handige site. Ga hem zeker nog verder uitpluizen voor vertrek. Man en zoon van 18 zijn van plan te gaan duiken zou fantastisch zijn als ze dolfijnen tegenkomen.

  Wij gaan deze zomer naar Mali Losinj. Waar kunnen we het beste de oversteek naar het eiland maken en hoe lang zijn de gemiddelde wachttijden bij de veerboot?

  Ook vroegen wij ons af of er vanaf Losinj (nog) een rechtstreekse bootverbinding naar Venetië is.

  • Beste Karin, op de website van Venezialines (https://venezialines.com/) kun je precies zien waar je de veerboot naar Venetie kunt nemen. Helaas kan dit alleen vanuit Istrie en niet vanaf Losinj. Qua oversteek maakt het in principe niet uit welk traject je neemt, ik denk dat je dat het beste kunt laten afhangen van je reisschema. Misschien dat er een optie is die beter aansluit bij jullie aankomstdag/tijd aan de kust. Lees eens dit artikel over veerboten in Kroatie: https://www.allesoverkroatie.nl/jadrolinija-veerdiensten-tickets/. Hier kun je lezen wat je moet doen om aan info te komen over wachttijden enz.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 9. Wij vertrekken 6 otkober met z’n tweetjes en mijn fotocamera naar Kroatië.
  Vliegen op Zadar, Appartement in Vir en een auto gehuurd.

  Op de planning staat in ieder geval als kleine uitjes Vir uitspitten, Schiereiland Pag bezoeken, Relaxen in Vransko Jezero en natuurlijk Zadar in.

  De dag uitjes zijn tot nu toe op de planning:
  KRKA watervallen
  Plitvice meren
  Wandelen in Starigrad-Paklenica

  Dan willen we daar kijken of we een excursie kunnen boeken voor :
  Kornati eilanden
  Eventueel Duiken

  Heel veel informatie heb ik via deze geweldige site kunnen vinden!!!

  Heb je nog tips die ik er nu nog niet bij heb staan, maar wel echt moeten?

  Groetjes Gabriëlle

  • Beste Gabrielle, met wandelen in Starigrad-Paklenica, bedoel je daarmee nationaal park Paklenica? Dat is echt een aanrader! (wel goede wandelschoenen meenenemen en warme/waterdichte/winddichte kleding). Voor excursies raad ik je aan om vantevoren aan te geven dat je interesse hebt. Vaak worden excursies in oktober alleen nog maar aangeboden als groepen zich vantevoren aanmelden. Je zou je dan bij een groep aan kunnen sluiten. Voor duiken weet ik eerlijk gezegd niet wat de opties/mogelijkheden zijn in oktober.
   Verder zou je richting het zuiden kunnen gaan om daar wat leuke plaatsen te verkennen, zoals Sibenik en de leuke kleine plaatsjes in de omgeving (Vodice, Tribunj). In ons artikel over Sibenik kun je meer lezen. Alvast veel plezier gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 10. Dat is wel het laatste wat we vandaag hadden verwacht: zeker twee dolfijnen, die op hooguit 100 meter voorbij de kust zwommen. Eerst geloofden we onze ogen niet, maar het was toch echt waar. Ze sprongen zelfs een paar keer helemaal uit het water. Daarna zwommen ze in noordelijke richting weg, terwijl iedere keer hun vin en rug boven het water uitkwam. Een zeer onverwachts en mooi beeld. We zitten op camping Sibuljina bij Tribanj, wat op het vaste land van Kroatie ligt, zo’n 25 km boven Zadar. Helaas hadden we geen fototoestel bij ons.

  • Beste Alwin, dat moet een geweldige ervaring geweest zijn! Zo zie je maar weer, met een beetje geluk kun je overal langs de kust dolfijnen tegenkomen. Bedankt voor het delen! Vriendelijke groeten, Karianne.

 11. We zijn twee dagen met de eigen boot op het water geweest voor de kust van Zaton. Twee keer een groep dolfijnen voor de boot gehad. Geweldige ervaring.
  Je weet nooit waar de dolfijnen zich bevinden. Mijn advies is gewoon lekker het water op te gaan.

