Eilandhoppen vanuit Split

/
7754 Views

De Split archipel is ongetwijfeld de meest populaire archipel van heel Kroatië, en het is de archipel waar we de meeste vragen over krijgen. Heb je slechts tijd om één eiland te bezoeken maar weet je niet welke, of vraag je je af hoeveel eilanden je in één dag kunt bezoeken, lees dan even verder.

Keuze heb je in deze eilandengroep genoeg, want het bestaat uit maar liefst 4 grote eilanden: Brac, Hvar, Vis en Solta, en meerdere kleine eilandjes: Bisevo, Sveti Andrija en Scedro. Officieel horen de eilanden Korcula, Mljet en Lastovo tot de Dubrovnik archipel, maar qua afstand liggen ze zo dichtbij dat je ze prima kunt combineren met de eilandengroep van Split. Tenslotte is er ook nog het schiereiland Peljesac, dat ook zeker de moeite van een bezoek waard is.

Lucisca Strand Hvar

Vanuit Split kun je met de autoveerboot van Jadrolinija naar de volgende eilanden varen: Brac, Hvar, Solta, Vis, Korcula en Lastovo. Tussen deze eilanden onderling vaart helaas geen autoveerboot, met uitzondering van de verbinding tussen Korcula en Lastovo. Wil je met de auto van het ene naar het andere eiland, dan zul je dus eerst terug moeten naar Split om van daaruit naar het volgende eiland te varen.

Met de catamaran (alleen voor voetgangers) heb je wat meer mogelijkheden. De eilanden Brac, Hvar, Vis, Korcula en Lastovo zijn met de catamaran te bereiken vanuit Split en onderling is er een verbinding tussen de volgende eilanden: Brac en Hvar, Hvar en Vis, Hvar en Korcula, en tenslotte Korcula en Lastovo.

De volgende eilanden bieden nog een tweede verbinding met het vasteland (met een autoveerboot): Brac, Hvar en Korcula.

Eilandhoppen Split

Of het haalbaar is om op één dag meerdere eilanden te bezoeken met de veerboot hangt af van de dienstregeling in het seizoen waarin je wilt varen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, valt het tegen om dit voor elkaar te krijgen. De belangrijkste reden hiervoor is dat de veerdiensten in de eerste plaats gericht zijn op het vervoeren van de eilandbewoners. Logischerwijs kun je daarom verwachten dat er ’s ochtends vroeg een aantal boten van de eilanden naar Split varen, en aan het einde van de middag/begin van de avond een aantal boten van Split naar de eilanden. Wil je meerdere eilanden bezoeken zonder eerst weer terug te moeten varen naar Split dan is een overnachting op een van de eilanden misschien wel de beste optie.

Het zal je waarschijnlijk enige moeite kosten om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn. Om je hierbij te helpen, hebben we een artikel geschreven over de veerdiensten van Jadrolinija, de grootste veerboot maatschappij in Kroatië.

Vaar je met je eigen boot, of met een charter boot, dan kun je zeker meerdere eilanden op één dag bezoeken, de afstanden tussen de eilanden zijn namelijk vrij klein. We hebben al meerdere artikelen geschreven over de verschillende eilanden en de zeilmogelijkheden:

Uiteraard heb je ook de optie om een mini cruise of boottocht langs de eilanden te maken. Populaire opties zijn een minicruise van 2, 3 of 4 dagen tussen Split en Dubrovnik (waarbij je meestal Brac, Hvar en Korcula bezoekt) of een dagtocht vanuit Split naar een stuk of drie, vier eilanden en weer terug naar Split. Reis je met een groep dan is het financieel ook aantrekkelijk om een boot met schipper te huren voor een dag en helemaal zelf een planning te maken voor de eilanden die je wilt bezoeken.

