Wat kost een vakantie in Kroatie?

23011 Views

Prijzen variëren erg in heel Kroatië omdat ze sterk afhankelijk zijn van de locatie.

De hoogste prijzen kun je verwachten in de meest populaire plaatsen, zoals Dubrovnik en Hvar bijvoorbeeld. Goedkopere prijzen vind je in het binnenland en in kleinere kustplaatsen en dorpen aan de kust.

Als je zelf goede tips hebt om kosten te besparen tijdens je vakantie in Kroatië, voeg ze dan alsjeblieft toe aan dit bericht (onderaan de pagina), zodat we er allemaal van kunnen profiteren.

Hotels

De prijzen hieronder zijn per nacht in een tweepersoonskamer.

Categorie

Van (buiten hoogseizoen)

Tot (hoogseizoen)

***

25/50 Euro

60/100 Euro

****

40/80 Euro

80/150 Euro

*****

80/120 Euro

100/250 Euro

Privé accommodatie

Onderstaande prijzen zijn per persoon per nacht in een accommodatie voor 2 tot 4 personen.

Categorie

Van (buiten hoogseizoen)

Tot (hoogseizoen)

***

12/16 Euro

16/25 Euro

****

20/30 Euro

25/40 Euro

*****

30/40 Euro

40+ Euro

Net als hotels wordt privé accommodatie in Kroatië beoordeeld met sterren.

Uit eten

Net als overal ter wereld zijn er twee dingen die de prijzen in restaurants en cafés bepalen: lokatie en lokatie. Dus als je iets wilt eten of drinken op een mooie lokatie dan moet je bereid zijn om er goed voor te betalen. Als je graag lekker wilt eten, ongeacht de lokatie dan kun je in Kroatië voor hele redelijke prijzen uit eten. Een gezin met twee volwassenen en twee kinderen betaalt ongeveer 75 euro voor een maaltijd inclusief drankjes (in een gemiddeld restaurant).

Gerecht

Gemiddelde prijs

Toplocatie

Pizza

vanaf 8 Euro

+25-50%

Pasta

vanaf 10 Euro

+25-50%

Vleesgerecht

14-20 Euro

+25-50%

Visgerecht

14-25 Euro

+25-50%

Salade

3 Euro

+25-50%

Nagerecht

4 Euro

+25-50%

Iets gaan drinken

Als je ‘s avonds uit gaat en iets wilt drinken in een bar of club is het handig om te weten dat internationale sterke dranken overal te verkrijgen zijn, maar er zijn ook hele lekkere plaatselijke dranken te krijgen. Plaatselijk is ‘domaci’ (spreek uit: domatsjie) en je kunt bijvoorbeeld om ‘rakija’ vragen (Kroatische schnaps). Eigengemaakte dranken kosten vaak maar de helft van de prijs van de bekende merken.

Drank

Gemiddelde prijs

Toplocatie

1/2 l. bier vanaf 3 euro +20-60%
Frisdrank of sap vanaf 2,50 Euro +20-40%
1/2 l. wijn vanaf 6 Euro +30-60%
Koffie vanaf 1,50 Euro +20-40%
Cocktail vanaf 6 Euro +20-40%

Boodschappen

Kroatië heeft een grote keuze aan supermarkten maar de prijzen liggen over het algemeen wat hoger dan de prijzen in veel andere EU landen. Dit komt doordat Kroatie relatief veel moet importeren, een hoge BTW heeft, en omdat er vanwege de kleine markt vrij weinig concurrentie is tussen de supermarkten onderling. Lees hier alles over boodschappen doen in Kroatië.

Andere produkten en diensten

Geïmporteerde producten van wereldwijde merken (zoals kleding bijvoorbeeld) kosten in Kroatië ongeveer hetzelfde, of iets meer dan in Nederland. Dit vanwege de hogere BTW in Kroatië (23%).

Een bezoek aan de tandarts of andere medische behandelingen zijn vaak wat goedkoper dan in andere Europese landen en de kwaliteit en service zijn over het algemeen goed.

Meer lezen: Is Kroatië een duur vakantieland?

240 Comments

 1. Hallo Karianne,

  Ik weet dat er lang niet meer nieuwe info bijgekomen is, vandaar dat ik even mijn ervaring wil plaatsen. Wij gaan de laatste 5 jaar ieder jaar naar Kroatië. De prijzen die genoemd staan gelden al lang niet meer. Sommige accommodaties hebben de prijzen zelfs met 200% verhoogd. Ook zeker 3 of 4 sterren hotels. In het hoogseizoen kan je bijna niet met 4 personen voor onder de 300 ( 75 p.p.) euro per nacht overnachten. Een tip om goedkopere prijzen te krijgen (vooral voor privé accommodaties) is de accommodatie opzoeken in google en daar staat vaak een link naar de directe site. Ik heb zelfs al een Exel bestand gemaakt met de directe link, of een link van een Kroatisch reisbureau zoals bv http://www.mediterano.hr Je kunt meestal niet gratis annuleren, maar het scheelt wel in prijs.

  Wat natuurlijk ook nog steeds geldt voor accommodaties die je boekt op b.v. booking.com of homeTogo is vroeg boeken! Ik boek soms al tijdens de vakantie. Prijzen gaan nu soms wel 100 euro per week omhoog.

  Ten slotte heb ik nog een vraag. Weet jij of iemand hoe het nu bij de grensovergangen is?
  Groeten Anne

  • Beste Anne, het artikel “wat kost een vakantie in Kroatie” is idd niet meer actueel. Voor info over 2023 kun je terecht in dit artikel: https://www.allesoverkroatie.nl/kroatie-en-de-euro/
   Ik ben zelf niet zo op de hoogte van de prijzen per nacht die hotels momenteel hanteren. Zoals je misschien wel weet is overnachten in hotels in Kroatie veel minder populair dan overnachten in prive accommodatie.
   Voor prive accommodatie betaal je meestal een vaste prijs per nacht voor de hele accommodatie ipv per persoon en je kon ook voor dit zomerseizoen makkelijk een appartement voor 4 personen vinden tussen de €80 en €150 per nacht, afhankelijk van de locatie en het luxeniveau.
   Dat prijzen voor prive accommodatie momenteel wel met €100 per week omhoog gaan (zoals je schreef) geldt denk ik alleen voor accommodaties die op het oog particulier lijken (en gewoon worden aangeboden op sites zoals Booking.com of Airbnb) maar die in werkelijkheid worden gerund door agencies.
   Particuliere verhuurders (ik ben er zelf eentje) verlagen hun prijzen nu juist voor data die nog beschikbaar zijn in hun kalender omdat je anders een grote kans loopt dat deze ‘gaten’ in de kalender leeg blijven en je dus inkomsten misloopt. De meeste mensen hebben namelijk al lang geboekt en er zijn maar weinig mensen die nu nog zoeken naar accommodatie.
   Wij krijgen 95% van onze boekingen binnen tussen december en april en daarna wordt het heel lastig om gaten in de kalender nog te vullen. €100 per week meer gaan vragen als het zomerseizoen al is aangebroken is dus niet echt een optie voor particuliere verhuurders, maar agencies met een groot aantal accommodaties in hun beheer kunnen deze gok natuurlijk wel wagen.

   De grensovergang tussen Slovenie en Kroatie is onbemand, je kunt gewoon doorrijden.

   Vriendelijke groeten,
   Karianne.

   • wij zijn net terug van een rondreis door Kroatië, de prijzen die hier genoemd worden kloppen echt niet.

    kroatie is alles behalve goedkoop, waarbij geldt des te meer naar het zuiden des te duurder het wordt. boodschappen, uit eten, parkeren is echt duur. met 2 volwassen en 2 kinderen geven wij 1 keer onder de €60 gegeten, voornamelijk tussen de €80 en €95, en dan deden we niet gek. hoofdgerecht en 1, soms 2 drankjes p.p.

    Prachtig land hoor, maar we zijn nog nooit zo duur op vakantie geweest.

    • Beste Sandra, dit bericht is uit 2018.
     Onze meest recente berichten over de prijzen in Kroatie zijn deze: https://www.allesoverkroatie.nl/boodschappen-2022/ en deze: https://www.allesoverkroatie.nl/kroatie-en-de-euro/ (voorjaar 2023).
     Hou er rekening mee dat de inflatie sindsdien verder is gestegen en dat de meeste ondernemers en winkels in Kroatie hun prijzen in het zomerseizoen zowieso tijdelijk met ong 10% verhogen (tussen juni en september ongeveer). Dit is altijd al zo geweest en zal ook wel nooit veranderen.
     Alles is verschrikkelijk duur geworden en de lonen in Kroatie stijgen niet of nauwelijks mee. Voor veel Kroaten is zelfs af en toe een ijsje kopen al niet meer te betalen.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hallo Karianne,

  wij gaan in mei naar Pula in Kroatië. Kun je nog leuke tips geven in de omgeving Istrie? Wij staan voor alles open!
  leuke site by the way !

  Groetjes Jeannette

  • Beste Jeanette, bedankt voor je compliment over de site. Ik raad je aan om helemaal links op de homepage (in het linker menu) op “Istrie” te klikken onder “Artikelen per regio”.
   Je krijgt dan alle artikelen te zien die we hebben geschreven over Istrie. Een fijne vakantie gewenst alvast!
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 3. Hoi Karianne,
  Leuke site heb je, best handig voor mensen als ons.

  Wij hebben besloten dit jaar naar Kroatie te gaan om we daar nog niet geweest zijn en als alternatief op Italie en Spanje.
  Wanner wordt het eigenlijk laag seizoen in Kroatie?

  We gaan zo’n 15-16 dagen en hebben het plan om in Dubrovnik te beginen voor een paar dagen en dan naar Split en zo in stapjes van enkele dagen steeds verder noordelijk te rijden. Hoeveel dagen we waar precies blijven kunnen we per dag bepalen en is afhankelijk van wat er te zien is en of we het leuk vinden.

  Mocht jij of anderen additionele tips hebben staan we altijd voor open.

  Maar heb wel enkele eerste vragen.

  Wij hebben een plek gevonden waar we bij Dubrovnik kunnen overnachten, maar dit ligt zo’n 3-5km van de stad (gezien de hoge prijzen in de stad).
  Lopen is duidelijk te ver en dus nemen we het liefst de auto. In de stad zal weinig tot geen parkeerruimte zijn, zijn er wellicht buiten de stad iets van park&ride-achtige opties, of zijn er redelijk geprijsde optie aan de rand van de stad qua parkeren?

  Zijn er leuke tentjes te noemen waar je bv ‘s-morgens zou kunnen ontbijten?

  Tussen Zadar en de Plitvicemeren ligt nog een nationaal park, is deze de moeite waard om te bezoeken als je bv niet van plan bent of enorme einden te hiken of te klimmen?

  Kun je in de buurt van de Plitvicemeren ergen leuk en vertrouwd overnachten?

  Overigens heb ik van iemand begrepen die recentelijik terug kwam, dat de prijzen in Kroatie redelijk wat hoger zijn geworden tov voorgaande jaren en nu redelijkerwijs direct vergelijkbaar zijn met onze prijzen. Zij hadden van lokale mensen begrepen dat dit deel ingegeven is door het de toetreding tot de Euro zone in het komende jaar en dat men in Kroatie langzaam aan de waarde van de lokale munt richting de euro waarde begint te trekken!? Zijn er mensen die deze ervaring delen?

  Dan je wel voor al je hulp en advies.

  Vrgr,
  Diane

  • Beste Diane, bedankt voor je compliment over de site.
   Vanaf half september ongeveer is het een stuk rustiger in Kroatie maar zijn de temperaturen nog prima.
   Parkeren in Dubrovnik is duur, vergeleken met andere Kroatische steden. Ik weet zo niet precies welke parkeerplaatsen het goedkoopst zijn, daarvoor komen wij niet vaak genoeg in Dubrovnik, maar misschien kun je het beste parkeren in de Gruž haven, op 2.5km van het centrum. Van daaruit kun je heel gemakkelijk de bus naar het centrum nemen. Parkeren kost daar in het hoogseizoen volgens mij 200 kuna voor een hele dag en buiten het hoogseizoen 100 kuna per dag.

   Waar je zou kunnen ontbijten weet ik helaas niet, omdat wij er normaal, vanwege de reistijd, pas tegen de middag aankomen.

   Het Velebit gebergte, en het daarin liggende nationale park, kun je ook bezoeken zonder een lange hike te maken. In het park vind je 14 routes, waarvan er meerdere slechts enkele kilometers lang zijn. Je kunt ze hier bekijken: https://www.pp-velebit.hr/en/tourist-offer/activities/hiking-walking
   Het is zeker de moeite waard.

   Rondom Plitvice vind je volop prive accommodatie. Ik hoor en lees veel goede dingen over de B&B van de Nederlandssprekende Jannie: http://jannieplitvice.com/home

   De prijzen in Kroatie stijgen net als overal als gevolg van inflatie. Het heeft niets te maken met de komst van de euro. In Kroatie lagen de prijzen voor veel zaken (zoals boodschappen bijv) altijd al hoger dan in de eurolanden. Dus als de beweringen over het gelijk trekken van prijzen zouden kloppen, dan zouden veel prijzen in Kroatie juist moeten verlagen. De belangrijkste reden voor de hoge prijzen in Kroatie is de hoge belastingen.

   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Kroatië wordt idd steeds duurder en duurder. onze favoriete plaats is Vrsar. wij betaalden in juni 2022 .€44 per nacht. camper en 2 personen. biertje op het strand 1/2 liter betaal je €4,50. we vermoeden dat de prijzen volgend nog verder zullen stijgen ivm de komst van de euro als betaalmiddel. we gaan denk ik niet meer naar Kroatie. jammer.

    • Beste Eef, Kroatie kampt natuurlijk al lange tijd met hoge prijzen vanwege hoge belastingen, en nu is de inflatie daar ook nog eens bij gekomen.
     Of de prijzen ook nog eens zullen gaan stijgen vanwege de komst van de euro is afwachten.
     Veel producten zijn nu al een stuk duurder dan in andere Europese landen en dit prijsverschil zal nog duidelijker worden als de euro er eenmaal is. Hier moeten ondernemers dus wel mee oppassen.
     De media meldt de laatste maanden dat experts verwachten dat de prijzen gemiddeld 1.2% tot 1.7% zullen gaan stijgen als gevolg van het naar boven afronden van bedragen na de conversie van kuna naar euro.
     Het zal in de huidige situatie, met de inflatie, in ieder geval niet makkelijk zijn om prijsstijgingen als gevolg van de euro te identificeren want prijzen stijgen nu zowieso al met de dag.
     We betalen iedere week nu al meer en meer voor bijvoorbeeld onze boodschappen.
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 4. Goedemiddag Karianne,

  Eerste wil ik graag zeggen, een zeer interessante internet site heb je.
  Een zeer goede uitleg over Kroatië.

  Zal me effe voorstellen. Ik ben Sam, manager van Just Dive Croatia en ik
  ben ook woonachtig in Kroatië.

  Wanneer de mensen geinteresseerd zijn om in de prachtig Kroatië te willen duiken.
  Kan ze altijd contact met me opnemen.
  https://justdive-croatia.com/nl/
  info@justdive-croatia.com

  Een prettige dag nog.

  Groetjes,

  Sam

   • Beste Phyllis, ik zou het echt niet weten omdat wij niet roken. Ik heb ook geen idee wat bijv. sigaretten kosten en of rookwaren duurder zijn in NL of Kroatie.
    Vriendelijke groeten, Karianne.

 5. Beste Karianne,

  Weer een vraag over het pinnen.
  Kan je met een pinpas (bijv. Rabo pinpas)overal betalen of moeten het een creditcard zijn
  Vriendelijke groet Bart

  • Beste Bart, ja hoor, in de meeste winkels, restaurants, etc. worden bankpassen van bijv. Visa en Maestro gewoon geaccepteerd. Kijk even op de website van je bank voor de kosten en zorg dat je pas is geactiveerd voor gebruik in het buitenland. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    Visa en Maestro zijn creditcards en de vraag ging nu juist over of je overal met je normale bankpas kunt betalen (pinnen).

 6. Beste Karianne,

  Wij gaan deze zomer naar Medulin of Nin.
  Wij gaan met 5, 3 volwassenen en 2 kinderen.

