Zelf kersenrakija maken
Rakija is het Kroatische woord voor brandewijn. Het klinkt misschien ouderwets om brandwijn te drinken, maar in Kroatië is het enorm populair. En dan hebben we het niet over rakija uit de supermarkt maar over heerlijke, zelfgemaakte rakija. Daar kan de rakija uit de supermarkt niet aan tippen.
In juni ben ik begonnen met mijn eerste poging om zelf rakija te maken. Ik heb de kunst eerst even afgekeken bij mijn Kroatische buurvrouw (die me ook het recept heeft gegeven) en daarna ben ik zelf aan de slag gegaan.
Ik heb gekozen voor rakija van zure kersen, višnjevača, omdat ik een liefhebber ben van likeur met kersen, dus dan moet rakija gemaakt met kersen vast ook een succes worden.
Zure kersen, višnje, zijn het lekkerst in de maand juni dus dat is de maand waarin je begint met het maken van de rakija. Wil je ander fruit gebruiken dan moet je goed weten in welke tijd van het jaar deze fruitsoort rijp is en of je dan ook de mogelijkheid hebt om de rakija 40 dagen in de zon te zetten, dit is namelijk een belangrijke stap in het proces.
Van een buurman hebben we 2 liter pure rakija gekocht. Deze rakija heeft hij zelf gedestilleerd en bevat ongeveer 40% alcohol. Op de markt hebben we vervolgens 2 kilo verse, zure kersen gekocht. Deze kersen komen van een boomgaard uit de omgeving en zijn onbespoten.
In Kroatische tuincentra kun je grote flessen of potten kopen die geschikt zijn om rakija in te maken. Aan een pot of fles van 5 liter heb je in eerste instantie genoeg.
Tenslotte heb je nog 1.5 kilo suiker nodig en dan heb je alle ingrediënten bij elkaar.
Vul je pot of fles, om en om, met een laagje suiker en een laagje kersen totdat de suiker en kersen op zijn. Giet daarna de rakija overover en wacht tot alle luchtbelletjes zijn verdwenen. Een klein beetje schudden (voorzichtig) kan helpen om de laatste luchtbellen naar boven te laten komen.
Je zult zien dat je pot of fles bijna vol zit als alle drie de ingrediënten erin zitten. Nu kan de dop erop en kan de pot op een zonnige plek gezet worden waar hij 40 dagen moet blijven staan.
Je hoeft de pot niet steeds van plek te veranderen om continu in de zon te kunnen staan, als je een mooie zomer hebt met iedere dag zon dan kun je de pot gewoon ergens op het zuiden zetten en is het niet erg dat hij ’s ochtends in de schaduw staat. ’s Middags zal er genoeg zon zijn voor een goed resultaat. Heb je een paar bewolkte dagen meegemaakt dan mag de pot ook best een paar dagen langer blijven staan om hiervoor te compenseren.
Na 40 dagen neem je de pot mee naar binnen en giet je de inhoud door een zeef in een grote pan of schaal. Je kunt dit het beste doen op het moment van de dag dat de pot al een poosje in de zon heeft gestaan, dan zijn de kersen namelijk zachter dan wanneer de pot niet in de zon heeft gestaan.
Na het zeven moeten alle kersen boven de zeef uitgeperst worden om zo al het kersensap aan de rakija toe te voegen. Dit is erg belangrijk voor de smaak en de dikte van de rakija. Probeer zo veel mogelijk sap uit de kersen te persen. Dit is een vervelend klusje, omdat je handen er snel vermoeid van raken, maar het is het werk zeker waard. Wil je je handen mooi schoon houden, dan kun je plastic handschoenen dragen, maar zorg wel dat je de handschoenen goed schoon spoelt voor je eraan begint om te zorgen dat de smaak en geur van de handschoenen niet in de rakija komt.
Na het uitpersen van de kersen is de rakija klaar! Het zal nog niet zo lekker smaken omdat de rakija op dit moment nog warm is van de zon maar zodra het is afgekoeld kun je gaan genieten.
Wij bewaren onze rakija in lege glazen flessen van wijn of likeur, die we eerst goed hebben omgespoeld natuurlijk. Het is belangrijk om de flessen helemaal tot bovenaan te vullen en goed af te sluiten. Hoe minder lucht er bij de rakija kan komen, hoe beter. Met het bovenstaande recept kunt je 4 lege wijnflessen van 1 liter bijna helemaal tot bovenaan vullen.
Daar zou je de koude winteravonden wel mee door moeten komen, toch?
Proost! Živjeli!
Welke ingrediënten gebruik je nou precies?
Beste Bente, er zijn slechts 3 ingrediënten nodig om kersenrakija te maken. Voor dit recept: 2 kilo verse, zure kersen – 2 liter pure rakija – 1.5 kilo suiker
Vriendelijke groeten, Karianne.
Hallo Karianne,
Ik heb de zure kersen op de brandewijn staan en ik ga ze zo behandelen als jij omschreef. Wat ik mij daarbij afvraag is, of de kersenpitten voor het persen eruit gehaald moeten worden (ik neem aan dat ik de kersen ook kan uitpersen in een slowjuicer?)?
Graag hoor ik van je,
Groet,
Marianne
Beste Marianne, nee je hoeft de pitten er niet uit te halen omdat die zowieso achterblijven in de zeef, samen met de ‘velletjes’ van de uitgeperste kersen. Ik weet niet of je hetzelfde resultaat krijgt als je een slowjuicer gebruikt, om heel eerlijk te zijn. Ik zou het voor de zekerheid gewoon met de hand doen 🙂
Vriendelijke groeten, Karianne.