Het Pelješac schiereiland, een unieke wijnstreek in Zuid Dalmatië

/
6331 Views

Het Pelješac schiereiland ligt in Zuid Dalmatië, net boven Dubrovnik. Dit 70km lange schiereiland is echt een oase van rust. Pelješac staat bekend om haar vruchtbare grond, waar men al eeuwenlang dankbaar gebruikt van maakt door er de beste druiven te kweken. Ook staat het schiereiland bekend om haar heerlijke mosselen en oesters, die gekweekt worden in Ston. In de baai van Ston worden al sinds de Romeinse tijd mosselen en oesters gekweekt, sommige soorten zijn zelfs uniek voor deze baai. Veel restaurants in de omgeving hebben mosselen en oesters uit Ston op het menu staan en in de zomer kun je bij kraampjes langs de kant van de weg verse mosselen en oesters kopen.

Viganj schiereiland Peljesac

Pelješac kent relatief weinig toerisme en is een ideale vakantiebestemming voor liefhebbers van rust, natuur en mooie stranden, maar ook voor bourgondiërs, wandelaars, surfers en cultuurliefhebbers. Het schiereiland is ook heel geschikt voor een dagtocht vanuit Dubrovnik of Korčula, of voor een georganiseerde excursie zoals een wijntour bijvoorbeeld.

De muur van Ston

Ston is het eerste plaatsje dat je tegenkomt als je via het vasteland naar Pelješac rijdt. Wat Ston zo bijzonder maakt is haar eeuwenoude, 5 kilometer lange verdedigingsmuur, die naar het kleinere buurplaatsje Mali Ston loopt. De muur wordt vaak de Chinese Muur van Europa genoemd. In de 14e eeuw werd de muur gebouwd om Ston en haar kostbare zoutvelden te beschermen. Ston maakte deel uit van de Republiek Dubrovnik en de zoutvelden, die nogsteeds bestaan, waren een belangrijke bron van inkomsten en moesten daarom goed beschermd worden.

De muur van Ston Peljesac

De muur loopt helemaal rondom het plaatsje Ston, dan loopt het de heuvel op naar het Pozvizd Fort om vervolgens door te lopen naar Mali Ston. Van de 40 torens die eens op de muur stonden zijn er nu nog 20 over, samen met vijf forten. De muur eindigt vlakbij de baai van Mali Ston, waar zich de bekende mosselkwekerijen bevinden. In het verleden is de muur meedere malen beschadigd geraakt en zijn er delen vernield, maar de muur is gelukkig weer helemaal gerestaureerd. De muur is open voor bezoekers en kan bewandeld worden. De toegang is 30kn p.p. en de openingstijden zijn van 10 uur ’s ochtends tot zonsondergang.

Ston muur en zoutvelden

Orebić

Behalve het plaatsje Ston is ook Orebić een populaire bestemming op Pelješac. Orebić is heel gemakkelijk te bereiken met de veerboot vanaf het nabijgelegen eiland Korčula. Vroeger was Orebić de geliefde woonplaats van vele zeekapiteinen en scheepseigenaren, die er mooie grote villa’s bouwden. De plaats heeft haar naam te danken aan een bekende familie van kapiteinen, de Orebić familie. Orebić heeft haar eigen maritiem museum, deze ligt midden in het centrum en is het hele jaar geopend.

Orebic schiereiland Peljesac

Orebić ligt aan de voet van de Sveti Ilija berg, de hoogste berg op Pelješac (961m). Het is een populaire bestemming voor bergbeklimmers. Op het hoogste deel van de berg, dat uit rotsen bestaat, vind je vele soorten medicinale kruiden en er woont ook een kudde van ongeveer 300 moeflons (wilde schapen) op de Sveti Ilija. Er zijn veel wandel- en hikingpaden op de berg, die allemaal goed gemarkeerd zijn met rood/witte tekens en bordjes.

Sveti Ilija Peljesac

Behalve vanuit Orebić kun je de berg ook vanuit andere plaatsen beklimmen, zoals uit Nakovana (dit is de makkelijkste wandelroute), Viganj, Duba en Kuciste (de Bilopolje route vanuit Kuciste is de moeilijkste). Men doet er minstens 2 uur over om de berg te beklimmen en gemiddeld 3 uur.

Het andere trekpleister van Orebić is het 15e eeuwse Franciscanenklooster dat op een mooie heuveltop ligt, 2km ten westen van Orebić. Voor 15 kuna kan men het klooster bezoeken, van 09.00/12.00 uur en van 16.00/19.00 uur van maandag t/m zaterdag en van 16.00/19.00 uur op zondag (zorg altijd voor bedekkende kleding bij een bezoek aan een klooster).

Net boven het klooster ligt nog een Gotische kerk (de Lieve Vrouwe van Karmen), het is de moeite waard om even naar boven te klimmen en bij deze kerk van het mooie uitzicht te genieten. Naast de kerk liggen ook nog een aantal ruïnes, onder andere van een kasteel, een barok loggia en een aantal zeer oude sarcofagen.

Ook op andere plekken in Orebić vind je restanten van oude gebouwen, sommigen uit de préhistorie en uit de Romeinse tijd. Zo zijn er oude forten te vinden, ruïnes van Romeinse villas, tombes, inscripties en keramiek.