 12. Gisteren bij valavond zeker een groepje van 8 dolfijnen gespot.
  Eentje sprong zelfs langs de boot!
  We waren op terugweg naar camp Solaris en het was tussen otok Zmajan en het haventje van Zlaran… streek hier is zeker een aanrader, zeker de tocht van de Kornati tot Krka prachtig gewoon …Ik ga elk jaar een beetje verder begonnen in Istrië, vorig jaar eiland Pag,nu in Sibenik …. De eilandjes en baaitjes zijn hier het mooiste ***** sterren !

  • Beste Geert, wat geweldig dat je dolfijnen hebt gezien, en nog wel vlakbij waar wij wonen. Het is hier zeker erg mooi, ik ben het helemaal met je eens! Groeten, Karianne.

 13. Hai! Fijn om deze site eens door te spitten.
  wij gaan dit jaar voor het eerst naar Kroatië en verblijven in Razanj.
  omdat ik moeilijk in kan schatten hoe de wegen zijn en hoe ik de afstand moet inschatten heb ik eigenlijk 2 vragen:
  Is het te doen om naar de Plitvice meren te gaan en is de hoge of de lage route het meest aan te raden?
  Wat is, behalve de zee natuurljk, vanuit Razanj leuk om te doen met 2 meiden (7 &9 jaar)

  Hoor graag terug!

  • Beste Mirjam, de rit naar Plitvice duur ong 3.5 uur, via de snelweg (kijk op http://www.viamichelin.com). De wegen zijn prima, dus dat moet geen enkel probleem zijn. Ik raad het jullie zeker aan om te gaan, maar dan wel vroeg vertrekken. Ik weet niet welke route jullie mooier zullen vinden, in het artikel zelf en in de comments vind je info over de verschillen tussen de twee delen van het park. De meningen over welk deel mooier is zijn verdeeld.
   Je zit in Razanj op een zeer gunstige plek (tussen Split en Sibenik) met veel leuke en mooie bezienswaardigheden in de omgeving. Je vindt al mijn tips terug in de artikelen over Split en Sibenik, ook raad ik je aan om de artikelen over Trogir, Primosten, raften op de Cetina rivier (Omis) en over Krka en Kornati te lezen (allemaal op deze site). Tenslotte nog het artikel ’20 leuke dingen om te doen met kinderen in Kroatië’, hierin ook tips voor jullie omgeving.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hallo,

  Graag willen wij deze zomer een rondreis maken door Slovenie en (deels) kroatie. In kroatie zouden we graag de Plitvička watervallen bezoeken, maar een grote wens van mij is dolfijnen in het wild te kunnen zien. welke plek raden jullie aan om beide dingen goed te kunnen combineren? dat je beide qua reisafstand goed kan doen bijvoorbeeld? (zijn er in de omgeving van senj mogelijkheden dolfijnen te spotten, of moeten we ergens anders een camping zoeken en iets verder reizen voor de watervallen bijvoorbeeld).

  wij zijn nog nooit in kroatie geweest 🙂

  alvast bedankt!

  • misschien handig om te vermelden dat we ongeveer een week in kroatie willen verblijven, en we waarschijnlijk in slovenie in de omgeving van Bled verblijven (dit is misschien handig in verband met reistijden)

  • Beste Kelly, het is niet te voorspellen waar je dolfijnen tegen zult gaan komen (en of je ze tegen zult gaan komen). Je hebt de meeste kans iets verder van de kust omdat het aan de kust in de zomer vaak een beetje te druk voor de dolfijnen is (vandaar dat ze veel bij Losinj gespot worden). Maar toch hoor ik regelmatig van mensen dat ze ook langs de kust dolfijnen gespot hebben. Ik kan absoluut niet zeggen dat je beter naar plaats A kunt gaan dan naar plaats B, om een zo groot mogelijke kans te hebben op het zien van dolfijnen.
   Het belangrijkste is denk ik om een kustplaats uit te zoeken die jullie aanspreekt en die aan jullie wensen voldoet (waar je de dingen kunt doen/zien waar jullie van houden). Je kunt vanuit die kustplaats dan altijd een trip naar Losinj ondernemen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Hallo,

  is het interessant om vanaf Pula een ferry te nemen naar Losinj om op die manier dolfijnen te spotten?

  Alvast bedankt

  • Beste Tinka, vroeger was er een catamaran verbinding tussen Pula en Losinj maar deze bestaat al een paar jaar niet meer. Voor zover ik weet is deze route niet overgenomen door een andere vervoerder. Heb je zelf ergens iets gevonden online over deze veerroute voor 2016? Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Wat een topsite,
  Toch heb ik nog een paar vragen, zijn er ook dolfijnen excursies vanaf het vaste land naar de Kvarner Baai, bijvoorbeeld vanaf Krk?
  Wij zitten vanaf de zomer in Zaton/Nin
  En wat voor prijzen vragen ze ongeveer voor zo’n dolfijnen excursie?