  Nu is de ene plek in Nin met ontbijt en diner, omdat mijn vrouw bang is dat voor 8 dagen het te duur is in Medulin en alles zelf los uit te geven.

  Heeft u hier ervaring mee en of tips voor?

  Dank u wel.
  .

  • Beste Victor, ik begrijp je vraag niet helemaal. Wil je weten of een hotel met halfpension een goede optie is in Kroatie? Ik denk dat dat helemaal afhangt van de prijsklasse en de kwaliteit van het hotel. Op zich is uit eten gaan in Kroatie helemaal niet duur, zoals je onder andere kunt lezen in ons artikel over prijzen in Kroatie in 2019 (https://www.allesoverkroatie.nl/prijzen-kroatie-hoogseizoen-2019/), dus accommodatie zonder maaltijden is ook een prima optie. Prive accommodatie in Kroatie is het meest populair, want dan heb je ook de mogelijkheid om (af en toe) zelf te koken. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Karianne,

    Dank je wel voor je reactie.

    Ik gaat om een stacaravan voor 5, met keuken enz.
    De ene wat luxer dan andere.

    1 van 1500 euro voor de hele vakantie, die andere halfpension voor 2700 euro.

    Nu hebben hebben mijn vrouw en ik een meenings verschil, want ik denk dat met de uitstapjes en eten we ook op 2700 uitkomen en dan maakt het luxe naar mijn meening niet veel uit.

    Dus ik was benieuwd iemand anders daar over dacht. 🙂

    Mvg,
    Victor

 7. Ik ga van 20/27 mei naar Makarska hotel Ani heb auto gehuurd.
  Vraag juist af geld pinnen op de luchthaven of in de stad of in België wisselen ?

  Zijn taxi voor korte afstanden ook zo duur, denk maar bezoek resto en wat wijn dan best zelf niet rijden. Eten in de stad of buiten Makarska gaan met tax bv.

  Zal zoals overal in buitenland zijn gezond verstand gebruiken zeker.
  Barcelona kan je Duvel drinken voor 4 € maar ook slechte pint voor 8 €

  • Beste Dirk, je kunt gewoon in Kroatie pinnen. Kies tijdens het pinnen voor “without conversion” en kijk even op de website van je bank voor de kosten voor pinnen in het buitenland, dan weet je precies waar je aan toe bent. Makarska is geen stad maar een kustplaatsje, en je kunt er prima uit eten gaan. Ik denk dat er weinig verschil is tussen de restaurants in Makarska en de naastgelegen plaatsjes. Taxi: €2/€3 starttarief + €1 per km standaard tarief (kan oplopen afhankelijk van locatie/dag/tijd). Vriendelijke groeten, Karianne.

   • HalloKarianne,

    Wij gaan in juli met 4 volwassen en een kind maar Crikvenica.
    Heb je enige informatie mbt dit plaatsje?
    Heb je wellicht ideen om er een dagje op uit te gaan?

    Wat betreft het eten jn deze regio?
    Moet ik dan vooral denken aan veel vis of vlees?
    En de kosten?

    • Beste Shirley, ik heb nog niet zo veel geschreven over deze regio (alleen over een aantal campings) omdat ik er niet zo bekend mee ben. De Crikvenica riviera is vooral populair vanwege de mooie stranden met fijne kiezels en ondiepe zee. Qua cultuur is er in deze regio minder te zien en te doen dan in bijv. Dalmatie en Istrie, dus het accent ligt er op de natuur. Je kunt meerdere nationale parken bezoeken, zoals Plitvice, Risnjak en Velebit, of een dagje naar een van de eilanden gaan (Krk of Rab bijv.) Ook liggen er een aantal grotten in de buurt (zie ons artikel over grotten in Kroatie). De kosten zullen er niet veel verschillen met de andere regio’s en qua cuisine vind je er van alles, van verse vis en vlees tot pastagerechten en traditionele streekgerechten (lees eens ons artikel over de Kroatische keuken). Vriendelijke groeten, Karianne.

     • Hallo,

      Bedankt voor je snelle antwoord,
      Als ik het goed begrijp, zijn we voor zon, zee, strand aan het juiste adres in Crikvenica en is het een gezellig toeristisch plaatsje waar het niet overvol js.

     • Beste,

      We hadden graag de Blue cave gaan bezoeken maar na enig opzoekwerk zie ik enkel een volledige dagtour die ze aanbieden wat toch redelijk prijzig is met 2 volwassenen en 2 kinderen. Ken jij soms een andere oplossing?

      Alvast bedankt
      Dorien

     • Beste Dorien, wat belangrijk is om te weten is dat je maar 5 minuten in de grot doorbrengt, en dat je minstens een half uur (als het rustig is) moet wachten tot je aan de beurt bent om naar binnen te mogen. De meeste excursie organisatoren laten je vlakbij de grot in een cafe wachten tot je aan de beurt bent, maar sommigen doen dit niet en laten je op de boot in de volle zon wachten. Het ligt er natuurlijk ook aan van waaruit je vertrekt, Hvar, Split of een andere locatie…
      Je mag niet met eigen boot de grot in dus je hebt eigenlijk niet zo veel keuze, behalve de keuze tussen de vele excursie aanbieders dan. Ik zou als ik jou was op Tripadvisor de verschillende excursies met elkaar vergelijken en dan bepalen of je het de moeite waard vindt. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Anita, de meeste kans op mooi weer heb je in Dalmatie. En hoe meer naar het zuiden in Dalmatie hoe warmer, over het algemeen. Zowieso heb je begin juni weinig kans op regen en veel kans op zon. Meestal kan er in Dalmatie ook al in zee gezwommen worden begin juli. Vriendelijke groeten, Karianne.

 8. Hoi Karianne,
  Ter info: Afgelopen zomer was geld opnemen via de automaat op de camping zeer kostbaar. Kosten per withdrawl ca. 6 euro. Dat waren losse geldautomaten die hierover niet heel duidelijk waren. We begrepen dat je beter bij officiele bankautomaten in de steden kunt pinnen, Goed opletten bij het keuzemenu. Verder was Istrie een verademing. We hebben genoten. Gr Winfired

  • Beste Winfried, bedankt voor je feedback. Er worden door heel Kroatie steeds meer losse geldautomaten geplaatst van banken of bedrijven die helemaal geen kantoren of filialen in Kroatie hebben. De enige winst die ze dus kunnen maken zijn de kosten van het gebruik van deze geldautomaten, vandaar dat deze kosten zo hoog zijn. Hier heb ik al vaker voor gewaarschuwd. Pin daarom alleen bij pinautomaten van banken die in Kroatie aanwezig zijn. Deze pinautomaten vind je overal, niet alleen bij de banken zelf maar ook in winkelstraten en winkelcentra. Een aantal bekende banken in Kroatie: Erste & Steiermärkische Bank, Hrvatska poštanska banka, OTP Bank, Privredna Banka Zagreb, Raiffeisenbank, Sberbank, Splitska Banka, Zagrebačka Banka.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • hallo, misschien een tip: open een rekening bij transferWise. Hie heb je beschikking over-bijna- alle currencies en kun je je eigen geld naar je eigen buitenlandse rekening overmaken. De kosten zijn vele malen lager dan bij een reguliere bank en je kunt gratis een pinpas/ debet card aanvragen. Werkt perfect en scheelt veel gedoe en geld…

 9. Hi Karianne,
  Wij willen komende zomer met een camper naar Kroatie. Graag steek ik vanuit Kroatie over naar Italie om door italie terug te reizen. Heb jij hier informatie en tips voor? En kun jij iets zeggen over de kosten en of je moet reserveren?

 10. Hallo,
  Mijn zoon gaat in september op vakantie naar Vrsine. Hij vraagt zich af of hij daar in de buurt geld kan opnemen aan een bankautomaat. Of moet hij heel zijn vakantiebudget in cash meenemen?
  Grtjs,
  anja

  • Beste Karianne,
   Dank voor de uitgebreide informatie over Kroatië. Ik vertoef momenteel op (in?) Istrië en heb het er net als drie jaar geleden zeer naar mijn zin.
   Ik weet niet of je de informatie over de banken t.b.v. je belangstellenden moet aanpassen. Ik heb hier namelijk sinds aankomst (toevallig) twee maal bij de Privedna Banka Zagreb geld gepind: op 29/5/2019 HRK 1000 aan de snelweg en op 1/6 HRK500 in Rovinj.
   Bij de laatste geldopname bracht de bank mij HRK16 toegangskosten in rekening, bij de eerste niets. waar dat aan ligt is mij een raadsel: nieuwe tarieven per 1/6 of bij kleinere bedragen?
   De extra kosten zijn niet onoverkomelijk maar ze worden bij de Privedna Banka Zagreb wel gemaakt. Ik had ook zonder toegangskosten voor een door de bank berekende koers kunnen kiezen maar wellicht is “de klant” dan nog duurder uit.
   “Keep up the good work”!
   Met vriendelijke groet,
   Michael

   • Beste Michael, bedankt voor je reactie. Zou je uit kunnen leggen wat ’toegangskosten’ precies zijn? Ik ben niet bekend met dit begrip. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • In het Engels stond er “access fee” op het reçu dat ik voor het gemak maar heb vertaald met toegangskosten. Je zou het ook toegangstoeslag kunnen noemen.
     Ik neem aan dat de bank het beestje een naam moest geven want volgens mij wil die per 1/6 (?) linksom (via een extra toeslag) of rechtsom (via een z.g. gapkoers) aan de toerist verdienen.

 11. Hallo.

  Ik was zomaar aan her surfen naar kosten van campings in kroatie. Just for fun. Wij zitten nu in Dubrovnik op de 8e dag (van 11). Zijn 5 en 6 jaar geleden in Medulin geweest. Moet wel zeggen dat de kosten die in de tekst worden geschets niet helemaal stroken met de realiteit van Dubrovnik in 2018. De koers is huidig: 1 Euro= +/- 7 Kuna. Je betaald hier echter voor bijv een pizza rond 70 Kuna. Voor een 1/2 liter bier (Ozjusko) ong 35-40 Kuna. Maar ook een glaasje frisdrank kost +\- 28 Kuna( dat is inderdaad 4 Euro) Je kunt dus rustig zeggen dat de prijzen van eten gelijkwaardig zijn aan thuis. En dat drinken flikk duurder is in een Kroatisch restaurant vergeleken met een Nederlands restaurant.

  De 2 maal die wij hier in het verleden zijn geweest waren de prijzen inderdaad zoals in de tekst geschreven. Wellicht komt dit door de plaats van bestemming en de periode van verblijf( dit jaar voor het eerst in het hoogseizoen op vakantie)
  De grootste les die ik hieruit geleerd heb is dat niet alles is zoals je wordt voorgespiegeld en dat je dus met voldoende zakgeld op reis moet gaan.

  • Beste Chris, ik probeer je niets voor te spiegelen hoor, daar heb ik ook helemaal geen belang bij.
   Het artikel is in 2012 geschreven. Helaas toont de website de publicatiedatum niet meer, dit probeer ik al een tijdje op te lossen, maar nog zonder succes.
   Dubrovnik is bovendien een van de duurste steden in Kroatie (waarschijnlijk wel de allerduurste), dus logisch dat je aardig wat meer betaalt dan gemiddeld. Ga je op de stadsmuur of op Stradun wat eten of drinken dan betaal je natuurlijk veel meer voor de locatie dan voor het eten en drinken zelf. Om je een idee te geven: uit eten gaan in Dubrovnik kost je ongeveer 50% meer dan uit eten gaan in Split.
   Als je alleen maar naar Dubrovnik bent geweest, begrijp ik dat je indruk krijgt dat uit eten gaan in Kroatie even duur, of zelfs duurder is, dan in NL. Maar al je naar de gemiddelde prijzen in Kroatie en NL zou kijken zul je zien dat het nog steeds een stuk goedkoper is om uit eten te gaan in Kroatie dan in NL. Sterker nog, de prijzen in Dubrovnik liggen ongeveer 25% lager dan in de meest toeristische steden van Europa (zoals Venetie of Barcelona bijv).
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Ik be afgelopen weken bij Pula en omstreken geweest.

   Maar prijzen zijn verwchikkelijk duur soms. Heb vele mensen gesproken en zeiden dat afgelopen jaren de prijs echt heel duur is geworden. Op fazana bijvoorbeeld. Een cola. 60kn !!! Omrekenen. €8,75!! Zit je op een terras aan het water. In Nederland is het nergens zo duur. Nee prijzen zijn niet meer wat het geweest is.

   • Beste Adrie, een cola voor 60 kuna? En stond het ook met die prijs op de menukaart? Wij zijn met onze 2 kids (4 personen in totaal) vorige week uit eten geweest in Vodice (restaurant aan de boulevard, met uitzicht op zee), voor 50 euro in totaal hadden we 2x tonijn hoofdgerecht, 2x gegrilde kip hoofdgerecht, 1 portie extra patat, 3 frisdrank en 3 bronwater. En Vodice is een populaire plaats met onzettend veel bezoekers, je moet er echt wachten op een tafeltje in de zomer. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Gaan dit jaar voor de 4e maal naar Istrie en deze prijs &60 kuna voor cola) komt ook niet totaal overeen met hetgeen ik gewend ben.
     Tussen de 15 en 22 Kuna voor een halve liter Pivo. En inderdaad eten met zijn 4en (2 kids, 2 volwassenen) voor ca 50 euro.

 12. Hallo Karianne,

  Wij gaan 10 augustus naar het eiland Korcula, ken je dat?
  We eillen een scooter en en een auto huren. Is dat op het eiland goed te doen? En kun je dat goed op het eiland doen (scooter)?

  Sjon

  • Beste Sjon, nee dat eiland ken ik niet hoor 😉 https://www.allesoverkroatie.nl/korcula/
   Uiteraard kun je op Korucula een auto of scooter huren, geen probleem. Of het goed te doen is hangt af van je ervaring met scooter rijden. De wegen zijn er uiteraard heel anders dan in NL. Je hebt te maken met steile hellingen, scherpe bochten en afgronden. Bovendien rijden auto’s vaak met hoge snelheid erg dicht langs je heen. Je moet dus niet onzeker of onervaren op de scooter zijn, in dat geval is een auto huren beter.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo,

    Momenteel zitten wij in Opatija, waar alles duurder lijkt dan in Nederland. Voor een glas wijn betaal je makkelijk €5. Zijn er rondom deze plek steden waar het goedkoper is?

    • Beste Anoniem, Opatija is een zeer populaire kustplaats en daarom hoogstwaarschijnlijk wel de duurste plaats in de omgeving. Bovendien betaal je meer op de mooiste plekjes, zoals aan de boulevard, en betaal je meer in de toeristische cafes en restaurants dan in de konoba’s waar de locals eten en drinken (vraag de locals gerust om tips).
     Kroatie heeft hele hoge belastingen, dus zowieso zijn bepaalde dingen duurder dan in NL, boodschappen zijn hier een goed bijvoorbeeld van.
     Veel steden zijn er in de omgeving niet, eigenlijk alleen Rijeka, maar dit is een havenstad en niet ideaal voor toeristen. Ik zou het daarom gewoon bij de kleine kustplaatsjes houden in de omgeving van Opatija. Vriendelijke groeten, Karianne.

 13. Goedendag ik heb even een vraagje hoe zit het in Kroatië met scooters huren ik ben in Ibiza geweest en daar gelde de regel dat als je langer dan 3 jaar je auto rijbewijs had dat je een motor scooter mee kreeg, geld dat ook in Kroatië en zijn ze moeilijk met motoren en heb je een motor rijbewijs nodig daar

  Vr groet

  • Beste Sem, je hebt een rijbewijs A nodig voor alle scooters/motoren vanaf 50CC. Voor alles tot 50CC is een rijbewijs B voldoende. Zonder rijbewijs B kun je geen scooter huren. Ik kan nergens info vinden over een voorwaarde van 3 jaar, dit zou je kunnen checken met de verhuurder. Vriendelijke groeten, Karianne.

 14. Hallo Karianne,

  Heel mooi geschreven allemaal.
  Maar zoals vele door bomen zie bos niet meer.
  Ik en me gezin gaan 1 augustus 2 weken naar istrie.
  Heb je een indicatie voor het huren van een boot en waar?
  En duiken heb je daar info voor mij?

  Want met google kom ik niet uit.