Orebić is ook de gelukkige eigenaar van een aantal hele mooie stranden. Het mooiste strand is het Trstenica zandstrand, dat al meerdere keren is uitgeroepen tot één van de mooiste stranden van Kroatië. De zee is er erg rustig en ondiep en daarom erg geschikt voor jonge kinderen. Ook zijn er douches en kun je er in de schaduw van de dennebomen liggen. Het strand heeft een aantal (snack)bars en er is een speciaal deel voor naturisten. Het strand ligt op 20 minuten lopen in oostelijke richting van de veerboot terminal.

Stranden Peljesac

Stranden op Pelješac

Op het hele schiereiland kun je trouwens prachtige stranden vinden, zoals het kiezelstrand in Viganj bijvoorbeeld. Dit strand is een zeer geliefde plek voor watersportliefhebbers, vooral voor surfers en kiters, omdat er een hele gunstige maestral wind waait die op deze plek veel krachtiger is dan op andere plekken in de Adriatische Zee. Ook in het naastgelegen plaatsje Kućište kun je profiteren van de sterke wind, de weersomstandigheden zijn er ideaal voor windsurfen en het strand bestaat uit mooie kiezels.

Nog een mooi strand is het kiezelstrand van Duba Peljeska, aan de noordkust van het schiereiland, 12km van Trpanj.

Ook het Prapratno strand, 3km ten westen van Ston is erg mooi. Het is deels rotsstrand en deels zandstrand en het is omringd door dennebomen en eeuwenoude olijfbomen. Omdat het een strand is in een afgelegen baai is de zee er erg schoon, kalm en warm.

Het Trstenik strand (in het gelijknamige plaatsje) ligt in een rustige baai met mooie gladde kiezels en de zee is hier uitermate geschikt om te duiken. Er is ook een duikschool aanwezig en een aantal café’s en restaurants.

Wijngaarden Kroatie

Wijnen

Op Pelješac produceert men wereldberoemde wijnen van uitstekende kwaliteit, zoals de Dingac en Postup wijn. Vooral de zuidkant van het eiland kent veel wijngaarden. Het verbouwen van de druiven is vaak een zware klus, omdat veel wijngaarden op zeer steile hellingen liggen en de boeren soms aan touwen moeten afdalen om de druiven veilig te bereiken.

Overal op het schiereiland vind je wijnmakerijen en wijnkelders die speciale bezoekerscentra hebben waar je heerlijke wijnen kunt komen proeven, en natuurlijk ook kunt kopen. Ook zijn er veel kleine familiebedrijven die hun wijnen verkopen in een klein winkeltje op hun boerderij, of gewoon op een kraampje aan de kant van de weg. Dit zie je vooral veel in het kleine plaatsje Potomje.

Het enige wat je hoeft te doen als je wilt gaan wijnproeven is met de auto de hoofdweg over het eiland te volgen, langs de ontelbare wijngaarden en olijfgaarden. De wijnmakerijen en wijnkelders liggen bijna allemaal langs de hoofdweg en worden duidelijk aangegeven. Zo heb je bijvoorbeeld de Bartulovic wijnmakerij in het dorpje Prizdrina, de Grgić wijnmakerij in Trstenik en de Matusko wijnmakerij in Potomje. Bij het VVV kantoor van Ston (begin van de route) kun je een plattegrond ophalen met alle wijnkelders erop aangegeven zodat je je wijntour goed kunt plannen. Omdat de wijnkelders kleinschalig zijn, hangt er altijd een ontspannen sfeer en zijn bezoekers van harte welkom. Je kunt het beste op werkdagen ’s ochtends tussen 09.00 en 12.00 uur of ’s middags tussen 14.00 en 18.00 uur een bezoek brengen, dan is er altijd wel personeel aanwezig. Vanuit Dubrovnik en andere plaatsen in de omgeving worden ook georganiseerde dagexcursies/wijntours aangeboden naar wijnmakerijen en wijnkelders, speciaal voor wijnliefhebbers.

Wijnproeven Kroatie

Uit eten

Behalve van heerlijke wijnen kun je op Pelješac ook genieten van lekker eten. Het schiereiland is één van de beste culinaire bestemmingen van Kroatië. Zoals we hierboven al schreven, kun je in bijna alle restaurants verse mosselen en oesters eten. Pelješac is omgeven door visserijen die de restaurants op het schiereiland dagelijks voorzien van de meest verse en uiteenlopende vissoorten waar heerlijke gerechten mee bereid worden. Vleesgerechten komen hier iets minder aan bod, maar ook op Pelješac kun je op veel plekken genieten van de typisch Dalmatische peka gerechten. Dit zijn vleesgerechten die op een speciale, traditionele manier worden gegrilld, onder een zware, koepelvormige metalen ‘pot’. Meestal wordt er lamsvlees of kalfsvlees gegrilld onder de peka, met groenten en/of aardappelen erbij.

Peljesac kaart

Hoe bereik je Pelješac?

Pelješac is niet per vliegtuig te bereiken. Het dichtstbijzijnde vliegveld is het vliegveld van Dubrovnik. In slechts 45 minuten rijden bereik je het plaatsje Ston op Pelješac (75km)

Vanuit het noorden (vanaf Split) kun je het beste de veerboot (van Jadrolinija) nemen van Ploce (140km vanaf Split) naar Trpanj op Pelješac. De boot doet er 1 uur over. Je kunt vanuit Split ook helemaal doorrijden naar Ston, dit is ongeveer 195km (vanaf het vliegveld van Split gerekend). Met de bus doe je er vrij lang over, maar het is wel mogelijk. Zie hier de dienstregeling voor de bus van Split naar Ston.

Update: De nieuwe Peljesac brug verbindt het kustplaatsje Komarna met het schiereiland.

Orebic Peljesac

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text