  • Beste ‘Meiske’, bedankt voor je compliment over de site! Je zou moeten zoeken onder “boat excursion” of “boat trip” met de plaatsnaam waar je wilt vertrekken (bijv. Krk, Zaton of Zadar).
   Ik denk dat je geen specifieke dolfijnen excursies zult vinden (onder die omschrijving) omdat het misleidend zou zijn als men excursies onder die naam aan zou bieden. Men kan namelijk niet garanderen dat je dolfijnen tegen zult komen. Je kunt dus het beste zoeken naar een leuke boottocht die jullie aanspreekt (qua route, lengte, prijs etc.) en je kunt vaak wel reviews lezen waarin mensen aangeven of ze dolfijnen tegen zijn gekomen of niet. Voorbeeld: https://www.aurea-krk.com/krk-panoramic-boat-cruise
   Wat een excursie kost hangt helemaal af van de route, de aanbieder, de lengte van de tocht, of er bijv. lunch is inbegrepen of niet. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Heeft er iemand tips. We gaan deze zomer met de auto en 2 kinderen (7 en 10) naar Zaton/Nin en willen er met de auto graag op uit, maar wat is leuk en niet te lang rijden (1 a1 1/2 uur rijden)
   Groetjes Marjon

 17. Wij hebben afgelopen zomer een bootje gehuurd ( bij Vrasr) en tijdens ons dagje op zee, kwamen we voor de kust bij Porec in een keer terecht in een groep van wel 30 dolfijnen. Gewoon midden op de dag, niks geen safari, gewoon puur geluk! Het was fantastisch, zo vlak bij onze boot. Dit was ook volgens de bootverhuur-meneer erg uitzonderlijk, maar het kan dus wel!

  • Beste “Van de Aa”, bedankt voor je comment, wat leuk om te lezen! Dat lijkt me nou nog eens een leuke ervaring, dolfijnen zijn zo mooi en bijzonder, dan kan je vakantie gewoon niet meer stuk! Vriendelijke groeten, Karianne.

 18. We hebben vandaag een klein groepje dolfijnen voorbij zien zwemmen. Tuimelaars. Een fantastische ervaring. We zaten bij de tent op camping Pinus, vlakbij de Staligrad/Paklenica bij de baai. In Kroatië.

 19. hello
  we zijn net terug van Krk.
  en wij hebben ook heel veel geluk gehad. op een ochtend, als het bewolkt was en de zee heel rustig was hebben we twee dolfijnen gezien tussen krk en platvnik. ze waren met twee (denk ik) want inderdaad waren ze niet te dicht bij) maar toch konden we ze zien vanuit de strand in krk. De zelfde dag zijn we naar Cres geweest en daar ook als we de ferry hebben verlaten, hebben we in een baai heel veel zien zwemmen.
  het was echt niet voorzien want we wisten zelfs toen niet daar er dolfijnen waren in de buurt!! en daarom dubbel zo prachtig voor ons!!
  groetjes
  virginie&familie

  • Beste Virginie, bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat jullie zoveel dolfijnen hebben gezien! Ik hoop dat andere lezers wat aan jullie tips hebben. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Goedemorgen,
    Wij zijn voornemens om voor het eerst naar Kroatië te gaan. We hebben camping citak gevonden in Losinj, is dit een aanrader?
    Groetjes Esther

    • Beste Esther, de online reviews voor deze camping zijn goed, maar ik hoop dat je hier wat feedback zult ontvangen van andere lezers die deze camping al bezocht hebben. Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. Goedemorgen,

  Wij vertrekken as dinsdag naar Rijeka.
  We willen heel graag met de kinderen dolfijnen zien.
  Weet iemand de dichtstbijzijnde plek waar we ze zouden kunnen zien?

  Groetjes Bianca

  • Beste Bianca, ik denk dat je dichtbij Rijeka een kleinere kans hebt om dolfijnen te zien, Rijeka heeft namelijk een grote haven waar ook vrachtschepen e.d. komen en ik denk dat de dolfijnen daar liever uit de buurt blijven. De beste kans heb je in de Lošinj-Cres archipelago, zoals omschreven in het artikel. Vriendelijke groeten, Karianne.