  Mvg Adrie

  • Beste Adrie, bedankt voor je compliment! Istrie is een hele grote regio, dus specifieke bootverhuur is lastig aan te geven (en voor mij zowies lastig want ik woon in Dalmatie). Ga er vanuit dat je in iedere kustplaats waar een groot publiek strand is boten kunt huren. Ook bij de meeste campings en resorts. Dus eigenlijk bijna overal. Voor duikcentra gewoon even googlen op ‘diving center [plaatsnaam]”, want Istrie is heel groot dus je zult echt voor een specifieke plaats moeten zoeken. Vriendelijke groeten, Karianne.

 15. Hi Karianne,

  Allereerst mijn complimenten voor deze uitgebreide site!

  Wij zijn van plan om van de zomer 16dg naar Zanton te gaan(2 volwassenen en 2kids). Wat valt daar in de buurt te doen? En wat zijn de gemiddelde prijzen voor die uitjes?

  • Beste Tessa, je leest het in ons artikel over Zadar. Toegangsprijzen voor nationale parken vind je in de artikelen over de parken, maar wel even checken op de officiele websites van de parken, omdat ze de prijzen vaak wel verhogen aan het begin van een nieuw seizoen. Benzineprijzen check je op viamichelin.com en tolprijzen in onze artikelen over de snelwegen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 16. Hoi Karianne,

  Leuke site zeg! Ik heb al veel nuttige informatie gehaald uit je artikelen. Deze zomer willen mijn vriend en ik een trip maken door Slovenie en Kroatie. In Kroatie willen we graag de nationale parken zien, maar ook lekker een relaxdagje aan het strand of naar een mooi eiland. Weet u misschien een camping die op een locatie ligt waar dit beide mogelijk is? Of in welke streek we dan moeten zoeken. We gaan met de auto.
  Hopelijk kunt u ons opweg helpen. Ik kijk nog even verder op je site!:) Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Lonneke

  • Beste Lonneke, bedankt voor je compliment! Ik zou kiezen voor de omgeving Zadar: slechts 2 uur rijden van Plitvice en een prachtige stad, aan de zee, en met een aantal mooie campings in de buurt, zoals camping Kozarica, Oaza Mira en Park Soline. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi Karianne,

   Ik vertrek op 4 augustus naar Trogir, het appartementen complex Medena, weet u wat daar in de buurt te doen is of leuk is voor een meisje van bijna 2 en mijn moeder en mij natuurlijk?
   En of er ergens voor een leuke prijs een auto te huren is om naar de krkra meren of plivic meren te gaan, want met een dagtour is niet echt te doen voor een kleine meid. ik hoop wat te horen.
   groetjes,
   marjolein

   • Beste Marjolein, in ons artikel over Trogir vind je tips voor wat er allemaal te zien en te doen is. Verder raad ik het artikel over Split aan, daarin vind je ook goede tips voor de omgeving. Kroatie heeft geen themaparken e.d. voor jonge kinderen, er is een pretpark in Biograd na Moru (qua afstand wel te doen) maar dit park is niet zo geschikt voor zeer jonge kinderen. Ook het aquapark in Sibenik is denk ik nog niet zo interessant voor een 2-jarige. Hier vind je nog wat algemene tips voor leuke dingen om te doen met kids: https://www.allesoverkroatie.nl/activiteiten-voor-kinderen/
    Voor autoverhuur raad ik Nova renta-a-car aan, zie ons artikel over autoverhuur. Vriendelijke groeten, Karianne.

 17. Hoi Karianne,

  Super hoe je deze site onderhoud!

  Ook ik heb een vraag voor je.
  Wij (gezin met 2 jonge kinderen) vertrekken volgende week vrijdag naar camping Lanterna in Tar. Wat zit daar aan bezienswaardigheden in de buurt? Geloof dat er wel een zwemparadijs in de buurt zit.

  Gr Danny Lambregts

  • Beste Danny, voor tips voor leuke bezienswaardigheden in de buurt kun je terecht in de artikelen over Porec en Rovinj, die kustplaatsen liggen vrij dichtbij. Ook het artikel over heuveldorpjes zou ik lezen, want je zit er redelijk dicht bij Motovun en Pazin. Umag is ook zeker de moeite waard, het Lim kanaal, Novigrad etc. Aquapark Istralandia in Brtonigla & Aquacolors in Porec kun je overwegen. In dit artikel ook nog wat tips: https://www.allesoverkroatie.nl/activiteiten-voor-kinderen/. Vriendelijke groeten, Karianne.

 18. Hallo,

  Wij komen 24 juli aan op Park Umag. We zijn met 4 volwassenen en 3 kinderen. Heeft u nog leuke tips wat we kunnen gaan doen in dit gebied? We gaan voor het eerst naar Kroatië toe.

  Hartelijke groet,
  Lidian

  • Beste Lidian, de afstanden in Istrie zijn niet zo groot dus lees gerust al onze artikelen over Istrie voor tips (ik heb nog niet speciaal over Umag geschreven). Kijk ook eens naar de categorie ‘vakantie met kids’, daarin vind je ook artikelen over leuke dingen die in Istrie te doen zijn. Ik weet dat het even zoeken is, maar alle leuke dingen staan op de site, alleen nog niet in een speciaal artikel over Umag 🙂
   . Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne!

    Bedankt voor deze uitgebreide site en artikelen.
    Halverwege juli ga ik (18) samen met mijn beste vriendin (19) een weekje naar Kroatië, we komen aan in Split. Ons appartementje ligt ongeveer 40 km van het centrum. Ik heb gevonden dat er in deze periode een festival is in Trogir, is het mogelijk voor ons om hier met de bus heen te gaan?
    En weet u eventueel andere leuke plekjes waar wat meer jongeren te vinden zijn? We zijn beide dol op architectuur, kunst en natuur, maar dit zal wel te vinden zijn.

    Alvast bedankt voor uw reactie ?

    Met vriendelijke groet,
    Rachelle

    • Beste Rachelle, 40km van Split is nog aardig ver van de stad. In welke plaats zit je precies dan? De stad Split is waar je moet zijn voor het nachtleven, uitgaan, feestjes, shoppen, architectuur etc. Het is een ideale stad voor jullie leeftijdsgroep. Een andere optie is het eiland Hvar, ook erg populair. Trogir is zeker met de bus te bereiken vanuit Split, geen probleem. https://getbybus.com/en/bus-split-to-trogir
     Vriendelijke groeten, Karianne.

 19. Hoi,
  Ik heb deze zomer in crikvencia een appartementje gehuurt voor 3 personen

  We zegt u van deze streek en wa is er juist allemaal mogelijk in se buurt

  • Beste Bart, Crikvenica is een mooie streek, het beste te beschijven als een combinatie tussen istrie en Dalmatie. Veel mooie stranden, mooie natuur en een aantal nationale parken binnen handbereik (Velebit, Paklenica, Plitvice). Ik zou ook zeker een aantal eilanden bezoeken (Pag, Krk, Cres). Wil je de stad in, dan kun je naar Rijeka en naar Zadar. Twee heel verschillende steden, beide de moeite waard. Zou je er een moeten kiezen, ga dan voor Zadar. Vriendelijke groeten, Karianne.

 20. Karianne,

  Wij zijn nu 4 weken aan het zeilen in Dalmatie (van Zadar naar Dubrovnik en weer terug) en zijn enorm geschrokken van wat we nu overal aan liggeld moeten betalen zonder dat daar iets (electriciteit of water) tegenover staat. In vrijwel elke baai komt er gelijk een mannetje op je af die minimaal 30 kn per meter schip vraagt. Wij betalen dan tussen de 300 en 330 kn per nacht! De marina’s maken het helemaal bont; naast de 300/400 kn ook nog 160 kn voor water en electriciteit. Dat is dan 70/80 euro per dag! Voor ons geen Kroatie meer maar Griekenland. Daar is een ‘berth’ meestal gratis of kost 15 euro per nacht inclusief water en electr. Zonde dat Kroatie toeristen zo uitmelkt. Overal moet je voor betalen.

  • Beste Mark, bedankt voor je feedback. Ik wist niet dat liggeld zo veel duurder is geworden! Maar ik moet eerlijk zeggen dat het me niet verbaasd, aangezien alles in Kroatie duurder wordt. De grootste boosdoener is de overheid: belastingen worden steeds hoger, waardoor het voor bedrijven in Kroatie steeds lastiger wordt om het hoofd boven water te houden.
   Daar komt nog eens bij dat er een groot verschil is qua ontwikkeling van de infrastuctuur tussen Kroatie en bijv. Griekenland. In Griekenland is de infrastructuur voor marina’s al veel langer aanwezig, terwijl dit in Kroatie allemaal nog vrij nieuw is. Vandaar dat de ROI voor Kroatische marina’s een veel belangrijkere factor is voor het bepalen van de tarieven dan in Griekenland. Griekse marina’s hebben ook een band met (en een positieve invloed op) de lokale economie: plaatselijke winkels, restaurants etc. profiteren ook van de aanwezigheid van de marina’s dus extra reden om de toeristen tevreden te houden met betaalbare tarieven. Kroatie is helaas nog lang niet zo ver, hier staat alles nog in de kinderschoenen. Investeerders zijn vaak buitenlands, hebben geen band met de lokale bevolking en denken dus vooral aan hun eigen belangen, en niet aan de plaatselijke bevolking of aan de toeristen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 21. Hallo Anne-fleur,
  Waar kunnen we met de camper aan een mooi zandstrand komen.
  Ik heb al heel wat af gezocht maar dat ik nu kan zeggen jaaa, het is bijna allemaal kiezel en platen.
  Ik hoop dat jij campings weet die ik verder uit kan pluizen.
  Vast hartelijk dank voor je reactie.
  Mag ook naar mijn emailadres gestuurd worden hoor

  Mvg joann

  • Beste Joann, aangezien je niet op een comment van iemand genaamd Anne-fleur hebt gereageerd, denk ik niet dat deze persoon je vraag zal zien, dus daarom zal ik je verder helpen. Er zijn weinig zandstranden in Kroatie, laat staan campings aan zandstranden. Deze campings zou je eens kunnen opzoeken online, om te zien of dit is wat je zoekt: camping Ninska Laguna in Nin (vlakbij Zadar), camping Zaton in Zaton (ook vlakbij Zadar), camping San Marino in Lopar (eiland Rab), camping Padova in Banjol (eiland Rab), camping Galeb in Omis (hoewel het strand hier meer een combi van zand en kiezels is, denk ik) en tenslotte campings Solaris (hier ligt het zandstrand niet recht voor het campinggedeelte van het resort maar voor een van de hotels, op loopafstand van de camping).
   Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Eder, rond de 60 euro in het hoogseizoen denk ik. Heel makkelijk online te vinden door te zoeken op “transfer Split Sinj”. Vriendelijke groeten, Karianne.

 22. Hey Karianne.

  Ten eerste wil ik even zeggen wat lief dat je dit allemaal doet.

  Ook ik heb een vraagje, mijn vriend en ik willen graag in juni 10 dagen naar Vrsar gaan in Istrie. Wij vliegen op het vliegveld van Pula en moet dan naar Camping Porto Sole. Nu lees ik op verschillende forums dat er geen bussen vanuit Pula rijden klopt dit? Is de enige optie dan een taxi te nemen en weet u wat ongeveer daar de prijzen van zijn?

  Alvast ontzettend bedankt voor uw hulp.

  Groetjes

  Francy

  • Beste Francy, bedankt voor je compliment over de site! Er rijden wel bussen van Pula naar Vrsar maar hoe frequent deze rijden in de zomer kan ik op dit moment niet zeggen. Bekijk de dienstregeling hier: https://getbybus.com/nl/bus-routes/pula-1079/vrsar-1490/vertrekdatum-niet-opgegeven
   Ik zou contact openen met de camping om te vragen hoe ver het lopen is naar de bushalte/busstation en of het mogelijk is om een taxi te nemen als het te ver zou zijn. Vraag ze wat een taxi zou moeten kosten, zodat je vantevoren een prijs af kunt spreken met de chauffeur, dan weet je zeker dat je niet te veel betaalt. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Hoi Francy,

   Ik kan camping Porte Sole zeker aanbevelen. Ben hier 2 jaar geleden geweest. Op loopafstand van het gezellige dorpje Vrsar.
   Ik weet niet helaas niet of er bussen rijden vanaf Vrsar.

 23. Hey Karianne,

  Ik vertrek van maandag tot zaterdag naar Dubrovnik.

  Lastminute nog wat gewerkt als student en heb op dit moment 465 euro voor 5 volledige dagen. (verblijf en vlucht is al betaald) Denk je dat dit genoeg is als je ’s avonds is iets gaat drinken zoals een coktail en een normaal restaurantje doet (’s middags ook)?

  Groeten Thomas

  • Beste Thomas, dat zou genoeg moeten zijn. Een cocktail kost tussen de 5 en 8 euro ongeveer, mits je op een toplokatie zit, dan betaal je uiteraard meer.
   Ga je naar een “gewoon” restaurant, zoals een pizzeria, dan zul je zien dat er veel op de menukaart staat voor max 12 euro per gerecht. Maar ga niet echt midden in het centrum uit eten, dan betaal je veel meer.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 24. Dag Karianne,

  Heel interessante site.
  Wij willen volgend jaar op reis naar Kroatië. Met twee kinderen 13 en 7 dan. Liefst naar een zeer kleine camping ( glamping ofzo) of een kindvriendelijke b&b regio op dit moment geen voorkeur wel mogelijkheid tot strand en wat cultuur. Een waterpretpark in de buurt zou tof zijn. Ik weet het veeleisend
  … Heb je misschien tips?

  • Beste Tinne, bedankt voor je compliment over de site! Glamping vind je nog niet op veel campings en de campings die het wel bieden zijn grote campings. Voor zeer kleine campings is Dalmatie het beste, daar is alles wat kleinschaliger (in Istrie vind je weinig mini campings). Kijk eens naar onze artikelen over mini campings in noord, midden en zuid Dalmatie, er zit vast wel iets voor je bij. Hou er rekening mee dat kleine campings heel snel volgeboekt zijn omdat er vaak vaste gasten zijn die ieder jaar terug komen. Ookal is het moeilijk om veel te weten te komen over mini campings (vaak hebben ze geen website en geen reviews), toch raad ik je aan om in het hoogseizoen niet op de bonnefooi op zoek te gaan naar een kleine camping. De kans op een plekje is dan namelijk erg klein. Dus reserveren is aan te raden. Wil je meer weten over een mini camping voordat je reserveert, bel of mail dan de eigenaar (waar mogelijk hebben we de contact gegevens erbij gezet) en vraag bijvoorbeeld of ze je wat foto’s door kunnen mailen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 25. Hallo daar,

  In september wil ik (28 jaar) samen met mijn vriendin(25 jaar) een weekje naar Kroatië, alleen ziet het er allemaal heel mooi uit en daarom kunnen we niet echt een keuze maken.
  We willen er een semi-doe-vakantie van maken. Dat houd in, een dagje rust (strand) en dan weer wat cultuur snuiven (bezienswaardigheden checken etc).

  Hopelijk kunt u ons adviseren, alvast bedankt.

  • Beste Remko, in september kun je het beste naar Dalmatie gaan als je graag aan het strand wilt liggen, omdat je daar de grootste kans hebt op mooi weer en een warme zee. Kies bijvoorbeeld voor Dubrovnik of Split, dan heb je behalve een strandvakantie ook veel cultuurmogelijkheden. Verblijf je liever in een kleinere plaats dan in een stad, dan zijn bijv. de plaatsjes van de Makarska riviera een goede optie. Hier vind je prachtige stranden, maar wat minder cultuur. Je zou dus de auto of bus moeten pakken naar bijv Dubrovnik of Split. Vriendelijke groeten, Karianne.

 26. Hallo Karianne,

  Wij gaan de laatste twee weken van september naar Medulin.
  Nu zou ik graag willen weten of er dan nog wat touristische activiteiten zijn. Of in de omgeving van Medulin.

  We zoeken over het algemeen best wat rust maar zouden het toch nog wel leuk vinden dat er nog wat gezelligheid in de dorpjes te vinden is.