Eiland Hvar

Het duurste eiland in de Split archipelago is Hvar, vanwege haar trendy imago. Hvar stad is de Cannes van Kroatië, waar de jetset en celebs graag komen om te genieten van top hotels, restaurants en clubs. Hvar biedt mooie verscholen stranden, prachtige natuur, lavendelvelden, boomgaarden, wijngaarden en schilderachtige kleine dorpjes. Dus ook als de glamour van Hvar stad je niet aanspreekt is het een eiland dat je eigenlijk niet mag overslaan.

Eiland Brac

Brac staat vooral bekend om het beroemde Zlatni Rat strand en de vele mogelijkheden voor een actieve vakantie. Wil je zien hoe mensen op de eilanden vroeger leefden, ga dan naar dorpjes zoals Splitska, Pucisca of Milna, waar men nog steeds op de traditionele manier de kost verdient met de visserij, landbouw en met beeldhouwen. De witte steensoort van het eiland Brac wordt over de hele wereld verwerkt in belangrijke gebouwen, waaronder de zuilen van het Witte Huis in Washington.

Rotsstrand op het eiland Brac

Eiland Solta

Dit rustige eiland wordt vooral bezocht door mensen die willen ontsnappen aan de drukte. Hier vind je slechts een aantal kleine plaatsjes, en als je er eentje zou willen bezoeken dan raden we Maslinica aan met haar boulevard met palmbomen en oude stenen huizen met rode dakpannen. Zoek je een kleine baai helemaal voor jezelf, waar je in alle rust kunt zonnen en zwemmen dan is de kans groot dat je deze vindt langs de kust van Solta.

Eilanden Vis en Bisevo

Ongerept is het woord dat we zouden kiezen als we deze twee eilanden in één woord zouden moeten omschrijven. Tot 1995 waren ze in handen van het leger en was het verboden terrein voor toeristen. Hier ga je naartoe als je op zoek bent naar authenticiteit, wat je vooral zult vinden in de plaatsjes Vis en Komiza.

De Blauwe Grot van Bisevo is een populaire toeristische attractie. Iedere dag tussen 11 en 12 uur schijnt de zon hier precies door een opening in de grot naar binnen waardoor de hele grot een prachtige blauwe gloed krijgt. Alleen kleine bootjes kunnen naar binnen en er is altijd een wachtrij, waardoor iedere bootje maar een paar minuten in de grot mag blijven. Toch is het de moeite waard om naar Bisevo te varen want het eilandje heeft namelijk ook een aantal mooie zandstranden, waaronder het Porat strand.

Eiland Korcula

Korcula is een eiland van wijn en folklore. Bovendien vind je er prachtige kleine baaien met verscholen stranden en ook enkele zandstranden. Er zijn veel mooie plaatsjes om te bezoeken, zoals Smokvica en Blato bijvoorbeeld. Het stadje Korcula mag je echt niet overslaan, het ligt op een schiereilandje en is echt een lust voor het oog.

Schiereiland Peljesac

Net als Korcula staat Peljesac in het teken van wijn. Ook hebben ze er heerlijke mosselen en oesters, waarvoor je niet eens naar een restaurant hoeft te gaan omdat je ze gewoon bij kraampjes langs de kant van de weg kunt kopen. De ‘Chinese Muur van Europa’ vind je in het plaatsje Ston, dat ook bekend staat om haar zoutvelden en mosselkwekerijen. Ook op dit schiereiland vind je mooie stranden, waaronder het zandstrand van Trstenica en het kiezelstrand van Viganj, waar veel windsurfers komen.

Orebic Peljesac

Eiland Mljet

Op het eiland Mljet vind je het bekende Nationaal Park Mljet met haar unieke zoutwatermeren. In het park kun je prima wandelen en fietsen en zwemmen. De temperatuur van het water in de meren is hoger dan de zeetemperatuur dus zelfs in het voorjaar en najaar, als de zee nog koud is, is de kans groot dat je hier al wel kunt zwemmen. Aanleggen met eigen boot mag alleen in de baaien van Pomena en Polace.