 21. Wij hebben in 2014 deelgenomen aan een Dolfijnen Safari vanuit Vrsar. Om 04.15 uur vertrokken en rond 07.00 uur weer terug in Vrsar. Het was werkelijk prachtig om de dolfijnen rondom de vissersboten te zien op het moment dat de visnetten binnen gehaald werden. We hebben grote en kleine dolfijnen gezien van dichtbij. Aan alle kanten van de boot zwommen ze voorbij. We hebben echt genoten van deze geweldige safari. Echt een aanrader.

 22. Hallo

  Zijn er ook boottochten waar je met een rolstoel mee kan?
  Ik zou graag dolfijnen zien maar ben rolstoel gebonden.
  Ik kan op internet geen informatie vinden of er bepaalde boottochten roltoeltoegankelijk zijn.
  Als deze er niet zijn zijn er dan plekken aan de kust waar je ze kan zien?

  Groeten

  • Beste Donna, ik heb mijn best gedaan om hier info over te vinden, maar helaas heb ik niets kunnen vinden. Ik denk dat de kans heel klein is om ze aan de kust te zien aangezien dolfijnen niet zo dicht bij de kust komen als het druk is. En zelfs buiten het zomerseizoen om doen ze dit eigenlijk niet. Wij wonen zelf aan de kust en hebben dit nog nooit meegemaakt. Het is echt een kwestie van geluk hebben. Met de boottochten is de kans relatief groot om ze te zien omdat de schippers weten waar de dolfijnen te vinden zijn, maar ook dan heb je nog geen garantie dat je ze daadwerkelijk zult zien. Ik zou, als ik jou was, contact opnemen met de Croatian Tourist Board (https://croatia.hr/nl-NL/Homepage) om te zien of zij je verder kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 23. Onze zoon is volgende week in Pula, zijn er vanaf Pula mogelijkheden om dolfijnen te spotten via een excursie. Heeft iemand hier ervaring mee??

  • Hallo Henk,

   Wij gaan al jaren naar Kroatie en nemen altijd een boot mee naar medulin. Een aantal jaar geleden en Vorig jaar hebben wij tussen een school dolfijnen gevaren tussen de Brunji eilanden. Rond een uur of 16:00- 17:00 uur. Moet er wel bij zeggen dat het weer dan wel rustig moet zijn en weinig golven. Wij hebben het nooit met een excursie gedaan, te meer ook omdat zij ten tijde dat wij tussen de dolfijnen vaarden, zij er gewoon langs heen vaarden op een te grote afstand. Misschien een tip. Er zijn veel nederlanders op de campings die er met een boot of speedboot zijn, wellicht kun je aan hun vragen om tegen betaling mee te varen op hun boot. Wij deden dit wel altijd.

  • Beste Henk, ik heb geen excursies direct vanuit Pula kunnen vinden, maar je zou het VVV kantoor van Pula kunnen vragen of ze daar een firma of schipper kennen die excursies aanbiedt. https://www.pulainfo.hr/en/ Zijn er geen excursies dan zal je zoon op eigen gelegenheid naar Losinj moeten reizen. Helaas is de veerroute Pula – Losinj – Zadar dit jaar niet beschikbaar (waarom weet ik niet) dus zal je zoon via een ‘omweg’ naar Losinj moeten reizen. Eerst met de veerboot van Brestova naar Porozina en dan met de bus naar Veli Losinj of Mali Losinj. Ben je eenmaal ter plaatse (in Losinj) dan heb je een ruim aanbod aan excursies.
   https://www.jadrolinija.hr/docs/default-source/red-plovidbe/2014/rije%C4%8Dko/334-ljeto-2014-e.pdf?sfvrsn=2
   https://www.buscroatia.com/nl/routes-zoeken/?dS=1029&aS=753&dSn=Porozina+%28HR%29&aSn=Mali+Losinj+%28HR%29+Terminal&d=&t=
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi Henk,

   Wij zijn net terug uit Kroatië. Zaten op de caming in tar bij porec. Hebben op de camping om 14:00 een bootje gehuurd voor 2 uur. €50. Zijn richting potec gevaren en kwamen al binnen een uur 4 dolfijnen tegen. Ze zwommen gewoon bij onze boot. Was echt een super ervaring om mee te maken. Camping was lanterna

   Gr Henk

 24. Wij zijn nu een week in Kroatië tussen Senj en Sveti Jurai, en zien vanaf het balkon regelmatig dolfijnen. Vooral s morgens rond zonsopgang.
  Vorige week zaterdag overdag om 12.30 uur zagen wij ze direct naast de doorgaande weg. Ondanks dat er mensen liepen en auto’s voorbijreden.