  En mocht je specifieke tips hebben voor ons hoor ik het graag we gaan met 4 volwassenen en 1 kleine jongen van 2 en 1 van een half jaar.

  met vriendelijke groet,
  Lia

  • Beste Lia, de tweede helft van september hoort nog bij het zomerseizoen, ook al wordt het dan langzaam steeds iets minder druk. Het weer is in september vaak nog erg mooi en zo lang het aangenaam is, zullen er zeker nog toeristen zijn. Uiteraard vind je in de grotere plaatsen zoals Pula, Porec en Rovinj altijd levendigheid, omdat de Kroaten er ook graag heen gaan. Medulin is wat meer gericht op toeristen en zal rond die tijd wat minder druk zijn dan bovengenoemde plaatsen, maar zeker niet uitgestorven! Kijk voor tips eens naar de artikelen over de genoemde kustplaatsen, het artikel over de heuveldorpjes in Istrie en het artikel over leuke dingen om te doen met kinderen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo Karianne,

    We willen in oktober met onze hond op autovakantie en Kroatie is een goede kanshebber. Heeft u misschien tips wat leuk is om naartoe te gaan met de hond of is Kroatie dan niet aan te raden?

    Alvast bedankt!

    Gr. Mike

    • Beste Mike, in oktober kun je overal met je hond terecht op de stranden omdat er dan weinig tot geen zwemmers zijn, dus in principe kun je naar iedere badplaats op vakantie gaan. Wat betreft accommodatie; prive accommodatie (appartementen) hebben ieder hun eigen regels wat betreft het toestaan van huisdieren en hetzelfde geldt voor hotels. De meeste campings laten honden toe en als het weer nog goed is, zullen er nog aardig wat campings open zijn in oktober. Op veel websites, zoals booking.com, kun je een zoekfilter toepassen voor het toestaan van huisdieren. Vriendelijke groeten, Karianne.

 27. Het is zeker ook handig om te kijken naar glampings in Kroatië. Hier kun je ook al vanaf 25 euro per nacht verblijven en je ziet wat apartere gebieden dan waar je in een hotel terecht komt, met dezelfde luxe.

 28. Hi,

  Wij willen graag in de buurt van de Plitvicemeren(50km) op een camping staan.wij zoeken een kleine natuurcamping met zo min mogelijk faceliteiten. Hebben jullie tips?

  Groetjes

 29. hallo karianne,

  mijn schoonouders, mijn vriend en ik. willen graag naar bijela uvala in kroatie maar we kunnen maar geen prijzen vinden. mijn ouders zijn er al 2x geweest maar weten de prijzen niet meer. ze zijn zonder reservering daar heen gegaan met een tourcaravan. dit willen wij ook doen maar willen een duidelijker beeld van de prijs om daar voor 1 dagen te staan met 2 volwassenen en 2 kinderen. kunt u ons helpen?

  alvast hartelijk bedankt voor de hulp.

  met vriendelijke groeten,

  diana hellings

 30. Hey Karianne,

  Wij gaan 10 dagen naar Kroatië in juli en gaan met de backpack ongeveer langs de kustlijn van Rijeka tot nationaal park Krka. Wij hebben een paar vraagjes over onze reis. We willen graag op campings en in hostels overnachten.

  Is het nodig om in deze gebieden de campings en hostels op voorhand te boeken of kunnen we dit daar doen?
  Heb je enig idee wat een camping (eigen tent) gemiddeld kost?

  Alvast bedankt!

  Groetjes,

  Nellie en Esther

  • Beste Nellie en Esther, vantevoren reserveren is in juli en augustus altijd aan te raden. Met een tentje zou je wel een plekje moeten kunnen vinden op campings die een vrij veld hebben, maar de meeste staanplaatsen zijn in het hoogseizoen al vol met caravans en campers. In hostels zou je denk ik wel een plekje kunnen vinden op een slaapzaal, maar een prive kamer zal lastiger te vinden zijn in het hoogseizoen. Prijzen van campings verschillen enorm, omdat de grootte, de voorzieningen, de locatie etc. van de campings erg verschillen. Bijna alle campings zijn online te vinden (op de meeste minicampings na) en hebben op hun website ook een prijslijst. Vriendelijke groeten, Karianne.

 31. Hoi Karianne,

  Ten eerste zeer mooie uitleg, heb er veel van opgestoken.
  Wij gaan ook in Juli 1 week naar het zuiden van Kroatië, 8km van Dubrovnik.
  We gaan met een groep van zeven, en we weten allemaal niet hoeveel Kuna’s we zouden laten omwisselen in de bank.
  Ikzelf denk aan 150 a 200 euro om te laten wisselen in de bank voor 7 dagen.
  We zullen maar enkele keren zelf koken, wat drank en wat sneukelen.

  Is dat een goede prijs of hoeveel zou je dan minimum meenemen?

  Groetjes
  Ian

  • Beste Ian, bedankt voor je compliment over de site! Een lastige vraag, want iedereen heeft een ander uitgavenpatroon en andere kosten. Laat ik het zo zeggen: Neem niet te veel contant geld mee want dan loop je alleen maar het risico om meer kwijt te raken (bij verlies of diefstal). Je kunt overal in Kroatie veilig pinnen. Check met je bank wat de wisselkoers is (kies voor “accept without conversion” tijdens het pinnen om de wisselkoers van je eigen bank te gebruiken) en check wat de kosten zijn per transactie in het buitenland. Dit kun je allemaal op de website van je bank vinden. Eventueel kun je ook direct betalen met je bankpas of creditcard in winkels of restaurants, check met je bank of hier kosten aan verbonden zijn. Als de kosten bij je bank meevallen, kun je altijd bijpinnen in Kroatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dag Karianne,

    Bedankt voor je snelle reactie.
    Het is vrij verwarrend, ik lees verschillende dingen, sommigen zeggen te kunnen betalen met €, sommige het meeste met kuna.

    Hoe zit dat dan met tankstations onderweg, deze zou je toch moeten kunnen betalen met euro veronderstel ik toch?

    Groetjes
    Ian

 32. Hoi Karianne,

  Wat een goede site heb je. Heel fijn om te lezen en met veel informatie.
  Deze zomer gaan wij voor het eerst naar Kroatie, we reizen lekker rustig en hebben wat appartementen geboekt voor 1 nacht op het eiland Krk, daarna een nacht in Zadar en dan 2 weken in Trogir.
  We komen vanuit Postojna (Slovenië) en willen de hele kustweg rijden richting Trogir. We hebben begrepen dat het een mooie route is, maar is dat ook zo in het noorden of alleen vanuit Zadar?
  We willen ook graag naar Krka en naar de Plitvice meren. Wat ik me afvraag is of deze twee parken vergelijkbaar zijn of dat ze toch heel verschillend zijn. Ik hoop dat je ons daar antwoord op kunt geven.

  • Beste Miranda, bedankt voor je compliment over de site! Ja hoor, de hele kustroute is de moeite waard, maar er zijn altijd delen die mooier zijn dan de rest. Mijn voorkeur gaat uit naar de kustroute vanaf Sibenik naar het zuiden. Dus als je toch een deel via de snelweg zou willen gaan, kies dan in ieder geval niet hier voor de snelweg.
   Plitvice en Krka hebben overeenkomsten maar zijn ook heel verschillend. Plitvice is vele malen groter (1 of 2 dagen) en Krka kun je in een halve dag bezoeken. Krka is een rivier met watervallen terwijl Plitvice een serie meren is die met elkaar verbonden zijn door middel van beekjes en watervallen. In Krka is zwemmen toegestaan en in Plitvice niet.
   Beide parken worden in de zomer druk bezocht, dus als je een rustig natuurpark zoekt, zijn beiden misschien niet de beste opties.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 33. Beste Karianne,

  Ik en mijn vriend (beide 19 jaar) hebben net vliegtickets geboekt naar Kroatië voor in Juli. Wij komen aan in Zadar en vertrekken 12 dagen later vanuit Split. Het leek ons erg leuk om ook nog een paar dagen naar Dubrovnik te gaan.
  Verder huren wij beide liever geen auto en gaat onze voorkeur uit naar openbaar vervoer (bus, boot, trein etc.). Ik vroeg mij af wat je aanbeveelt met reizen door Kroatië.

  Wij zouden in onze vakantie graag een paar eilandjes willen bezoeken, naar de plivinic meren, kijken in Zadar, Split en Dubrovnik. Wat adviseert u wat betreft een goede route om dit allemaal te kunnen doen? Zodat je nog zoveel mogelijk van dit mooie land kan zien.

  Graag hoor ik van u. Alvast bedankt!

  Groeten,

  Nicky

 34. hallo,
  in juli/aug willen wij graag 10 dagen in een stacaravan op een camping in istrie wij zijn met 2 volw en 4 dochters van 9/12/15/16 en zoeken dus een plek die voor allen gezellig is. ben al een tijdje aan t zoeken maar kom er nog niet helemaal uit

  • Beste Mirjam, ik vind het altijd erg moeilijk om accommodatie (camping/plaats/hotel enz) aan te bevelen als ik niets weet over degenen die er op vakantie willen gaan. Wat de een gezellig vindt, is voor de ander bijv. veel te druk. En een camping die voor de een te groot is, is voor de ander te klein. En ga zo maar door. Ik raad mensen altijd aan om eerst een plaats uit te zoeken die je aanspreekt, waar dingen te doen en te zien zijn die je interessant vindt. Pas daarna zou ik op zoek gaan naar accommodatie in die plaats. Maar als de camping zelf voor jullie belangrijker is dan de lokatie, dan kun je eens kijken naar onze artikelen over de beste campings voor tieners en de campings met de beste zwembaden. Dit spreekt je kinderen misschien wel aan. Ik zou niet al te lang meer wachten met boeken, want ik denk dat de meeste stacaravans al wel volgeboekt zullen zijn. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Camping Sibinje is een aanrader stacaravan vanaf 80 euro 4a5 PERSONEN PER NACHT 70km voorbij Rieka vlak aan zee 50 meter

   • Camping Solaris in Sibenik is echt een aanrader. Willen we volgend jaar weer naar toe.
    Camping/ressort met zwembaden en aan de zee. Onze jongste dochter lag in het zwembad, terwijl de oudste 2 in de zee aan het snorkelen waren naar visjes, en we heb en zicht op beiden.

    Echt geweldig!

     • Beste Iris, Solaris heeft inderdaad een aquapark, maar je moet er apart voor betalen. Je betaalt een prijs per dag en dan kun je net zo vaak naar binnen en buiten als je wilt. Gasten van het resort kunnen wel gewoon zonder bijbetalen gebuik maken van de zwembaden in het resort. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste. Wij hebben een vakantie geboekt naar istrie-pula. Een vakantiehuis voor 6 pers. Met prive zwembad voor 7 nachten aan de prijs van 625eu. Alles inbegrepen

 35. Beste Karianne,

  Wat een super site! En wat fijn dat je ons van allerlei info voorziet!
  Maar ik heb inmiddels zo ontzettend veel gelezen en gezocht, dat ik een beetje door de bomen het bos niet meer zie…
  Zou je mij hier een beetje mee kunnen helpen;-)

  In juli wil ik samen met mijn man en twee dochtertjes (6 en 3 jaar) naar kroatie. Wij hebben de volgende wensen:

  – Mooi strand en heldere zee, waar de meisjes lekker kunnen spelen en evt snorkelen (visjes zoeken en kijken) en het liefst op loopafstand vd accomodatie
  – een levendig plaatsje waar je een boulevardje of een pleintje met restaurantjes en evt live muziek vind (local/dorpsfeestje)gewoon waar een heerlijk sfeertje hangt ‘savonds
  – evt marktjes
  – goede uitvalbasis om uitstapjes te maken evt met huurauto en/of veerboot oid. (wijngaarden, boottripje, stadjes etc)
  – ik denk dat een boottripje om dolfijnen te spotten ook helemaal geweldig is voor de meisjes. (zo ook ponyrijden, zwemmen etc)

  We vinden een beetje levendigheid wel leuk, maar meer het locale of waar het niet zo hysterisch is;)

  Ik hoop dat je beetje een idee hebt wat ik bedoel haha

  Alvast hartstikke bedankt voor de moeite!
  Groetjes, Femke

  ps: of zeg je misschien…niks plannen en een huurauto regelen en zien waar je uitkomt (meerdere plaatsjes dus aandoen;)) (is dat mogelijk in juli of zit alles dan echt ramvol?)

  • Beste Femke, bedankt voor je compliment over de site! Met jullie wensen kun je in principe op heel veel mooie plaatsen aan de kust terecht. Hebben jullie een voorkeur voor Istrie, Kvarner of Dalmatie? Wanneer je een kindvriendelijk strand zoekt, dan kom je toch op een “kunstmatig” strand terecht waar men rotsen weg heeft gehaald en zand of kiezels voor in de plaats heeft gelegd. Hier is natuurlijk helemaal niets mis mee, want dit zijn erg veilige en praktische stranden voor gezinnen met jonge kinderen, maar je kunt er niet goed snorkelen. De reden is omdat het geen natuurlijke omgeving is voor vissen en omdat de vele zwemmers het zand en de kiezels doen ‘opwaaien’ waardoor het er niet superhelder is (maar wel schoon natuurlijk).
   Je zult dus om te snorkelen echt de natuur in moeten, naar een rotsstrand.
   Verder vind je echt overal gezellige plaatsjes met restaurants, cafes en markten. Wel denk ik dat er meer te doen en te zien valt in Istrie en Dalmatie dan in Kvarner. Ik zou als ik jullie was dus eerst kiezen tussen Istrie en Dalmatie. Mail me dan gerust weer om een geschikt plaatsje uit te kiezen. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Super!! Dank je wel Karianne!
    Voor nu heb ik het idee dat medulin (istrie) aansluit, gezien het feit dat er veel te doen is in de nabije omgeving. Maar ik sta nog steeds open voor andere plaatsjes. Het liefste blijven we toch op 1 plek omdat we geen auto mee hebben. Dus we dachten dat vliegen op Pula en dan met de taxi naar Medulin gaan, een goed idee zou zijn?! Maar mocht je nog een beter idee hebben, heel graag. We zouden het ook super vinden om ergens een klein huisje te huren en dan direct aan het water, maar we hebben geen idee waar te zoeken?

    Weet je misschien of het bijeca strand en het stadje een beetje op loopafstand is? De meeste vakantiewoningen liggen er een beetje tussenin volgens mij. En weet je misschien of het stadje nog een beetje authentiek is?

    Nogmaals super bedankt!!
    Groetjes Femke

 36. Hallo Karianne,

  Mijn vriend en ik gaan deze zomer naar Kroatië, eerst naar Split en daarna naar Zadar (beide redelijk dicht bij de airports). Mijn vraag is, is het handig om (van te voren) een auto te huren of is alles goed met OV te doen? ook prijs technisch gezien. We willen namelijk de watervallen gaan bekijken dus dat is best een stukje en we willen graag langs de kust gaan maar dat is misschien ook met een scooter leuk?

  Ik ben heel benieuwd naar je reactie!

  Groetjes, Sanne

  • Beste Sanne, een auto huren is uiteraard duurder dan reizen met het openbaar vervoer. In ons artikel over reizen met de bus kun je ook veel info over prijzen vinden, plus de link naar de beste bus-website van Kroatie, waar je routes, dienstregelingen en prijzen kunt bekijken. Wil je toch een auto huren dan is het aan te raden om dit voor een vakantie in het hoogseizoen ruim vantevoren te doen. Een scooter hoef je denk ik niet vantevoren te boeken maar hou er wel rekening mee dat iedereen die een scooter wil huren ook een rijbewijs moet hebben. Met de bus kun je nationaal park Krka bereiken, vanuit Split rijden er in de zomer directe bussen naar het park, je hoeft dan dus niet eerst naar Sibenik te reizen en daar over te stappen op een bus naar Skradin (NP Krka). Op deze manier bespaar je veel tijd (en vergeleken met een huurauto, ook veel geld!). Met een scooter langs de kust rijden is zeker erg leuk maar dit is alleen aan te raden als je de nodige rijervaring hebt, aangezien je wel met hoogteverschillen, bochten en druk verkeer te maken hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 37. Wij gaan volgend jaar voor het eerst naarKroatie.
  Wij gaan dan naar Mrkopalj dit zou liggen in een mooie natuur gebied.
  hopelijk kun je ons iets meer vertellen over het een en ander in deze streek.
  Groet Jan/wilma

  • Beste Jan en Wilma, helaas ben ik nog nooit in die plaats of streek geweest. Ik heb geprobeerd wat info voor je te vinden op internet maar dit blijkt lastig, wat er te vinden is gaat voornamelijk over accommodatie. Helaas is de website van de Tourist Office van Mrkopalj ook alleen maar in het Kroatisch. Je zou ze daarom even kunnen bellen of mailen voor meer info. https://www.tz-mrkopalj.hr/kontakti.php Vriendelijke groeten, Karianne.

