De charme van Sibenik (fotoserie)

/
7685 Views

Sibenik mag dan wel niet zo bekend (of zo groot) zijn als Dubrovnik, Split of Zadar, maar dit kleine stadje bezit wel de typische charme die je verwacht van een Dalmatische stad.

Sommige beelden van Sibenik ken je misschien al wel, zoals de beroemde kathedraal of de drie indrukwekkende forten die boven de stad uitsteken, maar er valt nog veel meer te ontdekken.

De vele steegjes in het oude centrum brengen je op onbekende plekken, zoals het ‘Samostan Sv. Lovre’ met haar prachtige middeleeuwse tuin (klooster van St. Lovre, zie laatste foto) of de ‘kapelica i špilja Gospe Lurdske’ (kapel en grot van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, zie de foto’s van de grot met het mariabeeld en de kapel met de brandende kaarsjes).

Sibenik Kroatie

Zelfs als je niet van de drukste straten van het autovrije centum afwijkt, kom je veel moois tegen. Zo vind je aan Ulica Kralja Tomislava, in hartje centrum, twee eeuwenoude stenen drinkbakjes voor honden.

Ook destijds had men al veel liefde voor honden en op een van de drinkbakjes is dit ook letterlijk geschreven: AMOR D. CANI (zie 4e foto). Op hete zomerdagen zorgen de bewoners ervoor dat de bakjes altijd gevuld zijn met water.

Sibenik heeft maar liefst 24 kerken en 6 kloosters. Dit is een zeer groot aantal voor zo’n kleine stad. Op foto nr. 47 zie je de bijzondere 24-uurs klok van de kerk van St. Barbara. De meest bekende kerk van Sibenik is natuurlijk de kathedraal van St. Jacobus, met haar vele prachtige versieringen, waarvan je er ook een aantal in de foto’s hieronder tegen komt.

Meer weten over Sibenik en omgeving?

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

5 Comments

 1. Beste Marianne.
  Is het mogelijk een zeilboot te huren zonder schipper of andere medezeil ‘ers?
  En waar kan ik dacht best doen en wat zal het ongeveer kosten voor een week??
  T liefs zouden we n boot van een particulier huren we kunnen zeilen hebben zelf in Nederland en zeilboot en hebb en beiden een vaarbewijs.
  Hoor graag AnneMarie

  • Beste Annemarie, dat is zeker mogelijk. Online vind je heel veel aanbieders, zodat je de verschillende soorten boten en de prijzen kunt vergelijken. Zoek op “boat charter [plaatsnaam]”. Ik ken geen particulieren die een zeilboot verhuren. De meeste mensen die particulier een boot verhuren hebben alleen motorboten in de aanbieding, omdat ze deze zelf ook gebruiken (zeilboten hebben de meeste mensen hier niet voor eigen gebruik). Vriendelijke groeten, Karianne.

 2. Hoi Karianne

  Bedankt voor alle info.
  Ik las op enkele sites dat er een grote markt is in Sibenik. Is dat een markt met allerlei goederen? En gaat die door op een vaste dag en op bepaalde uren?

  Dank je.
  Pascale

  • Beste Pascale, iedere ochtend is er een markt in Sibenik, net als in bijna alle grotere plaatsen. Op de markt vind je: verse groenten, fruit, vis, kleding, schoenen, strandspullen, huishoudspullen, bloemen (voornamelijk plastic) en souvenirs. Er staan ook vaste kramen (met kleding, schoenen, enz) die bijna de hele dag open blijven, maar het assortiment is niet echt modern, om het maar zo te zeggen :-). Vriendelijke groeten, Karianne.

   • Dank je!

    Ik vind het wat moeilijk, we gaan die dag naar Krka in de voormiddag, en we zouden dit willen combineren met een bezoek aan Sibenik in de namiddag. Ik twijfel tussen de Sveti Ante wandelroute of de stad zelf. Wat zou je zelf de voorkeur geven? Is één van beide te combineren met Krka?

    Groetjes

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

It is main inner container footer text