 25. Hallo allemaal,
  Ik en mijn gezin gaan deze week op vakantie naar Kroatie, eiland Cres, camoing kovacine. We hebben voor het eerst een boot. Officieel een speedboot, maar zoo groot is ie niet. Een bootje van 3 a 4 meter, met een motor van 25 pk. Zouden wij met dit bootje dolfijnen kunnen spotten rondom cres?
  Alvast bedankt!

  • Beste Sanne, ik moet je eerlijk zeggen dat ik heel weinig weet over motorboten en over pk’s. Ik weet niet hoe ver je de zee op kunt gaan met een bootje met 25pk en of je ver genoeg kunt varen om dolfijnen te kunnen spotten. In de zomer is het natuurlijk erg druk op zee en zullen de meeste dolfijnen de drukte van de kust vermijden. Wie kan Sanne meer info geven? Vriendelijke groeten, Karianne.

  • 28 juli 2014
   Wij zijn in Mali losinj dolfijnen wezen kijken.
   We hebben iemand met een boot ingehuurd en die weet waar ze zitten .
   We hebben half uurtje moeten zoeken om vervolgens 2 en half uur dolfijnen te kijken echt geweldig we waren met 6 personen maar 130 euro kwijt en het was het dubbel waard

  • We zitten op dit moment op krk,hebben zelf ook een boot bij ons en hebben tot nu toe bijna iedere dag dolfijnen gezien. En ja ook bij Cres,daar varen we ook wel eens naar toe. Bij glad water kan je ze goed zien en anders kijken of er veel bootjes bij elkaar komen want dan zijn er meestal dolfijnen in de buurt. Succes!

 26. Ik ben Noor en ben in Mali Losinj met onze Zodiac op zee gaan varen en kwam 2 keer een hele groep dolfijnen tegen!geweldig om te zien en vooral om te horen,geweldig geluid maken ze!!aanrader!!

 27. Wij zijn in juni en september 2013 in de buurt van Rovinj geweest. Hebben zelf een bootje, en trokken er dagelijks op uit, vooral s,morgens, om dolfijnen te spotten. En we hebben ze gezien, hele grote groep met jongen, bijna altijd zelfde plaats en tijd! Wat een beleving om ze voor naast en achter de ( stilstaande ) boot te zien, kon ze zowat aanraken! Machtig als je ze uit water omhoog zie springen, en een geweldige plons naast je maken, onbetaalbare momenten. Wijselijk hebben we gezwegen naar de andere camping gasten, om vooral de rust niet te verstoren! Dit jaar gaan we weer 2 x naar Croatie, Dalmatie dit keer, en hopen ze weer te mogen ontmoeten! Had graag wat foto,s gepost en filmpje, maar weet niet hoe, sorry!
  Groetjes Elly.

 28. Laatst nog dolfijn gegeten (herstel: dol fijn).
  Tuurlijk hebben we geen dolfijn gegeten, maar als we op ons favoriete strandje gaan zwemmen/eten (Zvizdan, op Brzet bij Omis, tien minuutjes van ons dorpje Svinisce vandaan, zien we met enige regelmaat en vooral tegen tegen zonsondergang dolfijnen richting strand van Omis zwemmen.
  Ook voor de kust van Podstrana worden regelmatig dolfijnen gespot.
  Daar heeft onze goeie belgische vriend Mark z’n catamaran/surfclub Vodapark, en als we daar eens op visite zijn, zien we ze daar ook.
  Maar wij hebben natuurlijk geluk, want we wonen hier in Dalmatie.

  Tip: om de kans te vergroten: tegen zonsondergang zie je ze vaker, jagend achter visjes, vaak zelfs in groepjes of groepen.
  Tip 2: neem een goede verrekijker mee, want ze houden van open water.
  Tip 3: neem ook een flesje wijn en een paar glazen mee, want zie je ze niet, heb je toch een mooie avond 🙂

  • Beste Pim, ik kom denk ik maar eens bij jullie dolfijnen spotten…neem jij de wijn mee? 😉 Heel erg bedankt voor de tips over waar ze te vinden zijn!!