 38. Hoi ,

  Wij willen aanstaande zondag vertrekken naar Kroatie,
  en hebben nog geen camping besproken.

  we zijn met zijn tween en hebben een 2 persoons tent,
  wat is een camping dat wordt aangeraden?
  Zijn de kosten hoog met een tent?

  Omgeving porec trekt ons erg .. .

  • Beste Knofje, met een tent is de kans groter om een plekje te vinden dan met een caravan of camper, maar augustus is wel de drukste maand van het jaar dus ik kan je echt niet garanderen dat je ergens een plekje zult vinden. Zorg dus dat je wat mogelijkheden achter de hand houdt, zoals evt. op zoek gaan naar een prive appartement om te huren.
   Ik zou je echt niet kunnen zeggen op welke camping(s) je de meeste kans hebt, en de prijzen hangen erg af van de kwaliteit en de locatie van de camping, dit kan dus heel erg verschillen. Maar iedere camping heeft haar prijzen op haar website staan, dit kun je dus gemakkelijk checken. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Wij gan al een jaar of 7 naar kroatie. Vannistrie tot dubrovnik. Nu op een camping bij Rovinj.
   Wat me erg opvalt is dat Kroatie zich gruwelijk uit de markt aan het prijzen is. 3,5 euro voor een pilsje op de camping is echt buitenproportioneel.
   In Rovinj zelf gisteren gegeten, maar wat je krijgt is echt een aanfluiting, evenals de ronduit steeds arroganter wordende bediening.
   Paar dagen geleden wat meer landinwards bij een Kanoba gegeten, kostte de helft en kregen er lekkerder en meer eten.
   Wij gaan ons aan het orienteren naar een andere bestemming voor volgend jaar…
   Kroatie is voor ons over the top aan het worden.
   Ben met gezin van 2 volwassenen en 2 kids ca. 1500 euro per week kwijt. (excl. accomodatie) Veel byzonders doen we niet, maar doen gewoon de dingen om een leuke ongedwongen vakantie te hebben. Eten wanneer trek, drankje bij dorst, 70/30 zelf koken/uit eten.

   De dagen van 40 euro met je gezin uit eten zijn echt voorbij…
   eerder 140 euro…

   • Beste ‘Familievan4′, bedankt voor jullie verslag.
    Helaas wordt ook in Kroatie alles duurder en de economische situatie van het land werkt ook niet mee (enorm hoge belastingen etc).
    Campingrestaurants worden over het algemeen gerund door derden die huur betalen aan de camping, en deze huur is vaak extreem hoog, wat je weer terug ziet in de prijzen.
    Ik raad mensen zowieso NIET aan om uit eten te gaan in een campingrestaurant, als je het echte Kroatie wilt proeven.
    Verder is het een kwestie van lokatie. Rovinj is natuurlijk ontzettend populair en dat zie je terug in de prijzen.
    Een voorbeeld van het prijskaartje van de lokatie: Aan het Stradun in Dubrovnik betaal je zo’n 25 kuna voor een koffie, hier bij ons in Sibenik betaal je 6 kuna.
    Konoba’s zijn zowieso goedkoper omdat ze niet op het toerisme gericht zijn en hoe verder weg van alle ‘actie’, hoe lager de prijs.
    Ik raad mensen altijd aan om buiten de populaire en drukke centra op zoek te gaan naar een konoba. Goedkoop uit eten gaan is zeker nog mogelijk.
    Dat de bediening arrogant is, kan natuurlijk niet. Hoe zwaar je werk ook is en hoe weinig je ook verdient, dat kun je de klanten niet laten merken.
    Maar ik snap wel dat horecapersoneel het moeilijk heeft. Ze werken 7 dagen in de week, vaak wel 12 uur per dag, voor het minimumloon (ong 300 euro per maand). Ik zou het niet kunnen!
    Boodschappen zijn in Kroatie helaas duurder dan in NL, ook dit heeft alles te maken met belastingen. Maar in de grote supermarktketens kun je wel veel aanbiedingen vinden in het zomerseizoen dus het is de moeite waard om even iets verder te rijden dan de buurtsuper.
    Vriendelijke groeten, Karianne.

 39. Beste Karianne,

  Ik heb samen met 3 vrienden (21 jaar) een tweedehands camper gekocht om daarmee 2 weken naar Kroatië te gaan. Volgende week donderdag vertrekken we en zijn van plan om een aantal dagen in de buurt van Pula te verblijven. Daarna door naar de Plitvice meren voor 1 dag en daarna nog een aantal dagen in Split. Ik vroeg me af of jij nog tips voor ons hebt waar wij zelf niet aan hebben gedacht. Hiermee bedoel ik niet het op reis gaan met een camper (alles is in orde en volledig aangesloten bij de ANWB), maar meer tips voor goedkope staplaatsen in Kroatië, de route zelf, cultuur, uitgaan en kosten besparen. Aan het einde van onze reis verkopen we de camper weer. Wij zijn alle 4 student en houden van uitgaan, (zand)stranden en uitzicht. Wie weet kunnen we nog iets van je leren. Bedankt alvast.

  • Beste Guido, bij Plitvice heb je de keuze uit drie campings, kijk hiervoor eens op onze andere site: https://www.allesoverkroatie.nl/campings-nationaal-park-plitvice/
   (maakt niet zo veel uit welke je kiest). In en rond Pula vind je voornamelijk grote campings en deze raad ik jullie ook aan. Voor jongeren is de beste sfeer en de meeste activiteiten op de grote campings. Prijzen vallen best mee, en jullie kunnen de kosten natuurlijk delen. https://www.allesoverkroatie.nl/campings-in-pula/ Camping Bi-Village is zeker een aanrader.
   Ik zou als ik jullie was de kustroute nemen vanaf Zadar naar Split, mits je hier de tijd voor hebt. Via de snelweg duurt het slechts 2 uur maar dan zie je eigenlijk ‘niets’. De kustroute is echt prachtig (en zonder problemen te doen met een camper!) en duurt ong. 3 tot 3.5 uur. Onderweg kun je stoppen in prachtige plaatsen zoals Vodice, Sibenik (tip: bezoek NP Krka), Primosten en Trogir. Op deze site vind je ook artikelen over zandstranden, uitgaan en prijzen/kosten in Kroatie. Voor de grote/populaire Kroatische kustplaatsen vind je op onze andere site, KroatieVakantieland, artikelen over de stranden (per plaats). Veel plezier! Groetjes, Karianne.

 40. Hoi !

  Ik ga over 2 weken op vakantie naar Cavtat.
  Ik twijfel heel erg over hoeveel geld ik zou moeten meenemen.

  De eerste week gaan we nog wel wat dingen doen maar vooraf betaald

  We zijn met 2 volwassenen, tips 🙂
  Heb nu 2000 kuna’s ingewisseld, ik hoor graag

  • Beste Roel, het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal van plan bent 🙂 Uit eten is goedkoper dan in Nederland, boodschappen kosten je iets meer dan in Nederland. Om te zien wat je aan tol en benzine kwijt bent kun je je route uitstippelen op http://www.viamichelin.com. Verder kun je overal in Kroatie gewoon pinnen, dus als je vantevoren op de website van je bank kijkt wat het kost om in het buitenland te pinnen dan weet je precies waar je aan toe bent. Teveel contant geld meenemen is denk ik niet zo verstandig. Vriendelijke groeten, Karianne.

 41. Hallo,

  Prachtige website.
  In september ga ik samen met nog één andere persoon naar Kroatie, Pula. We vroegen ons af of er een mogelijkheid was om 1 dag naar zagreb en terug te gaan.
  Is dit mogelijk?
  Zoja, hoe pakken we dit dan best aan?
  Of raad je dit volledig af?

  • Beste Denny, bedankt voor je compliment over de site. Het snelst bereik je Zagreb met de (huur)auto. Dat is in ong. 3.5 uur te doen (zie http://www.viamichelin.com). Met de bus doe je er veel langer over, ik denk minstens een uur of vijf. Zie voor dienstregelingen en routes http://www.getbybus.com Misschien is het een goed idee om 1 overnachting in Zagreb te regelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 42. Hallo,

  Wat een geweldige informatieve site is dit.
  Komende zomer gaan we naar het mooie eiland Braç. We verblijven in Supertar. Is er informatie beschikbaar over de aanwezigheid van pinautomaten? En kunnen we in restaurants met pinpas of creditcard betalen of gaat dit altijd contant?

  Bij voorbaat dank voor je antwoord,

  Groeten,
  Bianca

  • Beste Bianca, pinautomaten zijn overal in Kroatie aanwezig, ook op de eilanden. Je zou dus echt geen problemen moeten hebben met het vinden van een pinautomaat op het eiland Brac of in Supetar. In veel restaurants kan gewoon gepind worden, maar in sommige kleine restaurants of tavernes niet. Vriendelijke groeten, Karianne.

 43. Hoi hoi

  Wat een mooie vooral handige site heeft u.
  We hebben al veel bruikbare informatie gevonden.

  Wij willen deze zomer naar novigrad voor onze vakantie we willen het liefst niet teveel rijden om van het land te genieten zijn er in de buurt van novigrad leuke bezigheden om een gezin van 4 personen met verschillende intresse bezig te houden

  En ik lees veel over tolwegen zoals de a9 weet u misschien wat de tarieven voor tolwegen Zijn dit kan ik namelijk nergens vinden

  Ga voor al zo door met mensen informeren het worst echt gewaardeerd

  Groetjes familie Geurts

  • Beste familie Geurts, bedankt voor jullie compliment over de site! Gelukkig zijn de afstanden in Istrie niet zo groot en zullen jullie veel leuke dingen vinden in de nabije omgeving. Ik heb nog geen artikel geschreven over Novigrad maar wel over Porec (nabijgelegen stad). In dit artikel vind je behalve tips over Porec zelf ook leuke tips voor dingen die je kunt doen in de omgeving. Ook raad ik je aan om de artikelen over andere populaire kustplaatsen in Istrie te lezen, zoals Rovinj bijv, en het artikel over de heuveldorpjes in Istrie. Je kunt namelijk ook in het binnenland niet ver van Novigrad leuke heuveldorpjes vinden. Indien jullie met kinderen reizen, raad ik ook het artikel aan over leuke dingen om met kids te doen in Kroatie, daarin vind je ook activiteiten en bezienswaardigheden in Istrie.
   In het menu bovenaan de pagina, onder ‘vervoer’ vind je een artikel over de snelwegen in Kroatie, met tabellen waarin je de prijzen kunt zien. Op onze andere site, KroatieVakantieland, vind je een artikel speciaal over de snelwegen van Istrie, ook met een prijstabel erbij. Vriendelijke groeten, Karianne.

 44. Beste

  Na het bekijken van vluchten, merkte we dat zadar veel goedkoper is om op te vliegen dan split. Enkel is onze vraag of er lijnbussen rijden van zadar naar plaatsen zoals ciovo en wat dit zou kosten?

  Groetjes Evy

 45. Beste,
  Aller eerst, wat een fijne site!!
  Ik ga met mijn vriend deze zomer 11 dagen naar Kroatië in augustus. We vliegen op Zadar en willen dan door naar PLitvice meren. Heeft u misschien een aanrader waar te logeren in de buurt van dit natuurpark. We willen namelijk dichtbij logeren zodat we er vroeg kunnen zijn om de drukte te ontsnappen. Daarna gaan we door naar Zagreb, alleen weten we eigenlijk erg weinig over deze stad. Wat is echt aan te raden om daar te doen/bekijken? En als laatste gaan we naar Pula, om te ontspannen en genieten aan het strand. Ik vroeg mij alleen af of in de buurt van Pula ook mooie natuur is en geschikte routes om te hiken?
  Als laatste vroeg ik me af of u airbnb aanraad in Kroatië?

  Alvast bedankt

  • Beste Rachel, in de omgeving van Plitvice vind je heel veel prive accommodatie voor gunstige prijzen. Omdat wij zelf dichtbij genoeg wonen hebben we hier zelf nog nooit hoeven overnachten en kan ik dus geen accommodatie zelf aanbevelen. Maar kijk eens in de comments onder ons artikel over Plitvice, ik denk dat andere lezers daar al wel details van accomodatie genoemd hebben. Ga je online zoeken naar prive accommodatie vlakbij Plitvice dan raad ik het plaatsje Korana aan.
   Heb je ons artikel over Zagreb al gelezen? Daarin vind je veel tips over wat er te zien en te doen valt.
   Ik kan Pula zeker aanraden voor de natuur. Eigenlijk is heel het kustgebied van Kroatie erg mooi, niet alleen voor strandvakanties maar ook voor natuurliefhebbers. Ga ook zeker eens een stukje het binnenland in. Daar vind je prachtige heuvellandschappen, bossen, wijn- en olijfgaarden en schilderachtige dorpjes (lees hier meer: https://www.allesoverkroatie.nl/heuveldorpjes-istrie/).
   Ik denk dat steeds meer particuliere verhuurders in Kroatie bekend worden met, en overstappen naar Airbnb. Ik heb zelf nog nooit iets via airbnb geboekt dus ik kan het om die reden niet aanraden of afraden. In het algemeen kan ik het huren van accommodatie bij particulieren in Kroatie wel aanraden. Het is een hele leuke en betaalbare manier van vakantie vieren. Kroaten zijn erg gastvrij en zorgen goed voor hun gasten. Veel verhuurders doen echt hun best om je te laten zien hoe ze leven en nodigen je graag uit voor een maaltijd of een drankje bijvoorbeeld. Vriendelijke groeten, Karianne.

 46. Hoi,

  Wij (mijn vriend en ik) en onze kinderen van 16 en 17 jaar willen deze zomer naar Kroatië.

  Wij willen niet al te veel rijden en zoeken een plek met leuke accomodatie, (beetje)cultuur en strand. Eettentjes en wat uitgaansgelegenheden.

  Beetje drukte dus maar niet té….

  Wat zou een goede plaats zijn om heen te gaan?

  groetjes, Brenda

 47. Hey !

  Leuke website !
  Ik ben 19 jaar en zoek om een weekend (3 dagen) helemaal solo naar Kroatië (Pula) te gaan.
  Ik zoek vooral veel natuur zoals leuke plekken aan de zee (waar je van rotsen kunt springen enz) dat samen gecombineerd met wat cultuur. Ik ben nog jong dus heb ik een beperkt budget en ben ik volledig afhankelijk van het openbaar vervoer of misschien per fiets. Heb je toevallig enig advies voor mij ? 🙂

  • Beste Carolyn, bedankt voor je compliment over de site! Ik denk dat Kroatie een prima keuze is voor jongeren, er is veel te zien en te doen en je kunt ook met een beperkt budget goed vertoeven in Kroatie. Het nachtleven in Pula is erg goed, waarschijnlijk wel het beste in heel Istrie. Openbaar vervoer is er prima, kijk maar eens op http://www.getbybus.com voor routes, diensregelingen en prijzen. In Kroatie zijn de afstanden groter dan in Nederland dus zul je minder bereiken met de fiets dan je gewend bent. Maar voor het reizen van A naar B binnen Pula zelf, en naar de dichtstbijzijnde stranden, is een fiets wel heel handig.
   Ik ben er helaas nog niet aan toe gekomen om een artikel te schrijven over de stranden van Pula maar om hier meer over te lezen raad ik je de volgende sites aan: https://www.frankaboutcroatia.com/pula-beaches/ & https://www.croatia-expert.com/beaches-in-pula/
   Net als in andere toeristische plaatsen in Kroatie vind je ook in Pula veel hostels. Ze zijn gemakkelijk te vinden op internet.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 48. Hooi,

  Deze zomervakantie ga ik met mijn vriend (beide 21 jaar en student) ongeveer 10 dagen naar Kroatië. We vliegen begin juli op Dubrovnik. We zouden graag een scooter willen huren en dan langs de kust richting Split en Zadar rijden en eventueel een eiland meepakken. Welke leuke dorpen/steden zou je ons kunnen aanraden op deze route? En heb je misschien nog tips voor het huren van een scooter?
  Zijn er hier makkelijk goedkope hostels te vinden? Of zou je ons toch aanraden om een tentje mee te nemen voor een camping?
  Alvast bedankt voor de reactie!