Eiland Lastovo

Dit kleine eilandje biedt veel rust, omdat er maar weinig toeristen komen. Hier kun je heerlijk wandelen in de bossen en genieten van bijna verlaten rotsstranden (met prima mogelijkheden om te snorkelen). Er wonen slechts een paar honderd mensen op het eiland, verdeeld over een aantal kleine plaatsjes. In het plaatsje Lastovo ligt een fort waar je naartoe kunt wandelen. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over het plaatsje en de zee.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

13 Comments

 1. Hallo Karianne, wat een goede site is dit! Klopt het dat de overtocht met auto van Split naar Hvar ong. €350 is? Wij hadden gepland van Split naar Hvar en dan naar Korcula te gaan, en weer terug naar Split. Is dit beter/goedkoper met huurauto vanaf Split of op de eilanden een auto huren?
  Vervolgens willen we de kustroute van Split naar Dubrovnik nemen. Is het dan aan te raden om onderweg nog te overnachten, bijv. Iin Makarska? Bij voorbaat dank voor je reactie!

 2. Beste Karianne,

  Wat fijn dat je zoveel informatie deelt en reizigers helpt! Wij zijn nog niet eerder in Kroatie geweest en hebben helaas alleen maar een trip van 3 of misschien 4 dagen tot onze beschikking. We komen aan in Split met het vliegtuig en willen naast van deze stad ook graag genieten van strand en natuur. Welk eiland zouden we dan het beste kunnen aandoen en vind je 3 dagen echt te weinig of toch wel de moeite waard? Is het daarbij ook handiger om een auto te huren of kunnen we ook met openbaar vervoer ook prima daar terecht?

  Hartelijk bedankt voor jouw tijd en aandacht!

  Groetjes,
  Carolina

  • Beste Carolina, hebben jullie drie (of vier) volledige dagen tot jullie beschikking?
   Wil je een eiland bezoeken dan moet je in eerste instantie kijken naar de ferry dienstregeling. Met sommige veerboten kun je ’s ochtends naar een eiland en ’s middags of s’ avonds weer terug maar niet alle routes hebben deze mogelijkheid. Bovendien verschillen de opties voor de verschillende havenplaatsjes op de eilanden. Reis je zonder auto naar een eiland, en wil je dezelfde dag terug, kies dan een route naar een havenplaats die je wilt bezoeken. Het is dan bijv. niet zo handig om de veerboot van Split naar Stari Grad op Hvar te nemen als je eigenlijk naar Hvar stad wilt, want je bent dan extra geld en tijd kwijt om van Stari Grad naar Hvar te reizen (met de bus of taxi) en dat is zonde. Hou er ook rekening mee dat de dienstregeling beperkter kan zijn op zon- en feestdagen, zorg dus dat je vantevoren checkt of er toevallig een feestdag is tijdens jullie verblijf in Kroatie. Je hebt namelijk nauwelijks een mogelijkheid om uit te wijken naar een andere dag als je maar zo kort in Kroatie bent.

   Voor het kiezen van een eiland zou je moeten kijken naar wat je er zou willen doen. Solta is een heel rustig eiland, ideaal voor als je aan de drukte wilt ontsnappen en niet meer nodig hebt dan een mooi strand, natuur en een dorpje waar je wat kunt eten. Brac en Hvar zijn beide goede opties, er is van alles te zien en te doen. Wil je het hele eiland verkennen in 1 of 2 dagen dan heb je wel een auto nodig.
   Vriendelijke groeten,
   Karianne.

   • Hallo,

    Weet je misschien een goed hotel in zowel Split als Sola? Wij komen aan op woensdagavond en moeten o zondagavond weer naar huis. Hoe zou jij de dagen verdelen? Hoe lang in Split en hoe lang in Solta?

    Hartelijk dank voor je informatie en hulp!