 29. We gaan komende zomer twee weken met de auto Kroatie verkennen en willen graag een dolfijnenexcursie maken. Op welke plaats kan ik dan het beste een hotel/B&B boeken? Als je ook nog een concrete tip hebt voor een verblijfplaats, dan hoor ik die graag.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  • Beste Gitta, ik denk dat je vanuit verschillende havens op Losinj voor een dolfijnenexcursie op kunt stappen, zoals de havens van Mali Losinj en Veli Losinj bijv. Je vind in deze plaatsen veel hotels, pensions en B&B’s. Ik heb helaas geen tip voor accommodatie voor je, maar ik heb wel even voor je gezocht naar websites die accommodatie aanbieden. Ik heb weinig sites kunnen vinden die niet door een agency gerund worden (via een agency ben je altijd duurder uit) maar de website van het VVV kantoor van Mali Losinj heeft een pagina met een aantal hotels/pensions in Mali Losinj met tel. nummers en email adressen erbij zodat je direct met de eigenaren contact op kunt nemen: https://www.tz-malilosinj.hr/List.aspx?idLokacijaTip=1&mid=Smjestaj_1 Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hoi,

    We komen vanuit Split en zijn onderweg naar Plitvice NP. Met de auto naar
    Losinj wordt dus lastig. Is er een mogelijkheid om bv vanaf de kust bij Sjeverni Velebit de dolfijnenexcursie te bereiken?

    Complimenten trouwens voor je site. Mooi gebouwd en goede informatie, echt heel fijn om te gebruiken.

    • Beste Gitta, bedankt voor je complimenten over de site! Ik heb zelf ook al gezocht naar excursies vanaf het vasteland maar helaas niets kunnen vinden. Ik denk dat de afstand te groot is, je zou dan erg lang op de boot zitten om het reservaat te bereiken. Maar indien je het toch wilt proberen zou je ook ter plaatse hierover kunnen informeren. Misschien kun je wel een klein bootje met schipper huren maar dit zou wel eens prijzig kunnen zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

 30. Hallo allemaal..

  Garantie op dolfijnen spotten kunnen wij niet geven, want we hebben immmers geen overeenkomst gesloten met ze.. ze leven in het wild, en ook al komen wij ze bijna dagelijks tegen, er komen ook dagen voor dat je ze niet treft.

  Wij werken vanaf Split, en de excursies naar de dichtgelegen eilanden zoals Brač en Hvar is de kans niet heel groot dat je ze tegenkomt, maar met onze tours naar de eilanden Vis, Bisevo (blauwe grot) en Lastovo, is de kans heel erg groot. zelfs zeeschildpadden kun je tegenkomen..

  Voor meer informatie over onze tours en eilanden, bezoek eens onze website.. http://www.waterworldcroatia.com

  met vriendelijke groet,

  Peter van Pelt

 31. Wij komen al 6 jaar in Istrië en hebben op 1 jaar na elk jaar nog dolfijnen gezien. Toen we ze niet zagen zaten we bij Porec.
  We hebben altijd onze eigen boot mee en zien ze meestal aan het einde van de dag. Rond 5 uur ongeveer. We hebben ze op de volgende plaatsen gezien: Tussen Rabac en Cres, Voor Cres in de buurt van de Blue Cave dan wel een stukje de zee op (niet vlak langs de kust) Tussen Rabac en Pula. En tussen Krk en Cres. Het is elke keer weer een geweldig gezicht om de dolfijnen zo heerlijk rustig te zien zwemmen en te horen. Helaas hebben ze nog nooit zo mooi mee gezwommen met de boot zoals in het filmpje die hierboven staat. 1x zwom er een dolfijn onder onze boot door.
  Met vriendelijke groeten,
  Claudette

 32. Hallo,

  Deze vakantie ben ik met een groep vrienden gaan varen in Kroatië. Toen wij van Hvar naar Trogir gingen, kwamen wij ineens heel veel dolfijnen tegen. De dolfijnen waren te zien toen de zon heel erg laag stond. (De dag erna, wederom bij zonsondergang, zagen we ook nog een dolfijn met haar jong.) Deze waren echter heel schuw maar de dolfijnen van de dag er voor waren heel nieuwsgierig. Dit kwam ook omdat wij nog de enige boot waren die aan het varen was in dat gebied. Hier zie je een filmpje waarin we de dolfijnen hebben vastgelegd. Het zijn er een hele boel en vanaf 1:10 zijn er echt ongelooflijk mooie beelden van deze prachtwezens!

