Adrenaline attracties en sporten in Kroatië

/
634 Views

Hou je van adrenaline attracties en vraag je je af wat voor pretparken je in Kroatië kunt vinden, dan zal het waarschijnlijk een tegenvaller zijn om te horen dat er slechts één pretpark is. Fun Park Biograd biedt slechts een paar ‘extreme’ attracties. Het park richt zich meer op gezinnen met kinderen dan op volwassen adrenalinejunkies.

Maar dit betekent niet dat je in Kroatië niets kunt doen waar je een flinke adrenaline kick van kunt krijgen. In tegendeel zelfs, er zijn activiteiten en sporten genoeg, door het hele land. Hieronder vind je een aantal van de beste opties.

Zipline Omis, Kroatie

 1. Zip line

Je kunt op drie verschillende locaties in Kroatië hoog boven een kloof van het uitzicht genieten aan een zip line: in Omis (Dalmatië, iets ten zuiden van Split), Pazin (het binnenland van Istrië) en in Cikola (het binnenland van de Sibenik regio in Dalmatië).

Meestal is de minimale leeftijd voor deelname 7 jaar, maar het is verstandig om vantevoren even contact op te nemen om dit te checken, en om te vragen of het nodig is om te reserveren.

Adrenaline sporten in Kroatie - zip line

Let op: vanwege de locatie zijn de zip lines in Omis en Cikola alleen met de auto te bereiken en niet met het openbaar vervoer. In Omis kun je wel een transfer of een georganiseerde excursie naar de zip line organiseren (check dit met de plaatselijke ‘tourist agencies’). Gps-locatie Omis zipline: 43.445498,16.69256029999997

Op dit moment is een dergelijke transfer of georganiseerde excursie (nog) niet beschikbaar voor de zipline in Cikola. Gps-locatie Cikola zipline: 43°50’25.9″N 16°02’58.5″E 43.840516, 16.049581

De zipline in Pazin begint bij hotel Lovac. Adres: Ul. Šime Kurelića 4, 52000, Pazin. Met de bus doe je er ong. 2,5 uur over van Porec naar Pazin.

Update maart 2017: Volgende maand opent er een nieuwe zip-line in Rudopolje (Lika). Het zal een van de langste en snelste zip-lines van Europa worden. Hier vind je de officiele website.

 1. Bungeejumping

Bungeejumping kan op verschillende plekken in Kroatië, maar de volgende drie zijn het meest spectaculair:

De brug van Sibenik, de Maslenica brug en op het Zrce partystrand op het eiland Pag.

Op het Zrce strand in Novalja vind je een 41m hoge kraan, speciaal opgezet voor bungeejumpen. Dit feeststrand is erg populair bij jongeren dus als je van feesten en van adrenaline houdt, dan is deze locatie perfect voor jou. Het eiland Pag is zowel met de auto, de bus als met de veerboot de bereiken. Er is geen officiële website, maar met een zoektocht op Google kom je vrij gemakkelijk meer te weten.

Bungee jumpen in Kroatie

De Maslenica brug ligt een half uurtje rijden ten noord-oosten van Zadar, richting Nationaal Park Paklenica. De brug is een prachtige locatie voor bungee jumpen, zeker een aanrader. Hier vind je de website van de agency die het bungeejumpen organiseert.

Een andere populaire brug voor bungeejumpen is de brug van Sibenik, in midden Dalmatië. Het uitzicht vanaf deze brug is ook werkelijk prachtig. Lees hier meer over bungeejumpen in Sibenik.

 1. Skydiving

Skydiving kan op verschillende locaties in Kroatië: Zadar, eiland Hvar, Vrsar, Zagreb, eiland Losinj en Rijeka. Vanwege het prachtige Kroatische landschap is skydiven hier echt heel bijzonder. Instructeurs zijn professioneel en ervaren, en beschikken over alle nodige kwalificaties om veilig te kunnen en mogen springen. Lees hier meer.

