De watervallen van Rastoke (dichtbij Plitvice)

/
1701 Views

Ongeveer 30km ten noorden van Plitvice, aan de D1 route vlakbij Slunj, ligt het molendorpje Rastoke. Je hebt er misschien nog nooit van gehoord maar de kans is groot dat je er al eens foto’s van hebt gezien. Hier vind je namelijk de veel gefotografeerde houten huisjes omgeven door watervallen.

Ben je op zoek naar een leuke tussenstop op de route van of naar Plitvice, voor een kop koffie, of om wat mooie foto’s te maken, dan is dit dé plek.

Rastoke Bezoeken

De Slunjčica rivier is nog geen 7km lang en stroomt deels ondergronds, door een laag poreus kalksteen. Bij Slunj komt de rivier weer boven de grond uit en stroomt het water naar het oude molendorpje Rastoke, waar het zich vertakt en talloze stroomversnellingen en meer dan 20 kleine watervallen creëert, die uiteindelijk in de Korana rivier uitkomen.

Het water is slechts een deel van de charme van Rastoke, de 19e eeuwse houten huisjes en de twee gerestaureerde watermolens maken het schilderachtige plaatje compleet. In het verleden waren er maar liefst 22 watermolens en woonden er veel gezinnen die de kost verdienden met het malen van graan en mais, dat vanuit de wijde omgeving naar Rastoke werd gebracht. Vanwege de gunstige ligging aan de oude weg van noord naar zuid Kroatië, was Rastoke een belangrijk punt op de handelsroute.

De watervallen van Rastoke

Door de eeuwen heen heeft het dorpje flink wat te verduren gehad, waaronder meerdere oorlogen en de economische gevolgen van de industriële revolutie. Sinds de aanleg van de A1 snelweg is het toerisme in Rastoke ook teruggelopen, aangezien er nu minder gebruik wordt gemaakt van de D1 route.

Tegenwoordig heeft het dorpje nog slechts 100 inwoners (zo’n 30 huishoudens), die het toerisme als belangrijkste inkomstenbron hebben. Sinds 1962 heeft Rastoke een beschermde status vanwege haar historische en culturele waarde.

Je kunt er in ongeveer een half uurtje rondlopen maar uiteraard ook langer, als je de informatieborden over de geschiedenis van het dorpje wilt lezen, of de molen en het museum wilt bezoeken. De toegang tot het hart van het dorpje (incl. de gebouwen) is 40kn (ongeveer €5) p.p.

Vanaf de hoger gelegen plekken vlak naast het dorpje heb je een prachtig uitzicht en kun je mooie foto’s maken, zonder dat het je iets kost.

Rastoke watervallen

Net naast het dorpje kun je op een aantal plekken zwemmen in de rivier. Op de meest populaire zwemplek is het water vrij diep dus wie met kleine kinderen wil zwemmen kan beter iets verderop gaan, waar het minder diep is. Hou er rekening mee dat het water ook in de zomer vrij koud is.

Er zijn op zich voldoende parkeerplaatsen aanwezig (voor de meeste parkeerplaatsen moet je wel betalen), maar op drukke dagen kan het soms lastig zijn om een plekje te vinden.

Er zijn een paar restaurants en cafés direct aan het water waar je iets kunt eten of drinken. Het versgebakken brood in de restaurants wordt gemaakt van meel dat in de molen van Rastoke is gemalen.

Watermolens Rastoke

Er is privé accommodatie in het plaatsje zelf maar ook in Slunj (op 10 minuten loopafstand). Op 4km afstand van Slunj vind je Tourist Center Mirjana & Rastoke, met een ruime keuze aan accommodatie. Vanuit hier heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende activiteiten en excursies, zoals raften, kajakken, vissen en paardrijden.

Vanwege de ligging aan de D1, vlakbij Plitvice, rijden er veel bussen en kun je dus gemakkelijk in Slunj in- of uitstappen en vanuit Slunj verder reizen naar Plitvice.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text