  Groetjes,
  Tess

  • Beste Tess, zie voor leuke plaatsen mijn antwoord op je eerste vraag. Voor het huren van een scooter is het belangrijk om te weten dat je in het bezit van een rijbewijs moet zijn. Ook denk ik dat je in het bezit moet zijn van een creditcard maar dit weet ik niet zeker. Dat zul je moeten checken met de verhuurder. Voor antwoord op je vraag over hotels en campings verwijs ik je ook weer naar mijn antwoord op je eerste vraag. Vriendelijke groeten, Karianne.

 49. Hallo Karianne,

  Ik zie dat je al veel mensen op weg hebt geholpen met hun vakantie. Hopelijk kun je ons ook helpen!

  Komende augustus zijn we met 6 jongeren (21 jaar) van plan om kroatië te bezoeken. Alleen zijn er we er nog niet helemaal uit waar…
  We zijn op zoek naar een mooie mix van uitgaan en relaxen/cultuur en wilden graag meerdere steden/plaatsjes bezoeken en als dat dan ook nog eens relatief goedkoop kon dan zou dat helemaal geweldig zijn!
  Als je weet dat we ongeveer 12 dagen willen gaan, zou je ons dan eerder aanraden om naar:
  – Istrië te gaan (bijvoorbeeld vliegen naar Pula en vervolgens naar Rovinj, Porec en Novigrad om vervolgens weer vanuit Pula terug te vliegen)
  -of om naar Dalmatië te gaan (bijvoorbeeld vliegen naar Zadar en vanuit daar een van de vele eilandjes te bezoeken en richting het zuiden naar vodice en sibenik te gaan en vervolgens weer terug te vliegen vanuit Zadar)

  Graag hoor ik van je,
  Groetjes Sjors

  • Beste Sjors, ik denk eerlijk gezegd dat beide mogelijkheden voor jullie erg goed zullen zijn. In 12 dagen kun je heel veel zien en doen en zowel de bekende badplaatsen in Istrie als in Dalmatie zijn interessant voor jongeren (ook kun je er overal goed uitgaan). De prijzen tussen de badplaatsen aan de kust zullen niet zo heel veel van elkaar verschillen maar op de eilanden liggen de prijzen wel wat hoger (misschien tussen de 10 en 20% hoger) vanwege logistieke redenen. Hvar is een heel mooie eiland om uit te gaan maar denk ik ook wel het duuste eiland. In Istrie kun je denk ik gemakkelijker accommodatie vinden op een mooie grote camping (kijk maar eens op onze andere site, “Kroatie Vakantieland”) maar ik weet niet of jullie wel op een camping willen overnachten? In Dalmatie is prive accommodatie waarschijnlijk wel de goedkoopste optie. Voor 6 personen is een ruim appartement met 3 slaapkamers overal langs de kust gemakkelijk te vinden en goed te betalen.
   Heb je ook al eens gekeken naar ons artikel over uitgaan in Kroatie? https://www.allesoverkroatie.nl/uitgaan-in-kroatie/.
   Ik hoop dat ik je hiermee een beetje op weg heb kunnen helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 50. Beste,

  Wij vertrekken in juni voor 11 dagen naar Kroatië. Auto en vluchten zijn reeds geboekt maar probeer nu stilaan een route uit te stippelen om reeds wat overnachtingen te boeken. Vind het moeilijk om in te schatten waar we best wat langer blijven of wat we best wat links laten liggen. We vertrekken onze reis vanuit Pula (deeltje Istrië bezoeken?) en dan via Rijeka, Plitvice, eventueel nog Split om hierna de vlucht terug te nemen op Zadar. Welke eilandjes zijn echt de moeite om te bezoeken? Park Brijuni lees ik ook verschillende meningen over vraag me af of ik hier best een dag voor uittrek of niet? Heb je enkele aanbevelingen. Zeer handige website en zeer leerrijke uitleg en wegwijs voor Kroatië!!

  Alvast bedankt!

  groetjes
  Katelijne

  • Beste Katelijne, Brijuni is wel een leuk park om te bezoeken maar of je hier de voorkeur aan moet geven over een ander eiland vind ik moeilijk om te zeggen. Brijuni is alleen een natuurpark, zonder inwoners, en is dus te vergelijken met ieder ander bezoek aan een natuurpark. Wil je graag ontdekken hoe het eilandleven in Kroatie is dan kun je beter een eiland bezoeken waarop men ook echt woont. Een paar leuke opties zijn Hvar, Brac of Korcula voor de kust van Split, of het eiland Pag voor de kust van Zadar, of het eiland Krk dichtbij Rijeka. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 51. Hallo,

  Ik en een vriendin willen in juli of september naar Kroatië.
  – Kunnen de kosten in juli of september veel van elkaar schelen, ik neem aan dat sep buiten het hoogseizoen valt?
  – Op welke kosten moet je per dag ongeveer rekenen voor excursies, eten en uitgaan.
  – Aangezien we veel van de natuur willen zien en waarschijnlijk naar verschillende plaatsen afreizen. Wil graag weten of het verstandig is om op de vakantie zelf opzoek te gaan naar een slaap plaats of dit al van te voren te boeken. Wat is voordeliger. We willen namelijk een budget vakantie.

  Groetjes

  • Beste Stacie, de meeste eigenaren van prive accommodatie (appartementen) vragen een lagere prijs per nacht in september dan in juli. Misschien kan je dit zo’n 5 tot 10 euro per nacht schelen. De meeste verhuurders bieden hun appartementen online aan maar als je ter plekke bij hen aanklopt, en ze hebben een plekje vrij, dan betaal je meestal gewoon dezelfde prijs als wanneer je vantevoren via internet zou boeken. Een hotel kun je beter vantevoren boeken want dan kun je deals en aanbiedingen vergelijken en de beste prijs selecteren.
   Kies je voor een relatief goedkoop hotel in een groot resort ergens aan de kust in Istrie, wees er dan op voorbereid dat het er heel vol zal zijn met mensen die meedoen aan groepsreizen/busreizen en dat het restaurant de maaltijden aan zal bieden in buffet stijl waarbij je je een soort kantine voor moet stellen vol met dringende mensen. Dit is helaas de realiteit in de grote resorts met budget kamers, en dan kun je naar mijn mening veel beter voor een prive appartement kiezen en zelf koken.
   Excursies kunnen enorm van prijs verschillen want het ligt er helemaal aan wat je gaat doen tijdens de excursie, hoe lang de excursie duurt en of je ook entreegeld voor een nationaal park o.i.d. moet betalen bijv. Heb je al eens op internet gezocht naar de excursies die je leuk zou vinden om te doen? Vaak hebben de aanbieders een website waarop prijzen vermeld worden. Budgettip: reis met de bus in Kroatie, dit is een goede en goedkope manier van vervoer: https://www.allesoverkroatie.nl/vervoer/kroatie-bus/
   Uit eten gaan en uitgaan kan zo goedkoop of zo duur als je wilt. In een kleine plaats heb je voor minder dan 10 euro een pizza met een paar drankjes erbij. In een grotere, populaire plaats (zoals Dubrovnik of het eiland Hvar bijv.) betaal je zo’n 20% meer. Een cocktail kost zo’n 5 euro in een gemiddelde cocktailbar maar ook hier geldt, hoe populairder de plaats of de locatie, hoe meer je betaalt. Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Vriendelijke groeten, Karianne.

 52. Hoi,

  Wij willen komende zomer naar Kroatië op vakantie (gezin met 2 kids van 2 en 4 jaar). We zoeken een geschikte redelijk kleine camping met in de buurt leuke plaatsjes om te bezoeken en waar we een beetje kunnen toeren met de auto. Welke streek is hiervoor het meest geschikt en heb je tips voor campings? We zoeken wel een stacaravan/safaritent, want we hebben zelf geen tent.

  • Beste Gijs, Dalmatie biedt vooral veel kleine campings terwijl Istrie juist veel grote campings heeft. Beide hebben zo hun voordelen en nadelen. Op kleine campings vind je vaak geen stacaravans of safaritenten, deze vind je in Kroatie voornamelijk op de grote(re) campings. Zowel voor grote als voor kleine campings is het verstandig om ruim vantevoren te boeken, omdat ze snel vol zijn. Je kunt denk ik het beste voor een middelgrote camping kiezen die stacaravans of safaritenten biedt. Op die manier maak je denk ik het beste compromis. Je vindt middelgrote campings zowel in Istrie als in Dalmatie en beide regio’s hebben veel te bieden, zoals mooie plaatsjes om te bezoeken, mooie stranden etc. Voor Istrie is de omgeving van Rovinj erg mooi, en in Dalmatie raadt ik de omgeving van Sibenik of Split aan. Ik denk dat je maar eens moet kijken naar de verschillen tussen Istrie en Dalmatie om de regio van jullie voorkeur te vinden en om dan verder te zoeken.
   Lees hier meer over de verschillende regio’s: https://www.allesoverkroatie.nl/kustgebieden-kroatie/
   Voor een overzicht van campings per regio en per plaats kun je hier verder lezen: https://www.allesoverkroatie.nl/campings/
   Via de tagcloud kun je ook kiezen voor campings met stacaravans of voor luxe campings (die meestal safaritenten bieden). Ook is er een artikel over ‘glamping’ met info over campings die safaritenten aanbieden: https://www.allesoverkroatie.nl/glamping-in-kroatie/
   Ik hoop dat ik je hiermee een beetje in de goede richting heb kunnen helpen. Stuur me gerust weer een bericht als ik je verder kan helpen met het vinden van een geschikte camping in de plaats of regio van jullie keuze. Vriendelijke groeten, Karianne.

 53. Hallo,

  Wij, een stel van beide 22 jaar zijn van plan op vakantie te gaat naar Kroatie. We beginnen 7 dagen in Split, om vervolgens naar Hvar te reizen met de Ferry. Het liefst verblijven wij daar ook 7 dagen. Onze vraag is: is 7 dagen niet te lang voor Hvar? We willen best een paar dagen een scooter huren om dagtrips te maken, maar we zijn ergens een beetje huiverig over het feit dat een week misschien te lang is. Is dit gevoel terecht? Of bent u er zeker van dat we ons zeker een week lang kunnen vermaken op dit eiland?

  Alvast bedankt,

  Sophie en John

  • Beste Sophie en John, het ligt er denk ik aan wat jullie graag zouden willen doen op Hvar. Als jullie van een strandvakantie houden of van uitgaan dan kun je je wel een weekje vermaken op Hvar, maar wil je graag veel steden of plaatsen bezoeken en cultuur snuiven, of bijvoorbeeld veel winkelen, dan heeft Hvar misschien niet genoeg te bieden voor een vakantie van een week. Maar je zou natuurlijk als je een week op Hvar verblijft en je begint te vervelen altijd dagtrips kunnen maken naar andere eilanden vanuit Hvar, zoals Brac of Korcula, met de veerboot. Wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je beter iets langer in Split blijven want in en rond Split zul je je niet snel vervelen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 54. Goedenavond!
  Samen met mijn vriend willen wij dit jaar op onze eerste buitenlandse eigen vakantie gaan. Kroatië staat ons allebei erg aan, maar wat is nu de plek van Kroatië om lekker van natuur te genieten, zowel wandelend als avontuurlijk, en toch ook een beetje de toerist uit te kunnen hangen? En dat het ook nog betaalbaar is?

  Ik als Eco &Wildlife student wil graag mooie natuur om me heen, haha.

  En is het handiger om een auto te huren ? Of kun je ook gebruik maken van fietsen/openbaar vervoer ?

  Het is in ieder geval een erg leuke, handige site!

  Groetjes Patty

  • Beste Patty, bedankt voor je compliment over de site. Kroatie biedt overal mooie natuur en daarnaast ook een aantal nationale parken en natuurparken. Er zijn veel verschillen in het landschap en het klimaat, van de berglandschappen in Lika en Gorski Kotar (Dinarische Alpen) tot het typisch Mediterraanse landschap van Dalmatie. Wat voor natuur hou je precies van en welk klimaat en welke activiteiten (hiken, klimmen, raften, zwemmen….) spreken je aan? Qua prijs is Kroatie overal goed betaalbaar, maar hoe populairder de plaats hoe meer je betaalt als je er bijvoorbeeld accommodatie zoekt of uit eten gaat (een goed voorbeeld is Dubrovnik, daar betaal je gemiddeld meer dan in andere kustplaatsen).
   Een auto huren is handig als je de natuur wilt verkennen omdat de busroutes de doorgaande wegen volgen (van plaats naar plaats) en je niet echt de kans bieden om mooie plekjes in de natuur te ontdekken. Maar op zich is het openbaar vervoer in Kroatie prima en zeker aan te raden om gebruik van te maken. Hier meer over openbaar vervoer: https://www.allesoverkroatie.nl/vervoer/kroatie-bus/. Fietsen zijn op heel veel plekken te huur (overal waar toeristen zijn) maar waar je rekening mee moet houden is dat het fietsen op de wegen in Kroatie minder veilig is dan het fietsen op de wegen in Nederland. Zo zijn er geen fietsstroken en zijn Kroatische automobilisten niet zo gewend aan fietsers in het verkeer. Hier meer over fietsen in Kroatie: https://www.allesoverkroatie.nl/fietsen-in-kroatie/
   Stuur me gerust een reactie met meer info over je wensen wat betreft natuur en dan zal ik je verder helpen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 55. beste,

  wat is de leukste plaats op kroatie?
  wij zijn een stel van beidde 28 en zonder kinderen.

  Willen een fijn strand, gezellige boulevard of centrum,
  het liefst op loopafstand.

  we houden ook erg van leuke uitstapjes maken.

  en is een auto vakantie te doen?
  of beter met het vliegtuig?

  denken erover om in augustus naar kroatie te gaan..

  mvg,
  Charlotte.

  • Beste Charlotte, het is moeilijk te zeggen wat de leukste plaats in Kroatie is, want iedereen heeft daar natuurlijk een andere mening over. Ook is Kroatie heel divers, met verschillende regio’s met ieder hun eigen karakter, klimaat enz. De dingen die jij noemt zijn overal langs de kust te vinden, dus dat is een groot pluspunt. Ik raad je aan om eerst een regio te kiezen en dan in die regio een geschikte plaats te vinden. Hier vind je een overzicht van de verschillen van regio tot regio en ook van de meest bekende badplaatsen: https://www.allesoverkroatie.nl/category/bestemmingen-kroatie/
   Met de auto naar Kroatie reizen hangt er natuurlijk vanaf van waaruit je vertrekt en waar in Kroatie je naartoe gaat. Je kunt altijd in Oostenrijk overnachten, dat doen heel veel mensen. Wij rijden altijd in 1x door, voor ons is het 1600km en daar doen we zo’n 18 uur over. Maar als je gebonden bent aan inchecktijden dan kan het wel eens lastig zijn omdat je natuurlijk vantevoren niet weet of het verkeer mee zal zitten en je wel op tijd aan zult komen.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 56. Beste,

  Wij zijn bezig met het plannen van een examenreis en denken erover om naar het eiland Brac te gaan. Wij zullen dan vliegen op Split en vervolgens met de ferry naar onze eindbestemming gaan. Raadt u Brac aan als bestemming voor een examenreis? Zelf hebben al een aantal villa’s gevonden waar wij graag in zouden verblijven, we zijn vooral benieuwd naar de uitgaansgelegenheden en de stranden daar.

  Zijn er voldoende leuke restaurantjes, café’s en nachtclubs om daar een leuke tijd te hebben? En hoe zit het met de prijzen van bijvoorbeeld eten in een restaurantje en drank in de clubs?