 1. Off-road tours

In een land met spectaculaire bergketens zijn off-road tours erg populair. Kijk bijvoorbeeld eens hier naar het uitgebreide aanbod van quad, buggy en jeep tours op verschillende locaties, zoals het ruige binnenland van Dubrovnik, Split en Zadar. Ook het Velebit gebergte is een populaire locatie, dankzij haar prachtige landschap. Ook al is het binnenland van Istrië wat minder ruig, toch kun je hier ook prima terecht voor een off-road tour, evenals op sommige eilanden (denk aan Hvar, Korcula of Pag bijvoorbeeld).

Off road tours in Kroatie

 1. Rafting

Rafting kan op verschillende locaties in Kroatië, de meest bekende rivieren waar je kunt gaan raften zijn de Cetina, Mreznica, Dobra, Kupa, Korana, Una en Zrmanja. De meeste van deze rivieren bieden een gemiddelde moeilijkheidsgraad (graad 3).

Wie voor het eerst gaat raften, kan het beste voor de Mreznica rivier kiezen. Deze ligt op minder dan 100km van Zagreb, Kroatië’s hoofdstad in het noorden van het land. Deze rivier is wat rustiger, dus ook ideaal voor gezinnen met kinderen.

Ook de rivier de Dobra ligt dicht bij Zagreb. Deze rivier is iets moeilijker dan de Mrezinica maar ook goed geschikt voor kinderen.

Een andere ‘makkelijke’ rivier is de Kupa, in de regio Gorski Kotar, aan de grens met Slovenië. De meeste organisatoren laten kinderen vanaf de leeftijd van 8 jaar meedoen.

Raften in Kroatie

De Korana rivier is een zeer populaire rivier voor rafting, uitstekend geschikt voor ervaren rafters maar misschien niet de beste optie voor beginners. Een bezoek aan de Korana rivier is trouwens goed te combineren met een bezoek aan Nationaal Park Plitvice!

Op de grens tussen Bosnie en Kroatië vind je de Una rivier, waar zowel door Kroatische als Bosnische organisatoren rafting excursies worden georganiseerd. Het interessante van deze rivier is dat je er zowel moeilijke als makkelijke delen vind, plus alles er tussenin (van graag 2 tot graad 5).

In Dalmatië heb je de keuze uit de Zrmanja (bij Zadar) en de Cetina rivier (bij Split).  Beide bieden prachtige rafting routes (met kloven, grotten en watervallen) met een moeilijkheidsgraad van 2 of 3.

 1. Rotsklimmen

Kroatië is een rotsklimmersparadijs, met vele gebergtes, kloven en rotswanden door het hele land heen. Nationaal park Paklenica is de beste klimlocatie die je kunt vinden, maar ook op andere plekken kun je uitstekend klimmen, zoals in de Cikola kloof in het binnenland van Sibenik, het Biokovo gebergte in het binnenland van Split en de Cetina kloof in Omis, om maar een paar locaties in Dalmatië te noemen.  Ookal is Istrië minder bergachtig, toch vind je er ook veel goede klimlocaties, zoals bijvoorbeeld Raspadalica en het Lim kanaal.

Rotsklimmen in Kroatie

 1. Kitesurfen

Kroatië biedt een aantal uitstekende locaties voor kiteboarden, waarvan Viganj voor velen de favoriet is. Gelegen in een kanaal tussen Pelješac and Korčula, in Viganj kun je bijna altijd rekenen op ideale weersomstandigheden voor windsurfen en kitesurfen. Er zijn nog een aantal andere goede locaties, zoals je hier kunt zien. Het lijken er misschien niet zo veel, maar om goed te kunnen kitesurfen moeten de omstandigheden ideaal zijn, en dergelijke locaties zijn moeilijk te vinden. Kroatië is niet echt een goede keuze voor beginnende kitesurfers, aangezien de rotsachtige kust wel een risico vormt voor surfers met weinig ervaring. Durf je het aan, dan kun je rekenen op advies en instructies van ervaren instructeurs bij een van de vele scholen. Ook kun je op meerdere plekken cursussen volgen, onder andere in Viganj.

Heb je zelf nog goede tips, laat dan een bericht achter!

 • Meer weten over actieve vakanties in Kroatië? Lees dan hier verder.
 • Benieuwd naar activiteiten voor kinderen, of wil je meer weten over aquaparken in Kroatië, kijk dan eens hier.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text