  https://www.youtube.com/watch?v=U6ROKCTxG0M

  Groeten

  • Beste Jiri, wat een prachtig gezicht, die grote groep dolfijnen! Heel erg bedankt dat je dit met ons gedeeld hebt! Ik hoop dat anderen ook zoveel geluk zullen hebben en zulke mooie beelden kunnen maken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 33. Hallo

  Wij zijn naar zadar camping zaton geweest en we hebben twee morgens super veel dolfijnen gezien!!!!!
  Het was een hele mooie ervaring, de dolfijnen zwommen met onze boot mee.ook hebben we hele mooiefoto’s gemaakt van dolfijnen die uit het water sprongen.Het was heel mooi om te zien.

  Groeten

 34. Ik heb op 28-07-13 hoogstwaarschijnlijk ook een Dolfijn gezien.
  In de baai tussen Povile en Klenovica -wat weer tussen Crikvenica en Senj ligt-, waar het water uit de bergen naar beneden stroomt. Op een gegeven moment vlogen de vogels op en daarop kwam een dolfijn boven het water uit springen. Heb het maar een keer gezien, maar het was een prachtig gezicht!

  • Beste Jan, wat een leuke ervaring! Dus zoals je ziet, met een beetje geluk kun je overal langs de kust in Kroatie dolfijnen tegenkomen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 35. Gisteren 25 juli 2013 hebben we gevaren met onze boot bij de brunji eilanden bij Pula. Rond een uur om 17:30 waren we met 3 boten voor de ingang van fazana. Ineens rond om ons heen dolfijnen. Meestal lukt het om ze te spotten wanneer het redelijk windstil is. Een moeder met jong en wat volwassen dolfijnen. Hier worden wij stil van!!!

  • Beste Francesca, de prijzen verschillen per organisator en niet alle routes zijn hetzelfde (bijv. halve of hele dag, met of zonder kinderprogramma, bezoek aan twee of drie eilanden, met of zonder maaltijd, etc). De prijzen liggen ongeveer tussen de 150 en 250 kuna per persoon. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van het VVV kantoor in Losinj: https://www.tz-malilosinj.hr/List.aspx?idOtok=2&idLokacijaTip=10&mid=Lokacije_2_10&lang=en-GB. Groeten, Karianne.

   • Beste,

    Kan je advies geven welke bootexcursie zeker een kans maakt om dolfijnen te zien?

    Is het wel mogelijk om in de drukke periode van juli dolfijnen te zien?
    Zo ja, op welk tijdstip?

    Kan men via mail reserveren?
    Hoelang duurt tocht?

    Weet u hoe je kan reserveren boot vanuit Brestova naar Cres met auto?
    Of is het beter een boot via Pula naar Losinj?
    Mvg

    • Beste familie Wolfs, de beste kans om dolfijnen te zien heb je met bootexcursies die speciaal op de dolfijnen gericht zijn. Er zijn meerdere ‘agencies’, particulieren en bijv. hotels die deze excursies aanbieden. Voor zover ik weet geeft geen van allen de mogelijkheid om online te boeken. boeken kan ter plaatse en minstens 1 dag vantevoren. Of er bepaalde tijden zijn waarop de kans op het zien van dolfijnen groter is zou ik zo niet weten maar die vraag zou ik gewoon ter plaatse stellen, of bijvoorbeeld bij Blue World.
     Helaas geeft Jadrolinija alleen de mogelijkheid om een veertocht te reserveren voor langere afstanden, tussen grotere steden. Voor de overtocht van Brestova naar Porozina moet je dus ter plekke (in de haven) kaartjes kopen. Ik zou jullie zo niet kunnen zeggen welke route beter is, dat is persoonlijke voorkeur denk ik. Een langere boottocht (Pula – Losinj) kost meer tijd maar dit is natuurlijk wel een hele leuke ervaring. Ik geloof trouwens dat de veerboot van Pula naar Losinj niet iedere dag vaart, dus let daar wel even op. Groeten, Karianne.

 36. Afgelopen zomer ben ik op vakantie geweest op het eiland Hvar, super mooi, een echte aanrader! Tijdens een boottocht naar het bovenliggende eiland Bol kwamen wij een groepje dolfijnen tegen, waaronder een moeder met haar kleintje! Wat een prachtig gezicht, zo op een aantal meter afstand!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text