  • Beste Niels, ik neem aan dat je eigenlijk wilt vragen of Brac een goede bestemming is voor jongeren? Eigenlijk kun je met een groep jongeren overal in Kroatie goed terecht. Kroatie is heel betaalbaar voor reizigers met een klein budget omdat je overal relatief goedkope accommodatie kunt vinden. Veel twee of driesterren hotels, jeugdherbergen, campings en prive appartmententen. Villa’s zijn over het algemeen juist erg duur, maar als je met een hele grote groep bent dan is de prijs p.p. natuurlijk veel lager. Brac is een zeer geschikt eiland voor een actieve vakantie, er wordt veel aan watersport gedaan en je kunt er prima mountainbiken en klimmen bijvoorbeeld: https://www.allesoverkroatie.nl/avontuurlijk-sporten-op-brac/. Qua uitgaansgelegenheden zijn er wel betere bestemmingen, kijk maar eens hier: https://www.allesoverkroatie.nl/uitgaan-in-kroatie/
   Qua stranden heb je op Brac natuurlijk het beroemde Zlatni Rat strand, maar verder biedt het eiland eigenlijk een mengeling van natuurlijke rotsstranden en kiezelstanden. Ik heb zelf nog geen artikel geschreven over de stranden van Brac, dus kun je het beste gewoon even Googlen op “Brac island beaches”.
   Je vraagt of er veel restaurants e.d. zijn, maar dat hangt natuurlijk af van de plaats die je hebt gekozen. Laat me maar even weten welke plaats op het eiland jullie in gedachten hebben en ook waarom jullie voor Brac hebben gekozen. Ik help je dan graag verder. Groetjes, Karianne.

  • Beste Marco, heb je ons artikel over emigreren naar Kroatie gelezen? Daar vind je basisinformatie over wonen en werken in Kroatie, inclusief info over het hebben van een eigen bedrijf in Kroatie (het gedeelte in blauw). Op deze website kun je alles te weten komen over het opstarten van je eigen bedrijf in Kroatie, dit is je beste startpunt: https://www.hitro.hr/Default.aspx?sec=43
   Veel succes! Vriendelijke groeten, Karianne.

 57. Hoi! Super leuke site. Is er een soort marktplaats van Kroatië? Voor 2e hands scoorers of spullen? Ik ben op zoek naar zo een mooie vespa oldtimer scooter, die zie ik hier veel rond rijden. Dank u!

   • Hallo
    Heb je ook winkels in de buurt van porec waar je merken zoals stone island, moncler, ralph lauren, lacoste voor goedkopere prijzen kan kopen of kan je dat op een marktje kopen?

    • Beste Mick, helaas kost kleding in kledingzaken in Kroatie net zo veel als in NL (soms zelfs iets meer). Op de markt vind je alleen de typische ‘marktkleding’; goedkoop en van onbekende merken. Tref je merkkleding aan op de markt, ga er dan maar vanuit dat het namaak is. Wil je geld besparen op kleding dan kun je het beste naar een outlet gaan. Helaas weet ik maar van 1 outlet in Kroatie, deze is genaamd “Roses” en is te vinden in het noorden van Kroatie, aan de snelweg tussen Maribor en Zagreb. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat je hier waarschijnlijk niet goedkoper uit zult zijn dan bij een outlet in NL. Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Beste Francois, wat wil je precies weten over de Kroatische munt? Wil je van iemand munten overkopen? Ik denk dat niet je die moeite hoeft te doen. Nadat je een paar aankopen in Kroatie hebt gedaan ben je al snel in het bezit van flink wat munten. En zo veel munten heb je niet eens nodig. Groeten, Karianne.

 58. Hallo,

  Prachtige site, proficiat!
  Wij gaan begin augustus naar Dubrovnik, meerbepaald het deel Babin Kuk.
  Ik vind echter niet zoveel terug van dit deel van Kroatië (of heb ik niet goed gekeken?). Wat moeten we vooral gaan bekijken /doen tijdens ons bezoek? We zijn twee vijftigers….
  Alvast bedankt!
  Mvg,
  Carine

  • Beste Carine, Babin Kuk is een groen schiereiland waarop zich veel accommodatie bevindt voor toeristen die graag dichtbij Dubrovnik willen verblijven. Er liggen meerdere hotels op Babin Kuk en verder veel natuur, wandelpaden, mooie stranden met faciliteiten zoals eetgelgenheden en watersport (waaronder het bekende Copacabana strand). Verder is er eigenlijk niet zo veel op het schiereiland te doen, de hoofdattractie is toch wel Dubrovnik zelf. Daarom raad ik je aan om m’n artikel over vakantie in Dubrovnik te lezen voor tips over wat er allemaal te doen is in en rond Dubrovnik. Vriendelijke groeten, Karianne.

 59. Hallo!

  Maandag ga ik naar Kroatië voor 7 dagen op een jongeren vakantie in starigrad, ik vroeg mij af of 275 euro wel genoeg is daarvoor

  • Beste Marit, dat is voor mij heel moeilijk om te zeggen omdat je me geen info hebt gegeven over je vakantie: wat is inbegrepen en wat niet?
   Moet je iedere dag zelf je eten betalen? Dan zou je zo’n 40 euro per dag hebben, daar kan 1 persoon echt wel 2x per dag van uit eten gaan in Kroatie. Vriendelijke groeten, Karianne.

 60. Hallo,
  Wij zijn van 26/7 tm 3/8 in kroatie
  Camping oliva in rabac.
  Dit is onze eerste autovakantie met 2 volw. En 3 kinderen van 10,14,16 jaar.
  Heb al een hooo gelezen over kroatie en vind deze site ook zeer leerzaam.vragen heb ik eigenlijk niet meer haahah maar leuke suggesties zijn altijd welkom.
  Goede en topsite
  Mvg izak

 61. Hoi Kirianne

  Wat een goede site is dit, wij gaan voor het eerst naar kroatie toe na heel veel jaren Italie.
  Wij komen 1augustus aan in Novigrad en hebben daar een appartement gehuurd (na altijd op campings gestaan te hebben), wij heben 3 kinderen bij alle 3 rond de 20 jaar en kijken er erg naar uit.
  Weet jij of er in en rond Novigrad genoeg terrasjes ect zijn waar zij lekker kunnen zitten en wat drinken (het zijn geen disco gangers), en zijn er goede rode wijnen uit die buurt en zijn er gerechten die specifiek zijn.

  Bedankt alvast

  Zegert

  • Beste Zegert, in plaats van alles zelf uit te schrijven kan ik je beter doorverwijzen naar de supergoede website ‘Colors of Istra’ waar je een uitgebreid artikel vind over wat er allemaal te doen is in Novigrad, plus tips voor goede restaurants en uitstekende gerechten! https://www.coloursofistria.com/en/destinations/novigrad
   Het is een toeristische plaats maar wel een vrij rustige. Dat neemt niet weg dat de sfeer er heel goed is en dat je er lekker terrasjes kunt pikken. Jongeren gaan graag naar de Waikiki Beach bar maar er zijn nog veel meer leuke bars, restaurants en cafes. Vitriol is ook een populaire bar. Vriendelijke groeten, Karianne.

  • Beste Christian, ik heb toevallig gisteren deze info met een andere lezer gedeeld. Zie dit zelfde artikel, de vraag kwam van Daantje.
   Veel geld meenemen is natuurlijk altijd riskant, aangezien de vele vakantiegangers in Kroatie natuurlijk ook dieven aantrekt (net als in andere populaire toeristenoorden). Niet dat diefstal/zakken rollen hier een groot probleem is of meer voorkomt dan op andere plekken, maar waarom het risico nemen? Groeten, Karianne.

   • Snap ik en is ook logisch, maar is het duurder of goedkoper om hier vanuit Nederland geld mee te nemen (ivm de koers)

    Gr!!

    • Dat ligt eraan Christian. Alle banken bieden andere wisselkoersen, sommige gunstig en andere niet zo gunstig. De koers wordt aangeven bij het pinnen dus je kunt altijd de transactie annuleren als je de koers niet gunstig vindt. Of bij een bank zelf pinnen, want dan kun je eerst binnen de actuele koers checken op de monitor.
     Ik heb zelf een bankrekening in NL en wat ik altijd doe is pinnen bij een geldautomaat van een bank die me de mogelijkheid geeft om mijn eigen bank in NL de wisselkoers te laten toepassen (dit doe je door tijdens de transacie te kiezen voor: “charge my bank account in kunas” (in plaats van euro’s)). Ik doe dit altijd bij de geldautomaat van Spitska Banka in ons plaatselijke winkelcentrum.
     Groeten, Karianne.

     • Dat is handig om te horen.

      Het ging mij er meer om, neem ik veel of weinig kuna’s mee vanuit Nederland.

      Denk dat we gewoon wat meenemen en de rest pinnen zoals jij net aangaf.

      Nog een kleine 3 weken en dan komen we eraan 🙂

      Gr!

  • Pinnen uit de muur, in een winkel, betalen met je Credit card of geld overmaken naar een Kroatische rekening zijn nagenoeg gelijkwaardig. De koers ligt tussen de 7.58 en 7,16 voor een euro. Geld bestellen bij de RABO geeft een koers van 6,74. Bij de RABO bestellen gaat je dus zo’n 8 tot 16 euro meer kosten per 1000 kuna. Je kan altijd euro’s omwisselen bij een bank in Kroatie. Dit is wel tijdrovend. Veel Kroaten betalen nog contant en er staam vaak lange rijen. Ook je ID wordt genoteerd en mijn ervaring is dat het bank personeel niet snel engels wil praten. Pinnen kan je in elke plaats van redelijk omvang. Ga je dure goederen kopen dan krijg je vaak korting als je contant betaald. Met master Card betalen wordt vaak ook gezien als contant. Vraag naar de korting als je een grote aankoop doet. Dagelijks eten is gelijkwaardig maar meestal iets goedkoper dan in NL. Bezine 15 tot 20 cent goedkoper. Alle import is vaak duurder. B.v. een pak koffie kost 1 tot 2 euro duurder per pond. Een bus slagroom kost een euro of meer. Whiskas kattenvoer 400 gr. kost bijna 11 kuna. Zo’n 1,45. In NL meestal niet duur dan een euro.
   Buiten de de deur eten en wat drinken op een terrasje is vaak nog goed betaalbaar. Althans in het noorden van Kroatie. Aan de kust heb ik geen ervaring. Voor rond de 15 euro kan je een pizza bestellen inclusief b.v. cola voor 4 personen. Kijk uit met souvenirs en niet geprijsde artikelen. Buitenlanders kunnen dan een hogere prijs moeten betalen dan gebruikelijk. Neemt niet weg dat Kroatie een geweldig land is met aardige behulpzame mensen waar men een heerlijke vakantie kan vieren. Veel plezier.

   • Beste Jan, erg bedankt voor je gedetailleerde aanvulling. Bij banken in Kroatie is het inderdaad altijd erg druk, het is niet aan te raden om daar je kostbare vakantietijd aan te besteden tenzij echt nodig. Korting krijg je bij sommige winkels inderdaad als je contant betaalt voor duurdere spullen, maar enkele winkels vragen dan wel om je adres en contactgegevens en ik weet daarom niet hoe ze zouden reageren als je als toerist vraagt om korting. Maar zeker proberen natuurlijk. Dit moet je niet verwarren met ‘gewoon’ om korting vragen want dat is niet gebruikelijk in winkels in Kroatie. Het gaat hier puur om een korting vanwege contant betalen (meestal 10%) en deze korting wordt niet door alle winkels gegeven bij contant betalen.
    Wat betreft uit eten kun je ook aan de kust goedkoper uit eten dan in NL of Belgie, dus niet alleen in het noorden van Kroatie. Boodschappen zijn relatief duur in Kroatie (zie ook dit artikel: https://www.allesoverkroatie.nl/boodschappen/) dus af en toe uit eten gaan is ook financieel gezien geen slecht idee. Groeten, Karianne.

 62. ervaringen stacaravan camping miran pilovac kroatie
  wat zijn de prijzen voor 2 volwassenen 2 tieners uit eten
  leuke dagtripjes in de buurt van pilovac?
  hoeveel geld meenemen (ben je ongeveer kwijt) voor gezin uit eten tripjes terrasje etc voor 8 dagen ?

  • Beste Daantje, hoeveel contant geld je nodig hebt voor 4 personen voor 8 dagen vind ik moeilijk om te zeggen, het ligt er natuurlijk aan wat je allemaal wilt gaan doen. Ook ben ik niet iemand die veel contant geld meeneemt. In Kroatie kun je overal heel gemakkelijk en veilig pinnen. Je betaalt een bepaald bedrag aan servicekosten iedere keer dat je pint maar dit bedrag wordt bepaald door je eigen bank en kun je online op de site van je bank checken zodat je precies weet waar je aan toe bent. Natuurlijk betaal je ook de wisselkoers en bij veel geldautomaten kun je kiezen voor de optie om kunas van je rekening te laten afschrijven (ipv euro’s), in dat geval wordt de wisselkoers van je eigen bank in rekening gebracht (die je ook weer online kunt checken).
   Voor leuke activiteiten in de buurt van Pirovac kun je op onze site kijken naar de artikelen over vakantie in Sibenik en vakantie in Zadar (Pirovac ligt net iets ten noorden van Sibenik). Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hallo
    ik kan nergens terug vinden of er s avonds wat te doen is in of rondom pirovac ik bedoel leuke terasjes met muziek
    boulevart met muziek etc
    gr daantje

    • Beste Daantje, Pirovac is een klein plaatsje met een paar cafeetjes aan zee maar op zich is er niet zo heel veel te beleven. Daarvoor raad ik je aan om naar t nabijgelegen plaatsje Vodice te gaan, daar is het iedere avond gezellig druk, met vaak live muziek, veel winkeltjes, restaurants en cafes. Echt een aanrader! Groetjes, Karianne.

 63. Hallo!

  Wat een super handige, overzichtelijke, site!!
  En wat veel informatie!
  Erg leuk!! 🙂

  In 2013 zijn wij naar Solaris Beach Resort geweest (een echte aanrader!)
  En wij gaan volgende week zaterdag (11-7) voor 14 dagen naar Park Umag met onze twee kinderen van 4 en (bijna) 7.

  Is er toevallig een leuk pretpark of aquapark in de buurt om een dagje te bezoeken??

  Groetjes,

  Jenny

 64. Hallo,

  Deze zomer ben ik van plan met drie vrienden naar Kroatië te gaan. Wij hebben een leuke camping in starigrad gevonden de camping heet Paklencia. Is deze camping aan te raden voor jongeren? en kan je hier een beetje uitgaan?

  Alvast bedankt.

  David

  • Beste David, dit is echt een camping voor mensen die houden van wandelen en hiken, gezien de gunstige ligging ten opzichte van Nationaal Park Paklenica. Niet echt een ideale lokatie voor jongeren die graag uitgaan. Heb je al eens gekeken naar m’n artikel over uitgaan in Kroatie? Daar vind je goede bestemmingen voor jongeren. Ik raad je echt af om eerst een ‘leuke’ camping te gaan zoeken en dan pas te kijken naar de lokatie en de omgeving. Je kunt veel beter eerst een leuke plaats zoeken (waar je kunt doen en zien wat je interesseert) en dan pas in of rond die plaats te gaan zoeken naar accommodatie of een camping. https://www.allesoverkroatie.nl/uitgaan-in-kroatie/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 65. Hi Karianne,

  Mijn complimenten voor site, alles is lekker duidelijk en overzichtelijk.

  Ik ga eind augustus naar camping Bijela Uvala. Ik vind het altijd erg leuk om mensen in hun eigen taal te begroeten. Ik kan alleen nergens vinden hoe dit moet in het Kroatisch. Op bepaalde websites kan ik het wel vertalen maar dan heb ik nog geen idee hoe ik het uit moet spreken. Kun je me hiermee helpen? ( Het gaat dan om goedemorgen / middag / avond en tot ziens)

  Daarnaast vraag ik me ook af welke mogelijkheden er zijn om vanaf de camping naar Pula te gaan. Het fijnst lijkt me per bus maar het is me niet helemaal duidelijk of dit ook werkelijk mogelijk is. Kun je me hier ook mee helpen?

  Alvast super bedankt!

  • Beste Jody, bedankt voor je compliment over de site! Wat leuk dat je wat woorden Kroatisch wilt leren spreken, dat zullen de Kroatie zeker waarderen!
   Nou hier komt ie:
   Goedemorgen – Dobro jutro (uitspreken: dobroo juutroo)
   Goedemiddag/hallo – Dobar dan (uitspreken: dobar daan)
   Goedenavond – Dobra vecer (uitspreken: dobraa vetsjer)
   Tot ziens – Doviđenja (uitspreken: dooviedjenja)
   Alstublieft (als je iemand iets aangeeft) – Izvolite (uitspreken: iezvoolietu)
   Dankuwel – Hvala (uitspreken: gwala – let op: de ‘g’ moet niet te sterk worden uitgesproken)

   Ik kan geen info vinden over bussen vanaf de camping naar het centrum van Porec (5km verderop) dus ik denk dat je zelf vervoer naar het busstation van Porec zal moeten regelen (taxi?) en dan kun je vanuit Porec gemakkelijk met de bus naar Pula. (zie http://www.getbybus.com)
   Groeten, Karianne.