    Groetjes,
    Carolina

    • Beste Carolina, ik ben niet zo up-to-date met de hotels in Split, eerlijk gezegd.
     Heb je al eens gekeken naar onze twee artikelen over hotels in Split? Deze artikelen zijn al weer wat ouder dus er kunnen best nieuwe hotels bij zijn gekomen die beter zijn dan de hotels die wij hebben omschreven. Wil je geen risico nemen, kies dan voor het Radisson Blu, dan ben je verzekerd van een goede standaard en kwaliteit.
     Solta heeft volgens mij slechts een paar hotels. Het overgrote deel van de accommodatie bestaat uit prive accommodatie in de vorm van villa’s en appartementen. Ik kan helaas geen aanbevelingen doen, want ik ben er niet bekend.

     Ik vind het lastig om je advies te geven over hoe je deze 4 dagen het beste kunt verdelen over de twee bestemmingen, vanwege het feit dat je rekening moet houden met de veerbootdienstregeling.
     Heb je gecheckt of er op de dag van aankomst ’s avonds veerboten naar Solta gaan? En of er op de dag van vertrek op tijd een veerboot terug naar het vasteland gaat?

     Vriendelijke groeten,
     Karianne.

     • Beste Karianne,

      Ja, ik heb de veerboten gecheckt. Als ik het goed gezien heb, gaan ze regelmatig een paar keer per dag, dus we zouden zelfs de dag van vertrek vanuit Solta naar Split kunnen gaan, omdat onze vlucht ‘s avonds gaat. Ik vraag me wel af hoe je op Solta haven naar je verblijf kan (in Stomorska) en daar je verplaatst daar wij geen auto hebben. Zijn er taxi’s of bussen?
      Is er ook een excursie die je kan aanraden? Ik zag iets over de Blue Lagoon, maar de stranden op Solta zijn al mooi genoeg?
      Hoe reis je vanuit de luchthaven Split naar je hotel? Taxi of is de bus ook goed te doen?
      Hartelijk dank alweer voor je antwoord!

     • Beste Carolina, Solta heeft een busroute die van de veerboothaven in Rogač naar Stomorska gaat. https://www.promet-split.hr/vozni-red/otok-solta
      De bus en de veerboot zijn op elkaar afgestemd (met andere woorden, ze wachten op elkaar).
      Je kunt op het eiland ook een taxi nemen of vantevoren een transfer boeken, zoek eens op Google naar ’taxi solta’ of ’transfer solta’.
      Vanaf het vliegveld kun je een bus, transfer of taxi naar de veerboothaven in Split nemen: https://getbybus.com/nl/blog/vliegveldbus-split/
      Voor excursies vanaf het eiland kun je het beste kijken op bijv. Getyourguide of Tripadvisor, dan kun je veel opties met elkaar vergelijken en beoordelingen van vele andere reizigers lezen.
      Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Beste Karianne,

  We willen graag vanuit Split 1 dag naar Brac gaan en dan terug naar Split.
  We overnachten 3 nachten in Kastela.
  Is het aangeraden om met de veerboot naar Brac te gaan zodat de auto mee is of is dit geen must ?
  Kan je zonder wagen ook op 1 dag Brac goed verkennen ?

  Moeten we de veerboten op voorhand boeken of is dit niet nodig ?

  • Beste Heather, het is een stuk goedkoper om zonder auto de veerboot te nemen maar het is wel zo fijn om op Brac een auto tot je beschikking te hebben als je het eiland echt goed wilt verkennen. Een auto huren op het eiland is een optie maar in het hoogseizoen betaal je het volle pond. Je zou daarom ook kunnen overwegen om scooters te huren op het eiland. Om zo veel mogelijk te zien in 1 dag is de bus nemen niet echt een goede optie. De veerboot van tevoren boeken is handig maar niet noodzakelijk, het belangrijkste is om ruim van tevoren aanwezig te zijn en als je met de auto gaat, je auto meteen in de rij te zetten voor de boot. Vriendelijke groeten, Karianne.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text