 66. Hallo karianne,
  Ik zou graag willen weten wat voor kosten en verplichtingen er zijn als wij voor onze zoon zijn rubberboot met 6 pk motor mee nemen. Wij gaan naar Park Umag, en zouden de boot daar graag in het water aan een boei willen laten liggen.
  Zijn er nog meer vergunningen en kosten waar we rekening mee moeten houden om te kunnen varen n istrie.

  Alvast bedankt voor de moeite,
  met vriendelijke groet

  • Beste Alie, deze vraag vind ik erg lastig om te beantwoorden omdat de info hierover moeilijk te vinden is. Ik heb al vaker naar een duidelijke website hierover gezocht maar helaas nog niets bruikbaars kunnen vinden (vooral veel tegenstrijdige info, her en der verspreidt over verschillende sites).
   Ik zou, als ik jou was, contact opnemen met Lucka Kapetanija (de havenautoriteiten)in Pula:
   Riva 18
   52100 Pula
   Tel.: +385 52 222 037
   kapetanija-pula@pomorstvo.hr
   Vriendelijke groeten, Karianne.

 67. Beste,
  Wat veel informatie over kroatie. Heel fijn.
  Wij gaan begin september 1,5 door Istrie rijden van noord naar zuid en we zouden graag een bootje huren in Rovinj of Pula.
  Om eventueel zelf de Brunji eilanden te bezoeken of er rond te varen. We zijn in het bezit van een vaar bewijs.
  Heb je tips waar we dit best kunnen regelen?
  Alvast bedankt.
  Mvg
  Loes

  • Beste Loes, bedankt voor je compliment over de site! Helaas heb ik hier geen ervaring mee en kan ik je dus geen verhuurder aanbevelen. Je zou dus even moeten zoeken op “rent a boat Rovinj/Pula” om de aanbieders te vergelijken en om eventuele reviews te lezen. Vriendelijke groeten, Karianne.

 68. Hallo allemaal,

  Al heel wat meer te weten gekomen over Kroatië bedank! Deze zomer wil ik met twee vrienden met de auto naar Kroatië om te camperen met onze eigen tenten en het liefst aan het strand. We hebben in de omgeving van Pula gekeken alleen zagen we vaak dat het campings waren waar je niet je eigen tenten kon mee nemen maar moest huren. Wij zijn 3 studenten en willen het liefst low budget op vakantie. Hebben jullie toevallig tips voor ons waar wij kunnen camperen? Een ander gebied kan ook.

  Ik hoor het graag.

  Groetjes,

  Svenja

  • Beste Svenja, graag gedaan! 🙂
   Ik wist niet dat er in de omgeving van Pula zoveel campings zijn waar je niet met je eigen tent naar toe kunt, wat belachelijk! Helaas is het lastig om via internet te zoeken naar campings met de mogelijkheid om je eigen tent mee te nemen, dit hoort niet bij de zoekcriteria voor de meeste sites. Weet je zeker dat je het niet verkeerd hebt gelezen? Er staat namelijk wel vaak op websites dat het niet is toegestaan om een EXTRA tent op een staanplaats te zetten (naast de caravan/camper/grootste tent…) Ik zou je adviseren om gewoon een aantal leuke campings uit te zoeken die voldoen aan jullie eisen en dan contact op te nemen met die campings om te vragen of je een staanplaats voor een tent kunt boeken. Lukt dit niet dan zijn er veel campings te vinden in Dalmatie, waaronder veel kleine campings, waar je wel gewoon een eigen tent neer mag zetten. Mail me gerust weer als je Dalmatie kiest, dan help ik je graag verder. Groeten, Karianne.

  • Hai svenja,

   ik ben zelf in porec en in medulin op vakantie geweest en op allebei de campings was er ruim plek voor tentjes. In medulin ( vlak bij pula) kon je zelfs met je tentje op een eilandje staan. Voor kleine tentjes willen ze zelfs wel eens hele leuke plekjes aanwijzen waar je met een caravan niet kan staan.
   ik zeg gewoon gaan , zeker weten een plekje te vinden.
   wij gaan dit jaar ook weer maar nu met de motor. Een nieuwe uitdaging.
   ik zeg een fijne vakantie en proost.

   gr rob

 69. Hallo, hebben ze ook zoete wijn in Dalmatie? Dus niet half zoet, maar lekker zoet, eventueel met een bubbeltje?

  OF een ander zoet drankje (niet teveel alcohol)

  Bedankt voor je reactie.

  Groetjes Linda

  • Beste Linda, je zou Prosek kunnen proberen, een hele lekkere dessertwijn (echt zoet). Verder zijn er veel soorten zoete likeurtjes, maar misschien iets te sterk voor je aangezien je aangeeft dat je iets zoekt zonder al te veel alcohol. Wil je een gewone zoete wijn proberen dan kan ik je het merk Vina Laguna aanraden, deze drink ik ook altijd. De witte en de rose zijn vrij zoet en hebben een lekkere lichte smaak, ideaal voor de zomer. Groeten, Karianne.

 70. Hoi, kun je mij vertellen of er een veerboot verbinding bestaat vanaf Mali losinj naar het vaste land, bijvoorbeeld Zadar. Groeten, rob

 71. Net terug van 14 Trogir, schitterend geweest heel mooi weer, lekker eten, vriendelijke mensen.

  Alleen camping Belvedère was nog absoluut niet gereed, ze liepen 2 maanden achter op schema.!!!!

  Wij zijn ook in Sibenik geweest en gaan volgend jaar waarschijnlijk naar Solaris.

  Een heel mooi complex met mooie onderhouden faciliteiten.

  Een hele belangrijke tip om te besparen, is even te kijken bij welke bank je pint:

  Voorbeeld: 1000 Kuna bij bank 1 was 132,95 euro, 1000 kuna binnen bij bank 2 was 157.60 euro !!!

  Je kan altijd voor dat je je pin actie afwerkt kijken wat de wisselkoers is, als je dat niet vooraf kunt, weet je bij voorbaat al dat te veel betaald.

  Groeten frank

  Ps koop niet op de markt als er geen prijzen staan vermeld, toeristen worden dan echt afgezet, voorbeeld wij betaalden 30 kuna voor een bakje aardbeien, terwijl ze gangbaar 10 kuna waren.

  • Beste Frank, bedankt voor het delen van jullie ervaringen! Nog een tip voor het pinnen bij een geldautomaat: kies de optie: “accept without conversion” Dan wordt het gekozen bedrag in kuna’s van je rekening gehaald volgens de wisselkoers van je eigen bank. Als je dus de wisselkoers van je eigen bank weet kom je nooit voor verrassingen te staan.
   Over het afzetten op de markt: ik denk dat jullie gewoon pech hebben gehad, toeristen worden echt niet altijd afgezet. Ze denken ook dat ik een toerist ben, ookal woon ik hier, en ik ben nog nooit afgezet. Groente en fruit zijn op de markt in Kroatie altijd vrij goedkoop, dus als de prijs omgerekend hoger is dan je in NL zou betalen dan kun je beter naar een ander kraampje gaan. Vriendelijke groeten, Karianne.

 72. Hallo Karianne,
  Na wat surfen op het net voor informatie over Kroatië kwam ik op jouw informatieve site terecht. Complimenten!
  Wij willen in het voorjaar een weekje naar Sibenik en omgeving. We vliegen op Zadar en reizen bvk met het openbaar vervoer. Ik heb inmiddels begrepen dat de busverbindingen goed zijn.
  Maar hoe het zit met de bus vanaf de luchthaven in Zadar kan ik niet vinden.
  Kun jij mij vertellen of er een regelmatige busverbinding is met Zadar airport en het busstation en/of waar ik de timetable kan vinden?
  Ik hou me tevens aanbevolen voor een gastvrije en gunstig geprijsde B&B, pension of eenvoudig appartement in april.

  Alvast dank voor je reactie!

  groet je,
  Henriette

  • Beste Henriette, bedankt voor je compliment over de site!
   Ik kan op dit moment de dienstregeling voor april voor de vliegtuigtransfer (vliegveld/centrum Zadar) niet vinden op de website van Airport Zadar (https://www.zadar-airport.hr/en/how-to-reach-us) en ook niet op de website van de transfer provider (https://www.liburnija-zadar.hr/)
   Normaal gesproken is er in het hoogseizoen voor iedere vlucht een bustransfer geregeld. Hoe dat in april zit weet ik niet, je kunt daarvoor het beste even contact op nemen met Liburnija (zie website voor contactgegevens).
   Wij wonen zelf in Sibenik en hebben een appartement te huur, indien je interesse hebt. Kijk maar eens hier: https://www.allesoverkroatie.nl/appartementen/appartement-klara-brodarica-sibenik/
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hey karianne

    net jullie appartement gezien. Is dit een aanrader om te doen met 2 kindjes van 5 en 6?
    Wij zouden met de auto komen en dan via daar bepaalde steden en parken bezoeken.en natuurlijk het strand. Eerste keer dat we Kroatië zullen doen,dus had ik graag een nederlandstalig aanspreekpunt gehad voor de nodige tips en tricks ☺
    Graag had ik geweten of het nog vrij is voor de 2e of 3e week van juli.
    Je kan me altijd contacteren op kevinvanmackelbergh@hotmail.com
    Alvast bedankt
    Kevin

    • Beste Kevin, bedankt voor je berichtje. We zijn de 2e en 3e week van juli nog vrij. Ik zal je een email sturen met meer gegevens. Vriendelijke groeten, Karianne.

    • Hallo, waar kan ik jullie appartement bekijken? kan het niet vinden op de site. Ben ook wel nieuwsgierig of dit iets is voor ons voor volgende zomer met 2 kleine kindjes? En wat de prijzen zijn voor 2 weken in hoogseizoen? Alvast bedankt voor reactie. Grtjs Linda

   • Hoi!

    Prachtige leerzame website.

    Wij gaan voor het eerst naar Kroatië dit jaar met onze 3 kids (camping Salaris)
    Nu zie ik hier dat jij ook een appartement verhuurd en dat ziet er prachtig uit.

    De pagina is opgeslagen en als het ons bevalt, neem ik zeker contact op voor volgend jaar voor het appartement! Want dat is een prachtig appartement!

    Groeten Christian

    • Beste Christian, bedankt voor je compliment over de site!
     Ik hoop dat jullie het naar jullie zin zullen hebben op Solaris en in de omgeving van Sibenik (maar dat kan haast niet anders 🙂 )
     Jullie zijn van harte welkom bij ons volgend jaar, indien jullie weer terug willen komen naar onze mooie omgeving. Laat het me dan gerust weten.
     Alvast een fijne vakantie gewenst! Vriendelijke groeten, Karianne.

 73. Hi Karianne,

  Sinds 9 jaar hebben wij een oude boerderij in het noorden van Kroatie, vlakbij Krizevci. Wij komen er altijd met heel veel plezier en hebben het plan om hier onze oude dag te slijten. We hebben inmiddels een aantal goed vrienden leren kennen die ons met van alles en nog wat helpen. Wat ons opvalt is dat het prijsverschil in de supermarkt erg hoog is t.o.v. Nederland. Toevallig heeft de Lidl in NL en HR deze week beide oosterse producten in de schappen en ik heb een vergelijking gemaakt. In het Word document kan je het resultaat zien. Alleen de alcoholische drank in HR is goedkoper dan in NL. Dit zal te maken hebben met de accijns die NL heeft op alcohol. Heb jij een verklaring voor de soms gigantische prijsverschillen tussen HR en NL en zou dit nu HR bij de unie is, niet moeten verdwijnen? De BTW in HR is maar 4% hoger dus dat kan het niet zijn. Een andere vraag met b.t.t. belasting is het volgende. Welke andere belastingen kent HR dan op producten. Kennen ze b.v. gemeentelijke belasting, onroerend goed belasting, inkomsten belasting, motorrijtuigen belasting? Moet je jaarlijks aangifte doen? Zijn er extra accijnzen zoals bij ons op alcohol en tabak? en weet je misschien de percentages die voor de belasting in HR geheven worden? Alvast bedankt voor je antwoorden. Hier is het Word document te downloaden: http://www.temooi.com/Lidlprijsvergelijking.doc

  • Beste Jan, heel erg bedankt voor de prijsvergelijking die je toegevoegd hebt, dit vond ik erg interessant om te zien maar tegelijkertijd ook heel triest. Wat betalen we hier toch veel, niet normaal meer!!
   Een exacte verklaring heb ik niet want ik heb niet zoveel verstand van belastingen maar ik weet wel dat alle belastingen in Kroatie in verhouding erg hoog zijn. De detailhandel in Kroatie betaalt volgens mij 20% belasting maar daar bovenop komen nog meer belastingen. Vooral de belasting die werkgevers moeten betalen voor hun personeel is erg hoog, zo heb ik begrepen. Maar dit verklaart niet waarom sommige produkten bijv. 50% duurder zijn dan in NL en andere produkten wel 150%. Dit blijft voor mij ook een raadsel.
   Inkomstenbelasting is 12% voor een inkomen tot 3600 kuna per maand (ong. 470 euro), 25% voor een inkomen tot 10.800 kuna (ong. 1400 euro) en 40% voor een inkomen boven de 10.88 kuna. Daar komt nog een keer de inkomstenbelasting die de gemeente heft bij op!! 12% voor plaatsen met minder dan 30.000 inwoners en 15% voor plaatsen met meer dan 30.000 inwoners. In Zagreb kan dit percentage zelfs oplopen tot 30%!
   Motorrijtuigenbelasting kent men hier ook. Bedragen liggen tussen de 200 en 1500 kuna per jaar voor een auto, afhankelijk van de motor en de leeftijd van de auto. Onroerend goed belasting (1.5% van 70% van de waarde van het onroerend goed) zou ingevoerd worden in 2013 maar dit is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Overdrachtsbelasting op onroerend goed is er wel, en deze is 5%. Belasting op vakantiewoningen ligt tussen de 5 en 15 kuna per m2 bruikbare ruimte. Gemeentelijke belastingen zijn afhankelijk van de grootte van de woonruimte en verschillen van gemeente tot gemeente.
   Ieder jaar moet je hier in Kroatie aangifte doen, net als in NL.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
   Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Hi Karianne,
    Bedankt voor je snelle reactie. Met de gegevens die jij verstrekt heb ik een berekening gemaakt. Het zal niet 100% accuraat zijn maar ik kom op een verschil van bijna 11,5% dat men in Kroatie goedkoper uit is als het om de belasting en woonlasten gaat. Dit verschil komt vooral door de veel goedkopere woningen in Kroatie t.o.v. Nederland. Helaas wordt dit verschil teniet gedaan door de over het algemeen (veel) hogere prijzen in de winkels. Ik denk dat er dan zelfs een voordeel t.o.v. inkomsten en uitgaven voor Nederland uit komt.
    Wat nauwelijks in waarde uit te drukken is, is het woongenot wat wij in Kroatie genieten. De rust en ruimte zou in Nederland onbetaalbaar zijn. De bijgevoegde link geeft een beknopte impressie van ons woongenot. Op de foto’s zie je onze goede vrienden druk in de weer met het renoveren van het dak, afgelopen voorjaar. En wees eens eerlijk, een klein burgerlijk te duur rijtjeshuis met een tuintje van niks in een straat met te veel verkeer en overal geparkeerde auto’s kan hier toch niet tegenop? En als slagroom op de taart nog een aantal zeer goede vrienden die ons eigendom beschermen en beheren als we in Nederland zijn.
    Ik ga de komende tijd eens proberen uit te zoeken waarom de prijzen van de Lidl zoveel verschillen in beide landen. Misschien kan Lidl Duitsland hier iets over zeggen. Hopelijk kan ik daar binnenkort over berichten.
    Gr. Jan

    https://www.temooi.com/kro2014/

  • Hi, het prijsniveau in de Nederlandse supermarkten behoort tot het laagste van Europa. Dit is (mede) het resultaat van de prijzenoorlog die al jaren in Nederland woedt. Ongetwijfeld zullen belastingen ook van invloed zijn op prijsniveau’s maar vwb levensmiddelen zal je niet snel elders goedkoper uit zijn dan in NL.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text